Korda zatím na triumf otce nenaváže, ve svém prvním čtvrtfinále na majorech vzdal Chačanovovi

24. 1. 2023, 06:53
Aktuality 41
AUSTRALIAN OPEN - Sebastian Korda zatím na Australian Open na triumf otce Petra z roku 1998 nenaváže. Dvaadvacetiletý Američan s českými kořeny ve svém premiérovém čtvrtfinále na grandslamech kvůli zranění pravého zápěstí vzdal za stavu 6-7(5) 3-6 0-3 Karenovi Chačanovovi. Ruský tenista si tak podruhé v kariéře a na druhém majoru po sobě zahraje semifinále. O první finále zabojuje proti Stefanosovi Tsitsipasovi.
Profily hráčů
S. Korda a K. Chačanov (© AFP)

Sebastian Korda měl silný už závěr loňského roku a do letošní sezony vstoupil ještě lépe, když na generálce v Adelaide bez ztráty setu přehrál Andyho Murrayho, Roberta Bautistu a Jannika Sinnera a ve finále měl mečbol proti Novaku Djokovičovi.

Na Australian Open se tak zařadil mezi černé koně turnaje, ovšem na triumf otce Petra z roku 1998 zatím nenaváže, ačkoli měl úvodní grandslam sezony skvěle rozehraný. Dvaadvacetiletý Američan s českými kořeny, který před pěti lety ovládl místní juniorku a stal se chlapeckou světovou jedničkou, v Melbourne Parku vyřadil finalistu posledních dvou ročníků Daniila Medveděva a v osmifinále přežil pětisetovou bitvu s Hubertem Hurkaczem.

Už proti polské jedničce to však nebylo ono a i dnes se na kurtu trápil. Ve svém premiérovém čtvrtfinále na grandslamech ztratil s Karenem Chačanovem hned první game na podání, a přestože mu nedovolil set doservírovat, po necelé hodině o něj přišel v tie-breaku.

Do stavu 3-2 ve druhé sadě ještě držel krok, ale dvakrát si nechal ošetřovat pravé zápěstí a jeho vzdor postupně slábl. Ve třetím dějství ještě zkusil tři hry, ale po sérii sedmi prohraných gamů se rozhodl utkání vzdát a postarat se o první skreč v singlových zápasech letošního Australian Open.

Statistiky zápasu Korda - Chačanov

"Už jsem to cítil před pár týdny v Adelaide, ale pak to zmizelo. Během zápasů to tu bylo v pohodě, ale dnes stačil jeden nepovedený return (na začátku druhého setu) a hned mě to začalo limitovat," řekl Korda ke svému zranění. "Při některých forhendech jsem téměř neudržel raketu a hrát voleje bylo téměř nemožné," dodal.

Syna slavného bývalého českého tenisty, který od loňského French Open spolupracuje s někdejší světovou osmičkou Radkem Štěpánkem, může alespoň těšit fakt, že si v pondělním vydání světového hodnocení vylepší své žebříčkové maximum minimálně na 27. příčku. Dnes se mohl stát prvním americkým semifinalistou mužské dvouhry na Australian Open od roku 2009 (Andy Roddick).

Šestadvacetiletý Rus, jemuž se příprava v Adelaide naopak moc nepovedla, letos už potřetí vylepšil své maximum na Australian Open a podruhé v kariéře a na druhé akci po sobě postoupil do semifinále grandslamu. Loni na US Open nestačil na Caspera Ruuda.

"Být v semifinále druhého grandslamu po sobě je skvělý pocit. Mám ze své hry opravdu dobrý pocit a těším se na své první semifinále tady v Austrálii," radoval se Chačanov. "Samozřejmě takto vyhrát zápas nechcete, ale od začátku to byla velká a vyrovnaná bitva. Sebastian tady porazil mého kamaráda Daniila (Medveděva) ve třech setech nebo Hurkacze v pěti setech. Hraje skvělý tenis," smekl pomyslný klobou před svým soupeřem..

Stříbrný medailista z olympiády v Tokiu 2021 Chačanov se už o kolo dříve stal 50. tenistou v open éře a jedním z deseti aktivních hráčů, kteří na všech čtyřech majorech alespoň jednou postoupili do čtvrtfinále. Z tenistů narozených v 90. letech se může tímto úspěchem chlubit už jen Matteo Berrettini.

"Myslím, že jsem se našel. Vždycky věřím sám sobě, ale pořád jsou tam nějaké vzestupy a pády. A když dosáhnete na skvělý výsledek, jen vám to ukáže, čeho jste schopní a znovu si začnete více věřit. Právě tahle víra a sebevědomí je po US Open silnější. Už jsem udělal dvě semifinále, tak doufám, že budu dál růst jako osobnost i jako sportovec," uvedl Chačanov.

Bývalý osmý a aktuálně dvacátý hráč pořadí si o své největší finále v kariéře zahraje se Stefanosem Tsitsipasem, který ve večerním čtvrtfinále zastavil Jiřího Lehečku.

Další dva čtvrtfinálové duely jsou na programu ve středu, Novak Djokovič se střetne s Andrejem Rubljovem a Ben Shelton v americkém derby s Tommym Paulem.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
úterní výsledky (24. 1. 2023)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Tsitsipas (3-Řec.) - Lehečka (ČR) 6-3 7-6(2) 6-4
Chačanov (18-) - Korda (29-USA) 7-6(5) 6-3 3-0 / skreč K.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

41
Přidat komentář
Patik
Obrovská škoda.. Tak sa nám to nejako rúti do finále Djokovic - Tsitsipas.
Reagovat
Patik
Lehečka vykracuje na kurt Rod Lavera jak 9 násobný šampión pokerface rutinna záležitosť..dnes skončí asi v troch.. Ale mohol by prekvapiť.. Djokovic Lehečka finále.
Reagovat
Tennisfan77
Cici hlavně 3:0 ať mám hezký den. smile
Reagovat
turista
Pokud Djokovič zvládne přejít přes Rubleva tak by měl zvládnout i to SF.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to je smutný...smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Nemohl dohrát ty tři gamy tvl smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A to zápěstí si dolámat?smile
Reagovat
Pavol
Mohol si raketu prehodiť do druhej ruky. smile
Reagovat
Tennisfan77
To je samozřejmě sázkařská nadsázka. smile
Reagovat
Krisboy
Jako táta smile
Reagovat
annah
Teda doufám, že Nole vypakuje Rubla. Dva Rusaci v semifinále- to nee.:-(
Reagovat
Mark976
To raději relativně klidný Rus, než nevychovaný Srb :)
Reagovat
Tennisfan77
Včera na live fóru psali, že Rublev má červenou barvu na botách protože podporuje agresi na Ukrajině a měli by jej z turnaje vyloučit a deportovat ze země. smile
Reagovat
historik
část společnosti je asi na opiátech, jinak si to neumím vysvětlit. Copak nevidí a nedokážou prohlédnout tu neskutečnou mediální masírku.
Goebbels - dejte mi média a já z lidí udělám stádo sviní.
Reagovat
elsky
smile Lidi ten matroš mají rádi.
Reagovat
Grape
Tak to je evidentní - jak jinak si vysvětlit 35% pro Babiše? smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
turista
Přesně tak. To proválečné vymývání mozků b médiích a na síti je masakr. To nebylo ani za Husáka a Jakeše.
Reagovat
historik
jj vymysleli dokonce termín mírový štváč....nechápu, vždyť to samo o sobě je oxymóron
Reagovat
Grape
Mně přijde jako masakr, když někdo nazývá podporovatele napadeného proti agresorovi proválečným.
Reagovat
turista
No jo. Ale nic se nevyřeší a lidi se zabíjejí jako zběsilí v mlýnku na maso. Kdyby se Ukrajina nesnažila o vstup do americké zóny nebo by jí to nebylo nabídnuto tak tahle hrůza nevznikla. Dokonce i kontroverzní plynová dáma Tymošenková byla opatrná stran vztahů s Ruskem. UA byla zkrátka nárazníkový stát a tak to mělo zůstat.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně že víš lépe než samotní Ukrajinci, co by pro ně bylo nejlepšísmile
Reagovat
Marduch
Nárazníkový stát kontrolovaný Ruskem. Možná se pletu, ale trvalá neutralita Ukrajiny je spíš taková romantická představa. Tahle velká země má na výběr jen ze dvou možností - prozápadní nebo proruská.
Reagovat
annah
Jednoho Goebelse tu už máme. A vlastní nejméně dvoje noviny. Taky to v nich podle toho vypadá.
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
turista
Ten druhý zase jede od A až do Z podle not Washingtonu a "deep state". Takže si člověk nevybere.
Reagovat
Grape
Tak live fórum, tam se člověk dozví věcí... smile Zrovna Rublev je jeden z těch slušných, co celkem jasně válku odsoudil.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Tennisfan77
Jasný, tam lidi dodneška nakládají overy za dvojku a pak se ptají na kolik se hraje setů. Se pak nedá divit tomu, že má Tipáč zisky jaké má. smile
Reagovat
Grape
Tím líp pro ty, co sází s rozmyslem smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Ani nepovídej, jsem viděl ráno těch 99% na Pegulu za 1.4, tak mě mrazilo. Dostala 6:4 6:1.smile
Reagovat
Grape
Je sice fakt, že 1,4 byl trochu podstřel, ale taky jsem čekal, že to Jessica celkem v klidu dá. smile Vůbec mě nenapadlo Viku zkusit.
Reagovat
Tennisfan77
Za drobotiny jsem to dal, ten kurz byl mimo, ale moc jsem tomu nevěřil. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak zrovna u těhlech dvou je to hodně sporný - Káča, co má díky arménský krvi, a tomu co minule napsal na kameru, asi Rusy moc nemusí a Rubl je křehkej kluk, co to myslím moc špatně nese a Ukrajinu už několikrát podpořil, jakkoli se o tom nepíše...
Takže zrovna tyhle dva mi moc nevadí.
Reagovat
Tennisfan77
A pokud vím, tak Medveděv tak od dvou let v Rusku ani nebyl, čili to je dost blbej vzorek.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Blbýmu vzorku nerozumím, nicméně o Medvědovi tu nebyla řeč.
Reagovat
Tennisfan77
Spíše narážím na to, že není Rus jako Rus a konkrétně ti tenisté na AO mají s tímto Ruskem společného jen velmi málo.
Reagovat
annah
Tak to je jasné. Ale jde o to, jak by se na jejich úspěchu ruska propaganda vyřádila.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ano. Na druhou stranu u Mědvěda tam je ta ruská povaha celkem čitelná...
Reagovat
Pavol
Či len frustrácia. smile
Reagovat
No-le
Zápěstí zjevně asi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist