Krejčíková si nemůže zvyknout na výhody grandslamové šampionky

12. 7. 2021, 14:15
Aktuality 26
Před necelým rokem zažehl pražský turnaj v tenistce Barboře Krejčíkové jiskru, kterou před měsícem přetavila ve vítězství na Roland Garros. Zatímco loni potřebovala na domácí akci WTA divokou kartu, nyní už je turnajovou dvojkou Livesport Prague Open se všemi výsadami, na které si zatím musí zvykat.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková

Den před turnajem se v areálu pražské Sparty sešly a vyfotily české grandslamové vítězky Krejčíková a dvojnásobná královna Wimbledonu Petra Kvitová. "Je to příjemné. Jako mladší jsem trénovala v Prostějově a Péťa taky. Pak přišel její úspěch a my tenistky jsme k ní vzhlížely, takže je hezké stát vedle ní a vědět, že jsem dokázala něco podobného," řekla Krejčíková.

Pozici obletované hvězdy pocítila coby nasazená už v All England Clubu. Nyní má ve Stromovce možnost si vybrat, kdy by chtěla hrát první kolo, kdy trénovat a splněno bude i každé její přání ohledně jídla. "Je hezký, že za úspěchy přijde ocenění a výhody. Ale vůči ostatním to je... . Není to parketa, v které se cítím dobře. Jsme skromnější typ," uvedla.

Pražský turnaj má pro Krejčíkovou velký význam. Před 333 dny na zdejší antuce loni v srpnu prohrála po boji s Rumunkou Simonou Halepovou. "Ten zápas byl důležitý. Uhrála jsem proti ní set, ve druhém jsme to měly 5-5 a tahaly jsme se. Posbírala jsem hodně zkušeností a viděla jsem, že můžu hrát i s nejlepšími hráčkami velice vyrovnaně. Řekla bych, že to byl i jeden ze startovních bodů, kdy se to přehouplo a začalo se mi tak dařit," vzpomínala Krejčíková.

Po turnaji v Praze odehrála tři akce ITF v Česku a po nich přišel průlom na odloženém French Open. Prošla do osmifinále, čímž se poprvé posunula do světové stovky ve dvouhře. Letos už se zařadila mezi stabilní hráčky okruhu WTA, což vyvrcholilo prvním titulem ve Štrasburku, následnou jízdou za triumfem na pařížské antuce a postupem do osmifinále na londýnské trávě.

Do turnaje v Praze tak po roce nastupuje prakticky jiná hráčka. "Na zápasy chodím pořád stejně. Chci hlavně maximálně bojovat a po každém zápase být spokojená, že jsem odvedla sto procent. Je důležité zůstat na zemi. Jsem jiná jenom podle žebříčku," uvedla světová třináctka.

Po trávě si stihla na tvrdém povrchu v Praze třikrát zatrénovat. Ambice má jako na každém jiném turnaji. "Dostat se co nejdál. Hlavně se moc těším na to, že jde o turnaj v Česku. Doufám, že budu hrát hodně zápasů a budu dělat divákům radost," řekla Krejčíková.

Už si stihla přebrat olympijskou kolekci a z Prahy zamíří do Tokia na své první hry pod pěti kruhy. Hrát bude dvouhru a s Kateřinou Siniakovou budou medailovými nadějemi ve čtyřhře. "Pro tenisty jsou nejdůležitější grandslamy, ale olympiáda je speciální. Chci, aby se mi tam zadařilo, tomu dávám velkou váhu. Budu se snažit makat, aby to klaplo v singlu nebo v deblu," uvedla.

O olympijské medaile se ale bude bojovat bez fanoušků. "Je to smutné. Každý sportovec chce, aby tam byli lidé, fandili mu a podporovali ho. Ale pokud je to bezpečné a olympiáda se v takovém režimu může uskutečnit, je to správný krok. Všichni sportovci se s tím vyrovnávají."

Těší se na slavnostní zahájení, pokud na něj sportovce pustí. Nad možností, že by třeba nesla českou vlajku, nepřemýšlela. "Určitě bych neřekla ne," usmála se.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
Fandina
Báru jsem asi prvně zaregistrovala před deseti lety na ITF na Spartě. Tenkrát byla spolu s Katkou Siniakovou považována ze velkou naději a pak bylo dost let mrtvo, co se týká jejích výkonů v singlu. Vždycky jsem se tomu dost divila, protože mi tenkrát připadala tenisově silnější než Katka. V podstatě Krejča naplnila očekávání, které se do ní coby juniorky vkládala. Spíš mě celkem zarazilo, že tak dlouho nic a najednou ryc. Ona hraje takový ten klasický styl tenisu se spolehlivými údery, takže jen dobře, že to dotahla až na GS vítězství.
Reagovat
tommr
já si jí zase pamatuju ze Štvanice kde se po svých zápasech chodila dívat na ostatní holky do hlediště jako divák. Bylo na ní vidět, že jí tenis zajímá a že se snažila pochytit co se dá od konkurence ...
Reagovat
TOPtennis
A já si zase vzpomínám, že jsem ji viděl padat žebříčkem v roce 2018 a prohrát s Karolínou Muchovou v Olomouci...kdy singla zapomněla hrát ! smilesmile
Reagovat
Fandina
V Olomoucí v roce 2018 to asi nebylo, v roce 2018 jsem ji viděla prohrát s Muškou na Štvanici a pamatuji, že tenkrát jsem viděla Mušku prvně hrát naživo a zaujala mě. Ale jinak Krejča kromě tohohle Mušku třikrát porazla a jednou, právě v roce 2018 na Štvanici prohrála.
Reagovat
TOPtennis
Ano máte pravdu smile - já to špatně napsal - na Štvanici jsem ji viděl s Muchovou prohrát a v Olomouci prohrála i s Kolodziejovou...
Reagovat
smazaný uživatel
České tenistky majú vo všeobecnosti pôvab.

Krejčíková si ide svojou cestou, nielen čo sa tenisového prejavu týka :)
Reagovat
tommr
tak ted už je to jen na Báře, aby zachránila čest našich barev. Petra dneska totálně propadla ... smile
Reagovat
EllNino
Počkej, já tam vidím dalších x Češk v pavouku teda :)
Reagovat
tommr
no je druhá v pořadí. Je ale pravda, že pokud by vybouchla podobně jako Petra tak tam máme ještě další 4 solidní záskoky ... smile
Reagovat
EllNino
Spíš tři ne :) U Lucky Havlíčkový opravdu nevím, jestli by mohla uspět :)
Reagovat
tommr
mezi nasazenými jsou i po odečtení Petry a Báry ještě pořád 4 Češky. Já si ale myslím, že Bára si dá po tom dnešním propadáku Petry moc velkej pozor aby nedopadla podobně ...
Reagovat
EllNino
Markéta Vondroušová se odhlásila, místo ní je v MD Liang, říkal to Budka v TV, takže už jen tři
Reagovat
tommr
tak to mi úplně ušlo ... smile
I tak tam ale máme pořád dostatek kvalitních hráček aby klaplo ryze český finále a titul zůstal doma ...
Reagovat
EllNino
uvidíme, je to tam prý celkem pomalé, říkala Barča Štefková ... což našim zase tolik nevyhovuje
Reagovat
Pavlis
Petra se utavila po prvním setu, který nedopodávala. Následně už hrála o dost hůř. Ale to její astma nejde dohromady s vedry, ztížené dýchání. Čím déle je na kurtu, tím horší to pro ni je. A ta soupeřka též hrála hodně dobře.
Reagovat
Jan
Pěkná fotka dvou našich posledních GS vítězek.
Reagovat
gigin
Reagovat
blixa
Až tak ?
Reagovat
gigin
Tož ona má.
Reagovat
blixa
Jo tááák. No jo, to jo ... smile
Reagovat
Mantra
by na RG asi taky trochu zamíchala karty co si budeme, že jo...smile
Reagovat
Torn
No, já si tak trochu říkám, zda ten průlom u Báry nepřišel moc najednou. Vyhrála první titul na WTA a za 2 týdny je z ní GS vítězka. Je to zkrátka jako "něco" přeskočit. A je to dobře nebo špatně? To ukáže asi čas. Protipól je v tomhle Karolína, která do W na tom dost tratila. Tak snad to Báru zbytečně vnitřně nesváže.
Reagovat
Blondie
I kdyby byla hráčkou jednoho měsíce, tak prostě neskutečně využila nabídnutou šanci a formu. Budu upřímná, nemyslím si, že bude Bára dlouhodobě na špici, ale potěšeně se směju nad tím, co všechno dokázala vykřesat z těch týdnů, kdy se jí sešlo VŠECHNO :D
Reagovat
Torn
Já doufám, že nezapadne. Hru má dobrou. Byla by to škoda.
Reagovat
Jan
I kdyby už nic nevyhrála, já jsem spokojen. Tím titulem z Paříže je nesmrtelná.
Reagovat
Marduch
Spíš ne, však je to už velice zkušená hráčka, žádný zelenáč, už loni se probojovala do OF na RG.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist