Kvitová je na Sunshine Double poprvé v semifinále! V Miami zdolala i Alexandrovovou

30. 3. 2023, 23:43
Aktuality 86
WTA MIAMI - Petra Kvitová v Miami zdolala 6-4 3-6 6-3 Jekatěrinu Alexandrovovou a na sedmý pokus na turnajích Sunshine Double překonala čtvrtfinále. O finále si 33letá Češka zahraje s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, s níž na tvrdém povrchu prohrála 4 z 5 soubojů.
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

Petra Kvitová po dvousetových výhrách nad krajankou Lindou Noskovou, Chorvatkou Donnou Vekičovou a Varvarou Gračovovou zvládla i třísetový souboj s Jekatěrinou Alexandrovovou.

Členky současné druhé světové desítky si na čtvrtfinálový duel musely počkat o den déle, neboť ve středu je na kurt nepustil vytrvalý déšť. Také dnes krátce před utkáním zapršelo, ale samotný zápas se odehrál bez přerušení povětrnostními vlivy.

Obě hráčky se opíraly o kvalitní servis a tak každý set rozhodl jediný brejk. V rozhodujícím dějství Kvitová za stavu 3-3 odvrátila brejkbol, vzápětí soupeřce podruhé sebrala podání a v deváté hře duel uzavřela. Při prvním mečbolu sice spáchala dvojchybu, ale při druhém jí sokyně pomohla nevynucenou chybou. S o čtyři a půl roku mladší Alexandrovovou si poradila i ve druhém vzájemném souboji.

"Bylo to náročné, hlavně psychicky. Jekatěrina hrála úžasně, míčky trefovala velmi čistě a bylo těžké čelit některým jejím servisům," komentovala Kvitová na tiskové konferenci.

"Jsem moc ráda, že jsem si v důležitých momentech pomohla podáním, hlavně ve třetím setu. Pak přišla šance na brejk, proměnila jsem jí a nakonec to pro mě bylo hodně emotivní. Jsem šťastná, že jsem nakonec našla nějaký způsob, jak vyhrát," dodala.


33letá rodačka z Bílovce si letos poprvé zahrála čtvrtfinále na obou březnových turnajích WTA 1000 v Indian Wells a Miami během jedné sezony a nyní na Floridě se vůbec poprvé na Sunshine Double dostala do semifinále. Čtvrtfinále zvládla až na sedmý pokus.

"Konečně se mi to tu povedlo, trvalo to docela dlouho. Jsem šťastná, že jsem postoupila dál," usmívala se krátce po svém postupu Kvitová, jež zahrála 19 winnerů a stejný počet nevynucených chyb. "Moc to pro mě znamená. Je to velký turnaj. Nikdy jsem tu nebyla v semifinále, takže je to moc fajn. Obzvlášť poté, co jsem byla ve čtvrtfinále v Indian Wells. Jsem šťastná, že tam ta dynamika je."

Kvitová startuje na svém celkově 99. turnaji WTA 1000 a podvacáté nechybí v semifinále. Od roku 2009, kdy se akce této kategorie konají, to dokázala jako teprve sedmá tenistka a vůbec první levačka. Jako jediné se jí to povedlo už v 12. různé sezoně, na druhém místě jsou Caroline Wozniacká a Viktoria Azarenková (10 sezon).



Dvojnásobná wimbledonská šampionka či vítězka Turnaje mistryň si o celkově 41. finále zahraje se Soranou Cirsteaovou. S rumunskou vrstevnicí ve vzájemné bilanci vede 6-4, ale na tvrdém povrchu ji porazila až na pátý pokus loni v Cincinnati, kde se nakonec dostala do svého dosud posledního finále.

Bývalá 21. a aktuálně 74. hráčka světa Cirsteaová v Miami vyřadila už dvě Češky Karolínu Muchovou a Markétu Vondroušovou či dvě členky elitní desítky. Včera si proti světové dvojce Aryně Sabalenkové dokonce připsala premiérový skalp hráčky Top 3. Z posledních deseti zápasů prohrála pouze se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou.

"Je hezké hrát s někým, kdo má takovou formu jako já. Takže to určitě bude skvělý zápas. Už jsme během našich let na okruhu odehrály spoustu bitev a tady jsme si spolu i zatrénovaly. Je hezké vidět někoho, komu je taky přes 30 let a hraje hezký tenis. Jsem za Soranu šťastná, že se jí daří. Bude příjemné se s ní znovu utkat," těší se Kvitová.

Ve finále už čeká Jelena Rybakinová. 23letá Kazaška porazila 7-6 6-4 domácí světovou trojku Jessicu Pegulaovou, s níž si ve třetím duelu poradila poprvé, a už jen jedna výhra ji dělí od zkompletování výjimečného Sunshine Doublu.

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
čtvrteční výsledky (30. 03. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Rybakinová (7-Kaz.) - Pegulaová (3-USA) 7-6 6-3
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kvitová (15-ČR) - Alexandrovová (18) 6-4 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

86
Přidat komentář
Tennis_Lover
Rybičkinka vyhraje oba turnaje a zapíše se už navždy do historie. Rybičkinka jednoznačná vítězka IW i Miami. A tak to má být.
Reagovat
aape
ještě uvidíme, jak to má být, třeba se Petra hecne smile ale je to pravděpodobný
Reagovat
baba
výborně Petro, strašně bych ti přála ještě jeden GS - asi ten Wimblas/ jako svatební dar Vaňkovi / a pak důstojný odchod v tom nejlepším. Z našich holek jsi opravdu ta NEJ....
Reagovat
aape
třeba by mu stačil i titul z Miami ke svatbě smile
Reagovat
Preview.lover
Cincinnati - finále
US open - osmifinále
IW - čtvrtfinále
Miami - zatím semifinále
Reagovat
tromas12
Tohle se zda být až neuvěřitelné smile
Petra ke konci kariéry válí v Americe, asi je to doopravdy tím, ze tu necítí takový tlak.
Reagovat
pepin
Tak kdyby ta tenisová "babička" věděla kolik lidí je při jejích zápasech na hraně kolapsu, tak by tam snad na takové zápasy ani nechodila.Je ale pravdou, že ať ji máte rádi či nikoliv a jste normální člověk tak musíte před ní smeknout.Když jsme ji včera viděli v průběhu 2 setu kde vypadala na zhroucení tak asi málokdo věřil, že se z toho dokáže vyhrabat a ve 3 to dotáhnout do vítězného konce, o který jak bylo vidět opravdu hodně stála. Některé komentáře zde kritizují to, že v rámci hecu to prostě pustí ven. Je pravda, že to vždy udělá po skončení výměny a ne jako podvodnice Šarapka, která řvala již pomalu dopředu a nebo teď spousta současných hráček.Ten kdo to kritizuje tak asi nikdy nesportoval na nějaké úrovni, protože tomu nemůže rozumět. Uvidíme co zápas se Soranou, Petra toho musí mít již plné zuby a mám obavu, že v případě, že se ji nebude dařit což se může stát to neustojí. Jinak obrovská gratulace a velká poklona a všechny ty mladé pušky, které jsou již dnes pasovány na velké hráčky by si z ní měly vzít příklad a vzhlížet k ní s úctou.
Reagovat
Blondie
Je boží :-)
A myslím, že to o našich infarktech ví XD :D :D
Reagovat
aape
smilesmile
Reagovat
Lunej..
No to koukám na tvůj komentář, vždyť tys ji tady většinou hanil:)
Reagovat
Krisboy
Petra smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
finále snů už je blízko: PETRA smile s Rybkou smile
Reagovat
Pavol
Príde taxis prekážka tá a uštvaný kôň ju nezdolá. Spieva Peter NaĎ. Čo je to blízko ? Zápas to je ďaleko, jedna loptička to je blízko. smile
Reagovat
Liverpool22
uffff, tak Rybka nakonec haluzářku doslova udolala a to díky pevným nervům. smile Od začátku zápasu většina gamů přes shodu a BIG míče jdou za Peggy, která furt vedla, ale naštěstí nedokázala dopodávat a tak v TB brala set Rybka.
Pak zasáhla vyšší moc a začalo pršet. Po přestávce jde Peggy zase do vedení. Jinak klidná Rybka začíná být nervní. Naštěstí se však brzo oklepala a hru nervů vyhrála. smile Zásadní bylo, že v klíčových momentech Rybku podržel servis smile
Reagovat
smooke1
Tak přece nenechá vyhrát rusku:)A ještě k tomu pražačku :D
Reagovat
Alien
Petra je Ikona! I love you Petra!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
8. 3. 1990 vs 7. 4. 1990.
Jestliže, jak se píše v článku, Petra se Soranou prohrála poslední 4 z 5 zápasů na hardech, tak to bude velká fuška.smile
Reagovat
tommr
takže oběma semifinalistkám je dohromady 66 let. To bude v týhle fázi turnaje nejspíš nějakej rekord ... smile
Reagovat
lasseklus
Vychází to na 65...
Reagovat
makro99
kolik je to na dny?
Reagovat
Orgasmator
66 let a 16 dní celkem smile
takže tommr má pravdu smile
Reagovat
makro99
tak přece.. ještě, že se to ověřilo smile
Reagovat
lasseklus
aha, to mě nenapadlo smile
Reagovat
makro99
na tenisportálu se člověk ledasčemu přiučí smile
Reagovat
aape
Sorana je jen o měsíc mladší než Petra
Reagovat
makro99
Kolik to vychazi na dny?
Reagovat
EllNino
https://youtu.be/3GQPA1G3GoE

:))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to vypadá, jak někdy z 80´ssmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vybojovala vítězství v neskutečně vyrovnaném zápase.

Dal se vidět různě - jako nudný plný chyb nebo jako souboj těžkých vah, kde rozhoduje každý míč a hraje se na servis-return + max 3údery (byly i výjimky). Expertka něco jako oku lahodící a byla nadšená z každého winneru. I já musím potvrdit, že některé byly prostě úžasné. Pro ty, co je neviděli, tak Katja jich zahrála 26 při 26UE a Petra 19 při 19UE, což jsou u obou skvélá čísla.

Rozdíl vítězných míčů myslím 96:91, tedy 5míčů po třech setech a více než 2h hry, přičemž o vítězce rozhodl možná jeden jediný.

Za mě Kvítí velká gratulace k těžce vybojovanému vítězstvísmilesmile
Reagovat
tommr
Petra je i nejlepší hráčkou nad 30 let:
https://live-tennis.eu/en/wta-ranking-over-30
pozoruhodný je i to že druhá nejlepší třicátnice je Karolína Plíšková ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
druhý je, nerad to říkám, Hejkal a to sice 16. a Kája je 17.
Snad se brzy prohodí.smile
Reagovat
tommr
už si to prohodily. Na ofiko žebříčku se to ale projeví až v pondělí ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
napadlo mi tosmile smile
Reagovat
GaelM
smile

Drtíme mládí i veteránské kategorie. A ve střední generaci máme zase světové deblové jedničky... není to špatné smilesmile
Reagovat
tommr
díky dnešní výhře se Petra posunula na 11.místo v žebříčku před Báru Krejčíkovou a je tak znovu nejlepší Češkou i formálně ... smile
Pokud by se jí podařilo v Miami získat titul tak by se vrátila do top-10 ...
Reagovat
lenka258
Jj, to by bylo supr... Ale i když se to asi nepodaří, tak je šance na antuce :). Loni ve Stuttgartu i Mardridu vypadla v prvním kole a na FO v druhém, takže dá se říci nic neobhajuje smile
Reagovat
tommr
jj a v Římě dokonce vůbec nestartovala takže by si letos na antuce mohla nahrát dostatek bodů aby se do top-10 nejen dostala, ale aby se tam i pevně usadila ...
V podobný pozici jsou i Karolína Plíšková a Bára Krejčíková které taky na antuce skoro nic neobhajujou. Po skončení antuky bychom tak mohli mít v ideálním případě 3 smile hráčky v top-10 ...
Reagovat
Krisboy
V ideálním případě by jich tam bylo deset.
Reagovat
tommr
na to si budeme muset počkat až nám dorostou nadějný juniorky ... smile
Reagovat
tommr
tak tahle výhra přišla jako blesk z čistýho nebe a musím se přiznat že jsem jí absolutně nečekal. Za stavu 3:3 ve třetím setu měla Ruska brejkbol a situace vypadala pro utrápenou Petru naprosto beznadějně. Jenže Petra brejk se štěstím odvrátila a vzápětí jí nečekaně pomohla soupeřka k brejku. Ani pak jsem ještě nevěřil že to Petra dopodává ale ta si už výhru nenechala vzít i když si neodpustila tradiční dvojchybu na první mečbol ... smile
S výjímkou prvního setu kdy jí fungoval servis Petra nehrála dobře a o to je ta dnešní výhra proti nebezpečný soupeřce cennější. Nevím ale jestli to bude stačit na Cirsteu která hraje životní turnaj ...
Reagovat
Liverpool22
A tohle je právě umění - vyhrát, když se nedaří - to dokážou jen VYVOLENÍ a PETRA je prostě VYVOLENÁ o tom není vůbec pochyb smile
Reagovat
aape
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Tennis_Lover
Myslím si, že tahle cesta Kvitové je cesta Plíškové na AO hadra. Taky měla totálně easy los, až potkala v semifinále první hráčku s výbornou formou a hned padla. To samé bude asi proti Soraně. Sorana má životní formu.
Reagovat
Tennis_Lover
Ve čtvrtfinále dostala Linette
Reagovat
d@ve
Ale bacha Sorana není Serena. Kam se hrabe na "pořádný soupeřky". smile
Reagovat
LukasH
Jasně, že Petra už nemívá takovou formu "robocop", jako kdysi, ovšem dneska si hodně pomohla zkušenostma. A letos už porazila Pegulu (dvakrát) a Rybakinu. Sabalenka by taky byla hratelná, podle toho, co předvedla proti Cirstee. Titul by byl krása, ale i tohle je skvělej výsledek a Petra je momentálně nejlepší nejstarší hráčka.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no jasně, relatizovat a ještě u toho kulhatsmile
Katja porazila BeBe, ale jasně, ta musela být určitě z formy, aspoň ten den...
A i komentátorky se shodovaly, že předváděla celý týden výborné a stabilní výkony.
No nic, odborníci z TP ví všechno nejlípsmile
Reagovat
Otmar
Na tom špílu je dobré jedině Petřino SF. Trochu tenisu v prvním setu, dále jenom nesmyslná přestřelka s miliónem chyb na podání i returnu. Tenis jsem neviděl. Ještě že ta Petra tak krásně řvala!!
Reagovat
tommr
musím říct že to řvaní mě u Petry poslední dobou docela irituje a navíc je to vyloženě kontraproduktivní. Skoro pokaždý když si zařve tak následující výměnu zkazí ...
Reagovat
LukasH
Ona řve, když jí to nejde, což bylo dneska - blbě se hýbala, kurt moc netrefovala a soustředí se, aby to prostě nějak dala. Takže takhle asi upouští tlak. Blbý mi to přijde po chybě soupeřky, i když to spíš asi Petra oslavuje, že se udržela ve výměně víc než 2 údery. smile
Reagovat
Blondie
Zbožňuju, když řve.
Reagovat
lvicek
Někdy řve v zápalu boje, někdy řve, aby se právě do boje dostala. Dneska vypadala celkem mimo (možná i kvůli tomu, že zápas neměl moc rytmus a výměny) a bylo cítit, že se tím spíš chce vybudit a nažhavit. Jindy je naopak vidět, jak je do zápasu vtažená a prožívá ho. Buď jak buď, pro mě je podstatné, že řve až po výměně a neheká do ní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přesně tak, někde ty emoce projevit musí a je to i signál vůči soupeřce ve vypjatých momentech.
Za mě naprosto v pořádku a taky mi to vadí míň než ječení za/před každým úderem.smile
Reagovat
elsky
Tolerance je dobrá věc. Hlavně, že vám to nevadí ani u soupeřek, třeba u takové Sakkari smile.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
U Sekkerky mi vadí úplně jiné věci smile
Reagovat
horska.kraslice
Tak, Petře v jejím věku už odpouštím, že se k tomuto projevu v nouzi uchyluje. Mně to řvaní ale vadí třeba na LinděF, nějak mi to prostě s mládím nejde dohromady.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to určitě učí v akademii u toho Motaglou...
Reagovat
budul
Intenzita, nebo spíš délka řevu záleží na důležitosti míčků..taky mi to vyloženě nedělá dobře ale přesto se usmívamsmile
Reagovat
aape
skvělý výsledek, gratulace Petře, úroveň hry byla slušnější v 1. setu, nakonec to Péťa zkušeně zvládla smile smile
ještě uhaluzit finále by byla paráda
Reagovat
Liverpool22
finále snů: naše Kvítko smile + Rybka smile
Reagovat
George_Renel
Petra opět zkušeně.Počkala si a svou prakticky jedinou šanci v koncovce využila.smile
Reagovat
Liverpool22
Holt aura GS vítězky smilesmilesmile
Reagovat
Pavlis
V prvním setu Petře pomohl jeden brejk na začátku, ale už tam Alexandrova hrála celkem dobře. Ve druhém setu Petře skoro nic nešlo. A soupeřka byla právem lepší. Třetí set jsem neviděl. I tak gratuluji Kvítí ke kariérnímu posunu v Miami.
Reagovat
Blondie
Je skvělá smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
aape
smile
Reagovat
EllNino
Petra na stará kolena válí v Miami :)
Dneska to bylo na krev, ale Petře opět začaly jít tříseťáky, ale v letošní sezóně jich naštěstí moc nemusela hrát, má hodně dvousetových výher a to samozřejmě šetří síly :))

Semifinále na WTA 1000, vynikající, posun na 11. místo v žebříčku, v race už je 10. a má přes 1000 bodů a to je teprve třetina sezóny :)

Hodně štěstí v zápase se Soranou, v Cinci ji poprvé porazila na hardu, snad to vyjde i tady, samozřejmě to bude hodně těžké, ale takový los by byla škoda nevyužít :) A ve finále se pak může stát úplně cokoli smile
Reagovat
d@ve
Souhlas se vším.
Zase máme naší No.1. smilesmile
Reagovat
d@ve
Souhlas se vším.
Zase máme naší No.1. smilesmile
Reagovat
Tennis_Lover
Nosková, Vekic, Gracheva, Alexandrova, Cirstea. Tohle je los kategorie 250 nebo 1000? Kdyby chytla nějakou pořádnou soupeřku, je dávno venku. Nevadí, titul stejně nemá šanci získat proti Pegule nebo Rybakine
Reagovat
PetaM
Všechny pořádné už vypadly. Takže zase tak pořádné nejsou. :D
Reagovat
Tennis_Lover
Nosková je juniorka, Vekic je mimo 3 roky, Gracheva má tak max. na druhé kolo grandslamu a Cirstea? Ta jediná z nich je ve formě.
Reagovat
EllNino
A pointa? Porazila soupeřky, které ji los přivedl do cesty, nemůže za to, že favortiky vypadly ... tohle snižování úspěchu lehčím losem je fakt trapné
Reagovat
Tennis_Lover
Ja si myslím, že los je dost podstatný.
Reagovat
EllNino
samozřejmě, že je podstatný, ale na výsledku nemění, jestli ve čtvrtinále porazila Serenu nebo Zuzanu Zálabskou :)
Reagovat
budul
Podstatná je forma a jak se kdo vyspí..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a třeba i s kýmsmile Sorry, ale nedalo mi tosmile
Reagovat
Blondie
Plač, jen plač smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
napsal Tennis_Hatersmilesmile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
TML
Místo Grachevy mohla mít Jabeur, místo Alexandrove Adreescu, místo Cirstey Sabalenku.
Může za to, že je vyřadily jiné holky? Nemůže, prostě to tak někdy vyjde i na WTA1000
Reagovat
vrabejka
ČESKÁ LVICE!!!
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist