Hájek v prvním souboji s Federerem nepřekvapil. Švýcar si pochvaluje novou raketu

18. 7. 2013, 17:35
Aktuality 23
ATP HAMBURK - Jan Hájek si dnes v Hamburku zahrál poprvé s Rogerem Federerem, v souboji o postup do čtvrtfinále se ale o překvapení nepostaral. Se Švýcarem, který si zvyká na nový typ rakety, prohrál ve dvou setech 4-6 3-6.
Jan Hájek

Jan Hájek si sice letos na dvou turnajích ATP 250 zahrál ve čtvrtfinále, neobhájení loňských úspěchů na challengerech a semifinále v Bastadu však zavinilo jeho pád z Top 100 až na současnou 140. příčku. V Hamburku však úspěšně prošel dvoukolovou kvalifikací, porazil wimbledonského čtvrtfinalistu Lukasze Kubota, 36. hráče světa Ernestse Gulbise a postoupil do osmifinále.

V něm dnes poprvé vyzval bývalou světovou jedničku Rogera Federera a i když vyloženě nepropadl, překvapení se nezrodilo. V první sadě devětadvacetiletý Hájek bleskově dotáhl manko brejku a vyrovnal na 3-3. V desáté hře pak ale čelil dalším brejkbolům a celkově pátý setbol už neodvrátil. Ve druhém setu ještě za stavu 2-5 při svém servisu smazal pět mečbolů, Švýcar ale v následné hře zápas bez problémů ukončil.

Jednatřicetiletý Federer se v Hamburku objevil poprvé po pěti letech poté, co se rozhodl po nečekaném vyřazení z druhého kola Wimbledonu testovat nový typ rakety Wilson s větší 'hlavou'. Rám nové rakety má 98 palců, zatímco starý typ, který pužíval přes 10 let, měl rám rakety velký jen 90 palců.



"Už několikrát jsem byl blízko změně rakety, ale vždy byl problémem čas. Na grandslamech jsem vždy došel do čtvrtfinále nebo semifinále, takže byl pak problém dělat tak důležitou změnu," řekl Federer, který si nové náčiní pochvaluje.

"Jsem spokojený s tím, jak se s raketou hraje. Už jsem se s ní tak nějak seznámil v tréninku, takže to pro mě není skok do vody, ale jsem šťastný, že se s ní cítím pohodlně i v zápasových podmínkách. Jsem spokojený," pochvaluje si zkušený Švýcar.

"Do jisté míry se s raketou stále sžívám a  poznávám, jak reaguje na každý úder. A je zřejmé, že při některých úderech reaguje lépe. Ale je důležité o tom pořád nemluvit a hlavně hrát a bojovat o každý míček. Být optimistický a chtít tady dosáhnout na co nejlepší výsledek. Stále tu hledám ideální timing a rytmus, ale čím déle v turnaji vydržím, tím lépe budu hrát."

Ve čtvrtfinále se čtyřnásobný vítěz turnaje Federer utká s domácím Florianem Mayerem, se kterým ve čtyřech vzájemných duelech neztratil ani set. Německý tenista dnes porazil 7-6 6-2 Španěla Feliciana Lópeze.

Snadno dnes zvládl zápas 3. kola i loňský finalista Tommy Haas. Druhý nasazený Němec porazil 6-2 6-4 Carlose Berlocqa, byť ve druhé sadě přišel o vedení 5-1, za stavu 5-3 neproměnil dva mečboly a v desátém gamu nechal soupeře dojít až na shodu. Argentinský tenista tak prohrál po sérii sedmi výher v řadě, minulý týden si totiž v Bastadu připsal premiérový titul.

"Dnes jsem se na kurtu cítil lépe, než v prvním zápase," připomněl Haas svou včerejší třísetovou výhru nad Kavčičem. "Myslím, že jsem hrál solidní tenis od začátku až do konce, i když jsem dnes mohl zápas ukončit dříve. Ale on (Berlocq) vytáhl několik skvělých úderů a trochu mě dostal pod tlak. Bylo to trochu těsné, ale jsem šťastný, že jsem vyhrál," komentoval zkušený Němec, jenž atakuje Top 10.

Ve čtvrtfinále turnaje v rodném městě na pětatřicetiletého Haase čeká Fabio Fognini, který rovněž neprohrál už sedm utkání po sobě, neboť před týdnem ve Stuttgartu také získal svůj první titul. Dnes si italský tenista poradil ve dvou setech se Španělem Marcelem Granollersem.

Mezi osmičkou nejlepších je i obhájce titulu Juan Mónaco. Pátý nasazený Argentinec, který loni v Hamburku slavil své dosud nejcennější vítězství, dnes zvládl třísetový souboj s Francouzem Benoitem Pairem, kterého zdolal 6-3 2-6 6-2.

V dalším zápase na Mónaka čeká v repríze loňského semifinále Nicolás Almagro, který však vyhrál poslední vzájemný souboj (letos na antuce v Barceloně). Španěl dnes uspěl v duelu s krajanem Guillermem Garcíou-Lópezem.

Kvůli zranění pravé paže dnes z turnaje odstoupil semifinalista letošního Wimbledonu Jerzy Janowicz. Čtvrtý nasazený Polák vzdal za stavu 5-7 a 0-4 souboj se Španělem Fernandem Verdaskem.  Ten si o postup do semifinále zahraje s Argentincem Federicem Delbonisem.

- ATP 500 HAMBURK -
(Německo, antuka, 1.230.500 eur)
čtvrteční výsledky (18. 07. 2013)

Dvouhra - 3. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Hájek (ČR) 6-4 6-3
Haas (2-Něm.) - Berlocq (Arg.) 6-2 6-4
Almagro (3-Šp.) - García-López (Šp.) 6-2 6-3
Verdasco (14-Šp.) - Janowicz (4-Pol.) 7-5 4-0 skreč J.
Mónaco (5-Arg.) - Paire (9-Fr.) 6-3 2-6 6-2
Mayer (Něm.) - López (11-Šp.) 7-6(1) 6-2 
Fognini (12-It.) - Granollers (Šp.) 6-2 6-4
Delbonis (Arg.) - Tursunov (Rus.) 6-4 6-3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý/Kližan (ČR/SR) - Belucci/Paire (Braz./Fr.) bez boje
Peya/Soares (2-Rak./Braz.) - Rosol/Seppi (ČR/It.) 6-1 6-4
Marrero/Verdasco (3-Šp.) - Čermák/Polášek (ČR/SR) 6-3 4-6 10-8

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já teda nevím, ale ač silně pochybuju, že je na světě větší Rogerův fanda než já :-), tenhle článek je dost nevyvážený. Sledoval jsem včerejší zápas a doslova s otevřenou hubou jsem koukal na Honzu Hájka. Některé výměny fakt braly dech a na to, kde se Hájek v žebříčku nachází, ostudu URČITĚ neudělal.
Honza občas předvedl úžasný cit pro míč a šlo vidět, že si s antukou moc rozumí. Sice od začátku tahal za kratší konec a Roger umí zahrát určitě daleko lépe, ale přesto kloubouk dolů před Honzou.

Místo pochvaly za kvalitní výkon se zápas přejde dvěma větama, zatímco se sálodlouze rozebírá to, že měl Federer novou raketu. No, budiž...
Reagovat
kadol
Můžete mi prosím vás někdo říct, proč Federer nepoužívá vibrastop? Co se tak dívám, tak všichni ho používají, jen Federer ne.
Reagovat
spaniel
Myslíš tlumítko? Ani Murray ho nepoužívá, záleží jestli ti vibrace vadí nebo ne. Jejich síla záleží na rámu rakety, typu výpletu a tvrdosti výpletu.
Reagovat
tommr
ale Federer je prostě v úplně jiný váhový kategorii bez ohledu na to s jakou hraje raketou. Pro Honzu to musel bejt každopádně zajímavej zážitek ... :)
Honza postupem do osmifinále v Hamburku navíc získal i pár cennejch bodů do žebříčku a posunul se o kousek blíž k první stovce. Když bude takhle dobře hrát i ve zbytku sezóny tak by se do ní ještě letos zase moh vrátit ... :)
Reagovat
Denis92
Ja si myslim,ze to je uplne jasne a vobec sa netreba bavit o tom,ze tie rakety ktore predavaju v obchodoch maju spolocne s tymi,ktorymi najlepsi tenisti hraju maximalne tak vzhlad.
Reagovat
J.M.
Tak kdyby to bylo jasné a nebylo třeba se o tom bavit, těžko by to ty firmy s takovým úspěchem používaly jako úspěšnou marketingovou strategii. :-) Myslím, že většina lidí, kteří si kupují "raketu Rogera Federera", "raketu Novaka Djokoviče" atd. si ji skutečně kupují s tím, že se domnívají, že to je ona. Spousta z nich asi netuší, že to je sériový šunt z Číny, který se mimo jiné kvůli laciné výrobě liší kus od kusu v kvalitě, vyvážení atd.

Ale bude zajímavé, jak nebo jestli bude Wilson tuto novou Rogerovu raketu propagovat. Jestli do své produktové řady zařadí nový model. Určitě hlavním tahákem prodeje Pro Staff BLX 6.1 bylo to, že to je "raketa Rogera Federera". Lidi si to kupovali už ze snobismu, že to je raketa pro fajnšmekry, kteří mají techniku, pro elitu, která potřebuje profesionální nástroj, se kterým má kontrolu nad svými údery... Přitom podle mnohých je to docela nevhodná raketa pro amatéry, se kterou se poměrně těžko hraje. Tak je otázkou, kdo si to teď bude dál kupovat.

A potom - co teď na to Dimitrov? :-) Ten společně s Rogerem jako jeho věrné dvojče onehdy taky samozřejmě musel přejít na Pro Staff 6.1 BLX, jen s větší hlavou... I když v zákulisí fanoškovi přiznal, že je to taky jenom habaďůra a Wilson mu dělá raketu na míru. Teď je z toho asi zmatený a horečně přemýšlí, co dál. :-)
Reagovat
Denis92
nevyjadril som sa teda dobre..su ludia ktori si tie rakety kupuju prave preto,ze si s nimi hraju ti najlepsi..takze taki mozno veria tomu ze su to ozaj take iste..Ale je aj vela takych ludi (vcetne nas) ktorim je jasne,ze to proste ma daleko od prototypu ktori pouzivaju ti najlepsi..
Mozem potvrdit to s tym,ze to nie je raketa pre amaterov.Mal som moznost s nou hrat a 20min. som nevedel poriadne prehodit lopticku na druhu stranu kurtu.
Tak to s Dimitrovom som netusil a tiez som zvedavy ci aj on zmeni raketu :)
Reagovat
smazaný uživatel
No většina z amatérských hráčů a těch závodních i těch co už se tenisem živí na nižší úrovni nemají servis jak prvních XY na ATP a tak kupují sériové. Ale šunt ty rakety nejsou, z číny jsou - ano, tam se vyrábějí, tam serou na životní prostředí i na lidi, občas se dostane do prodeje zmetek, ale jinak při správné volbě se tím běžně hraje. Je potřeba kupovat u odborníků, ten je schopen vybrat z mnoha kusů co má skladem 2,3,4 stejné, případně je dovážit. Šunty z číny se dají koupit v hypermarketech a to i v těch sportovních a tím se dá max. pinkat na dovolené, ale hrát ne.

Marketing funguje a proto výrobci výrazně třeba Head a Babolat dělají tzv. řadu, která se věrně podobá tomu s čím hraje hvězda. Tam jsou rakety vhodné pro výkonnostní i závodní hraní tužší/pružnější, lehčí/těžší, atd. Prostě spousta hráčů co se vzhlídne v Nadalovi nebo Djokovičovi chce mít raketu jako on. U té Federerovky 90, měl Wilson trochu jinou mark. strategii. Jsem zvědav na nové modely 2014...
Reagovat
Mayo
ľudia akú novú raketu má RF ? :O
Reagovat
Sonja
Asi dobrou, když s ní klepl Hájka...
Reagovat
Mayo
Hájka by som klepl aj ja s mojou :D ... už som videl tú Rogerovu no stavil na takú divnú ale to nevadí
Reagovat
J.M.
No rozhodně musí být dobrá, s tou starou by proti Honzovi neměl šanci.

Ale je to nějaký prototyp beze jména, celý černý, bez modelového nástřiku (byť tvarem nápadně připomínající modely Blade, ale asi je to něco nového), který Roger zkouší a podle něj je plán takový, že se už nemá vracet k té staré. Papírově v hlavě přidal celých 8 palců navíc oproti předchozí devadesátce, to je dost velký skok. Wilson asi mezitím usilovně vymýšlí, jak s tím naložit marketingově, jaký tomu dát název, design, jak a nebo jestli to prodávat jako nový model.
Reagovat
Mayo
no, že pridal k hlave je len dobre hádam prestane triafať toľko rámov...ale uvidíme ako si navykne...možno to bude napokon víťazná raketa na US Open
Reagovat
J.M.
No to nevím. Možná je to vhodnější raketa na antuku než na rychlejší gumu na US Open Series, kde Roger s tou svou starou devadesátkou hrál tradičně hodně dobře. Každopádně u Rogera je to přímo revoluce, proto se o tom všude mluví a píše skoro jako o tenisové události století. :-) Když měnil Raketu Djokovič, Berdych nebo Štěpánek, moc řečí kolem toho nebylo. Ale Roger v podstatě celou kariéru odehrál s tou klasickou Pro Staff devadesátkou, respektive prvních pár let s ještě klasičtější pětaosmdesátkou Pro Staff, která má tradici přes Samprase, Couriera až někam ke Connorsovi, který s ní v půlce 8. let taky hrál... Tohle je prostě bráno jako konec jedné éry, uznání, že je potřeba jít s dobou, což je u Rogera, který tak dlouho trval na tradici, velká událost. On tedy nové rámy Wilsonu testuje už léta, ale nikdy prý neměl dost času na přechod, až teď když už vypadává v úvodních kolech, tak si po Wimbledonu řekl, že teď na to je dost času.
Reagovat
smazaný uživatel
No zatím to rámem trefuje stejně, nebo možná i vic? :)
Reagovat
J.M.
Taky si myslím, že těch pár palců navíc mu nějak zásadně nepomůže v tom, že míčky čím dál hůř trefuje, což je dáno víc než raketou horším pohybem, timingem, zpomalenějšími reflexy, slabší sebedůvěrou, možná i vleklými zraněními. Zatím v prvních dvou kolech těch svých klasických odpalů mimo kurt předvedl docela dost. To by musel mít aspoň tak dvoumetrovou trampolínu, aby se jich konečně zbavil.
Reagovat
spaniel
S ProStuff zacal hrat az tuším v 2008 nebo 2009. Celkove mel snad 7 modelu, nCode, K factor atd... Aspon oficialne, nekteri tvrdí ze to byla stejna raketa, jen mela paint job a jen se průběžně mírně vylepsovala.
Reagovat
J.M.
Už v tom slavném Wimbledonu 2001, kde porazil Samprase, měl Pro Staff 85, který používal už od 90. let. Pak používal ještě několik dalších modelů Pro Staff a několik Six-One Tour až k té "Six-One Pro Staff BLX", kterou používal donedávna.

Ale asi nemá moc cenu se bavit o modelech, protože špičkoví hráči jako on jsou placeni za to, že předstírají, že používají raketu, která se prodává masám v krámech za pár korun, přitom je to spíš jen reklamní habaďůra, ty modely jsou Rogerovi a jiným dělány na míru a od těch sériových, za které jsou vizuálně vydávány, se asi dost liší.
Reagovat
J.M.
Jinak viz třeba:

http://www.perfect-tennis.co.uk/the-many-racquets-of-roger-federer/
Reagovat
steve79
Tenis je silovější, takže s touto raketou se může lepe bránit. Sám Roger asi věděl, že je čas na změnu. Tenis jde dopředu.
Reagovat
J.M.
Honza nehrál špatně, občas těmi důraznými bekhendy Federera zaskočil. Ale Roger je Roger, i když je už sotva pětinový oproti tomu, co býval ještě před rokem. Další z řady Rogerových rozpačitých, nejistých výkonů. V několika úderech už to vypadalo, že si to s tou novou raketou začíná sedat, některé křížné kontraforhendy nebo i bekhendy po lajně už měly důraz, který mu delší dobu chyběl. A konečně mu už šel pořádně bekhendový čop. I tak mi ale přijde, že zejména technikou forhendu se najednou vrátil o 10 let zpět, není tam ten švih, zápěstí, je to víc hrané paží, navíc lenivě blíž u těla, z toho vyplývají i časté chyby.

To Haas oproti tomu působí fantasticky. Škoda, že si to opět tradičně zkomplikoval v závěru a musel ještě pár gemů navíc bojovat, ale jinak (i když Berlocq s podvázaným kolenem vypadal nějak bez pohybu) hraje v Hamburku naprosto bravurně, virtuózně, suverénně, ty jeho bekhendové dropšoty jsou asi momentálně nejlepší na světě. To byla radost se dívat.
Reagovat
Denis92
Po dvoch zapasoch sa tazko hodnoti zmena rakety,treba viac casu..sam Roger vsak urcite lepsie vie ako sa s nou hra,kedze ma uz nieco s nou odtrenovane.
Pripada mi vsak,ze dost zmenil udery.Vobec nevidno jeho typicke topspinove forehandy.Hra ich tak obycajne a viac silovo ako technicky.
Celkovo sa mi zda,ze do tych uderov zacal silnejsie udierat..trochu mi to pripomenulo Gilette tour..dneska parkrat zahral ten paradny krizny vitazny forehand ked bol pod tlakom a v plnom behu zahral winner.
Uvidime co prinesu dalsie zapasy.Zatial mam z toho zmiesane pocity..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Souhlasím néé z rakety, ale z jeho celkové výkonu jak včéra tak dnes zatim opravdu smíšené pocity.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist