Lehečkovi návrat na halové turnaje nevyšel, v Métách skončil hned v prvním kole

20. 9. 2022, 13:46
Aktuality 14
ATP MÉTY - Jiřímu Lehečkovi návrat na halové turnaje ATP nevyšel. Dvacetiletý Čech skončil v Métách hned v prvním kole po porážce 4-6 4-6 s Emilem Ruusuvuorim a už skoro dva měsíce čeká na vítězství na nejvyšším okruhu. O tři roky starší Fin v souboji o čtvrtfinále vyzve kvalifikanta Evana Furnesse, nebo nasazeného Alexandera Bublika.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Martin Sidorják)

Jiří Lehečka na začátku srpna slavil triumf na domácím antukovém challengeru v Liberci, ale na nejvyšším okruhu už skoro dva měsíce čeká na vítězství. Dvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který byl před pár dny v Izraeli hlavním strůjcem postupu českého týmu, skončil v Métách hned v prvním kole po porážce 4-6 4-6 s Emilem Ruusuvuorim.

Aktuálně nejlepší Čech v žebříčku ATP, jenž nepřešel přes úvodního soupeře ani ve Winston-Salemu a na všech letošních grandslamech ztroskotal v prvním kole, od začátku tahal za kratší konec. Na příjmu si vypracoval jediný brejkbol a sám na podání zaváhal třikrát. V posledním gamu na servisu sice ještě zlikvidoval dva mečboly, nicméně Ruusuvuori hodinu a půl dlouhé utkání dopodával čistou hrou.

Lehečka se na halových turnajích ATP představil poprvé od senzačního únorového tažení do semifinále v Rotterdamu, kde si zajistil premiérový posun do elitní stovky. O tři roky starší Fin v souboji o čtvrtfinále vyzve kvalifikanta Evana Furnesse, nebo nasazeného Alexandera Bublika.

Nejvýše nasazeným je bývalá světová jednička Daniil Medveděv, Rus se může ve druhém kole potkat se Stanem Wawrinkou. Na opačné straně pavouka je obhájce titulu Hubert Hurkacz, rovněž Polák má volný los a o čtvrtfinále si zahraje s Richardem Gasquetem, či Dominicem Thiemem.

• ATP 250 MÉTY •
Francie, tv. povrch / hala, 534.555 eur
úterní výsledky (20. 9. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Ruusuvuori (Fin.) - Lehečka (ČR) 6-4 6-4
Basilašvili (5-Gruz.) - Bergs (Belg.) 4-6 1-2 / skreč
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
lenkamarkova
Nechápu proč Jirku všichni kritizujete. Je to náš nejlepší tenista. Je mladý, kariéru má před sebou a je v první stovce. Cení si toho, že porazil v DC Leshema, protože v DC může hráč z 5. stovky porazit někoho z 1. stovky, zvlášť když hraje doma. Jirka byl navíc pod tlakem jako naše jednička, čekaly se od něj výhry a po prohrané čtyřhře musel nastoupit do dvouhry. Pamatuju si, když Lehečka s Forejtkem nastupovali v DC poprvé, byli na žebříčku kolem 5. stovky a málem porazili jasného favorita z 1. stovky. Já mě věřím, že v 1. stovce zůstane a bude se mu v dalších letech dařit.
Reagovat
Maisterstich
Leničko, je v tom čistá závist. Lehečka je budoucí vítěz challengeru v Prostějově a turnaje Futures v Sharm El Sheikh, ale to jim nevysvětlíš...
Reagovat
JohnB
Podle mě Jirka potenciál má, jeho hra se mi líbí, bohužel ho strašně brzdí hlava. Jak je před ním zápas, který ho může posunout, působé, jako kdyby měl hnedku v trenkách. Vidět to bylo teď naposledy na US Open, kde to měl skvěle rozehraný a upřímně, kdyby proti němu v Izraely nestál Cukřík s Leshemem, alen ěkdy z TOP 200, tak by oboje prohrál.

Herní schopnosti má za mě v poho na TOP 50.
Reagovat
EllNino
Má, letos ale příliš těsných proher z vedení, například Wimby nebo US Open, pak toho zápasu s Bautistou v Kitzbuhelu je taky velká škoda, nebo s Rublem, na challengerech už nemá co dělat, ale tak je mu za chvíli 21, každej holt není Alcaraz ...a mladších, kteří jsou výše než Jirka, moc není, dostane se zřejmě i na NextGen Finals ...
Reagovat
Pe3k
Souhlasím s Johnem. Zas až takovou kritiku si nezaslouží. Díval sem se na zápas nebyl o tolik horší aby si zasloužil takový beef. Je mu 20 a je 62 v race. Kdyby si potvrdil servis za stavu 4:4 v prvním setu zápas by se odvíjel jinak. Potenciál tam je na top 30, nebo 30-50, stačí zapracovat na psychice, nasbírat zkušenosti a mít trochu štěstí.
Reagovat
Tennisfan77
No, jde vidět jasný střet s realitou. Ruusuvuori je žebříčkově prakticky ve stejném postavení, jako Lehečka, letos navíc nemá nijak výraznou formu.

Lehečka si v zápase ani neškrtl, byl jasně horším hráčem úplně ve všem, vypracoval si pouhý jeden BB, sám nabídnul sedm, 61% míčů po prvním podání v hale je tragédie, na příjmů 12 míčů ze 49ti.

Ukazuje se, že Rotterdam byl spíše náhoda, než náznak zlepšení, od onoho turnaje porazil ze srovnatelných, nebo lepších soupeřů Bonziho, Monteira a Sousu, vše na antuce.

Sice mu je teprve 20 let, ale obávám se, aby ta 59tka nebyla kariérní maximum, neukazuje ani náznak toho, že byl šel někdy výše, už teď je přes 70, obhajuje jeden titul z challengeru a jedno finále, na konci roku může letět mimo TOP100. smile
Reagovat
Maisterstich
Ale porazil Leshema, čehož si cení.
Reagovat
Dobry-den
Letos už z top 100 nemá šanci vypadnout, ale příští rok po Rotterdamu se mu to snad podaří, protože tam nemá co dělat. smile

Jeho bilance v hlavních soutěžích ATP/GS je letos 7:14, bez Rotterdamu dokonce žalostných 4:13, všechny 4 výhry proti nulám (Laaksonen, Etcheverry, Monteiro, Sousa). Hlavně, že je nadšenej, že udolal hráče 5. stovky. To myslím nepotřebuje další komentář...
Reagovat
EllNino
Jirka se zkrátka musí přestat plácat na antukových challengerech po vzoru Veselého (nějaká Navrátilova taktika z 90. let asi) a musí hrát víc betony, kde ten tenis prostě je úplně na jiné dimenzi v současné době, letos na nich odehrál 9 turnajů + teď Daviscup (outdoor i hala dohromady), což je zoufale málo na to, že většina velkých turnajů se hraje na hardu ... například Tomáš Macháč to pochopil a antuku v podstatě nehraje (já vím, poslední dvě sezóny byl v průběhu antukové sezóny zraněný, ale i tak má radši haly a betony, má tituly pouze z nich a největší úspěchy na betonu) ...

Přál bych mu průlom, ale na ATP zatím není až na Rotterdam konkurenceschopný :/
Reagovat
JohnB
třeba Griekspoor na challengerech dost vidělal v minulosti
Reagovat
EllNino
Nooo, ale můžeš vidět, že na ATP turnajích se zase tolik neprosadil a teď mu bude padat 5 callengerů za sebou, takže bude zase nízko zřejmě
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A je pro něj takový problém si na čas najmout psychologa? Nevím, třeba nějakého má, ale není to vidět. Třeba Igu náprava hlavy hodně posunula. A nejen ji.
Reagovat
GaelM
Stále nepřekonaná vizitka muže jednoho turnaje smile Snad ještě dokáže toho průniku do top100 využít a uhrát nějaké výsledky, než o ty body příští rok přijde...
Reagovat
Mantra
nebylo překvapení, Emil je trochu jinde
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist