Halepová si v Melbourne zahraje o první titul z australských turnajů. Anisimovová je ve finále po skoro třech letech

8. 1. 2022, 05:18
Aktuality 6
WTA MELBOURNE - Simona Halepová v semifinále generálky Melbourne 1 bez ztráty podání přehrála 19letou čínskou kvalifikantku Qinwen Zheng a podruhé v kariéře postoupila do finále australských turnajů. O první australský titul si zahraje s Veronikou Kuděrmetovovou. Na akci Melbourne 2 slavila Amanda Anisimovová, která ve svém prvním finále od sezony 2019 narazí na Ann Liovou, nebo Aljaksandru Sasnovičovou.
Simona Halepová (© AFP)

Simona Halepová má za sebou sezonu protkanou zdravotními problémy. Kvůli zranění lýtka přišla o většinu antukového jara, nemohla obhajovat titul ve Wimbledonu a nezúčastnila se ani olympijských her v Tokiu. Po finále v domácí hale v Kluži navíc kvůli potížím s kolenem nenastoupila k semifinále v Linci.

Letošní sezonu zahajuje přímo v dějišti Australian Open, kde si zahrála své jediné předchozí finále na australském kontinentu (2018, porážka s Caroline Wozniackou). Zatímco včera musela s Viktorijí Golubicovou bojovat přes dvě a půl hodiny, čelila 22 brejkbolům a sedmkrát přišla o podání, v dnešním utkání byla nekompromisní.

Proti 19leté čínské kvalifikantce Qinwen Zheng, která si zahrála své první čtvrtfinále a zároveň semifinále na okruhu WTA, odvrátila všech pět brejkbolů a na kurtu se zdržela jen necelou hodinu a půl (6-3 6-2).

Třicetiletá Halepová ve svém jubilejním 40. kariérním finále narazí na Veroniku Kuděrmetovovou (H2H 2-0). Proti Rusce bude bojovat o svou 23. trofej, první od předloňského triumfu v Římě.

Kuděrmetovová do finále postoupila bez boje. Z turnaje totiž stejně jako loni před semifinále odstoupila Naomi Ósakaová, nasazená jednička se omluvila kvůli zranění břišního svalu a potřebuje před blížící se obhajobou titulu na Australian Open odpočívat.

"Bohužel jsem si poranila břicho, což potřebuju vyléčit, abych se připravila na Australian Open," uvedla čtyřiadvacetiletá Japonka s tím, že její tělo utrpělo trochu šok, když hrálo po tak dlouhé době opět zápasy.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Kazaně je ve finále potřetí, loni v Abú Zabí nestačila na Arynu Sabalenkovou, na antuce v Charlestonu přehrála Danku Koviničovou.

• WTA 250 MELBOURNE 1 •
Austrálie, tv. povrch, 239.477 dolarů
sobotní výsledky (8. 1. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Halepová (2-Rum.) - Qinwen Zheng (Čína) 6-3 6-2
Kuděrmetovová (3-Rus.) - Ósakaová (1-Jap.) / bez boje


Amanda Anisimovová
v roce 2019 zazářila triumfem na antuce v Bogotě a postupem do semifinále grandslamového French Open. Od té doby však bojovala se zraněními a poklesem formy, a navíc se musela v posledních měsících své nejlepší sezony vyrovnat se smrtí otce.

Dvacetiletá Američanka se snad zase rozjíždí. Na akci Melbourne 2 ve svém prvním semifinále po dvou letech za necelou hodinu deklasovala 6-2 6-0 Darju Kasatkinovou a poprvé od triumfu v Bogotě a celkově potřetí postoupila do finále.

O druhý titul si vítězka dívčího US Open z roku 2017, která v Melbourne devět zápasů neporažené Rusce nedovolila ani jednou udržet podání a přerušila sérii 14 porážek s hráčkami Top 30, zahraje s Aljaksandrou Sasnovičovou.

27letá Běloruska ve večerním semifinále zdolala 7-6 2-6 6-3 Američanku Ann Liovou a do finále turnaje WTA posotupila potřetí v kariéře a poprvé po čtyřech letech. Titul Sasnovičová dosud nezískala.

Dvě Češky jsou ve finále čtyřhry
Českou vítězku bude mít čtyřhra. V Melbourne na akci Summer Set II se utkají ve finále Kateřina Siniaková proti Tereze Martincové. Spoluhráčkou světové jedničky ve čtyřhře Siniakové je v tomto týdnu Američanka Bernarda Peraová, Martincová tvoří dvojici s Majar Šarífová z Egypta.

Siniaková v minulé sezoně s tradiční deblovou spoluhráčkou Barborou Krejčíkovou získaly olympijské zlato, vyhrály i grandslamový titul a Turnaj mistryň. V Melbourne týden před Australian Open bude Siniaková usilovat o 15. trofej ve čtyřhře v kariéře. S Peraovou dnes porazily 6-7 6-1 10-5 Irinu-Camelii Beguovou z Rumunska a Srbku Ninu Stojanovičovou.

Martincová je v deblovém finále poprvé. Se Šarífovou v melbournském semifinále vyřadily nasazené jedničky a dvojnásobné grandslamové šampionky: domácí hvězdu Sam Stosurovou a Číňanku Shuai Zhang 7-6 6-3.

• WTA 250 MELBOURNE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 239.477 dolarů
sobotní výsledky (8. 1. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Anisimovová (USA) - Kasatkinová (3-Rus.) 6-2 6-0
Sasnovičová (Běl.) - Liová (7-USA) 7-6(4) 2-6 6-3
• Čtyřhra - semifinále •
Martincová/Šarífová (ČR/Eg.) - Stosurová/Shuai Zhang (1-Austr./Čína) 7-6(4) 6-3
Siniaková/Peraová (2-ČR/USA) - Beguová/Stojanovičová (3-Rum./Srb.) 6-7(7) 6-1 10-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
EllNino
1. kolo:
Krejčíková - Bencic
Kvitová - Rus
Reagovat
tommr
to vypadá na 7.porážku v řadě pro Báru ... smile
Reagovat
EllNino
Obe jsou po nemoci, tak uvidime
Reagovat
smazaný uživatel
Swiatek vs. raducanu
Badosa vs. Ostapenko
Kenin vs. Kasatkina

a 2x Q vs. Q :-(
Reagovat
George_Renel
A na Naomi Osaka asi zas přišla ataka.smile
Reagovat
tommr
už jí zase hrabe? smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist