Kvitová: Nevidím důvod končit. Tenis mě pořád baví

12. 12. 2022, 17:28
Aktuality 14
Petra Kvitová potvrdila, že bude pokračovat v aktivní kariéře. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu dostala díky výkonům ve druhé polovině sezony novou chuť, cítí se relativně fit a nevidí důvod, proč končit. V příštím roce jí bude pomáhat kondiční trenér Zdeněk Kompánek, který nahradil Ivana Trebatického. Po skončení probíhající extraligy smíšených týmů se hráčka TK Sparta Praha zúčastní na konci prosince prestižního United Cupu v Austrálii.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

"Když jsem byla během sezony zraněná, hodně mě to trápilo a nebylo ani mentálně jednoduché se z toho dostat. Zjistila jsem ale, že mě to pořád baví. Stále ještě chci a nevidím důvod končit. Ve druhé půlce sezony jsem začala hrát líp a zjistila jsem, že na ty holky mám. Tohle mi dává hezkou krev do žil," řekla Kvitová při dnešním setkání s novináři.

Rodačka z Bílovce se trápila především v první půli sezony. Laborovala s řadou zdravotních potíží a prohrála 13 z 23 zápasů. Zlomem pro ní byl červnový triumf v Eastbourne.

"Neměla jsem období, kdy bych si řekla, že končím. Když jste zranění a tělo vás nepustí do stoprocentního výkonu či tréninku, bojuje se s tím hůř. Neměla jsem ale moment, že bych si řekla: Tak jo, po tomhle turnaji nebo po sezoně končím. Pořád jsem hrála a tím, že jsem se na konci sezony začala cítit líp fyzicky, začalo mě to i víc bavit," uvedla Kvitová.

Když zaslechla, že je nejstarší hráčkou v top 20 žebříčku WTA, rozesmála se. Více než věk vnímá, jak na tom jsou její bývalé spoluhráčky a protivnice. "Vidím spíše to, že Lucka Šafářová má druhé dítě, Cibulková s Wozniackou také… Má to dvě strany. Vnímám, že jsem tam nejstarší, ale nevadí mi to. Nic si z toho nedělám," řekla Kvitová a neřeší ani fanoušky, kteří nad koncem její kariéry spekulují. "Ještě nemusí trnout. Jednou to přijde, to je jasné, ale teď to neplánuju," doplnila bývalá světová dvojka.

Po skončení letošní sezony stihla krátkou dovolenou. Trávila čas v Mexiku a poté v Monaku, kde také trénovala. Tento týden je na pražské Spartě, za níž bojuje v extralize smíšených týmů. Dnes porazila Terezu Martincovou z I. ČLTK Praha 6:1, 6:4 cítí se relativně fit.

"Moje bolístky se už asi nikdy bohužel úplně nezahojí. Každá hráčka má bolístky, záleží, jak se s nimi kdo vypořádá. Celý život s něčím bojuju a už jsem si na to zvykla. Nejsem úplně stoprocentní a asi už nikdy nebudu. Snažím se to přijmout. Momentálně to jde," podotkla vítězka 29 turnajů WTA.

V další sezoně jí bude pomáhat nový kondiční trenér Kompánek, který nahradil Trebatického. "Rozešli jsme se po US Open v dobrém. Ivan nechce tolik cestovat a já bych chtěla někoho, kdo cestovat bude. Oslovili jsme Zdeňka a ten na to kývl," řekla Kvitová.

Šestnáctá hráčka světa bude také hlavní oporou českého týmu turnaji United Cup, který se uskuteční na konci roku v Austrálii. Spolu s ní budou v týmu Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, Marie Bouzková a Jesika Malečková. Kapitánem bude trenér Kvitové Jiří Vaněk.

"Nevím, co od toho čekat, ale tím, že přišli s novým modelem, tak je pro mě vše nové dobré. Chtěla jsem tuhle novou týmovou soutěž zkusit a jsem ráda, že to klaplo a máme možnost v takto unikátní nové soutěži být," uvedla Kvitová.

Turnaj smíšených týmů, který se koná 29. prosince do 8. ledna, jí jen naruší povánoční program. "Letíme všichni už 25. prosince. Bude nás plné letadlo a bude to fajn. Hrozně se těším. Je blbé, že den po Vánocích už letíme, ale s rodiči a bratry si uděláme Vánoce 23. prosince," podotkla Kvitová.

Po United Cupu plánuje česká jednička turnaj v Adelaide a následně grandslamové Australian Open. S trenérem Vaňkem, s nímž se zasnoubila letos během Wimbledonu, ji čeká příští rok svatba. "Řekla jsem ano, takže by měla by být. Kdy a kde ale bude, to vám neřeknu," dodala s úsměvem Kvitová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Pavlis
Petra sama deklarovala v roce 2011, do kdy bude hrát. Proto se to poslední roky u ní stále řeší. A ty nevyrovnané výkony k tomu přispívají. Ale ona se samozřejmě stále vidí jako vítězka, tudíž nechce ještě končit.

Přeji jí jen to nejlepší. Pokud to ideálně ukočíruje a bude v dobrém rozmaru, může se stát cokoliv.
Reagovat
lvicek
Cetla jsem ted ten rozhovor na idnes ( https://www.idnes.cz/sport/tenis/petra-kvitova-sezona-2023-priprava-rozhovor.A221212_163642_tenis_ikuc ) a tam ji tedy ten novinar tedy do toho duchodu vylozene tlacil a jeste ji rekl, ze je stara smile smile. Byt na jejim miste, tak ho pekne poslu do haje :D.
Reagovat
Krisboy
Nebyl to com? smile
Reagovat
lvicek
Taky jsem si to rikala :D.
Reagovat
Blondie
Com by při pohledu na Kvitovic nebyl zamilováním schopen slova smile

Jinak mi to přišlo jako milý rozhovor, od novináře naopak přátelský :)
Reagovat
lvicek
Vazne? Vzdyt mu rekla asi 4x, ze koncit nechce a on se v tom furt vrtal :D. Jako poprve to chapu, ale pak uz mi to prislo dost nepatricne.
Reagovat
misa
Na United Cupu prosím jen samé výhry :) Ale obávám se, že i kdyby byly Petra s Maruškou ve dvouhrách stoprocentní, tak to na postup stejně stačit nebude.
Reagovat
EllNino
Tipuju poslední sezóna, ale asi bude záležet na výsledcích ... v případě dobrých výkonu na začátku roku se klidně může dostat ještě naposledy do první desítky, chybí jí tam cca 600 bodů a to není moc, nic neobhajuje až do čtvrtfinále Miami, tedy konec března :) Zvlášť když je teď v desítce opravdu leckdo :)

Hlavně ať je zdravá a výsledky třeba ještě nějaké přijdou :))
Reagovat
d@ve
smilesmile
Už se na tu našu Peťu těším..
Reagovat
milik254
Já myslím, že ještě jedna olympiáda bude lákadlo
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, že záleží jak se jí bude dařit a samozřejmě zdraví. A pokud bude vyhrávat, tak klidně bude pokračovat i další sezóny.smile
Reagovat
frenkie57
Rád bych se od Petry dočkal v nadcházející sezóně toho jubilejního třicátého turnajového triumfu. To by bylo fajn.
Reagovat
lvicek
Jj, to by chtelo.
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist