Kontaveitová v hale neprohrála už na čtyřech turnajích v řadě. Titul má i z Petrohradu

13. 2. 2022, 21:55
Aktuality 6
WTA PETROHRAD - Anett Kontaveitová prodloužila svou halovou neporazitelnost na 20 zápasů a 4 turnaje. Po třech loňských triumfech tento týden dobyla Petrohrad, kde ve finále udolala po tříhodinové bitvě 5-7 7-6 7-5 Řekyni Marii Sakkariovou, přestože v rozhodující sadě prohrávala 2-5.
Profily hráčů
Anett Kontaveitová (© AFP)

Anett Kontaveitová se loni v létě dostala do životní formy, díky které se poprvé v kariéře kvalifikovala na Turnaj mistryň a na něm postoupila do finále.

K nezastavení je 26letá Estonka především v halových podmínkách, ve kterých neprohrála už 20 zápasů v řadě. Po loňských triumfech v Ostravě, Moskvě a Kluži tento týden ovládla z pozice nasazené dvojky podnik WTA 500 v Petrohradu.

Cestou si musela poradit i se třemi hráčkami Top 25 včetně světové sedmičky Marii Sakkariové. Nejvýše nasazenou Řekyni v dnešním finále udolala až po třech hodinách boje 5-7 7-6 7-5, přestože ve druhém setu prohrávala 1-3 a ve třetím 2-5. Soupeřce ale nedovolila jediný mečbol a ziskem pěti gamů za sebou skóre otočila.

"Dnešní zápas byl extrémně vyčerpávající. Několikrát jsem musela dotahovat ztrátu a bylo to náročné fyzicky i psychicky. Jsem teď hodně unavená, ale hlavně strašně moc šťastná," řekla po svém celkově 13. finálovém zápase Kontaveitová, jež od loňského srpna vyhrála 38 ze 44 zápasů. Za poslední půl rok získala pět ze svých celkově šesti titulů.

Podobně dlouhou halovou neporazitelnost naposledy na okruhu WTA zaznamenala bývalá světová jednička Justine Heninová. Belgická hvězda v letech 2007 až 2010 zvítězila ve 22 duelech v řadě. Halový rekord patří se 43 výhrami Němce Steffi Grafové.

26letá Sakkariová je sice hráčkou Top 10, ale finále hrála teprve počtvrté v kariéře a navíc potřetí prohrála. Jediný titul slavila před třemi lety na menším antukovém turnaji WTA 250 v marockém Rabatu.

Kontaveitová se ve světovém žebříčku posune z devátého na sedmé místo a jednu příčku tak vylepší své maximum. Nyní se přesune do Dubaje, kde ji v prvním kole čeká na divokou kartu startující Egypťanka Majar Šarífová.

Sakkariová v žebříčku o jednu pozici klesne na osmou příčku. Z podniku ve Spojených arabských emirátech se omluvila, startovat by měla v dalším týdnu v Dauhá.

• WTA 500 PETROHRAD •
Rusko, tv. povrch / hala, 703.580 dolarů
nedělní výsledky (13. 02. 2022)
• Dvouhra - finále •
Kontaveitová (2-Est.) - Sakkariová (1-Řec.) 5-7 7-6(4) 7-5
• Čtyřhra - finále •
Kalinská/McNallyová (Rus./USA) - Rosolská/Routliffeová (Pol./N. Zél.) 6-3 6-7(5) 10-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
dadaft
Na konci nepovedeného prvního setu vypadala Anett úplně hotově, čekal jsem rychlý průběh, to samé ve třetím .......... ale ona je držák.
Gratulace k titulu a famózní halové šňůře.
smile
Reagovat
Vojtaakk
Teď to ještě trochu prodat na GS. AO bylo fiasko.
Reagovat
sojka1
nevidela jsem ani micek, ale A. Konta je demon, drak, super.... prijde mi hrozne holcici, takova co nedavala ve skole opisovat a trochu zalovala.... :-))
Reagovat
paddy
Kontička si urvala málem prohraný titul. Máňa klasicky nedotáhla důležitý zápas do konce, když Kontičku, ve tváři rudou jako drak, měla přitom již na lopatě. Co na tom, že vyhrála více míčů, protože menšina tenisových fanoušků ví, že se hraje na sety.

Zapnul jsem to v 1.setu za stavu 2-5 pro Máňu, což znamenalo, že vyhrála 7 gemů v řadě, ale bohužel ve 2. setu za stavu 5-5 neproměnila 2 polo-mečboly (na returnu), takže mi bylo jasné, že zápas je v čudu. Po 2. setu jsem to vypnul, abych dělal něco užitečnějšího. Viděl jsem ještě konec zápasu, kdy Máňa standardně nedopodávala.

Po zápase Kontaveit podle svých slov nemohla uvěřit, jak mohla vyhrát. Máňa prostě důležité zápasy nezvládne v hlavě (všechny snad prohrála), což je vrozená vada, která se těžko se bude odstraňovat. To je šance pro Plíškovou, když ji dostane ve finále GS (bez toho by Krejčíková neměla titul z RG po odvrácení MB v SF). Máně při ceremoniálu ukápla i slza. Byla pak asi mimo, když děkovala i lajnovím, místo nichž soudcovalo jestřábí oko. smile

Ale pokud někdy Máňa dostane někdy někoho, jako byl dnes Tsitsipas pro FAA, tak má šanci. FAA měl sice dosud finálovou bilanci 0-8 (něco na způsob Zverevova syndromu vs top10 na GS), ale naštěstí hrál proti Tsitsipasovi, který stále hledá formu od záchodové pauzy ve finále RG21. Lehečka se proto může fackovat, že nedokázal vyhrát dobře rozehrané SF. smile

Při ceremoniálu se s trofejí (pro nejlepší turnaj dle hlasování hráčů) nejvíc radoval ruský šéf turnaje, který stál mezi finalistkami. A v momentě, kdy se obě finalisty měly fotit samy i bez komparzu papalášů okolo, tak chvíli trvalo, než to Rusáci pochopili...smile

I'm sorry, so sorry
That I was such a fool...
https://www.youtube.com/watch?v=BGLR25EJtfE&t=16s
Reagovat
soloo
nech zije rusko na vecne casy smile
Reagovat
Mony
Lehečka se nemusí fackovat, protože vydržet celý zápas v naprosté koncentraci bez výkyvů nemůžeš po mladém klukovi chtít. Je jasné, že zaváhání na servisu takoví borci trestají..A Tsipík řádí hlavně na antuce
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist