Kalininová v Římě zvládla své největší semifinále a zahraje si o první titul

19. 5. 2023, 18:36
Aktuality 66
WTA ŘÍM - Anhelina Kalininová na antukovém turnaji WTA 1000 v Římě zdolala po téměř tříhodinovém boji světovou dvanáctku Veroniku Kuděrmetovovou, byť v průběhu utkání prohrála šestnáct fiftýnů v řadě, a postoupila do svého druhého a dosud největšího finále. O premiérový titul se 26letá Ukrajinka utká s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, která může poprvé vyhrát dva turnaje během jedné sezony.
Anhelina Kalininová (© Profimedia)

Anhelina Kalininová zakončila loňskou sezonu svým nejcennějším triumfem na halovém podniku WTA 125k ve francouzském Limoges, letos ale ani jednou nevyhrála víc jak dva zápasy po sobě a do Říma dorazila se šňůrou čtyř porážek a bez jediné výhry na antuce.

Přesto nyní v italské metropoli hraje životní turnaj. Vyhrála už pět zápasů, poslední tři po třísetových bitvách. Dva dny poté, co v nejdelším duelu sezony na okruhu WTA udolala po 3 hodinách a 41 minutách Beatriz Haddadovou Maiaovou, zdolala po 2 hodinách a 51 minutách boje i Veroniku Kuděrmetovovou.

26letá Ukrajinka přitom mohla zvítězit mnohem rychleji, neboť vedla 7:5 a 5:3. Jenže udělat poslední krok bývá nejtěžší a zcela vypadla z rytmu. Prohrála 16 fiftýnů v řadě a před třetím setem byla psychická výhoda na straně soupeřky.

Kalininová se ovšem během několikaminutové pauzy dokázala uklidnit a v rozhodujícím dějství si vypracovala vedení 4:0. Náskok už nepustila, světovou dvanáctku porazila 7:5, 5:7, 6:2, vyhrála i druhé letošní střetnutí a připsala si celkově osmý a už čtvrtý letošní skalp členky Top 20.

"Vyhrála jsem první set, ale pak jsem trochu ztratila koncentraci. Byla jsem hodně nervózní, protože jsem podávala na vítězství. Tohle bylo mé první semifinále na WTA 1000, snažila jsem se emoce vypnout, ale v takto těžkém zápasu je to náročné," komentovala Kalininová, která se ve světovém žebříčku posune poprvé do Top 25.

"Třetí set jsem mentálně zvládla mnohem lépe. Byla jsem silnější a soustředěnější. Jsem šťastná a pyšná, jak jsem se po tom druhém setu zvedla," dodala Ukrajinka, jež po zápase s ohledem na ruskou invazi na Ukrajině nepodala ruské sokyni ruku.

"Vážně doufám, že jsem touhle výhrou dala Ukrajině alespoň malý důvod k radosti a pár pozitivních emocí," dodala Kalininová po svém teprve druhém kariérním semifinále a prvním na podniku WTA 1000. Postupem do finále vyrovnala své maximum z předloňské Budapešti, kde na trofej z akce WTA 250 nedosáhla.

Do finále turnaje WTA 1000 (od roku 2009) postoupila jako teprve druhá Ukrajinka v historii. Před ní se to povedlo pouze Elině Svitolinové, která právě v Římě dvakrát triumfovala (2017 a 2018). Do finále prestižního podniku v hlavním městě Itálie se 47. hráčka světa dostala jako nejníže postavená tenistka v žebříčku od roku 1985.

Rybakinová je letos počtvrté ve finále

Také ve svém druhém finále bude Kalininová čelit kazašské soupeřce. Zatímco před dvěma lety v Maďarsku podlehla Julii Putincevové, v Římě si o premiérový titul zahraje v sobotu večer se světovou šestkou Jelenou Rybakinovou (h2h 1-0), kterou zdolala loni na antuce v Charlestonu. Hráčku TOP 10 dokázala porazit dosud jen dvakrát.

Vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open Rybakinová ve večerním semifinále přehrála 6:2, 6:4 Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a do finále postoupila již počtvrté v sezoně, z toho potřetí na akci WTA 1000.

Druhé semifinále bylo za stavu 6:2, 2:4 a 40:15 z pohledu Rybakinové a při podání Ostapenkové přerušeno kvůli dešti. Zhruba po hodině se tenistky na kurt vrátily a Kazaška ziskem čtyř gamů v řadě duel ukončila.

23letá Rybakinová se v pondělí posune poprvé na 5. místo světového žebříčku. Ve finálových duelech má bilanci 4:9, z toho 1:2 v této sezoně. Pokud naváže na březnový triumf z Indian Wells, poprvé v kariéře vyhraje dva turnaje během jedné sezony a bude světovou čtyřkou.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.572.618 eur
páteční výsledky (19. 05. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Rybakinová (7-Kaz.) - Ostapenková (20-Lot.) 6:2, 6:4
Kalininová (30-Ukr.) - Kuděrmetovová (11-Rus.) 7:5, 5:7, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

66
Přidat komentář
Pavol
Rybakina môže hrať a môže aj prehrať.
Ja prajem Kalinine smile aj keď počasie je smile aké je.
Reagovat
misa
Když může hrát finále tisícovky Kalinina, která ve 26 letech ještě nevyhrála žádný WTA turnaj, proč by se to někdy nemohlo povést i Bouzkové? (Ukrajinku dokonce Marie porazila ve finále juniorky US Open 2014, přestože je skoro o rok a půl mladší). K tomu ale nutně potřebuje vylepšit kondici a v důležitých okamžicích zápasů hrát aktivněji.
Reagovat
Liverpool22
smile Přesně tak. Maruška je moc pasivní, ale určitě šanci má. Účast Kalininy ve finále WTA 1000 je dobrá zpráva i pro další naše holky např. Muška má mnohem větší potenciál, ale bohužel jí hapruje zdraví. Maky už byla ve finále GS a i pro naše mladé holky je to motivace.....
Reagovat
makro99
šanci určitě má... máš pravdu, šanci má určitě každá hráčka na okruhu... jde jenom o to, jak velkou...
Reagovat
misa
Když se Marii sejde forma a los... V roce 2019 byla set od finále tisícovky v Torontu a loni set od semifinále Wimbledonu.
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. Pokud se Marii + Mušce....vše sejde a zapadne do skládačky - hlavně forma + los můžou GS vyhrát - větší šanci na GS má však Muška a pochopitelně Bára. Takže z českého pohledu je na co se těšit - naděje na GS tituly máme smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak za stavu 4:2 ve druhém jsem si řekl, že potlačím Naducánka a dopadlo to jako vždycky smilesmile Finále by mohlo být zajímavé, Anhelina loni Rybku porazila, což ovšem moc rozhodující asi nebude.
Hlavně ať je to pěkný tenis a nad kurtemsmile
Reagovat
Liverpool22
Je dobře, že jsi tlačil Penko a dopadlo to pro Rybku smile
Finále může být zajímavé s tím souhlas.
Jinak zítra má v Římě taky pršet - dle předpovědi je bez deště okno cca 12 - 16hodin a pak po 19hodině - takže záleží, kdy to budou hrát.
Reagovat
Vlk-v-trave
Rybka ma zatim nej antukovou sezonu, pokud finale vyhraje, tak to bude pro ni antukarska zivotka:)
A ja si myslim, ze vyhraje...
Celkem jsem zvedavy, jestli ji to pujde dobre i v Parizi... ikdyz spis netrpelive vyhlizim, kdy teniste vybehnou na travnate kurty... a uz aby to bylo:)
Reagovat
Liverpool22
Popravdě jsem nečekal, že Rybka bude na antuce takto zářit, ale Šarapka se na antuce pohybovala jak koza na ledě a tady v Římě to tuším 2x či 3x vyhrála - přesně nevím. Pamatuji si, že jednou hrála finále se Stosur, kde taky hrozně smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Dnes je Kazassky den:)))
Reagovat
com
v SF dve rozene Rusky, takze spis Rusky smilesmile
Reagovat
Liverpool22
super smile dešťová pauza nakonec výrazně pomohla Rybce smile. Penko než seřídila znovu mířidla byl konec zápasu. Jinak Rybka nečekaně řádí i na antuce a to hlavně díky BIG servisu, kterým si hodně pomáhá hlavně krizových momentech smile
Reagovat
misa
Musí vyhrát i zítra :)
Reagovat
Liverpool22
To doufám, ale Kalinina je na vlně - takže jednoduché to nebude. smile Nicméně pro WTA by bylo dobré, aby vyhrála Rybka a už se konečně vytvořila nějaká stabilní špička - IGA + ARYNA + RYBKA a k nim někdo další např. naše holky Muška + Bára.....
Reagovat
zfloyd
Ostapenko to jen tak nevzdá je to zarputilá bojovnice
Reagovat
aape
ale nějak se jí v pauze rozhodily mířidla
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Liverpool22
už je to 5:4 - než Penko seřídí mířidla může být konec
Reagovat
aape
škoda toho deště
Reagovat
Liverpool22
já fandím Rybce, ale Penko mi nevadí - podmínky nemá cenu komentovat - už zase smile
Reagovat
aape
tak že by přece?
Reagovat
SpacialRecognition
asi konec kariéry, další obvinění mimo toho dopingu, měla nepřesnosti v biologickém pasu. To je hodně závažná věc samo o sobě, v kombinaci s tím roxadustatem je to zřejmě konec kariéry.
Reagovat
lenka258
Můžu se zeptat, jako neznalec, co je to přesně ten "biologický pas"?
Reagovat
SpacialRecognition
Biologický pas prakticky sleduje tvé dlouhodobé množství látek v těle, množství červených krvinek,
množství okysličení a spoustu dalších látek - pokud je něco mimo tvé normální hodnoty, je to něco jako upozornění, že je něco špatně, at už manipulací, či něčím jiným. Obvinění tohohle typu se nedávají lehce,musí mít opravdu pádný důvod aby hráče obvinili.
Reagovat
Liverpool22
Bylo jasné, že Halepka něco zobala - v extrémním vedru po kurtu lítala jak motorová myška - to nebylo normální.smile Na druhou stranu by se mělo měřit všem stejně viz. poprava Máši Šarapovové a naopak protěžovaní např. Sereny, která taky cosi zobala - jen to bylo více skryté, vše je o tom, že některé látky jsou povolené tzv. na zeleném listě a jiné zase zakázané na tzv. červeném listě. Navíc meldonium + xenon byl nejdřív povolený a pak se to zakázalo na což doplatila právě Máša. Pak jsou tady astmatici, kteří čichat můžou zatímco xenon se nyní čichat nesmí - ohledně xenonu jde spíše o biatlon + klasické lyžování....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A za jak dlouho na ty nepřesnosti v BP přijdou? Kontroluje ho někdo pravidelně nebo až na základě podezření?
A jestli se jím potvrdí doping, neměly by být za příslušnou sezónu hráči/ce odebrány všechny tituly a odměny?

Jinak k Simoně mi to úplně nesedí a hlavně ani ten její svatborozvod.smile
Reagovat
SpacialRecognition
Samotná nepřesnost/neregulérnost nemusí nic znamenat samo osobě, potřebují to prověřit důsledně. Proto tohle obvinění není nic lehkého, prakticky se dává jen při velmi silném podezření nějaké nekalosti.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak otázka taky bude, jestli se nesrovnalost opakovala.
Reagovat
hanz
Tak Halepka mi chybět nebude, její puš ap tenis byl otřesný. Měla to akorát vyběhaný.
Reagovat
misa
Chybět mi nebude.
Reagovat
lvicek
Ja uz si ani ani nevzpomenu...
Reagovat
lvicek
Ja uz si na ni ani nevzpomenu.
Reagovat
annah
Já už radši taky ne. Spolu s velematkou to pro mě byla nejprotivnejsi baba na okruhu.
Reagovat
makro99
hele, Halep zase tak hrozná nebyla :)
Reagovat
jackiec
Tenisově mi nevadila, ale pak už jsem se na její zápasy nekoukal páč začala řvát na úrovni azraely, babochlapa apod.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně taky nevadila, řvaní někdy. Ale co a jak dokázala odehrát, bylo parádní. Tak trochu pořád doufám, že v tom dopingu nejela. Jestli jo, tak mi jí líto nebude.
Reagovat
zfloyd
už uklízejí plachty
Reagovat
Liverpool22
a zase smilesmilesmile snad to přeruší a nebudou riskovat zranění hráček
Reagovat
Liverpool22
si hraje to svoje tenisové El Clásico, když je potřeba pomůže si BIG servisem a díky tomu po zásluze bere 1. set. smile Penko má záblesky geniality, ale to zatím nestačí smile
Reagovat
com
Malečkova jako nasazena c. 5 v kvalde - to zas bude asi hodne našlapanej turnaj smile
Reagovat
Mony
No, ony ty hračky TOP 100-250 hrají někde jinde. Hádej kde!
Reagovat
lenka258
Jj, těch stopadesát holek se snaží o kvaldu a Jess bohužel se do kvaldy nevejde :)
Reagovat
dadaft
".......... letos ale ani jednou nevyhrála víc jak dva zápasy po sobě a do Říma dorazila se šňůrou čtyř porážek a bez jediné výhry na antuce" ...... zní to hrozivěji, než to bylo v reálu, pár zápasů ji nevyšlo, ale dost jich bylo dobrých i když prohrála proti nasazeným soupeřkám, které holt potkávala brzy. A ty dvě prohry na antuce to samé, tzv. solidní prohry , obzvlášť Sherif v Madridu hrála opravdu dobře ........ no a v Římě to klaplo, nestabilita ženské špičky pomohla..........
Finále nejsou zadarmo.
Reagovat
Liverpool22
Rybka + Penko to je jiná úroveň tenisu. smile Obě to tlačí k lajnám, hrají na riziko, mají BIG údery. Rybka zatím přesnější smile Penko musí seřídit mířidla smile
Reagovat
aape
snad se naducánek zvedne ve druhým setu
Reagovat
Liverpool22
Penko se nasra.a + seřídila mířidla a už vede 3:0
Reagovat
elsky
"Je ti teplo, děvenko?" "Blázníš dědku, ruce a nohy mi mrznou"

Asi se bude přerušovat..
Reagovat
aape
tak v takovým dešti se akorát zraní
Reagovat
Liverpool22
smile nechápu pořadatele smile
Reagovat
aape
to je slejvák, to je nezodpovědný nechat holky na kurtu v tomhle hrát smile
Reagovat
Liverpool22
přesně tak. V Římě má pršet celou noc, tak to možná už ani nedohrajou - tohle je o zdraví
Reagovat
COMEON
Prosim vie mi niekto dať stream? Dakujem
Reagovat
Liverpool22
https://jokeristhebest.live/9bf60da4/ad10b0d9/ff868458
Reagovat
Nola
http://jokeristhebest.live/9bf60da4/ad10b0d9/ff868458
Reagovat
COMEON
Boh vam žehnaj obom, sa vam to vrati na ďeťoch smile
Reagovat
Liverpool22
Kalině gratulace k postupu do životního finále. smile Nicméně Carevna zápas totálně nezvládla - kupila hloupé chyby + v 1. setu nedokázala využít mraky brejkbolů což byl klíč k zápasu, kdy mohla v klídku vyhrát 2:0 na sety. Pokud v SF na WTA 1000 nedokáže porazit hratelnou Kalininu, tak je asi něco špatně - koho by v SF chtěla - nějakou juniorku?
Tento zápas také ukázal odvrácenou tvář současné WTA - Kalinina je pouze lehce nadprůměrná hráčka typu Sevastova, Trevisan či Linette přesto je ve finále WTA 1000. Vše je to také o příznivém losu např. naše Bára štěstí na los v poslední době nemá.....
Reagovat
Nola
jj, a co ten Struff nedavno vo finale v Madride?
Reagovat
tommr
jj Kalinina ve finále tisícovky nevypadá pro WTA zrovna nejlíp ...
Reagovat
aape
uhrála si to sama, to jsou zas řeči smile
Reagovat
Fandina
Ani ne. To, že Kalinina půjde nahoru, se dalo očekávat. Už asi druhý rok dovede zahrát hodně dobře.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
2:2
A. vs Kvítí - 1:0
A. vs Bára - 1:1
A. vs Kája P. 1:2
A. vs Linda F.2:2

Takže zatím plichtasmile
Reagovat
tommr
ještě loni měly naše smile holky navrch:

AK vs Siniaková 0:1
AK vs Vondroušová 0:2
Reagovat
com
Kvitovic prohrala, Karolina vyhrala smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A byl z toho titul, come? Nějak si to nevybavuju.smile
Reagovat
makro99
já bych dal 2,5:1,5 pro Česko :) Linda na ní měla 5:2 ve třetím a MB..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist