Hernychův životní grandslam ukončil suverénní Söderling

22. 1. 2011, 07:41
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Jan Hernych se loučí s nejlepším grandslamovým turnajem své kariéry. Český tenista při premiéře ve 3. kole nestačil na světovou čtyřku Robina Söderlinga, který i osmé letošní utkání vyhrál bez ztráty setu.
Profily hráčů
Jan Hernych

Jan Hernych má za sebou životní grandslamový turnaj. Na 19. pokus se dokázal dostat alespoň do třetího kola mezi 32 nejlepších. Aby takového výsledku na Australian Open dosáhl, musel projít kvalifikací, porazit nebezpečného Uzbeka Istomina a následně v pětisetovém maratónu udolat nasazeného Brazilce Bellucciho.

To vše se Hernychovi povedlo v 31 letech jako až 241. hráči světa.

O další překvapení se už ale nepostaral. Přesněji řečeno senzaci. Český tenista dnes totiž čelil světové čtyřce Robinu Söderlingovi, který ve dvou úvodních zápasech nečelil jedinému brejkbolu a je černým koněm turnaje. Favorizovaný Švéd žádné komplikace nepřipustil a zvítězil 6-3 6-1 6-4.

Sobota v Melbourne:

Nadal klopýtl, set však nepustil ani agresivnímu Tomicovi

Clijstersová spáchala 41 chyb, přes Cornetovou se dostala silou vůle

Benešová i Kvitová jsou na Australian Open mezi nejlepší šestnáctkou!

Hernych hrál ve čtvrtek s křečemi v lýtkách a dnes mu síly evidentně chyběly. Přesto ve druhé i čtvrté hře dokázal odvrátit brejkboly. Nakonec ale jednou kapituloval: agresivně hrající Švéd během prvního setu nasázel 8 es a nastřílel 15 vítězných úderů, zatímco český hráč žádný, a ujal se vedení.

Do druhého setu chtěl pražský rodák něco změnit, a tak nastoupil v bílé 'kšiltovce'. Jeho hře to ale nepomohlo a po hodině hry už prohrával 0-2.

Až v závěrečném dějství dokázal Hernych s favorizovaným sokem držet krok. Dokonce jako první Švédovi na turnaji sebral podání, ale i třetí set po téměř hodině prohrál.

Jednatřicetiletý Hernych dnes zahrál pouze osm vítězných úderů, zatímco Söderling 33. Oba se dopustili dvaatřiceti nevynucených chyb. 

"Prohra mě samozřejmě mrzí, ale i tak to byl můj životní turnaj," řekl Hernych. "Za jediný turnaj jsem vydělal tolik peněz jako za celý loňský rok," řekl pražský rodák, který za třetí kolo dostal 54.500 dolarů, v přepočtu bezmála milion korun. 

V žebříčku si Hernych polepší minimálně o 70 míst míst, což by mu pomohlo v přihlašování na další turnaje. "Sezona se najednou přede mnou otevírá v růžovějších barvách. Pokud bych se posunul až někam ke 150. místu, asi bych vyrazil zkoušet štěstí na kvalifikace větších turnajů do Ameriky," uvažoval Hernych.

Söderlinga čeká Dolgopolov
Šestadvacetiletý Söderling, který do Melbourne přiletěl s čerstvým triumfem z Brisbane, letos v osmi zápasech ještě neztratil ani set. "I dnes jsem hrál docela dobře, ale je pár věcí, které můžu ještě zlepšit. Vím, že mohu hrát ještě lépe, ale celkově jsem spokojený. Fyzicky se cítím výborně. Zatím jsem na kurtu nestrávil moc času, a přitom jsem už ve 4. kole," pochvaloval si.

Až letos prolomil prokletí Australian Open, kde se mu dosud nedařilo. Finalista loňského French Open hrál v Melbourne poprvé zápas třetího kola a nyní ho čeká už osmifinále. 

V něm narazí nečekaně na jednadvacetiletého Ukrajince Alexandera Dolgopolova, jenž zdolal 3-6 6-3 3-6 6-1 6-1 finalistu z roku 2008 Jo-Wilfrieda Tsongu.

 

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
sobotní výsledky českých tenistů (22. 01. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Söderling (4-Švéd.) - Hernych (ČR) 6-3 6-1 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já se tak moc těšil na finále Berdych - Hernych
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist