Jak Rybakinová dobyla Řím: Tři skreče, ale i skvělá statistiky prvního servisu

22. 5. 2023, 12:00
Téma 6
Jelena Rybakinová (25) sice v kariéře vyhrála jen pět turnajů, ale pokud triumfovala, šlo převážně o velmi prestižní klání. Poté, co loni ovládla Wimbledon, dokázala letos zvítězit v Indian Wells a nyní i na "tisícovce" v Římě. Unikátní je, že poslední tři tituly vybojovala na třech různých površích. Jak vypadala její cesta římským turnajem?
Profily hráčů
Jelena Rybakinová (© Profimedia)

Římský turnaj znovu ukázal, že na něm mohou uspět i hráčky, které nejsou antukovými specialistkami, a že k vítězství vede mnohdy i agresivní tenis s razantním servisem. Čtyřikrát ve věčném městě vyhrála Serena Williamsová, dvakrát Elina Svitolinová a v roce 2019 Karolína Plíšková. Další z těch, které se dokázaly prosadit hlavně díky silnému prvnímu podání, je Rybakinová.

V průběhu turnaje svou klíčovou zbraň zdokonalovala. Zatímco v úvodním utkání s Jasmine Paoliniovou brala body po svém prvním podání jen v 63 % výměn, byl následně vidět postupný progres při výčtu dalších zápasů – Kalinská 68,8 %, Vondroušová 73,0 %, Šwiateková 74,1 %, Ostapenková 77,5 % a na konci to bylo výjimečných 91 % proti Anhelině Kalininové.

“Ke konci turnaje mi trenér říkal, že už dělám všechno správně, hraju dobře, a body ztrácím jen díky několika svým chybám. Takže to bylo o tom, abych se hlavně soustředila,” přiblížila rozmluvu s chorvatským koučem Stefanem Vukovem.

Wimbledonská šampionka se stala po Sereně Williamsové, Petře Kvitové, Simoně Halepové, Garbine Muguruzaové a Ashleigh Bartyové teprve šestou ženou od zavedení formátu turnajů v roce 2009, která dokázala vyhrát grandslamový titul nebo titul na WTA 1000 na každém povrchu.

Klíčové momenty

Rodačka z Moskvy, která se v roce 2018 rozhodla reprezentovat Kazachstán, odehrála v Římě šest zápasů. Ztratila v nich jediný set, ač pro ni byl doposud maximem postup do třetího kola. Cestou za triumfem musela zvládnout některé složité momenty.

Rybakinová – Paoliniová

První zápas na turnaji a hodně nevýrazný začátek. Rybakinová před ním měla na antuce letošní bilanci 3:2 a vypadalo to, že si neví rady ani s domácí hráčkou. Rychle ztratila nabytý náskok a první sadu zachraňovala až v tiebreaku. Od stavu 2:4 ale vyhrála pět míčů v řadě, zkrácenou hru ovládla 7:4 a ve druhém dějství už soupeřce nedala šanci.

Rybakinová – Šwiateková

Nejlepší zápas turnaje. Pomyslné předčasné finále ale skončilo nešťastně skrečí světové jedničky. Jenže byla to Rybakinová, která ukázala houževnatost a v těžkých chvílích si vynutila třetí set. Prohrála první sadu a ve druhé ztrácela o brejk. A i když se jí podařilo srovnat na 4:4, znovu čelila pěti brejkbolům. Všechny odvrátila a nakonec vyhrála tie-break 7:3.

Rybakinová – Ostapenková

Duel s lotyšskou ranařkou byl náročný hlavně psychicky. Obě hráčky se musely vypořádat s deštěm, který zápas přerušil ve druhé sadě při vedení Ostapenkové 4:2 a 15:40. Zatímco Rybakinová byla v klidu, Lotyška se nechala rozhodit naléháním rozhodčích, aby se šlo rychle hrát. Game ihned ztratila a po návratu na kurty uhrála jen čtyři míčky.

Důležitá čísla

3

Momenty, které nejsou příjemné ani pro vítězky. Hned tři hráčky v průběhu turnaje své zápasy s Rybakinovou skrečovaly. Kalinská, která Rybakinovou dokázala porazit na předchozím turnaji v Madridu, tentokrát zvládla odehrát jen sedm gamů. Šwiateková vzdala v semifinále ve třetí sadě a předčasně skončilo i finále s Anhelinou Kalininovou.

"Byly to opravdu zvláštní dva týdny. Nepamatuji si, že bych někdy nedohrála tři zápasy, to je opravdu zvláštní. A také se kvůli dešti často končilo hodně pozdě a já se někdy probouzela až odpoledne,” dodala Rybakinová.

32

Největší zbraní 184 centimetrů vysoké tenistky je servis. V průběhu turnaje, v šesti neúplných zápasech, dokázala vyprodukovat 32 es. V duelu se Šwiatekovou přestřílela v této disciplíně světovou jedničku 10:1.

72

Tradiční ukazatel tenisové kvality je procentuální úspěšnost při odvracení brejkbolů. Rybakinová přišla o servis za celý turnaj jedenáctkrát, zvládala ale klíčové momenty. O sérii pěti odvrácených brejkbolech se Swiatekovou už řeč byla. Celkově byla úspěšná ve 28 případech ze 39 brejkbolů soupeřek.

Rybakinová s trofejí pro vítězku turnaje WTA 1000 v Římě.
Římský grandslam naznačuje možnosti Rybakinové i směrem k vyvrcholení antukové sezony. Na Roland Garros startovala čtyřikrát a jejím doposud nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále v roce 2021, kdy ji v náročné třísetové bitvě vyřadila pozdější finalistka Anastasia Pavljučenkovová.

"Myslím, že se svou hrou můžu uspět na všech površích. Jen možná na antuku potřebuji být o trochu lépe fyzicky připravená a dát tomu více času v přípravě. A na to někdy po sezoně na hardu nebyl prostor,” prohlásila šampionka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

6
Přidat komentář
Liverpool22
Pro Igu je pozitivní, že na RG už nemůže ve čtvrtfinále narazit na Rybku - teď na sebe můžou narazit nejdříve v SF. smile Bouzková no. 32 takže by měla být nasazená smile Muška + Maky bohužel nasazené nebudou - takže snad budou mít štěstí smile na los.
Reagovat
misa
Marie uhájila 32. místo o 15 bodů před Rogers. Snad nedostane do 1. kola právě Mušku nebo Markétu. To by byl pro ni konec :(
Reagovat
Liverpool22
Marie měla kliku, že uhájila no. 32. Jinak Mušku + Maky nebude chtít do 1. kola asi nikdo - těch "strašidel" tam bude číhat více např. Slůně
Reagovat
Liverpool22
tak to je mazec 6 zápasů z toho 3 skreče a přesto 32 es - to je dost slušný smile
Rybka má v současnosti asi NEJ servis a hlavně jak se píše ve shrnutí dokáže vytáhnout BIG servis v krizových momentech, když čelí brejkbolům - to dokáží jen velké hráčky smile
Jinak je také zvláštní jak se tady píše, že Rybka vyhrála zatím 5 titulů, ale z toho 3 jsou BIG - Wimbledon + IW + nyní Řím - hodně pomohla výhra ve Wimbledonu, kdy se dostala na vlnu, získala sebevědomí, psychickou pohodu a najednou to jde jakoby samo - je to trošku podobné jako s naší Bárou - vyhrála RG a najednou se dostala do úplně jiného tenisového módu.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rybka je šikovná holka, ale zoufalý Řím se nedá brát úplně vážně.
RG bude jiný kosmír.
Reagovat
Liverpool22
Každý titul se počítá smile Jinak souhlas RG to bude jiný level - kosmír smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist