Grandslam spojil rodinu. Trenéry nemáme, dcery vedeme se ženou sami, říká Hynek Fruhvirt

22. 1. 2023, 18:20
Rozhovory 38
Pro rodiče Lindy a Brendy Fruhvirtových je letošní Australian Open speciálním turnajem. Opět se mohou potkat na jednom místě, obě dcery si navíc zahrály hlavní soutěž grandslamového turnaje, a Linda dokonce slaví postup mezi 16 nejlepších. Hynek Fruhvirt, otec obou nadějných hráček, v rozhovoru pro Livesport Zprávy přibližuje to, jak rodinný tým pracuje a jak vnímá úspěšnou cestu obou děvčat.
© Michal Beránek / CNC / Profimedia

Linda je na svém druhém grandslamu už v osmifinále, Brenda v 15 letech postoupila z kvalifikace. Jak jako právem hrdý táta pozorujete výsledky vašich dcer?
"Nejsem úplně překvapený, že se holky začaly prosazovat i na grandslamech. Určitě si zasloužily se do nich dostat a mají i level na hru, aby byly schopné uspět a prosadit se už i v jejich věku. Pro ně i pro nás je to zadostiučinění za veškerou práci, kterou do toho vkládáme."


Ve třetím kole hrála Linda proti Markétě Vondroušové. Myslíte, že zápas ovlivnil i fakt, že jsou obě Češky a že se znají?
"Velkou roli v tom utkání sehrálo vedro, které panovalo. Obě holky byly hodně unavené, nechaly se i ošetřovat. Byl to velký boj, možná rozhodovala kondice nebo něco v tom smyslu. Ten zápas byl hodně vyrovnaný, mohly vyhrát obě dvě, ale ve třetím setu se štěstí otočilo k Lindě a ta to dotáhla do konce."


Linda v Melbourne hrála i čtyřhru s Alison Riskeovou-Amritrajovou. Jak jejich spolupráce vznikla? Bude pokračovat?
"Linda a Alison jsou už delší čas velké kamarádky, poznaly se asi před dvěma lety a z kamarádství vznikl i tenhle debl. I naše rodiny se společně znají. Je klidně možné, že si spolu ještě zahrají. Je to postavené na přátelské bázi."


Letos jste v Melbourne společně celá rodina. Co pro vás letošní Australian Open znamená?
"Kromě samotných zápasů je to pro nás rozhodně i velká zkušenost, abychom na další takové podniky byli zase lépe připraveni a mohli všechno ještě lépe plánovat. Můžeme si projít přípravu i samotný turnaj. Teď jsme poprvé i ve druhém týdnu, takže je to určitě velká zkušenost do budoucna."

Brenda vypadla v prvním kole, zůstala s vámi v Melbourne? Jaký má nyní program?
"Brenda nyní nemůže moc hrát. Vzhledem k tomu, že je jí teprve 15 let, tak má velké turnajové omezení. Na okruhu se počítají turnaje od narozenin do narozenin a jí do dubna, kdy jí bude o rok víc, zbývá minimum turnajů. Takže zůstala s námi v Melbourne. Sparinguje tady, připravuje se a zatím nevíme, kde ty další turnaje, které jí zbývají, odehraje. Ale určitě ještě v únoru či březnu na nějaký turnaj vyrazí."


Jak nyní vypadají realizační týmy vašich dcer, kdo je připravuje?
"Moc se toho u nás nemění. Cestujeme ve dvou týmech - já jezdívám s Lindou a žena s Brendou, i když jsme si to teď v Austrálii na chvíli vyměnili. Trenéry teď momentálně žádné nemáme, jezdíme většinou jen s hittery (sparingpartnery, pozn. redakce). Máme kluky, kteří s holkami hrají, a zatím si to řídíme sami. Manželka zastává hlavně funkci fyzioterapeutky, prostě se stará o zdraví holek, protože je nejlíp zná. To je tak všechno, co teď máme."


A spolupráce s Patrickem Mouratoglouem? Našli jste u něj ve Francii zázemí.
"S Patrickem spolupráce pokračuje dál. Máme to nastavené tak, že když potřebujeme trénovat, tak u něj máme prostor. Právě před sezonou jsme u něj byli. On teď pracuje jako trenér Holgera Runeho, to mu zabírá hodně času, ale myslím, že nám pomáhá, jak může.”

Vy jste v podstatě vsadili na kariéru vašich dcer. Bylo to těžké rozhodnutí? A jak jste museli přenastavit svůj život?
"Když jsme se rozhodovali, že do toho takhle půjdeme naplno s oběma dcerami, tak jsme museli udělat spoustu rozhodnutí. Byl to určitý risk, protože profesionální sport je riziková činnost, ovlivňuje ho spousta faktorů. Zbavili jsme se svého soukromého i pracovního života a investovali veškerý čas do našich dětí a do dění okolo sportu."


Děvčata hrají pod českou vlajkou, ale jak často býváte přes rok v Česku?
"V Česku se teď moc nezdržíme a minulý rok jsme tam byli jen pár týdnů. Když tam jsme, tak hlavně proto, abychom dohnali školu, to je taková hlavní činnost. To je náročné pro všechny, protože holky pořád studují na dálku a musí na každé pololetí jít udělat zkoušky. Ale snažíme se. Jinak je v Praze naší základnou Olymp, kde trénujeme a určitě se opíráme o podporu Českého tenisového svazu, který nám dává takové tréninkové podmínky, že se právě na Olympu můžeme připravovat. Za to jsme rádi, je to hodně důležité."


V osmifinále čeká Lindu zápas s Donnou Vekičovou. Myslíte, že přijde zase větší nervozita, když už je tak daleko v turnajovém pavouku?
"Těšíme se na ten zápas, protože turnajový zápas Linda s Vekičovou ještě nehrála, i když se s ní už potkala. Bude to zase nová zkušenost a budeme se snažit co nejlíp připravit. Bude tam zase ta stejná nervozita jako před každým zápasem. Ono je to stejné, jestli hrajete první kolo kvalifikace nebo osmifinále grandslamu..."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Kateřina Teruzzi

Komentáře

38
Přidat komentář
A211
Psal jsem že Bez frází píše Markéta Vondroušova př o financování.Je tam příběh Daniely Bedáňove,to je hustý.
Reagovat
Nenela
Me fascinuji ty prispevky dole ohledne toho, jak jsou holky financne "za vodou". To opravdu tezko. Pri vsem tom mnohaletem cestovani, najmu kurtu, vypadku jinych prijmu si neumim prestavit, ze to Fruhvirtovi financovali jinak nez nejakou pujckou. Kterou logicky musi splacet. Preju jim, aby co nejdrive byli v cernych cislech a nemuseli ztracet cas temito starostmi
Reagovat
A211
Pro představu jak to taky chodí s financováním v tenise píše o tom Markéta Vondroušova BEZ frází
Reagovat
GaelM
https://www.bezfrazi.cz/pribehy/marketa-vondrousova/diky-vam

Pěkný příběh. To o komplikacích během RG 2019 jsem vůbec nevěděl...
Reagovat
A211
Tereza Martincová říkala u Hrdličky když byla asi 120 že se potřebuje dostat aspoň na 90 pak že je vše co se týče financí jednodušší
Reagovat
GaelM
Jestlipak mají dobré vztahy i s Brendou, že by si někdy holky zahrály čtyřhru společně? smile
Reagovat
Mony
Lindu hlavně do debla musí vytáhnout někdo s lepším rankingem...u Brendy by asi nestačila ani nějaká z KrejSin
Reagovat
tommr
já si myslím že ranking už mají dobrej a že by se na turnaje bez problémů dostaly. Nemá ale cenu aby se v jejich věku příliš přetěžovaly a riskovaly zbytečný zranění. Na debla mají ještě času dost ...
Reagovat
Mony
spolu by se do MD debla na AO určitě nedostaly
Reagovat
GaelM
Imho se tam dá dostat i na singlový ranking. Jak by jinak mohl do deblu nastoupit Jirka Lehečka, který měl před AO deblový ranking mimo první tisícovku? smile

Navíc si myslím, že takhle úspěšné sesterské dvojici by nikdo neváhal dát divokou kartu.
Reagovat
Fandina
Zajímavé je, že trénují na Olympu.
Reagovat
vavrinec
Je to určitě stále ještě finančně velmi složité období. Brenda ještě nic nevydělá, naopak spotřebuje a Linda se teprve začíná dostávat do situace, kdy něco vydělá. Trenéři jsou pro ně stále velmi drahá záležitost. Pokud bude Linda hrát dobře, tak možná za rok už to bude jiné.
Reagovat
travar
To jsou jenom výmluvy. Pan Fruhvirt tím dřív argumentoval, ale já myslím, že kecá. Teď už musí mít peněz dost a i kdyby peníze neměli, tak by trenéry dostali. Mají sponzory, mají smlouvy se všemi, v Americe i u nás. Za ty roky mají kontakty po celém světě. Prostě nechtějí. Já si myslím, že to tak mají, protože to tak chtějí mít. Žádný trenér u nich nevydrží asi proto, že jim do toho kecají. Mají rodinný tým. Ale zdá se, že jim to pořád funguje dobře, když mají takové úspěchy. Oni tenis vážně nikdy nehráli. Jsou to samouci.
Reagovat
vavrinec
Pan Fruhvirt myslím "nekecá". Odmítl děvčata komukoliv "upsat" a následky takového rozhodnutí budou ještě nějakou chvíli znát. Myslím ty finanční. Trenéra měly, pokud byly peníze, pak ho zase neměly. Snad se jim letos bude dařit.
Reagovat
travar
Upsali se všude, protože v té době opravdu peníze moc neměli, ale to už myslím neplatí a navíc oni trenéry měli a dobré, ale nikdy u nich žádný dlouho nezůstal. Otázka je proč?
Reagovat
vavrinec
Asi si nerozumíme ve výrazu "upsali". Ano, smluv měli řadu, ale to byly klasické smlouvy časově omezené, kde je jasně řečeno co dáme a co dostaneme a do kdy to běží. Výrazem "upsali" jsem měl na mysli časově neomezenou smlouvu, jako u měla s Černoškem třeba Petra Kvitová nebo sestry Plíškovy. V ní je jednak časová neomezenost a jednak procenta z výdělku, které plynou mencenášovi. A taky pochopitelně jeho plnění, než začnou tenistky vydělávat. Takovou smlouvu nelze vypovědět, dá ze s ní pouze po dohodě poměrně draze vykoupit, jak to Kvitová i Karolína Plíšková udělaly. Nic takového sestry Fruhvirovy nikdy nepodepsaly.
Reagovat
travar
Obsah těch smluv samozřejmě neznám. Nicméně o sestrách Fruhvirtových toho vím hodně, protože je sleduju už dobrých 8 let. Podepsali Černoškovi i IMG. Už je to hodně dávno. Proto Linda dostávala volné karty na některé turnaje v Americe. Zadarmo to nebylo. Patricku Mouratoglouovi dělají reklamu až se skoro zdá, že je trénuje samotný Mouratoglou :) Určitě jim nějak pomáhá, jinak by mu tu reklamu nedělali. Třeba jim pošle nějaké trenéry na kondici a tak. Ale myslet si, a někteří si to bohužel myslí, že jsou produktem jeho akademie, je nesmysl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zaplaťpánpůhsmile
Reagovat
vavrinec
S Mouratoglouem je to v zásadě tak, jak píšete, on jim poskytuje v určité míře zázemí, ony jemu reklamu. S IMG nějakou smlouvu měly, nevím jestli ještě nějakou mají, ale to je zase normální vypověditelná smlouva s jasným plněním. O tom, že by tu byla nějaká smlouva s Černoškem nic nevím a silně o tom pochybuji. Pokud tam něco bylo, tak to byly jedině časově omezené smlouvy na konkrétní věci, ale opět opakuji, mám o tom značné pochybnosti. Vztahy Fruhvirtů a Černoška nejsou úplně přátelské a nikdy nebyly. Zajímalo by mě, kde jste ty údajné smlouvy s Černoškem vzal. Můžete uvést zdroj?
Reagovat
travar
To bych musel hledat a googlovat. Jsem si ale celklem jistý, že v tomhle mě paměť neklame. Sestry Fruhvirtovy jsem viděl hrát v Prostějově na MS družstev do 14 let, kde jsme vyhrály zlato. A byl tam i pan Černošek, který se pak u nich zastavil, aby s nimi pohovořil. V té době už byly dávno pod smlouvou. To muselo proběhnout ještě předtím. Jak jsem psal, je to hodně dávno.
Reagovat
travar
Aaaaa... hned jsem to našel! To bylo rychlé :)

https://www.denik.cz/tenis/zlato-na-kurtu-cil-novych-hvezd-vyhravat-grandslamy-20190923.html
Reagovat
vavrinec
Tak na to se musím podívat blíž. Protože kdyby skutečně existovala (a byla plněna) taková smlouva, tak by sestry nemohly mít takové finanční problémy, jaké měly. Otázka je, co to v podání Černoška znamená "dlouholetá" a kdy ta smlouva skončila, nebo skončí. Zjistím, napíšu.
Reagovat
Mony
jaké měly finanční problémy?smile
Reagovat
Torn
Finanční problémy dávno nemají. Ono to totiž s jejich tatínkem není tak lehké, jak se tváří. :)
Reagovat
vavrinec
No dávno. Co myslíš tím "dávno" ? Teď už je nemají, ale dluhy ještě splaceny všechny nejsou, pokud vím.
Reagovat
Davor1
Linda už dávno vydeláva viac ako slušne. Za minulý rok cez 300 tisíc USD, za tento turnaj obidve dokopy taktiež cez 300 a to Linda je ešte v hre.
Dievčatá sú už na takej úrovni, že sú finančne dávno za vodou.
Reagovat
vavrinec
Za vodou ještě ne, když bude Linda letos hrát dobře tak už snad ano. Její loňský výdělek, pod odečtení daní (cca 50%) stačí snad na pokrytí nákladů obou sester. Tenis je drahý sport. Rodiče je neupsali žádnému "Černoškovi", takže určitě ještě musí splácet půjčky z minulých let. Není to jednoduché.
Reagovat
Davor1
Za vodou myslím v tom zmysle, že už zarába ďaleko viac, ako potrebuje na náklady. Celú sezónu bude hrať najväčšie turnaje, výkonnostne je na tom výborne a keď sa nezraní, tak sa cez milión za sezónu určite dostane. Brenda taktiež už túto sezónu bude výrazne v pluse. O ich finančnú situáciu fakt nemusíš mať starosti smile
Reagovat
travar
Ehm. Mám silný pocit, že se Černoškovi upsali. Už před mnoha lety. Oni se totiž upsali všude. IMG, Černošek, občas trénují i u Mouratogloua ve Francii a pořád mu dělají reklamu. Na všech GS mají u sebe chlápky od Mouratogloua s čepicemi M. Doceala srandovní.
Reagovat
vavrinec
Ano , akademií mají smlouvu, ale to není úpis, to je korektní smlouva s výpovědní lhůtou a jasným oboustraným plněním.. V tom je velký rozdíl oproti "smlouvám" s Černoškem nebo jinými mecenáši.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš než M by tam mohli mít Morsmile
Hrozná parta a jejich "produkty" pak podle toho vypadají - asi jako spratek Rune se Stiflerkou za zády.smile
Reagovat
travar
JJ. M jako mor. smile
Reagovat
paddy
50% se říká i s náklady na tým, daně jsou nižší
teď už to nějak překlepou, a pak budu za vodou

Tournament Estimated Tax Rate
Australian Open 32.5%
Roland Garros 30%
Wimbledon 40-45%
US Open 30%
ATP 1000 Monte Carlo 0%
ATP 1000 Madrid 19-24%
ATP 1000 Rome 23-43%
ATP 1000 Toronto 25%
ATP 1000 Shanghai 20-45%
Reagovat
paddy
průměrný výdělek 2021, to je za rok, a nejsou v tom sponzorské smlouvy

Ranking ATP (Male) WTA (Female)
1-10 5,982,539 2,811,484
11-20 1,646,734 1,614,396
21-30 1,271,304 1,209,845
31-40 1,048,603 888,169
41-50 893,602 731,739
51-60 816,885 614,339
61-70 727,478 564,318
71-80 664,599 521,465
81-90 592,524 483,610
91-100 545,303 447,755
Reagovat
travar
U nich žádný trenér dlouho nevydrží. S trochou nadsázky se dá říct, že holky se v podstatě trénují samy. Ve skutečnosti je to tak, že Brendu trénuje maminka a Lindu tatínek, protože po turnajích takto i cestují.
Reagovat
tommr
zdá se mi to nebo je už Brenda o něco vyšší než Linda? Podle tý první fotky to tak vypadá ...

Co se týče toho že holky ještě nemají stálýho trenéra tak to je docela riskantní tah i když sestry Williamsovy ho taky neměly a kam až to dotáhly ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stejně je všechno o talentu a o dřině. A když nevíš, podíváš se na júťůbsmilesmile
Reagovat
Mony
jo, jak třeba učí Kasatkina Osaku twinner
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist