Cirsteaová si proti Sabalenkové připsala životní skalp. Kvitovou na kurt nepustil déšť

29. 3. 2023, 20:41
Aktuality 38
WTA MIAMI - Sorana Cirsteaová v Miami nečekaně porazila 6-4 6-4 světovou dvojku a vítězku letošního Australian Open Arynu Sabalenkovou a ve 32 letech si připsala první skalp hráčky Top 3. Rumunská tenistka vyhrála 9 z 10 posledních zápasů a bez ztráty setu na Floridě postoupila podruhé v kariéře do semifinále turnaje WTA 1000. O finále si zahraje s Petrou Kvitovou, nebo Jekatěrinou Alexandrovovou, které se na kurt kvůli dešti nedostaly.
Sorana Cirsteaová (© AFP)

Sorana Cirsteaová odehrála prvních šest letošních turnajů s bilancí 4-6, navíc polovinu výher zaznamenala v kvalifikaci. Po přesunu do Spojených států amerických ale ožila. 

Z deseti zápasů prohrála pouze se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou a po čtvrtfinále v Indian Wells se na dalším prestižním podniku WTA 1000 v Miami dostala dokonce již do semifinále. Přemožitelka Karolíny Muchové či Markéty Vondroušové na Floridě neztratila v pěti duelech ani set.

V dnešním čtvrtfinále ji nezastavila ani světová dvojka Aryna Sabalenková. Cirsteaová v prvním vzájemném střetnutí překvapivě zvítězila 6-4 6-4, byť v obou setech neudržela výhodu brejku z úvodního gamu a ve druhé sadě čelila za stavu 2-3 brejkbolu.

"Myslím, že jsem trochu ztratila řeč. Šla jsem na kurt s vědomím, že to bude strašně těžký zápas. Aryna má dělové údery a já věděla, že musím udržet půdu pod nohama. Se svým dnešním výkonem jsou moc spokojená," komentovala Cirsteaová, jež zaznamenala 16 winnerů a jen 9 nevynucených chyb.

Rumunská tenistka, jež příští týden oslaví 33. narozeniny, si připsala premiérový skalp členky Top 3. Proti hráčce Top 10 zaznamenala celkově 19. výhru, ovšem teprve pátou od října 2014. Tři z nich vybojovala tento měsíc, před Sabalenkovou si dvakrát vyšlápla na Francouzku Caroline Garciaovou.

"Lidé rádi počítají věk, roky, výsledky. Ale já to nedělám. Jen se starám o svůj vlastní byznys, tvrdou práci, věřím své hře a práci s trenérem Thomasem Johanssonem. Začali jsme spolupracovat v prosinci a myslím, že se nám vede skvěle," uvedla Cirsteaová. 

Sabalenková v 23. zápase sezony našla svou teprve třetí přemožitelku. Předtím ji dokázaly porazit jen Barbora Krejčíková v Dubaji (čtvrtfinále) a Jelena Rybakinová v Indian Wells (finále). 



Bývalá 21. hráčka světa Cirsteaová, jež aktuálně figuruje na 74. místě žebříčku, v Miami prožívá svůj druhý nejpovedenější turnaj na takto prestižní akci. V Torontu 2013 po třech skalpech hned tří tenistek elitní světové desítky prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou. 

Před 10 lety v Kanadě na Rogers Cupu vyřadila také svou vrstevnici Petru Kvitovou, na kterou může narazit i nyní v semifinále na Floridě. Česká tenistka ale ještě potřebuje zvládnout souboj proti Jekatěrině Alexandrovové, jejichž poslední čtvrtfinále bylo kvůli vytrvalému dešti odloženo na čtvrtek. Na kurt by se měly dostat v 21:00 SELČ.

První semifinálovou dvojici vytvořily už v úterý domácí světová trojka Jessica Pegulaová a dvanáct zápasů neporažená Kazaška Jelena Rybakinová.

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
středeční výsledky (29. 03. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kvitová (15-ČR) - Alexandrovová (18) / odloženo kvůli dešti na čtvrtek od 21:00 SELČ
Cirsteaová (Rum.) - Sabalenková (2) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
DJOKERTHEGOAT
Holkám jako Sabalenka či Rybakina fandím, ale...pojem BIG 4/3 se v mužské části objevil až po doslova mnoha letech nadvlády těchto tří/čtyř hráčů, konzistentním vyhrávání GS a Masters. Tyto tři holky v porovnání s mužskou BIG 3 nedokázaly prakticky nic, není tam žádná konzistence, dlouhodobé výkony jenž by byly srovnatelné. Působí to pak komicky.
Reagovat
Grape
Tak ono je to proto, že vzhledem k té několikaleté totální anarchii v popředí WTA, je i to, co letos předvádí Iga, Aryna a Elena známkou velké stability. S bývalou mužskou BIG 3 se to samozřejmě nedá srovnávat ani částečně.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak to je pak smutné. Zvláště když se stabilita hodnotí po třech měsících - to snad ani nejde. Kdyby se to bralo za poslední rok tak jedinou stabilní tenistkou je Iga. Ta je/byla jinde.
Reagovat
bIbec
Komentátorka říká "the biggest win of her career"

Cirstea byla v minulosti ve čtvrtfinále GS a ve finále "tisícovky".

Ale když vyhraje celý turnaj, tak to bude určitě nejlepší výsledek její kariéry.
Reagovat
bIbec
Řekl bych, že nej vítězství její kariéry zažila v tom Montrealu. Porazila tam několik hráček po sobě, které jsou srovnatelné s dnešní Sabalenkou.
Reagovat
bIbec
Jo a nebylo to v Montealu, ale v Torontu
Reagovat
Nola
jj, tam porazila Wozniacku, Kvitovu, Jankovic aj NaLi, prehrala nakoniec so Serenou vo finale.... fanusik sa nestiha divit, akou stratou pamati dnes trpia komentatori a media smile
Reagovat
tommr
neříkej že ty si to pamatuješ. Určitě sis to musela taky vygooglit ... smile
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
Brtnick1
Sabalenka hrála hrozně, myslela že se to vyhraje samo. Ale hráčky co se při zápase pořád nějak ksichtí, jako dnes Sabalenka, signalizují nepohodu a prohru. To ksichtění často provádí také Siniaková, Vondroušová a některé další hráčky na okruhu. Většinou je z toho potom prohra. Nevím jestli si neumí pomoci v tu chvíli, tenis je zvláště pro některé hráče náročný sport. Nejedná se o běžné vyjadřování emocí. Cirstea hrála dobře a zřejmě tím některé zaskočila.
Reagovat
Patapuff
Vrátím se k předchozímu kolu. Jak mohla Vondroušová prohrát s průměrnou hráčkou jako je Cirstea?smile
Reagovat
Marduch
Někteří místní diskutéři často považují statistiky (=minulost) za zlaté tele. Ale když hráčce sedne nový trenér, její hra může jít v některých aspektech citelně nahoru, viz Cirstea a Johansson.
Reagovat
Patapuff
Už jsem to psal: Někteří zdejší diskutéři si nastaví, že český hráč je favorit (často jasný favorit), aniž by toto tvrzení mělo racionální důvod (byl výrazně výše na žebříčku, měl lepší bilanci ve vzájemných zápasech, seděl mu lépe povrch, na kterém se hraje), on pak prohraje a oni jsou hrozně zklamáni, že se tak stalo a píší, že dotyčný hráč nezvládl zápas, že prohrál se slabším, což samozřejmě neměl, že má nestabilní výkonnost, že je psychicky labilní apod.
Reagovat
Marduch
Na druhou stranu, teď jsem si přečetl, že Cirstee je příští týden 33 let, takže v jejím případě se větší herní zlepšení opravdu moc čekat nedalo:)
Reagovat
Grape
Sorana hraje obecně hodně ve vlnách, když má formu tak je to hodně nebezpečná hráčka a vždycky byla. Je to jedna z mých oblíbených tenistek z hlediska sázení - už několikrát mi vyšly tipy na její porážky když byla jasnou favoritkou tak i na její výhry z pozice jasné outsiderky.
Reagovat
Grape
Jo tak s tímhle by se u některých diskutujících dalo souhlasit...
Reagovat
Krisboy
Ještě jednou moc gratuluji smile

A Soraně to opravdu moc sluší, více než kdy dřív smile
Reagovat
jirkaS
je jihoevropský typ, a to obočísmile
ta musí mít .... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky se mi líbí výrazně obočí smile
Sorana je pěkná holka. SF jí moc přeju, na to zlepšení musela hodně dřít.smile
Reagovat
Krisboy
Mě se líbí i postava. Je to sice na hranici (už ani o kilo méně!!), ale to vyrýsování je moc pěkné, zvlášť v kombinaci s outfitem smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
souhlassmile
Reagovat
annah
No to je naaadhera!!
Potapka i ječici obryne jsou venku!! Paráda! Dnešní den není ztracen!smile
Reagovat
aape
smile
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
baba
tak koukám, že BIG Sabalenka vyhučela s hráčkou kolem 50 místa, to by se asi Big3 stát nemělo.
Reagovat
Nola
tak vyhucala s hrackou, ktora asi patri do B3 co sa atraktivity tyka, aspon podla vzdychania a hodnotenia panskej casti pisalkov smile
Reagovat
Fandina
:-)) smile
I podle mě bude Sorana patřit co se týká smilevzhledu hodně vysoko, možná i B3 B4.
Reagovat
EllNino
Lol
Reagovat
Fandina
Sorana chytla druhý dech, ale zasoužená výhra nad Sabalenkou. Ona hrála výborně už proti našim holkám a dneska to zase bylo super. Hraje nějak hodně rychle a pokud Petruška porazí Alex, tak to s ní nebude mít vůbec lehké. Ale držím palce.
Cirstea chytla druhý dech, hraje moc pěkně.
Reagovat
pepin
Ano, zasloužená výhra pro Soranu a opět se ukázalo co pro Sab. znamená servis. ˇSkoda že takhle nepodávala s Bárou, její mezihra byla o ničem.
Reagovat
Tennis_Lover
Konečně nějaký zápas, kde zvítězil ten, kdo dal víc vítězných úderů, místo toho, kdo se dřív vyhází.
Reagovat
tommr
vyřazení Sabalenky je asi největší senzace letošního Miami. Cirstea ale vyhrála naprosto zaslouženě ... smile
Pro Petru se teď otvírá zdánlivě snadná cesta do finále přes dvě papírový outsiderky. To jí ale může svazovat ruce. Navíc se obávám jestli to Petra ustojí fyzicky. V každým případě nevěřím že by tuhle šanci dokázala využít ...
Reagovat
Tennis_Lover
To je úplně jedno. Na tuhle Cirsteu nemá. A ve finále Pegula nebo Rybakina - nehratelné.
Reagovat
Petra86
To je pesimismus, proč Petru tak podceňovat vše je hratelné.
Reagovat
tommr
no kdyby se Petra dostala do finále tak bych jí v něm docela věřil. Nemyslím si ale že dokáže porazit Alexandrovou a Cirsteu ...
Reagovat
lenka258
Hlavně, kdyby porazila Alex, tak Cirsteu má hned druhý den :(.
Ale tak to už by bylo jedno!
Jen ať porazí Alexandrovu a má vylepšené maximum :)
Reagovat
tommr
jj každá výhra teď znamená vylepšení maxima v Miami a posun v žebříčku ...
Reagovat
makro99
Tak třeba jedna z nich proti Petře nakonec nenastoupí... Sorana už má taky docela roky ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist