Kvitová v Dauhá nestačila na Gauffovou. Muchová prohrála bitvu s Garciaovou

15. 2. 2023, 15:05
Aktuality 71
WTA DAUHÁ - Do čtvrtfinále turnaje WTA 500 v katarském Dauhá nepostoupila ani jedna z českých tenistek. Ve druhém kole skončila stejně jako loni a teprve podruhé z devíti startů dvojnásobná šampionka Petra Kvitová, která nenašla recept na servis americké teenagerky Cori Gauffové. Karolína Muchová pak ve večerní tříhodinové bitvě neudržela vedení proti světové pětce Francouzce Caroline Garciaové.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová si v úvodních týdnech sezony vedla fantasticky a přemožitelku našla až v pátém zápase. Od té doby jsou ovšem výkony 32leté Češky nestabilní. Po porážce s Darjou Kasatkinovou ve čtvrtfinále v Adelaide měla na Australian Open potíže s Alison Van Uytvanckovou i Anhelinou Kalininovou a obrat k lepšímu nepřišel ani v oblíbeném Dauhá, kam dorazila po zklamání v podobě vyřazení ve druhém kole úvodního grandslamu roku.

Dvojnásobná šampionka sice začala v katarské metropoli solidní výhrou nad Shuai Zhang a mohla si při devátém startu v tomto dějišti zahrát už sedmé čtvrtfinále, nicméně v premiérovém souboji s Cori Gauffovou se jí vůbec nedařilo, s 18letou Američankou prohrála 3-6 6-7(6) a teprve podruhé a druhým rokem po sobě tady skončila už ve druhém kole.

Obě aktérky se v utkání trápily na returnu, k vidění byl jen jeden brejkbol na obou stranách. Zatímco Kvitová hrozbu odvrátit nezvládla a servis ztratila čistou hrou, Gauffová si s ní poradila esem. Rodačka z Fulneku měla v tie-breaku na dosah srovnání skóre, jenže za stavu 5-5 podcenila situaci a nezakončila skvěle rozehranou výměnu u sítě. První mečbol soupeřky ještě zlikvidovala, ale na druhý už zareagovat nedokázala.

Kvitová soupeřku přestřílela na vítězné údery 21-11, jenže také spáchala 31 nevynucených chyb, zatímco Gauffová jen 14.

"Už dlouho jsem ji sledovala hrát, takže to pro mě byl zvláštní si proti ní zahrát. Svým způsobem to bylo jako hrát s celebritou," řekla Gauffová s respektem k dvojnásobné wimbledonské vítězce. "Musela jsem akceptovat, že trefuje spoustu winnerů. Já dnes příliš šancí neměla. Více bodů jsem získala obranou," dodala.

Statistiky zápasu Kvitová - Gauffová

Gauffová, jež v probíhající sezoně vyhrála devět z deseti duelů, si i při své druhé účasti v Dauhá zahraje čtvrtfinále. Loni v něm nestačila na Marii Sakkariovou a letos vyzve nasazenou Rusku Veroniku Kuděrmetovovou.

Karolína Muchová v Dauhá začala hladkou výhrou nad Italkou Martinou Trevisanovou a také na třetí letošní akci vyhrála svůj úvodní zápas, druhé vítězství ale přidat nedokázala. S Caroline Garciaovou dnes svedla vyrovnanou bitvu, ovšem porazit vítězku loňského Turnaje mistryň nedokázala. 

V prvním setu Muchová neudržela vedení 5-3, nicméně v tie-breaku přeci jen úvodní dějství strhla na svou stranu. Ve druhé sadě dlouho odolávala tlaku soupeřky a ve čtyřech gamech po sobě odvrátila celkem osm brejkbolů. Nakonec ale o servis přeci jen přišla a Francouzka následně brejk potvrdila.

V rozhodujícím dějství měla Muchová za stavu 4-3 teprve druhý brejkbol v zápase, ale možná rozhodující výměnu celého zápasu vyhrát nedokázala. Vzápětí potřetí přišla v zápase o podání a nakonec po třech hodinách boje a čtvrt hodiny před půlnocí katarského času prohrála 7-6 5-7 4-6.


26letá Češka přitom v zápase zaznamenala 29 winnerů, udělala jen 19 nevynucených chyb a odvrátila 13 z 16 brejkbolů. Sama se k šanci na brejk dostala jen dvakrát a jednu dokázala využít. Hráčce Top 10 podlehla teprve podruhé z posledních sedmi duelů.

"Jsem šťastná, že jsem tenhle těžký a strašně vyrovnaný zápas vyhrála. Byl to boj o každý bod, každý game byl důležitý. Ve druhém setu jsem nevyužila spoustu příležitostí na brejk, ale nakonec jsem ji zlomila," komentovala Garciaová.

Ve čtvrtečním čtvrtfinále se utká s Řekyní Mariou Sakkariovou, kterou porazila ve všech třech vzájemných duelech. Naposledy uspěla loni v semifinále Turnaje mistryň. "Očekávám další vyrovnaný zápas. Maria je velká bojovnice," řekla Garciaová.

Šwiateková vyhrála 6-0 6-1. Bencicová utekla z 1-6 a 1-4
Světová jednička Iga Šwiateková se po osmifinálové porážce na úvodním grandslamu sezony vrátila na kurty ve velkém stylu. Za obhajobou titulu v Dauhá polská tenistka vykročila drtivou výhrou 6-0 6-1 nad Američankou Danielle Collinsovou, které dovolila uhrát jen 20 fiftýnů a oplatila jí porážku ze semifinále loňského Australian Open.

"Dnes jsem se na kurtu cítila sebevědomě. Od začátku do konce jsem byla koncentrovaná disciplinovaně jsem plnila taktický plán. Nenechala jsem Daniellu dostat se do rytmu. Chtěl jsem být agresivní a jsem šťastná, že se to povedlo," komentovala Šwiateková, jež loni v Dauhá získala svůj nejcennější titul na tvrdém povrchu a odstartovala sérii 37 výher v řadě.

Ve čtvrtfinále se Šwiateková utká s rozjetou Belindou Bencicovou (h2h 2-1). Švýcarská tenistka dnes sice prohrávala s dvojnásobnou šampionkou Viktorií Azarenkovou 1-6 a 1-4 s mankem dvou brejků, ale výrazně nepříznivý vývoj otočila a zvítězila 1-6 7-6 6-4.

25letá Bencicová, jež minulý týden triumfovala v Abú Zabí po odvrácení dvou mečbolů ve finále proti Ljudmile Samsonovové, protáhla svou neporazitelnost na Blízkém východu na šest utkání a letošní bilanci vylepšila na 14-2. Víc výher v této sezoně žádná tenistka nezaznamenala.

Ještě blíže porážce byla ve svém prvním vystoupení od melbournského grandslamu světová čtyřka Jessica Pegulaová. Američanka zdolala Lotyšku Jelenu Ostapenkovou 6-2 2-6 7-5, přestože ve třetím setu prohrávala 2-5 a v desáté hře čelila dvěma mečbolům.

O postup do semifinále se Pegulaová utká s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou, jež si po odvrácení tří setbolů v řadě v tie-breaku druhé sady poradila 6-3 7-6 s Darjou Kasatkinovou.

• WTA 500 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 780.637 dolarů
středeční výsledky (15. 2. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Gauffová (4-USA) - Kvitová (ČR) 6-3 7-6(6)

Garciaová (3-Fr.) - Muchová (ČR) 6-7(3) 7-5 6-4

Šwiateková (1-Pol.) - Collinsová (USA) 6-0 6-1
Haddadová Maiaová (Braz.) - Kasatkinová (6) 6-3 7-6(7)
Bencicová (7-Švýc.) - Azarenková (-) 1-6 7-6(4) 6-4
Kuděrmetovová (8-) - Keninová (USA) 6-2 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

71
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
pepin
Někdo zde dole napsal, že máme sice hodně holek co do počtu, což je určitě dobře, ale to co bylo za doby, Petry, Lucky a svého času ještě Karolíny je pryč. Postupy této generace do závěrečných kol byla skoro zamozřejmost, u současné generace je to jen občasný "úlet". U Petry to již ani nikdo nečeká, ta je spokojená hlavně v osobním životě, Karolína je kapitola sama pro sebe a další děvčata do kterých se vkládaly velké naděje to zatím nepotvrzují. A pak jsou tu mladé pušky a jen čas ukáže zda naděje do nich vkládané padnou na úrodnou půdu. Závěrem z toho vyplývá, že v blízké době asi nemůžeme čekat nějaké převratné úspěchy a obsazení předních příček a závěrečných kol, ale měli bychom doufat, že mládí půjde výš a výš.
Reagovat
makro99
2021:
AO - semifinále Muchová
Paříž - titul Krejčíková
Wimbledon - finále Plíšková
OH - finále Vondroušová
Občasný úlet? Na 4 z 5ti majorů v řadě? :)
Reálně, máme za sebou jednu sezónu 2022 bez opravdu výrazného výsledku na GS (dvě čtvrtfinále Karolíny nepočítejme). A myslím, že tu málo vídanou kumulaci dlouhodobých zdravotních problémů, které loni současně postihly nejen všechny 4 jmenované, ale vlastně celou širší českou špičku, si tady všichni pamatujeme..
Reagovat
pepin
Jenže je začátek roku 2023 a ani výsledky v roce 2022 nesvědčí o nějakém velkém posunu do horních příček. A o začátku letošního roku ani nemluvme.
Reagovat
makro99
reading literacy rulez :) tak nic, tady si asi nepokecáme...
Reagovat
GaelM
2x QF + tři deblové GS tituly za 2022 taky není žádná ostuda. Zdravotní problémy, výměna generací... zase se dočkáme smile
Reagovat
Vlk-v-trave
kdyby jen celou širší českou špičku,... ono to postihlo celou širší světovou špičku.:)
Reagovat
frenkie57
I když ona ho nepotřebuje. Belinda to položila a Iga je bez boje první SF.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zrovna jsem to sem chtěl dát...
Njn, měla toho dost - vyhraný turnaj, tahanice s Hejkalem... Pauza neuškodí.
Reagovat
Dobry-den
Bohužel formu nemá ani Sára Bejlek. Na tu jsem se hodně těšil, měsíc nehrála, ale byl to strašný porod.
Pochvalu má Sára jen za to, že zachovala chladnou hlavu do koncovek a nechala labilní soupeřku vyházet se. Ta se opravdu nevídaným způsobem sesypala a odevzdala Sáře druhý set ze stavu 5:3 a třetí ze 4:2 prakticky bez boje. smile
Reagovat
Davor1
smile
Mimo GS kvalifikácií je zatiaľ na tých menších turnajoch mimo ČR polovičná. Ale tu si vybrala dobrý turnaj, kvalitami je tam o triedu najlepšia, snáď sa dnes dobre rozohrala a zvyšok turnaja to tam zvalcuje...
Reagovat
Dobry-den
Četl jsem v jednom z rozhovorů, že Sára ráda hraje před velkým publikem, její výkony pak rostou. Což sedí právě na ty GS a domácí turnaje.
Tady na těchto pouťácích, kde není ani noha, jí asi chybí motivace. A ty výkony podle toho pak vypadají...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
může být, já tomu rozumím, je v tom velký
rozdíl.
Dyť jak se těžko hráči/ky motivovali během covidu, když tribuny zely prázdnotou. Zahraješ výměnu roku a je ticho. To prostě musí demotivovat...
Reagovat
Fandina
To je škody, to je škody. Jediné co mě těší je, že prohrál s mojí Garciou. I když jsem doufala, že to Muška dá.
Reagovat
Fandina
prohrála
Reagovat
GaelM
Škoda, promarněná šance smile
Reagovat
Dobry-den
Prý tenisová velmoc.

Ani jedna hráčka ve čtvrtfinále blbé pětistovky. smile
Reagovat
EllNino
To je realita, máme sice co do kvantity dobré zastoupení ve stovce, ale na velké výsledky to teď moc není, spíš je to o "náhodných" výstřelcích typu Linda v Adelaide, Karolína v Melbourne
Reagovat
aape
njn, bohužel
Reagovat
NovacekTP
ale stejně dobrý. Užila si to. 3 hodinysmile
Reagovat
EllNino
Stejný jako Krejča s Kudermetovou, 3 hodiny se tam lopotí a nic z toho ...

V Doha se tedy do čtvrtfinále dostalo 7 z 8 top nasazených, teď v podstatě začíná pavoukový turnaj mistryň
Reagovat
smazaný uživatel
7 z 8 nejvýše nasazených ve čtvrtfinále + Haddad je 9. nejvýše postavená
Reagovat
Tomas_Smid_fan
njn, když konečně za uherák obsazení ČF odpovídá turnajovému nasazení, pánům se to stejně zase nelíbísmilesmile
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
dadaft
chjo
Reagovat
SpacialRecognition
pomalu horsi jak Pliskova za zenitem, to uz je co rict
Reagovat
SpacialRecognition
Nedas, dostanes.
Reagovat
com
3 hodiny se tam snazi a posledni game zahodi smile
Reagovat
dadaft
doufám, že Garcii aspoň trochu odejde ten hnusácký return ............
Reagovat
aape
zato Muchová je momentálně na returnu dost mimo, škoda, protože Garcia má na podání chvílema docela výpadky
Reagovat
EllNino
bohužel teď měla výpadek Muška
Reagovat
aape
tak to je asi konec smile
Reagovat
tommr
výkon Karolíny má zcela jasnou sestupnou tendenci. Pokud se ve třetím setu výrazně nezlepší tak je bez šance ... smile
Reagovat
Walda58
lepší se smile
Reagovat
jirkaS
ten za zádysmile
Reagovat
tommr
ve druhým setu se bojuje jen o podání Karolíny ale ta zatím i s notnou dávkou štěstí odolává ...
Reagovat
com
si to zakriknul smilesmile
Reagovat
tommr
nakonec ale neodolala. 8 brejkbolů zvládla odvrátit ale ten devátej už ne ... smile
Reagovat
com
v Dauha zustaly z deviti nejvys nasazenych vsechny hracky krome Kasatkiny smile Jen Muchova je tam do poctu smilesmile
Reagovat
zfloyd
Mušce podle mě dost sedí ten herní styl Garcii ,navíc její servis je dnes super, ale vyhráno ještě nenísmilesmile
Reagovat
Walda58
Karolína super!!!!smile
Reagovat
dadaft
tak nakonec první set Muška bere, ale zahrávala si ...
Reagovat
Walda58
Garcia je zaskočena dělovým a přesným servisem.
Reagovat
tommr
Karolína sice nedokázala za stavu 5:4 dopodávat první set ale v TB soupeřku smetla ... smile
Reagovat
jirkaS
Mušovasmile
Reagovat
hanz
Je vtipnej, že mu neřekne, jak se jmenuje :D
Reagovat
hanz
Proč si Muchová nevzala jestřába, když to bylo na hraně?
Reagovat
Baybay
Protože ji smázne levou zadní i bez jestřába. Pár fiftýnů na hraně ji nemůže rozhodit.smile
Reagovat
hanz
Máme strým?
Reagovat
miledus
https://streams.jokerstreampage.xyz/18c63a07/822f34a8/e9e210fa
Reagovat
vavrinec
Iga snad konečně chytá formu. To AO je vždycky takové neslané nemastné.
Reagovat
Torn
V čem přesně? :D Vyhrála v Dauhá zatím jeden zápas. :D
Reagovat
vavrinec
Projev na kurtu. Tenis, tak říkajíc. Velký rozdíl, oproti AO. Ale chápu, tohle je pro spoustu lidí, píšících na TP, zcela nepodstatná věc.
Reagovat
r176
Iga to je válec smilesmilesmileNesympatická Collins je na ručník
Reagovat
Mantra
ta jí zničila, to jsem po pravdě fakt nečekal smile
Reagovat
hanz
A špulila Colča ty svý pysky? Vždycky, když je naštvaná, tak jima tak divně křívá.smile
Reagovat
r176
ty její pohledy k nezaplacenísmile
Reagovat
Torn
A Swiatek je sympatická? :D I Nasraná Kamilka je víc symptická.
Reagovat
Fandina
Iga je sympatická, rozhodně víc, než naštvaná Kamilka.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ještě že se dělají ty Highlighty, z toho HL s Petrou a Cori to vypadá na parádní duel,... ovšem nesmí se člověk pustit do komentářů k zápasu...to pak nemusí úplně fungovat:)
Reagovat
Nike
Možná Karka bude muset vyměnit trenéra smilesmilesmile
Reagovat
Nike
Rád bych vám všem řekl, že premozitelka Plíškové, která ji včera dala 6:1, 6:2 dneska prohrála 3:6 2:6 :D :D :D Karko Plíšková - zažíváš opravdu sezónu kariéru smilesmilesmile
Reagovat
Nike
Kariéry :D
Reagovat
com
smile
Reagovat
Blondie
A kapesníček ždímáme spravedlivě oba smile
Reagovat
Fandina
zbytečné chyby od Petrušky. Hlavně TB mě mrzel.
Reagovat
George_Renel
Čekal jsem že to bude horší. Myslím, že z Gauff druhá Serena nebude. Není tam nic navíc.Petra dnes vyhořela na returnu a na síti. Ale jinak je, bohužel, stále o parník vpředu před zbytkem našich děvčet.
Reagovat
tommr
Gauffová má perfektní defenzívu která jí vyhrává většinu zápasů proti hráčkám jako Petra které se nedokáží udržet ve výměnách ...
Reagovat
hanz
Tak tak, Sirda z Korýska opravdu nebude, nemá tah na branku a de facto tam jen běhá za baselajnou a vrací, občas šup na síť. Sirda měla daleko těžší zbraně než tahle prominentka.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
EllNino
Hrozný zápas ve větrnné smršti, Petra se nedokázala vůbec dostat do returnu ...

Zápas se určitě dal vyhrát, zbytečné chyby v TB, na síti si to prohrála
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist