Jedinkrát ztratil servis a Wimbledon pro Roddicka překvapivě skončil

28. 6. 2010, 22:19
Aktuality 14
WIMBLEDON MUŽI - První velké překvapení v mužské dvouhře na sebe nechalo čekat až do osmifinále. Smutným hrdinou se stal loňský finalista Andy Roddick, na kterého si vyšlápl sebevědomě hrající Yen-Hsun Lu z Tchaj-wanu.
Andy Roddick

Třikrát se Andy Roddick dostal na nejslavnějším turnaji do finále, pokaždé ho však o trofej obral Roger Federer. Naposledy se tak stalo loni, kdy byl Američan k titulu nejblíže.

Sedmadvacetiletý rodák z Nebrasky po letošním dubnovém triumfu na Masters 1000 v Miami delší dobu nehrál. Turnaje na evropské antuce v oblibě nemá a volný čas věnoval oslavě jednoletého výročí s manželkou Brooklyn. Vrátil se až na French Open, kde podle předpokladů 3. kolem díru do světa neudělal.

Pondělí ve Wimbledonu:

Nic suverénního, ale postup si Berdych pohlídal. A teď už na Federera!

Fantazie! Kvitová přejela Wozniackou a je poprvé ve čtvrtfinále!

Clijstersová otočila belgické osmifinále proti Heninové

Na trávě se od Roddicka čekalo mnohem víc, ale nepovedla se mu ani generálka na Wimbledon v Queen`s Clubu, kde už ve druhém zápase podlehl Selovi. V All England Clubu bez větších komplikací přežil první týden a a ve 4. kole ho čekal až 82. hráč světa Yen-Hsun Lu, se kterým ve třech předchozích střetnutích neztratil ani set.

Jenže Lu, který se do premiérového grandslamového osmifinále dostal přes nenasazené soupeře, byl v Londýně nečekaně vyrovnaným soupeřem. Od začátku hrál na hranici rizika, trefoval spoustu vítězných míčů a především odvracel brejkboly.

Roddick sice v každém setu uhrál minimálně šest gamů, jenže co mu to bylo platné. Za stavu 7-8 v rozhodujícím dějství poprvé přišel o podání a turnaje pro něj po prohře 6-4 6-7 6-7 7-6 7-9 senzačně skončil.

O vyrovnanosti zápasu svědčí i statistiky - na vítězné údery vyhrál Američan těsně 85-83, na nevynucené chyby o rok mladší soupeř, který udělal o jednu více (34). Favorizovaný Roddick byl výrazně lepší jen v bilanci es, kterých nasázel 38.

Lu je ve Wimbledonu prvním asijským čtvrfinalistou po 15 letech, kdy se tak daleko dostal Japonec Shuzo Matsuoka.

Ještě vylepšit svůj nejlepší grandslamový Lu může v dalším kole proti Novaku Djokovičovi. Srbský tenista dnes narazil na Lleytona Hewitta, který díky nedávnému titulu z Halle ve Wimbledonu myslel vysoko, do čtvrtfinále přes Djokoviče ale nepostoupil. Třetí hráč světa ze Srbska vyhrál 7-5 6-4 3-6 6-4 a opět potvrdil postupný narůst formy. 

Po dvou pětisetových zápasech tentokrát nezaváhala světová jednička Rafael Nadal. Wimbledonský vítěz z roku 2008 neměl příliš práce s Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem a vyřadil ho po setech 6-4 6-2 6-2. Ve čtvrtfinále se v repríze letošního finále Roland Garros utká se Švédem Robinem Söderlingem, který dnes bojoval pět setů s Davidem Ferrerem

Jediným hráčem v mužské dvouhře, jenž neztratil ještě ani set, zůstal domácí Andy Murray. Britský tenista si poradil s Američanem Samem Querreym a chystá se na Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, který díky výhře nad krajanem Benneteauem do wimbledonského čtvrtfinále postoupil poprvé.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
pondělní výsledky mužů (28. 06. 2010)

Dvouhra - osmifinále:
Berdych (12-ČR) - Brands (Něm.) 4-6 7-6 7-5 6-3
Federer (1-Švýc.) - Melzer (16-Rak.) 6-3 6-2 6-3
Nadal (2-Šp.) - Mathieu (Fr.) 6-4 6-2 6-2
Djokovič (3-Srb.) - Hewitt (15-Austr.) 7-5 6-4 3-6 6-4
Murray (4-Brit.) - Querrey (18-USA) 7-5 6-3 6-4
Lu Jen-hsun (Tchaj-wan) - Roddick (5-USA) 4-6 7-6(3) 7-6(4) 6-7(5) 9-7
Söderling (6-Švéd.) - Ferrer (9-Šp.) 6-2 5-7 6-2 3-6 7-5
Tsonga (10-Fr.) - Benneteau (32-Fr.) 6-1 6-4 3-6 6-1

Čtyřhra - 3. kolo:
Moodie/Norman (7-JAR/Belg.) - Damm/Polášek (ČR/SR) 7-6(9) 7-6(5) 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
misoSK
Teraz som zvedavy ako zahra Lu proti Djokovicovi, ci dokaze zopakovat vykon ako proti Andymu pri ktorom moze pomyslat na vitazstvo, alebo zahra podpriemerne a s turnajom sa rozluci...ja dufam ze dokaze vyradit aj Novaka
Reagovat
smazaný uživatel
Andy a jen podání a podání? Zřejmě jste moc vášnivě koukali na Isnera, je fakt, že 11 hodin hry na člověku zanechá stopy :)) Myslím, že Andy by stěží na trávě dosahoval takových výkonů jen se servisem a stěží by držel krok s Rogerem v loňském finále až do stavu 16:14, v mezihře je se na co koukat, ale taky jde o to, jak na Roddicka kdo nazírá. Zda ho má za arogantního Američana, tak bude koukat jen na servis a nevšímat si dalších předností. Ano Roddick byl kdysi ranař se servisem jen, navíc ztrácel nervy, měl jen jeden základní úder, dělal "čest" americkým hráčům... do doby než potkal Laryho Stefankiho.Nic víc k tomu nemám a mrzí mě, že A-Rod nemá tolik potřebného štěstí jako Djokovič nebo Roger, kteří vyhrají i když jsou v zápasech horší. Nemyslím Wimbledon jen. Sela v Queensu? Životní výkon a odnesl to Andy, v dalším zápase hrál sotva polovic, Lu? Životní výsledek a hra, opět to odnesl Andy, byť se v zápase neustále zlepšoval a v pátém setu už bylo na co koukat. Bohužel se Lu nesložil z vidiny velkého úspěchu jako v TB čtvrtého setu, tímto na mě udělal velký dojem. Jinak si myslím důstojný zápas, Lu se nebál.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, ještě bych možná připomněl loňské US Open a parádní výkon Isnera ve 3. kole opět proti Andymu. Ale ono se to má tak, že Roddickova hra je poměrně málo pestrá a soupeřům se pak dobře čte. Třeba Federer má hru neskutečně variabilní a když mu nejde jeden úder, bez problémů ho nahradí jiným. To Roddick prostě neumí. A pak mezihra - asi by nebyl v Top10, kdyby neuměl nic jiného kromě servisu - takový "tenis" předvádí Karlovič, Roddick je zaplaťpanbůh úplně někde jinde. Ale pokud mu servis nejde, je poloviční - viz jeho výsledky na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, že si servisem pomáhá, to je zvláště na trávě velká zbraň. Jistě by byl každý rád, kdyby měl servis jako Andy, Del Potro či Soderling... vybral jsem z TOP 10. Jenže je rozdíl servisman a kopyto v mezihře. Tady dělají z Roddicka téměř antitenistu, co nenabídne nic jiného než esa, asi by jich měl podstatně více, kdyby zakládal jen na servise a navíc Lu dokázal ten jeho servis docela schopně returnovat, takže musel použít i jiné zbraně. A třeba když vzpomenu opět loňské finále, kde Andy ukázal, že umí hrát famózní tenis, tak měl Roger podstatně více es než Andy. :)) Jo Isner na loňském US anebo Čilič na letošním AO, si nevybereš no :)) Jinak prostě ta mezihra je o něčem jiném už, vylepšil backhand, na síti s Rogerem si myslím nemají moc konkurenci, zahrávají oba skvěle voleje, halfvoleje, stopbaly...mrzí mě moc, když čtu podobné věci a ještě víc, že Andy opět nevyhraje Wimbledon, ztratí body, klesne žebříčkem a roky přibývají. Snad oslní doma na konci srpna.
Reagovat
smazaný uživatel
No, na těch betonech to bude mít možná ještě těžší, pač těch kvalitních servismanu tam je strašně moc a přejít přes ně je strašně těžké. Jinak Andy zatím drží 8. místo, ale jen o chlup před Verdascem, Tsongou, Ferrerem i Berdychem. Nevím, nevím, jak dlouho Top10 udrží.
Reagovat
smazaný uživatel
Na trávě má největší šanci o tom žádná, proto mě to dvojnásobně mrzí...na betoně je asi největší konkurence no a potkat Isnera nebo Kvéryho tak nevím nevím a to jsou jen dva z výčtu potencionálních nebezpečí, Čilič dle mě ožije, Tsonga na betoně je zpravidla fantazie, viz letos na AO a to neměl zdaleka optimální formu, buldok jak se patří. Verdasco i Ferrer se budou rvát. Veliká škoda Wimblas, navíc když z top 4 nemá nikdo optimální formu nyní.
Reagovat
smazaný uživatel
No a je možné, že v semi W. bude přesto kompletní Top4, i když s Nadalem bych moc nepočítal. Zatím nejlíp se jeví asi Murray, ale ten za a) ještě s nikým opravdu těžkým nehrál a za b) to nedá psychicky. Jinak to je můj suverénně nejneoblíbenější pinkalista na okruhu.
Reagovat
nando
Nemyslel jsem tím, že neumí nic kromě servisu, to určitě ne. Ale když vezmu třeba TOP 10, tak je podle mě jasně nejvíce závislý na podání. A není důležitý, kolik dá es. To je totiž statistika o ničem, důležitější je Unreturned service! A navíc spoustu míčků uhraje prvním úderem po podání. To se vám v žádný statistice neobjeví, pro mě je Andy prostě v mezihře z tý špičky slabší, navíc se mi nelíbí ani ty jeho údery, proto jsem rád, že vypadnul.
Reagovat
smazaný uživatel
me se teda roddickovi taky moc nelibi ty udery me se zdaji takove hodne strojové...
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží taky proti komu hraje a jak je na returnu schopnej, jak jsem psal, včera ho Lu dobře returnoval. Loni na Wimblasu Hewitt, Murray a Roger to samé a musel použít jiné zbraně, samozřejmě pokud chodí servis je to jen dobře a ty výměny jsou o pár úderech, to je pro trávu typické. Ale on právě je v těch výměnách již trpělivější a umí zahrát delší výměnu, čopovaným backhandem dobře bránit. Ale tak každému se nemusí líbit to je jasný, já jen, že Andy umí hrát pěknej tenis v mezihře, o tom žádná, jinak by nedokázal co dokázal.
Reagovat
nando
Já jsem teda rád, že vypadnul! Mě se ten jeho tenis prostě nelíbí, to je furt jen podání, podání, podání. Fakt jsem to tomu Luovi přál, bylo mi ho úplně líto, jak ho Roddick zasypával tím dělovým servisem. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tenisově byl Lu prostě lepší !!!
Reagovat
smazaný uživatel
suhlas.. taky se mi nelíbí jeho tenis, nedá se na něm na co dívat to je jenom podání, podání, zase podání.. radši, ať si tam zahraje někdo nový, protože to jsou skoro furt jedna a ta samá jména..
Reagovat
Vojtiik
chudak andy, fandil sem mu skoro vic jak Federerovi :) uz by si to zaslouzil
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já mu to taky moc přál, na druhé straně já jako hrdý fanda RF jsem právě z Roddicka měl největší vítr, takže taky dobře. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist