Benešová i Kvitová jsou na Australian Open mezi nejlepší šestnáctkou!

22. 1. 2011, 05:59
Aktuality 43
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Iveta Benešová a Petra Kvitová na Australian Open i nadále potvrzují skvělou formu a už mezi šestnáctkou nejlepších jsou tak dvě Češky! Obě dnes zastavily nasazené soupeřky, Kvitová dokonce domácí pětku Stosurovou, a zahrají si čtvrtfinále. Pro Benešovou je to nejlepší výsledek kariéry a nyní může pomstít Šafářovou, jež po dvou hodinách podlehla Zvonarevové.
Iveta Benešová

Petra Kvitová dnes ze tří Češek nastoupila jako poslední a výhrou nad pátou nasazenou Samanthou Stosurovou 7-6 6-3 zklamala domácí fanoušky. 

Dvacetiletá Kvitová vyhrála letos osmý zápas za sebou, ale triumf nad Stosurovou je zatím jejím nejcennějším skalpem, který získala. Vyhrála navíc na centrálním dvorci Roda Lavera před zaplněným publikem, které hnalo za postupem australskou hvězdu.

"Byl to těžký zápas. Sam hrála výborně, ale já mám ráda velký kurt i obecenstvo, i když tentokrát, bohužel, bylo proti mně, ale...," rozesmála se Kvitová v rozhovoru na dvorci s Rennae Stubbsovou. "Hraji velmi dobře a doufám, že to bude pokračovat," přála si Kvitová a australská deblistka ji označila za budoucí hráčku světové desítky. 

V souboji se Stosurovou se česká tenistka opírala o forhend a ukázala, jak zlepšila pohyb. V prvním setu vedla rychle 3-1, ale nakonec set získala až v tie-breaku, který navzdory ztrátě úvodních tří výměn zvládla skvěle psychicky. "Pinkala pěkně," napsal ČTK trenér David Kotyza.

Sobota v Melbourne:

Nadal klopýtl, set však nepustil ani agresivnímu Tomicovi

Clijstersová spáchala 41 chyb, přes Cornetovou se dostala silou vůle

Hernychův životní grandslam ukončil suverénní Söderling

Ve druhé sadě odvrátila za stavu 2-2 brejkbol a pak získala tři hry po sobě. Svoji převahu a jistotu demonstrovala v poslední hře, získala ji bez ztráty fiftýnu a využila první mečbol.

Kvitová vyhrála i druhý vzájemný souboj, Australanku smetla ve dvou setech i před třemi lety na French Open. Stosurová potvrdila, že se jí na domácím grandslamu nedaří. 4. kolem letos pouze vyrovnala své maximum.

V utkání o čtvrtfinále se loňská semifinalistka Wimbledonu Kvitová, jež ve třech zápasech zatím neztratila ani set, střetne s Italkou Flavií Penettaovou.

Benešová je poprvé v semifinále, pomstí Šafářovou?
Iveta Benešová
si pár dní před startem úvodního grandslamu roku zvedla své sebevědomí v Sydney, kde společně se Záhlavovou-Strýcovou vyhrály čtyřhru. Nyní na Australian Open těží ze zkušeností i sebedůvěry a po hladkých výhrách nad Medinaovou a nasazenou Kirilenkovou postoupila počtvrté do 3. kola grandslamového turnaje. 

V něm na ni podruhé v řadě čekala nasazená Ruska - turnajová šestnáctka Anastasia Pavljučenkovová. S tou rodačka z Mostu dosud dvakrát prohrála a pokaždé ve dvou sadách. V Hisenseho Areně však dnes tuto mizernou bilanci upravila, když vyhrála 6-3 1-6 7-5 a poprvé v kariéře postoupila mezi šestnáct nejlepších hráček grandslamového turnaje.

Sedmadvacetiletá Češka utkání začala lépe. V prvním setu si udržela všechny své servisy a šla do vedení. Druhá sada ale patřila ruské soupeřce, jež se za necelou půl hodinu do utkání vrátila.

Nejvyrovnanější bylo rozhodující třetí dějství, ve kterém byly obě hráčky dlouho stoprocentní na podání. Více štěstí a vůle po vítězství měla Benešová. Nejdříve za stavu 5-5 odvrátila dva brejkboly a v následném gamu pak podruhé v zápase soupeřce sebrala servis a mohla slavit vítězství 6-3 1-6 7-5. 

V premiérovém osmifinále se utká se světovou dvojkou Verou Zvonarevovou, která dnes po dvouhodinovém boji zastavila další Češku Lucii Šafářovou.

Třiadvacetiletá Češka ztratila se Zvonarevovou relativně hladce první set, ale ve druhém se hrála vyrovnaná partie. Šafářová dokonce měla ve zkrácené hře dva setboly, ale ani jednou neuspěla. "Dokázala jsem si, že jsem schopna sehrát vyrovnané zápasy i se světovou dvojkou, a to mi rozhodně dodává odhodlání do další tvrdé práce. A začneme asi servisem, ten byl mým nejslabším úderem," řekla Šafářová serveru iDnes.

Se Zvonarevovou se Benešová střetla už čtyřikrát a tři zápasy prohrála. Naposledy právě před rokem v Melbourne, kde v 2. kole proti Rusce získala jen tři hry.

Z šesti Čechů tak ze třetího kola do osmifinále Australian Open tak postoupila polovina. V takto poměrně optimistickou bilanci věřila téměř třetina čtenářů. Kromě Kvitové a Benešové zůstává ve hře také Tomáš Berdych, který bude už zítra hrát proti Verdaskovi o čtvrtfinále.

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
sobotní výsledky českých tenistek (22. 01. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (25-ČR) - Stosurová (5-ČR) 7-6(5) 6-3
Benešová (ČR) - Pavljučenkovová (16-Rus.) 6-3 1-6 7-5
Zvonarevová (2-Rus.) - Šafářová (31-ČR) 6-3 7-6(9)

Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Hlaváčková/Hradecká (ČR) 4-6 7-5 6-2
Görgesová/Raymondová (7-Něm./USA) - Grothová/Zakopalová (Austr./ČR) 4-6 6-3 6-2

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Stubbsová/Guccione (Austr.) - Peschkeová/Qureshi (5-ČR/Pák.) 3-6 6-3 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
budou berdycha dávat na eurosportu? když zároveň hraje roger
Reagovat
smazaný uživatel
tak sorry roger nehraje stejně, snad se to bude dát chytit
Reagovat
nando
Už se těším na zápas mých dvou oblíbenců, tedy Berdych - Verdasco. Očekávám nadprůměrný tenis, kvůli kterýmu si rád přivstanu. Dnes jsem si pustil highlight ze SF AO 2009 Verdasco - Nadal, což byl asi nejlepší tenis, jaký jsem kdy viděl, tak jen doufám, že se Nando nerovzpomene na tehdejší výkon. Jinak v dalších zápasech neočekávám žádný překvapení, jen jsem zvědavý na Roddicka s Wawrošem, jelikož už na dost místech jsem četl, že Wawroš vyhraje a i kurzy jsou vyrovnané. Pro mě je jasným favoritem Andy, tak uvidíme.
Reagovat
zde73
sance davam berdychovi a kvitove,benesove neverim i kdyz ji preju!
Reagovat
smazaný uživatel
Mě chybí Dementieva :////
Reagovat
smazaný uživatel
Mě taky
Reagovat
smazaný uživatel
Dva to napíšete a ani jeden správně :-D..
Reagovat
Mercury
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Mně chybí ty její Yonex plastikový hadry. Divím se, že u nich ještě někdo zůstal. Dlouho už tenisti(ky) místo dřívějších bavlněných trik nebo šatů používají textil z umělých vláken, ale žádná jiná firma nevyrábí oblečení, které se jim tak nechutně lepí na tělo. Viz Nalbandian, to je dost otřesný případ.
Reagovat
smazaný uživatel
No prostě Paráda, krása!!! NO NICMÉNĚ SE ZASE POŘADATELÉ SOLIDNĚ SEKLI V NASAZOVÁNÍ NA KURTY!!! TO JE UŽ ZA HRANICÍ VŠEHO!!! BERDYCH(6) - VERDASKO(9) DAJ NA TŘETÍ KURT, NO TO JE SEN!!! Nechápu, co tam sedí za opičáky, ale Petkovič s Heknou na centr, to ať si daj obklad a psychiatra!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Berdych na tom 3 kurtu hrat chce,protoze se mu lepe shani listky pro svou Berdych Army,nez kdyby hral na tech 2 nejvetsich kurtech.Sam to poradatelum navrhuje.
Reagovat
nando
Je to výhoda pro Toma, navíc sám o to požádal, tak proč ne. I když na druhou stranu očekávám vynikající tenis, který by si asi zasloužil centrkurt. A jen pro upřesnění, žádnej Verdasko neexistuje, to je jen výplod český mluvnice. Tenhle skvělý tenista se totiž jmenuje Fernando Verdasco !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Heleď, a není to jedno?
Reagovat
smazaný uživatel
Pro pubertální tupce správné skloňování jeho jména: Verdasco - Verdaska - Verdaskovi - Verdaska - Verdaskovi - Verdaskem.
Reagovat
Vojtiik
Kdyby tobe nekdo komolil jmeno tak te to taky stve:)) nebo aspon me by to stvalo:D
Reagovat
nando
Už se těším na zápas mých dvou oblíbenců, tedy Berdych - Verdasco. Očekávám nadprůměrný tenis, kvůli kterýmu si rád přivstanu. Dnes jsem si pustil highlight ze SF AO 2009 Verdasco - Nadal, což byl asi nejlepší tenis, jaký jsem kdy viděl, tak jen doufám, že se Nando nerovzpomene na tehdejší výkon. Jinak v dalších zápasech neočekávám žádný překvapení, jen jsem zvědavý na Roddicka s Wawrošem, jelikož už na dost místech jsem četl, že Wawroš vyhraje a i kurzy jsou vyrovnané. Pro mě je jasným favoritem Andy, tak uvidíme.
Reagovat
nando
to nemělo být v reakci, chyba :-)
Reagovat
nando
To je přesně ono. Sice máš pravdu, ale pro mě je to kravina. Nebo snad mají třeba Amíci říkat Iveta Benes nebo Petra Kvit? V tomhle jsme prostě zakomplexovaný, jsme jediný na světě kdo komolí jména a ještě se tím vytahujem, přitom je to ostuda. Prostě žádnej Verdasko neexistuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Není to žádná kravina. A není to komolení. My máme prostě jedinou koncovku, která se vyslovovuje "ka", a to je "ka" a ne "ca" s anglickou výslovností. Když píšeš Verdasco, tak píšeš jeho jméno, když píšeš Verdaska, tak píšeš základ jeho jména "Verdas" a doplníš koncovku podle pádu - logicky českou a ne anglickou. To samý San Franciska a San Francisca.

Taky nepíšeš "oko", "bez oca". To je jako kdyby ti bylo divný, proč když píšeš anglický slovo (například homerun) v množným čísle, využiješ českou gramatiku (homeruny) a ne anglickou (homeruns). Je to naprosto logický. A vůbec ne komolení. Jen se dává to slovo do naší gramatiky.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě se jedná o španělskou výslovnost, ale to je šumák, nic se nemění :)))..
Reagovat
nando
Rozbor českýho pravopisu je to sice hezkej, ale já nepsal, že Verdaska je špatně podle mluvnice. Já jen psal, že ty pravidla jsou podle mě špatný, protože ty jména prostě komolíme a to je fakt. U ženských je to skoro u každý, a ten Verdasco je taky divnej. A zatímco ve světě se snaží naše jména číst tak, jak jsou doopravdy, my si jejich jména předěláváme do svý podoby. Kdyby cizinci dělali přesně to, co my, tak budou říkat Iveta Benes, protože š nemají a koncovku ová taky nepoužívají. Mě přijde logičtější jejich systém.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já ti vysvětluju, proč to není nic špatnýho a není to komolení. Nemáš prostě právo si myslet, že to není správně, protože je. My v pádech měníme koncovky, to speciálně pro cizí jména nemáme? Budeme říkát "Viděl jsem pěkný zápas Fernando Verdasco s Rafaelem Nadal?... Pokud to chceš takhle, tak pak ano, ale když se maj ty koncovky přidávat, logicky se přidaj český.

A pak. U nás přechylování cizích jmen už není povinností, nemusí se dělat a žádná cizinka nemusí přechýlení přijmout. A navíc Američani nemaj žádnej důvod psát Benes, protože nedělaj... odchylování?..., prostě berou jména tak jak jsou a součástí našich ženských jmen je koncovka "ová". Že my jsme přechylovali cizí jména je naprosto logický, když přechylujeme naše.
Reagovat
nando
Tak neříkej mi na co mám právo a na co ne, na to seš moc malej pán. Za další, jasně že i já řeknu, viděl jsem zápas Verdasc(k)a s Nadalem, ale přijde mi vhodnější nechat mu tam to c, a ne tam cpát k, který tam možná podle našich pravidel patří, ale jinak tam nemá co dělat. Měli bysme se prostě snažit o co největší zachování toho jejich jména a ne si to předělávat jak se nám hodí. Nejsem žádnej odborník na čj, takže nevím, jestli je povinností přechylovat nebo ne, ale vidím v tisku i v tv že se pořád přechyluje, což mi vadí mnohem víc, než ten Verdasco.

Příklad z jiného soudku. Dnes jsem koukal do tv programu a u seriálu Californication bylo u herečky Madeleine Zima napsáno Madeleine Zimaová. Za prvý to je úplně děsný, pro mě je to prostě M.Zima, a za druhý, proč tam je Zimaová a ne Zimová ?
Reagovat
smazaný uživatel
Tvrdím někde, že existuje Verdasko? V 1. pádu je přece Verdasco. Cizí jména se upravují možná ve všech jazycích, aspoň pokud jde o výslovnost. Angláni jsou v tomhle přeborníci. Jejich prznění výslovnosti např. starověkých jmen je grandiozní. Jesus Džízes a Rachel Rejčl !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je v tom, že jsi prostě mimo. Měl bys právo proti "Verdaskovi" bojovat v tom případě, že by tvým zájmem bylo ignorovat koncovky v pádech u cizích jmen.

Pokud není tvým cílem to, abychom psali "V dnešním utkání hraném pod střechou stadionu v Detroit daroval Verdasco několik šancí Roger Federer." Pokud ale nechceš, abychom psali takto a chceš, abychom psali i u cizích jmen koncovky podle pádů, musíš přijmout, že se bude psát koncovka česká, protože neexistuje Fernando Verdasca, ani Verdascovi, ale jen Fernando Verdasco.

Piš všechno v prvním pádu a pak můžeš protestovat. Nepiš v prvním pádu a nemáš nárok protestovat. Nedává to pak smysl absolutně žádnej. Doufám, že teď už ti to dojde. Kdybys psal Verdascovi, tak mu teprve komolíš jméno, protože on se jmenuje Verdasco a ne Verdascovi.
Reagovat
smazaný uživatel
A s tím přechylování Zimaová - většinou to bývalo tak, že se to přechýlení psalo opravdu až na konci celýho jména. Ale přecholovat se nemusí. Manželka Marka Jankulovskiho je Jankulovski a ne Jankulovskiová.

Největší paradox je, když přechylujeme již přechýlená jména (Šarapovová).
Reagovat
nando
No budiž, necháme už skloňování být, jen chci upozornit, že na začátku týhle netenisový diskuze jsem upozorňoval na to, že žádný Verdasko, jak napsal Maart, neexistuje. On ho totiž napsal v 1.pádě! No a Broz do toho zamotal skloňování, o čemž ale vůbec řeč nebyla.

A co se týče přechylování, možná je to v pravidlech, to nic nemění ale na tom, že to je hloupost českýho národa. Proč my přechylujeme a ostatní naše jména neodchylují ? No protože respektují to, jak se ti lidé jmenují, narozdíl od nás. A přechylování ruských jmen je kapitola sama pro sebe. To je vlastně přechylování na druhou.
Reagovat
BooOoo
souhlasím .. a všechny jméno jsou z jazyku, odkud tenista/tenistka pochází .. my jsme v České republice a mluvíme česky, tudíž jména překládáme do čestiny, stejně jako všechna ostatní slov z cizích jazyků .. a tak španělsky Verdasco, česky Verdasko .. rusky Petrova, česky Petrovová ..
Reagovat
smazaný uživatel
Chazy, teď jsi střelil vedle. Ruská ženská jména se zpravidla tvoří přidáním -a k mužské podobě jména: Šarapov - Šarapova. České -ová se přidává VŽDY k mužskému jménu, nejde tedy o dvojí přechýlení. Nikde se přece nepíše Šarapovaová nebo Vesninaová.

V žádném případě nelze psát Šarapová nebo Petrová, jak činí mnozí plácalové na diskuzích (stejně tak anglicko-české hovadiny typu SHarapová a KuzněTSová). V originále je ta poslední slabika krátká, přízvuk je uprostřed na písmenu o.
Reagovat
smazaný uživatel
česky Verdasko... Búúú, radši se nemotej do věcí, kterým nerozumíš. Jinak blby, co pořád stupidně omílají Českou republiku, fakt miluju. V létě pojedeš k moři do Chorvatské republiky nebo do Italské republiky?
Reagovat
nando
No, možná bude nejlepší používat křestní jména :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda Brozi, opravdu jsem střelil vedle. Ale aspoň jsem měl na začátku to Š a ne Sh.
Reagovat
r176
gratuluju petře!to byla nádhera se na ni koukat!italku smázne určite taky!moc jí fandím a přeji ji to!!
Reagovat
UnrealTom
Iveta výborně, Lucka sice prohrála ale palec nahoru bojovala, Vera je druhá na světě, no a Petra hraje fantasticky Pennetaovou by měla porazit :)
Reagovat
W.G.M.
Obrovska gratulace Petre :-)
Reagovat
smazaný uživatel
dobre a ted by se mohla pridat petra
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda!! Iveta předvedla opět, stejně jako v zápase s Kirilenko, naprosto fantastický tenis, výborně umísťovala údery k čárám. Na druhou stranu když v závěru Pavlyuchenkova výrazně zlepšila podání, tak jsem se začal dost obávat, naštěstí Iveta zvládla klíčový game za stavu 1:1 na sety a 5:5 kdy odvrátila i breakbol soupeřky.
Stejně tak předvedla moc sympatický výkon i Lucka Šafářová, škoda, že nevyužila své šance v TB 2.setu, třetí set by byl určitě více než zajímavý :-)
Každopádně jsem moc rád, že jsem zápasy obou našich tenistek viděl a už se moc těším na osmifinálové zápasy Tomáše a Ivety. Snad dnes ještě zabojuje Petra proti Stosur.
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi dobrý Ivetin výkon -- tedy upřesňuji v prvním a třetím setu. Ve druhém setu až do stavu 5:0 to skoro působilo, jako by na dvorci ani nebyla. Zejména mě nadchnul ten lob z voleje. Přitom jsem si furt myslel, že se Pavlyuchenkova ještě více probere a zápas rozhodne ve svůj prospěch. Řekl bych, že na tento zápas nebude moc vzpomínat v dobrém, zejména na první set.

Lucka: druhej set (resp. závěrečných 40 až 50 minut), to byla lahůdka, chybělo nakonec jen málo a mohl tu být třetí set, v němž by to mohla dopadnout všelijak. Ale opakuji: makat na podání!! A při tom závěrečném mečbolu tedy mohl ten volej zahrát podstatně lépe / důrazněji, v té výměně měla navrch a zjkazil tio až ten špatně umístěný / zahraný volej.
Reagovat
smazaný uživatel
A navíc bude zajímavé porovnat, jak proti Zvonarevové zahrála Lucka jak proti ní zahraje Iveta. Vzhledem ale k tomu, že Ivetě očividně dělá potíže zahrát v běhu (tj. mimo pozici) přesný a tvrdý kontr na tvrdý úder soupeřky, viděl bych výsledek zápasu tak na 3:6, 3:6, když bude dobře podávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, přesně tak, já jsem byl tak štastný z postupu Ivety, že jsem ten druhý set úplně zapoměl zhodnodit :-)
Myslím, že při této současné formě by Iveta byla určitě přínosem pro náš fedcupový tým.
Co se týče Lucky, tak tam ji servis v dnešním zápase opravdu moc nepodržel (9 dvojchyb za 2 sety je opravdu hodně). Zejména proti hráčkám formátu Zvonarevové se bez servisu dá jen těžko vyhrát. Každopádně její celkový výkon byl více než slušný a teď věřím, že si Lucka slušnou formu přiveze i do Bratislavy :-)
Reagovat
misoSK
Pozdrav zo Slovenska, snad to bude opat vyrovnane a dramaticke, vase hracky budu po Australian open na koni, a som velmi zvedavy na to koho postavi Pala do dvojhier...My zial alebo nastastie nemame velmi z coho vyberat
Reagovat
smazaný uživatel
Také Vás moc zdravím :-) Já rozhodně tipuji v Bratislavě velkou bitvu, jak Cibulková,tak i Hantuchová jsou výborné tenistky,na druhou stranu škoda,že není ve formě moje oblíbenkyně Magda Rybáriková,tu bych moc rád viděl ve vaší sestavě.
Co se týče naší sestavy,tak tipuji,že Pála nominuje osvědčenou dvojici Kvítová,Šafářová. Každopádně už ted se na tento zápas moc těším a věřím,že všechny hráčky předvedou výborný tenis,když už si udělám ten výlet :-)
Reagovat
smazaný uživatel
benešová má tady docela formu takže jsem si myslel že vyhraje ale u kvitové to bylo docela překvapení nemůžu soudit jak hrála protože jsem ten zápas neviděl ale už se těším na zápas toma s nandim podle mě je tom mírným favoritem ale nandi se jen tak nedá asi to bude pětiseták.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist