Kr. Plíšková se po pauze vrátila cenným skalpem. V nočním zápase v Palermu vyřadila Sakkariovou

4. 8. 2020, 05:53
Aktuality 37
WTA PALERMO - 5 měsíců nehrála soutěžní zápas a když se ho dočkala, nastoupila k němu až po půlnoci. Kristýna Plíšková však po dlouhé koronavirové pauze předvedla velmi dobrý výkon a získala skalp světové dvacítky Marie Sakkariové. Na antuce v Palermu po 2. hodině ráno zvítězila bez ztráty setu a zajistila si souboj o čtvrtfinále proti domácí Saře Erraniové.
Kr. Plíšková (© j48tennis.net)

V pondělí na antuce v Palermu odstartovala hlavní soutěž prvního turnaje WTA od začátku března, kdy byla sezona přerušena kvůli pandemii koronaviru.

Akce se koná za přísných hygienických opatření, což je vidět i během samotných zápasů. Tenistky na kurt nastupují v rouškách, v hledišti sedí výrazně limitovaný počet diváků se zakrytými ústy a nosem. Po zápasech si hráčky nepodávají ruce, jen si 'poklepou' raketami.

Hned první den se do hry zapojila jedna ze dvou českých zástupkyň Kristýna Plíšková. Na kurt se však dostala až půl hodiny po půlnoci, neboť zápasový program na sluncem rozpálené Sicílii začínal tradičně až v pozdních odpoledních hodinách. 

Nepříjemné dlouhé čekání ale výkonu Plíškové neuškodilo a osmadvacetiletá rodačka z Loun si v prvním soutěžním zápase po pěti a půl měsících připsala skalp 20. hráčky světa Marie Sakkariové. O tři roky mladší Řekyni porazila dvakrát 6-4.

69. hráčka světa Plíšková během utkání nepřišla ani jednou o své podání, když jediným třem brejkbolům úspěšně čelila ve druhém gamu druhé sady. Sama na úvod každého setu začala brejkem, náskok si pak pokaždé dokázala pohlídat.

Česká tenistka proměnila mečbol přímým bodem z podání ve 2 hodiny ráno. Soupeřce oplatila těsnou porážku z Wimbledonu 2017 a zřejmě tak využila toho, že na rozdíl od Řekyně během pauzy odehrála alespoň v domácích podmínkách deset utkání v soutěžním módu.



"Podmínky byly opravdu náročné. Před zápasem jsem dokonce chvíli spala. Zůstaly jsme tady dost dlouho. Myslím, že to bylo těžké i pro ni (Sakkariovou). Tělo není zvyklé hrát ve 2 hodiny ráno. Ale fungoval mi servis a to mi dost pomohlo," komentovala Plíšková.

O postup do čtvrtfinále si Plíšková zahraje ve středu v prvním vzájemném střetnutí s domácí bývalou světovou pětkou a finalistkou French Open 2012  Sarou Erraniovou. 33letá Italka na úvod v nejdelším utkání dne udolala až po tříhodinové bitvě 7-5 1-6 6-4 Rumunku Soranu Cirsteaovou.

"(Erraniová) je tady doma, takže jí lidi budou přát. Viděla jsem, že dnes odehrála docela náročný souboj. Bude to pro mě úplně jiný zápas než dnes, ale pokusím se zase udržet svůj servis a snad ji také porazím," těší se Plíšková na utkání s šampionkou z let 2008 a 2012.

V úterý čeká první zápas také druhou Češku v hlavní soutěži Markétu Vondroušovou. Nasazená dvojka a světová osmnáctka se teprve v pondělí dozvěděla jméno své soupeřky, kterou se stala devatenáctiletá kvalifikantka Kaja Juvanová (121. v WTA) ze Slovinska.

Vůbec první vítězkou prvního turnajového zápasu na okruhu WTA po pětiměsíční přestávce zaviněné pandemií koronaviru se stala Donna Vekičová. 24letá Chorvatka porazila Nizozemku Arantxu Rusovou za hodinu a čtvrt 6-1 6-2.

Turnajová šestka Vekičová získala v úvodním setu od stavu 0-1 šest gamů v řadě a tím i celou sadu. Jednoznačný průběh utkání si trochu zkomplikovala ve třetí hře druhého setu, kdy poprvé a naposledy ztratila podání. Rusová následně vyrovnala na 2-2, ale to bylo z její strany všechno.

Nasazenou jedničkou podniku WTA International je světová patnáctka Petra Martičová. Chorvatku v prvním kole čeká Belgičanka Alison Van Uytvancková.

• WTA INTERNATIONAL PALERMO •
Itálie, antuka, 202.250 dolarů
pondělní výsledky (03. 08. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kr. Plíšková  (ČR) - Sakkariová (3-Řec.) 6-4 6-4
Vekičová (6-Chorv.) - Rusová (Niz.) 6-1 6-2
Jastremská (7-Ukr.) - Sorribesová (Šp.) 6-3 6-4
Alexandrovová (8-Rus.) - Mladenovicová (Fr.) 5-7 6-0 6-1
Siegemundová (Něm.) - Beguová (Rum.) 6-3 6-4
Erraniová (It.) - Cirsteaová (Rum.) 7-5 1-6 6-4
Cocciarettová (It.) - Hercogová (Slovin.) 7-6(1) 6-3
Paoliniová (It.) - Kasatkinová (Rus.) 5-7 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
com
Errani s tim jejim servisem musi Kristyna dat jako nic smilesmile
Reagovat
EllNino
Errani s tím jejím servisem byla třeba ve finále RG :))
Reagovat
tommr
tenkrát ale podávala o něco líp ...
Reagovat
com
a nebylo to tak nahodou nekdy pred deseti lety smile
Reagovat
EllNino
před 8 :)
Reagovat
paddy
každopádně tenis není jen o podání

Karlovič a Isner ví své smile
Reagovat
tommr
na smile O2TV ted právě opakují včerejší zápas Kristýny. Určitě to stojí za zhlédnutí ... smile
Reagovat
rybicka
Nebo na http://tennisnow.ml/tennis-channel/?plus=1
Reagovat
George_Renel
Díky, aspoň dokoukám 2. set, který jsemmuž v noci nedal.smile
Reagovat
skott
Kasatkina/Paolini
Nečekal jsem po tak dlouhé pauzy zázraky, ale toto byla od Daši velká slabota. V prvním setu to ještě vcelku šlo, měla ho povětšinu pod kontrolou a jen svou neuvěřitelnou pasivitou při brejkbolech držela Paolini stále ve hře, což se jí potom vymstilo, když nedoservírovala při 5-4 a 40-15. Naštěstí si ale brejk vzala rychle zpátky a na druhý pokus set získala. Nicméně hrát aktivněji mohla si ušetřit dobrých 20 minut, což se ukázalo jako možná rozhodující v dalším zbytku utkání, kdy jí postupně docházely síly.
Zhruba v polovině druhého setu se navíc zranila a když se vrátila z šatny podávala už jen kolem 120 km/h a Paolini bez problému atakovala i její první servis. A i když na returnu ve výměnách si byla Daša stále schopná vytvářet šance, tak o svůj servis vždycky vzápětí rychle přišla. Bylo to tak jenom o tom jestli Paolini aspoň jednou udrží svůj, což se jí nakonec ve druhém i třetím podařilo a získala je oba 6-4. Ale sledovat to až do konce bylo velké utrpení.

Náladu mi spravila aspoň Dayana, skvělým obratem ve druhém z 0-4, kdy si výborně poradila se střídáním liftů a slajsů Sorribes Tormo.
Reagovat
paddy
Výhodu mají třeba Američanky či Češky, které mohli uspořádat šňůru exhibic

Taková Ostapenko kvůli nerozehranosti vynechá i GS

Vítězství Plíškové bych nepřeceňoval, víme jak dopadla Konta s 250. hráčkou světa smile
Reagovat
tommr
zase si vymejšlíš. Ostapenko nejede do USA protože je to bláznivá hysterka a bojí se nákazy. Chybět tam ale nikomu nebude, protože tam stejně nikdy nic neuhrála ... smile
Reagovat
rybicka
Hysterii bych do toho netahala. Pokud se opravdu bojí, pak si umím představit, že ji ještě ovlivňuje smrt otce. Duše si funguje bez přání hlavy, byť vlastní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
+1
Reagovat
gigin
Plus samozřejmě chybět bude. Její tenis je super.
Reagovat
sojka1
FH je neuveritelne delo... :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
drive volley je tmsmile
hlavně když začínala, nikdo nechápal z jakých pozic je pálí.
Reagovat
sojka1
to taky, je totiz spravny cvok.... :-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
je to paličatá naducáneksmile Když jí to tam padá, dobře se na to dívá. Jak se pokládá do úderů...
Reagovat
sojka1
krizova palba, chybely bomby po care, ale uz se to lepsi a prekvapeni pribyvaji....
Reagovat
gigin
Jste se hledali se Šmídem... Bože...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vidíš, tak to někdy chodí - s někým se hledáš a ani o tom nevíšsmile
Reagovat
lvicek
Tak gratulace Tyne, pekny vysledek hned takhle po pauze. Tak at se ji dari dal a nejlepe to tam vyhraje cele :).
Reagovat
EllNino
Sara bude těžký oříšek :)
Reagovat
jirkaS
nebude to tak horký
Reagovat
SpacialRecognition
se odhlásily z Prahy.
Reagovat
EllNino
Nakonec tam nebude nikdo ...
Reagovat
paddy
Obyčejná logika. Když na to člověk upozorní, tak je za škodolibého

Místní soudruzi ještě nepochopili, že není důležité, jaký je plán turnajů či přihlášky, ale co se skutečně odehraje nebo kdo skutečně přijede smile
Reagovat
tommr
a ty si zase nepochopil, že není důležitý kdo se všechno odhlásí, ale kdo zbyde. I přes všechny ty odhlášky bude nakonec startovní pole silnější než bývá na jaře ...
Reagovat
sojka1
Tynda si dala sloficka pred zapasem a pak uz na ni obvykla drimota ve druhe fazi hry nepadla... ;-) Hrala paradne, ale je treba rict, ze na Sakkari byla ta pauza opravdu znat, lacine chyby a s mnohymi kratkymi mici Tyndy by normalne zatocila, ale fajn vysledek i tak. Sarus kazit nebude, takze podavat jako doted a jeji "servis" rozstrilet! :-)
Reagovat
tommr
jj Kristýna jí bude muset umlátit. Dobře podávat, nekompromisně trestat její slabej servis a hlavně si s ní nesmí hrát dlouhý výměny ...
Reagovat
George_Renel
Na Sáru vždy platily ranařky, když Kristýna ještě trochu více přitvrdí, měla by to zvládnout.
Reagovat
sojka1
hlavne nesmi hrat ty sterilni kratke mice, ze kterych snadno dostane uhly a bude litat jako hadr na holi, no, pujde tak jednou, dvakrat do strany, nez na to hodi bobek... :-)) kdyby si nahodou chtela dat pauzicku, tak jedine dlouhe a pekne roztocene skakavice az na BL, Sara je malicka a z vysokych micu take moc skody nevytvori....
Reagovat
ttopi
Nabíječ Hancko prospívá smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky mě to napadlosmile Nehrála tak bez šťávy jako jindy, snažila se i dobíhat balónysmile
Reagovat
Hector21
Kosatka vs. Paolini 21 brejků na servise...jupí svět už je zase v pořádku smile
Reagovat
Krisboy
Skvělé!smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist