Gauffová na domácím US Open navázala na famózní přípravu. V pouhých 19 letech je novou grandslamovou vítězkou

10. 9. 2023, 00:26
Aktuality 92
Cori Gauffová (19) zakončila ze svého pohledu fenomenální sezonu amerických betonů premiérovým grandslamovým triumfem. Nyní 12 zápasů neporažená Američanka přehrála 2:6, 6:3, 6:2 chybující vítězku lednového Australian Open a budoucí světovou jedničku Arynu Sabalenkovou (25) a ukončila šestileté čekání na domácí šampionku závěrečného majoru sezony. Zvládla tak i své čtvrté letošní finále, získala celkově šestý titul a posune se v žebříčku na post světové trojky.
Profily hráčů
Cori Gauffová (© AFP)

Cori Gauffová už velmi dlouho patří do TOP 10 světového pořadí, ovšem ještě před pár týdny stále čekala na svůj první triumf na akcích větších než WTA 250. Rodačka z Atlanty se ale od začátku srpna neskutečným způsobem rozjela a vyhrála 18 z 19 duelů, navíc posledních dvanáct. Na domácí půdě zvládla včetně utkání BJK Cupu posledních 17 zápasů.

V posledních týdnech ukázkově vylepšovala své maximum. Po prvenství na WTA 500 ve Washingtonu kralovala také na WTA 1000 v Cincinnati a teď po skalpu Aryny Sabalenkové na grandslamovém US Open. Jediný nezdar v nejlepším období kariéry zaregistrovala ve čtvrtfinálové bitvě s krajankou a deblovou parťačkou Jessicou Pegulaovou v Montrealu.

Statistiky zápasu Gauffová - Sabalenková

Obě aktérky nastoupily ke svému druhému grandslamovému finále, přesto byla na Sabalenkové i Gauffové vidět obrovská nervozita. S ní se dlouho lépe prala aktivnější Sabalenková a za 40 minut navzdory negativnímu poměru vítězných úderů a nevynucených chyb získala úvodní sadu. Hned na začátku té následující ovšem neproměnila dva brejkboly, což Gauffové dodalo sebevědomí a vyburcovalo k nastartování obratu.

Američanka se rázem ještě lépe bránila a vynucovala si chyby z rakety soupeřky, kterých v posledních dvou setech sama spáchala dohromady jen devět. Sabalenková naopak nezvládala tíhu finále ani v dalším průběhu, stále kupila chyby i ze snadných pozic a kvůli nervozitě postrádala i svou obvyklou razanci a přesnost. Bělorusce nepomohla k otočce ani pauza na ošetření levé nohy za stavu 1:4 v rozhodujícím dějství. Gauffové sice hned po ní sebrala servis, nicméně v posledních dvou gamech uhrála jen jeden fiftýn.

"Děkuji všem, kteří mi nevěřili. Asi před měsícem jsem vyhrála turnaj kategorie 500 a lidé říkali, abych toho nechala. Před dvěma týdny jsem vyhrála tisícovku a lidé říkali, že to bylo nejvíc, čeho jsem mohla dosáhnout. A teď jsem tu tří týdny poté s touhle trofejí," řekla na kurtu Gauffová.

"Snažila jsem se to vše vzít s grácií a odevzdala to nejlepší. Všichni ti, kteří si mysleli, že lejou do mého ohně vodu, jen naopak přidávali plyn a já teď velmi jasně hořím," doplnila.

Gauffová je 12. teenagerkou, která dokázala ovládnout US Open, první od předloňské šokující jízdy kvalifikantky Emmy Raducanuové. Navíc třetí domácí náctiletou šampionkou po Sereně Williamsové a Tracy Austinové. Na domácí vítězku čekal závěrečný major sezony od roku 2017, kdy ve Flushing Meadows úřadovala Sloane Stephensová. V 21. století už tady zvedly nad hlavu trofej jen další dvě Američanky, a to sestry Williamsovy.

Po cestě za svým největším triumfem musela finalistka místní juniorky z roku 2017 zvládnout čtyři třísetové bitvy. Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové se v žebříčku posune na nové maximum, v pondělí bude světovou trojkou. Ještě k tomu se vrátí na post světové jedničky ve čtyřhře, o nějž se bude dělit s parťačkou Pegulaovou.

Svou bilanci ve finálových duelech na nejvyšším okruhu upravila na 6:1. Před US Open se radovala v Linci 2019, Parmě 2021 (jediný triumf mimo tvrdé povrchy) a letos v Aucklandu, Washingtonu a Cincinnati. Na první grandslamový titul útočila už loni na antukovém French Open a uhrála jen čtyři gamy s Igou Šwiatekovou. Jedná se o její jediný nezdar ve finále.

Sabalenková měla už po osmifinálovém vyřazení obhájkyně titulu Igy Šwiatekové jistotu, že se v pondělí stane 29. světovou jedničkou v historii. Pokud by posun do čela žebříčku stvrdila triumfem na US Open, pak by jako teprve osmá žena v open éře vyhrála Australian Open a US Open v jedné sezoně. Naposledy se to povedlo Angelique Kerberové v roce 2016.

Bělorusky to mají ve finále US Open 0:4, v minulosti neuspěla třikrát bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. Konkrétně Sabalenková si zhoršila svou finálovou bilanci na hlavní tour na 13:11 a na půdě Spojených států na 1:4, jen dva tituly posbírala mimo betony. Na grandslamech se do závěrečného kola probila podruhé a na prvenství na lednovém Australian Open nenavázala.

"Chci Coco pogratulovat. Hrála neuvěřitelně a s celým týmem si tenhle titul zaslouží. Jsem si jistá, že získá ještě spoustu dalších trofejí. Věřím, že spolu sehrajeme ještě mnoho finálových zápasů. Snad jen s jiným výsledkem," uvedla s úsměvem Sabalenková.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
sobotní výsledky (9. 9. 2023)
• Dvouhra - finále •
Gauffová (6-USA) - Sabalenková (2-) 2:6, 6:3, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

92
Přidat komentář
vergus
2015 - Pennetta
2017 - Stephens
2019 - Andreescu
2021 - Raducanu
2023 - Gauff
Liché roky ve Flushing Meadows vždy vyprodukují nějakou mnohonásobnou šampionku smile
Reagovat
hanz
Jak říkám, US Open je tak trochu turnaj pro druhý a další sled ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pro ty, co se většinu roku někde opalovalysmile
Reagovat
fandorin78
Platí to jen pár let a spíš to bude náhoda: 1999 - S. Williams, 2001 - V. William, 2003 - Henin, 2005 - Clijster, 2007 - Henin, 2009 - Clijsters, 2011 - Stosur, 2013 - S. Williams. Převážně tenistky, které neskončily s jedním vyhraným GS (vyjma Stosur).
Reagovat
victim
Aryna dospěla k n1.Jako malé holce jí dali do ruky raketu a řekli jí že nejdřív musí trefit ten malej čtverec a potom ten velkej.Přišli za měsíc a děvče to už zvládalo.Bylo rozhodnuto,že půl je hotovo.Teď už stačí jen silněji a silněji a silněji.Je to bláznivá představa?
Reagovat
tommr
pozoruhodná cesta Gauffový k titulu:

čtvrtfinále - Ostapenko v předchozím kole zničila světovou jedničku ale proti Gauffový nebyla schopná trefit kurt ...

semifinále - Muchová v předchozím kole odehrála téměř bezchybnej zápas proti nebezpečný Rumunce ale proti Gauffový odehrála nejhorší zápas na turnaji (podle vlastních slov hrála na 60% svých možností) ...

finále - Sabalenka v předchozím zápase bojovala jako tygřice a otočila zápas proti v životní formě hrající Keysový. Ve finále se po jasně vyhraným prvním setu úplně sesypala a nebyla schopná se trefit do kurtu ...

proč hrály tyto nesporně kvalitní hráčky proti Gauffový tak špatně? Je to jen náhoda nebo je za tím něco víc? smile
Reagovat
Krisboy
Něco víc, samozřejmě smile
Reagovat
com
Voodoo - děsivý příběh, který se opravdu stal smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
frenkie57
Stará Coco seděla v hledišti a podle potřeby zapichovala jehly do hadrové panenky Aryny.smile
Reagovat
hanz
Korýsek je úpornej vraceč a ani jedna z oněch zmiňovanejch na ní neměla nervy... Vosty se Sabou hrají podobně útočně, Muchová pestře ale s velkým množstvím jednoduchejch kiksů... takže asi tak...
Reagovat
paddy
Nic v tom nehledej. Sešlo se to.
Kdyby hrály další den, tak to třeba dopadlo obráceně. H2H málokdy jsou 10-0.

Roli hrají i herní styly. Ostapenko hrála samé 3set, což jednoduchou logikou neznamená, že Swiatek má stejnou kvalitu jako Paolini.
Muchová narazila na lepší soupeřku, ale chápu, že proti slabým zářila. A Sabalenka na rozdíl od AO hrála i proti divákům, což s její labilní hlavou nejde dohromady.
Reagovat
Mony
To je jednoduché. Všechny jsou to hračky 2-3 úderů, Muska možná 4. A Coco je svým skvělým pohybem a obranou přinutila k více
Reagovat
Mony
Samozřejmě nepočítám,když se odpocinkově pinká
Reagovat
victim
Těch důvodů je víc myslím.Začátek toho všeho bych viděl chvíli kdy se někdo ve vedení Wta rozhodl že hra musí být pomalejší.A to vlastně všude na každém povrchu a toto je výsledek.
Reagovat
Mony
Zrovna USO a Cinci patří k těm nejrychlejším a pochybuji,že by to každý rok pretirali.
Reagovat
Nenela
Nepretiraji, dali tezsi mice
Reagovat
dadaft
je to úžasný příběh, gratulace k zaslouženému prvnímu GS titulu

smile
Reagovat
hanz
Upřímně je mi to bučt, která z těch dvou vyhrála, nefandil jsem ani jedné. US OPEN je pro mě už nějaký ten rok jedna velká nuda, při níž vyhrávají no hráčky dalších sledů (viz E-myčka, Vobtažená aj.). Tomu turnaji asi nikdy nepřijdu na chuť, asi je už moc tenisu....
Reagovat
Nenela
Kdo je prosim te Vobtazena???
Reagovat
hanz
Vandruesku..,
Reagovat
uztoje
Já to teda detailně neviděl, nebylo to moc interesantní, ale zase Aryna tam jeden dropshot, který nevyšel, zkusila... smile
Reagovat
Marduch
"Děkuji všem, kteří mi nevěřili. Ještě deset minut před zápasem jsem si četla komentáře lidí, kteří říkali, že nevyhraju. To ve mně zažehlo oheň. A všichni ti, kteří si mysleli, že do něj lejou vodu, jen přidávali palivo. A já teď velmi jasně hořím."
Reagovat
Tomas_Smid_fan
10min před zápasem si četla zprávy na xchatu?smile Asi věděla, kam se jít nabudit.smile Před AO může pro změnu zkusit TP.smile
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
paddy
Nedávno říkala, že nic nečte, aby se mohla plně soustředit

Dobře pružná páteř smile
Reagovat
victim
Mě ten její proslov taky přišel zvláštní.Přece není tak naivní aby si myslela že jí budou milovat všichni.Jinak si ten kiš kiš kritikům neumím vysvětlit.
Reagovat
hanz
Myslím, že je Korýsek akorát tak víc nas.al... čpí z ní namyšlenost na sto honů... žádná pokora
Reagovat
victim
Oni amíci obecně na pokoru moc nejsou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ono snad nešlo o to aby jí milovali, ale o to, že jí nevěřili. V tom vidím docela zásadní rozdíl.
A že jí to zdravě naštvalo, je její velké plus.smile
Reagovat
paddy
smile

Idnes 8.9.

O získaném sebevědomí: "Lidé ode mě očekávali spoustu věcí a já jsem nevěřila, že na to mám. Zvlášť, když jsem například hrála s Igou (Šwiatekovou), která byla na vítězné vlně. Teď se víc soustředím na sebe.

Nečtu příspěvky na sociálních sítích, neposlouchám, co říkají ostatní. smile

Jsem víc vyzrálá. Bez ohledu na to, co se v sobotním finále stane, jsem opravdu hrdá, jak jsem poslední týdny zvládla."

https://www.idnes.cz/sport/tenis/us-open-coco-gauffova-ohlas-semifinale-postup-muchova.A230908_093915_tenis_pls
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jen vůl nemění názory, ne?smile
Reagovat
bardunek666
V těch brýlích vypadá úplně jako Venus smile
Reagovat
zfloyd
i když mi není zrovna sympatická se svým stylem tak musím uznat , že titul má zaslouženě
Aryna , Muška i Ostapenko , tři útočné tenistky se na ní vyházely , kdyby to byla jedna , ale tři , to už není náhoda , takže gratuluji ke GS smile
Reagovat
Otmar
smilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
victim
mi nešla do hlavy statistika v tenisu která říká,že kdo ukončuje výměny prohrává.Už jsem pochopil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ano, záleží, kam je ukončuje.smile
Reagovat
victim
Federer na vrcholu prý dokázal správně ukončit 38 ze sta.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to do toho nemohli počítat servisy, jinak by asi žádný GS nevyhrál.smile
Reagovat
victim
Eso je ukončení.
Reagovat
victim
Vyhozenej return to samý.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok, pak to teda není samo o sobě moc vypovídající a bylo by zapotřebí srovnání - pinkající Nadal, ten by mohl mít i větší % a pak třeba Berdych?smile
Taky by v tom musely být započítány dvojchyby. No nevím, nakolik je to spoolehlivá statistika.
Ale to srovnání by mohlo být zajímavé.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jak jsem před zápasem neměl chuť fandit ani jedné, tak během zápasu jsem brzy začal přát vítězství Cori.

Ve druhém setu bylo až komické, jak se Aryna do toho snažila mlátit vší silou a její rozklepaná ruka posílala míče všude možně.

A vám se jako nová světová jednička líbí?smile Já mám tedy o hře No1 jinou představu, tohle je neurotický psychotenis. Cori to tenisově myslelo víc a Aryninu nejistotu neustále přiživovala. Její pohyb na kurtu a schopnost vrátit nemožné je úžasný a to "vracečky" opravdu nemusím.

Cori ale určitě typická vracečka není. Dokáže zahrát agresivně a umí zakončit na síti, vždyť je také v deblu ve špičce. Jen proti Aryně se špatně útočí. To může tak Kvítí nebo Rybka.

Suma sumárum, bylo to hodně divoké finále podpořené divokými diváky. Trochu bizár, ale se šťastným "americkým" koncem.

Cori získala potřebný kus sebevědomí a Aryna naopak trochu ztratí na palebné síle, což je pro tenis jedině dobřesmile
Reagovat
Pavol
Áno Aryna sa mi ako nová jednotka páči. To že prehrala proti us publiku ma nezaujíma. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
prohrála na kurtu, zápas neunesla v hlavě jako už xkrát a Cori toho skvěle využila, takže vyhrála ta lepší.smile
Reagovat
Mony
Pliskova taky byla světová jednička, někdo ji být musí.. a je dobře, že za dveřmi čeká spousta vlčic. ,ale jinaksmile
Reagovat
com
Ano a nutno podotknout, ze Pliskova byla jedina ceska svetova jednicka smilesmilesmile
Reagovat
Mony
Ano, pak už byly jen Československé
Reagovat
Petr_Fisk
Jak Aryna poprvé otevře ústa při první výměně, tak se jí prostě nedá fandit.
To už by člověk raději fandil vysavači...
Reagovat
PetaM
Tenis jde do kytek. Zlatá Radwanská ... Ta při vracení aspoň uvažovala. Hrát v téhle době, má už tak 15 GS ...
Reagovat
Mony
Myslím, že ani ta by Arynu nestíhala tak, jako Coco
Reagovat
pockerface
Aryna je trochu jako Petra Kvitová. Vždy záleží jen na nich zda zápas vyhrají nebo prohrají. Buď jim to tam padá a jsou v robocop modu a pak jsou k neporažení nebo se vyhází.
Reagovat
Mony
Obě se musí smířit s tím, že na 2-3 údery už jejich zapasy nebudou smile
Reagovat
baba
na začátku druhého setu komentátorka : Aryna hraje teď ten nejvyšší level, může se jenom zhoršit, kdežto Coco hraje špatně a může jít jenom výš.
No a přesně tak to dopadlo, na rozhodující set už jsem ani nekoukala, bylo to jasné ....
Reagovat
Sinuhet1
Zapas jsem moc nevidel (podle komentu nebylo o co stat smile), ale Cori mela posledni dobou nejlepsi vysledky, takze titul asi na spravne adrese smile
Reagovat
Mony
První půlka zápasu urpeni se dívat, pak to ale dostalo grády
Reagovat
annah
Hezké nedělní probuzení! Gratulace Gauffove, vypnula Arynin řev. smilesmile.
Bohužel jsem zápas nemohla sledovat, velká škoda. Teď ještě aby dnes Nole zdolal Medu, a budu spokojena...
Reagovat
Krisboy
Coco vystřídala v Big4 Báru smile
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
Patapuff
smile Teď je to Big5.
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
Mony
Myslím, že žádná big4 nebo 5 nebude, ale že se vyrovná TOP10..I ta Sakkari se probreci k ještě větší dřině, ta jen tak neodpadne.
Reagovat
com
ble, vyhrala ta nejhorsi..
Kdyby Vosty nesejmula Swiatek, tak by se Gauffovka pakovala z turnaje raz dva smilesmilesmile
Reagovat
Patapuff
Kdyby teta měla koule, tak by to byl strejc.
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
bardunek666
Přál jsem to sice Aryně, ale Coco na amerických betonech předvedla opravdu hezký tenis. V prvni polovině této sezóny se mi zdála běž šťávy, ale teď hraje opravdu dobře, takže gratuluji.

Tak poslední GS za námi, osobně se moc těším na Guadalajaru, snad nebude moc odhlášení :)
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
Mony
Je vidět, že uz ve svých 19ti letech úspěšně prošla džunglí showbusinessu. Oproti Aryne tu ceremonii zvládla levou zadni.Pekne vycvicena a uz vypadá jako pořádná i sympatická mazačka
Reagovat
GaelM
Jj vypadá že s džunglí má spoustu zkušeností smile
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
Blondie
Podle mě je Cori dost inteligentní, ten projev je na 19 let opravdu hodně dobrý. I v pozápasovém laufu má fakt dobře strukturovaná sdělení, dobrý mix zdvořilosti i emocí... jako baví mě :) šikovné děcko.
Reagovat
wymwsze
Nevím, jestli "dost" inteligentní, ale Amíci obecně na mluvený projev hodně dbají a ona je na to připravovaná už pěkných pár let.
Reagovat
Blondie
To je jedině dobře, ale dril nenahradí myšlenky.
Reagovat
Patik
V obálke šek na tri milióny a ona sa chváli plechovým kastrólom..smilesmile
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Jo, ale tak půlka z toho jsou daně, ne?
Reagovat
jirkaS
nějaký znalec zde?
v juniorech platí prase při servisu?smile
Reagovat
GaelM
Ano. Asi jediná z těch nových zrychlovaček, která dává jakž takž smysl. Supertiebreaky místo setů a hraní bez výhod jsou už hodně přes čáru, to si můžou rovnou o vítězství hodit mincí...
Reagovat
jirkaS
dík
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Blondie
*dance*

smilesmilesmile
Reagovat
FedError
Odpadnem z tej Aryny.. Zlata je smile
Reagovat
Nola
jj Amazonka je mimo kurt asi velmi prijemna baba, len nikto to neoceni skrz.....
Reagovat
Patik
No ved totok...
Reagovat
NovacekTP
smile sympatické Coco.smile Aryna plašák. Hlavně řev a tím to shazuje všechno do autu, jen chvilkami přesná hra. No hrůza.
Reagovat
Dobry-den
Zápas roku. smile
K dokonalosti chyběl už jen kanár pro nastávající světovou jedničku. smile

Poslední GS vítězky Vondroušová a Gauff.
Brilantní defenzíva slaví úspěch.
Na 'nejrychlejších' površích...
Reagovat
NovacekTP
no bída jako nikdy. Někdo vyhrát musel.
Reagovat
Patik
A tak zopakujem to aj sem... Vueheeej Koukou..gratulácia.. smilesmilesmile
Reagovat
kolapse
Supeeeer, zaslouženě smilesmile pěknej progres od května smile
Reagovat
Nola
hrala dnes hlavou, ustala smrt Amazonky, ktorej stacilo premenit 2 BP v druhom sete a obraz zapasu by bol iny, ale tenis je o hlave a tou si mlada uhrala GS, gratulujem a hlavne ma Iga konecne konkurenciu, nikoho nebavi dominancia jednej hracky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist