Letošní rok na WTA, část III. Halepová se na French Open dočkala grandslamového titulu. Kvitová přidala další dvě trofeje

7. 12. 2018, 15:55
Stalo se... 1
Na antukovém French Open se počtvrté v kariéře do grandslamového finále probojovala světová jednička Simona Halepová a dočkala se premiérového titulu. Na antuce i na trávě posbírala po jedné trofeji Petra Kvitová, když ovládla prestižní turnaj v Madridu a také generálku na Wimbledon v Birminghamu.

19. týden (Madrid)
Antukové jaro bylo v plném proudu a jeden z nejprestižnějších antukových podniků celé sezony se konal ve španělském Madridu. Do hlavního města dorazily všechny hráčky elitní desítky v čele se světovou jedničkou a šampionkou posledních dvou ročníků Simonou Halepovou.

Ve fenomenální jízdě na oranžové drti pokračovala Petra Kvitová. Dvojnásobná vítězka madridského turnaje na úvod smetla Lesju Curenkovou, poradila si i s Mónicou Puigovou, Anett Kontaveitovou, Darjou Kasatkinovou a krajankou Karolínou Plíškovou a ve finále zvládla náročnou bitvu s Kiki Bertensovou.

Osmadvacetiletá Kvitová svou tehdejší neporazitelnost protáhla na 11 zápasů a fantasticky navázala na triumf z pražské Stromovky. V Madridu slavila už potřetí (2011 a 2015), vybojovala čtvrtý letošní a celkově už 24. titul.

Po Kvitové se z českých tenistek nejdále dostala Karolína Plíšková. Česká jednička vyřadila Jelenu Vesninovou, Viktorii Azarenkovou, Sloane Stephensovou, poprvé na turnajích našla recept na Simonu Halepovou a padla až v semifinále s Petrou Kvitovou.

V solidních antukových výsledcích pokračovala Kristýna Plíšková. Dvojče slavnější Karolíny nejprve v souboji kvalifikantek porazila Natalii Vichljancevovou a poté i domácí Saru Sorribesovou. Nad její síly byla v osmifinále Simona Halepová.

Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová skončily již v prvním kole. Strýcová neměla šanci proti domácí Carle Suárezové a Siniaková prohrála třísetovou bitvu se Soranou Cirsteaovou. Barbora Krejčíková dohrála už v kvalifikaci.

Zprávy z turnaje

MUTUA MADRID OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 6,685.828 dolarů
• Finále dvouhry •
Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) 7-6(6) 4-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.) 2-6 6-4 10-8
• Česká účast •
Kvitová - vítězka
Kar. Plíšková - semifinále
Kr. Plíšková - osmifinále
Siniaková, Strýcová - 1. kolo
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los


20. týden (Řím)
Na římském turnaji, který patří k jedné z nejdůležitějších generálek na antukový vrchol French Open, měly rovněž startovat všechny členky elitní desítky. Nakonec nepřijela jen jedna, Petra Kvitová se po triumfu v Madridu pořadatelům omluvila a rozhodla se raději odpočívat.

Znovu po roce se královnou římské antuky stala Elina Svitolinová. Ukrajinka tak podruhé v letošní sezoně (Dubaj) dokázala obhájit loňské prvenství. Na italské oranžové drti postupně porazila Petru Martičovou, Darju Kasatkinovou, Angelique Kerberovou, Anett Kontaveitovou a v repríze loňského finále ztratila pouhé čtyři hry se světovou jedničkou Simonou Halepovou.

Svitolinová znovu vylepšila svou fenomenální bilanci ve finálových bojích. Talentovaná Ukrajinka hrála své 14. finále a získala v něm už 12. trofej, letos slavila potřetí.

České tenistky v Římě naprosto pohořely. Karolína Plíšková ani Barbora Strýcová nezvládly své úvodní zápasy. Zatímco Strýcová alespoň potrápila nasazenou devítku Sloane Stephensovou, Plíšková po skvělých dvou antukových turnajích nestačila na Marii Sakkariovou. Kateřina Siniaková skončila už v kvalifikaci.

České barvy alespoň částečně zachránily Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které v deblové soutěži prohrály až ve finále s australsko-nizozemskou dvojicí Ashleigh Bartyová, Demi Schuursová.

Zprávy z turnaje

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 3,351.720 dolarů
• Finále dvouhry •
Svitolinová (4-Ukr.) - Halepová (1-Rum.) 6-0 6-4
• Finále čtyřhry •
Bartyová/Schuursová (8-Austr./Niz.) - Sestini Hlaváčková/Strýcová (2-ČR) 6-3 6-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - 2. kolo
Strýcová - 1. kolo
Siniaková - kvalifikace
Kompletní los


21. týden (Norimberk a Štrasburk)
Poslední generálky na French Open se konaly v Norimberku a ve Štrasburku. Na německé antuce nenašla přemožitelku Johanna Larssonová. Švédská tenistka do druhého kola postoupila po skreči Iriny Beguové, poté smetla Christinu McHaleovou, ve čtvrtfinále v maratonské bitvě udolala Kristýnu Plíškovou, v semifinále vyřadila druhou českou naději Kateřinu Siniakovou a ve finále zdolala Alison Riskeovou.

Larssonová získala i svůj druhý kariérní titul na antuce. Před třemi roky se radovala na domácí půdě v Bastadu. Riskeová si zhoršila svou finálovou bilanci na okruhu WTA na 1-5, uspěla pouze před čtyřmi lety v Tianjinu.

Recept na Larssonovou nenašly ani dvě české naděje. Kateřina Siniaková po obratu přehrála kvalifikantku Annu Zajaovou a ve dvou setech porazila Veronicu Cepedeovou i Fanny Stollarovou, v semifinále neudržela vedení proti Larssonové.

Kristýna Plíšková skončila na raketě Švédky o kolo dříve. Méně úspěšná z tenisových dvojčat v prvním kole po velké bitvě vyřadila nasazenou dvojku a domácí hvězdu Julii Görgesovou a ve druhém kole přehrála Laru Arruabarrenaovou.

V kvalifikaci startovalo pět českých tenistek. Denisa Allertová, Anastasia Zarycká, Barbora Štefková, Jesika Malečková ani Tereza Smitková však v dvoukolové kvalifikaci neuspěly.

Zprávy z turnaje

NURNBERGER VERSICHERUNGSCUP 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Norimberk, Německo
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Larssonová (Švéd.) - Riskeová (USA) 7-6(4) 6-4
• Finále čtyřhry •
Schuursová/Srebotniková (3-Niz./Slovin.) - Flipkensová/Larssonová (2-Belg./Švéd.) 3-6 6-3 10-7
• Česká účast •
Siniaková - semifinále
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Allertová, Zarycká, Štefková, Malečková, Smitková - kvalifikace
Kompletní los


Poslední šanci připravit se na grandslamové French Open měly hráčky ve Štrasburku. Francouzskou akci WTA ovládla Anastasia Pavljučenkovová. Ruská tenistka v cestě do finále neztratila jediný set. V prvním kole dokonce nepovolila jediný game Tatjaně Mariaové, poté si poradila s krajankou Natalií Vichljancevovou i Zarinou Dijasovou a v semifinále jí vzdala Ashleigh Bartyová. Ve finálové řežbě musela naopak sáhnout na dno svých sil, když Dominiku Cibulkovou udolala až po dvou odvrácených mečbolech a téměř čtyřhodinovém maratonu.

Pavljučenkovová triumfovala po více než roce, loni ovládla turnaj v Rabatu, a celkově si připsala 12. kariérní titul. Slovenka Cibulková se naopak prvního triumfu od Turnaje mistryň 2016 nedočkala.

Ve Štrasburku se na kurty po tříměsíční pauze vrátila Lucie Šafářová a po třísetovém vítězství nad ruskou kvalifikantkou Marinou Mělnikovovou slavila vítězný návrat. V dalším kole však neměla šanci proti Su-Wei Hsieh.

Zprávy z turnaje

INTERNATIONAUX DE STRASBOURG 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Štrasburk, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Pavljučenkovová (3-Rus.) - Cibulková (5-SR) 6-7(5) 7-6(3) 7-6(6)
• Finále čtyřhry •
Buzarnescuová/Olaruová (Rum.) - N. Kičenoková/An. Rodionovová (3-Ukr./Austr.) 7-5 7-5
• Česká účast •
Šafářová - 2. kolo
Kompletní los


22. - 23. týden (French Open)
Antukové jaro vyvrcholilo grandslamovým French Open. Na pařížské antuce se kýženého grandslamového titulu dočkala Simona Halepová. Světová jednička sice úvodní set na turnaji proti Alison Riskeové ztratila, nicméně Američanku poté smetla, poradila si i s Taylor Townsendovou a Andreou Petkovicovou, v osmifinále deklasovala ve formě hrající Elise Mertensovou, ve čtvrtfinále po obratu zdolala Angelique Kerberovou, v semifinále nedala šanci Garbiñe Muguruzaové a ve finále otočila zápas se Sloane Stephensovou.

Halepová hrála předtím grandslamové finále třikrát (French Open 2014 a 2017, Australian Open 2018), ale pokaždé se musela spokojit s trofejí pro poraženou finalistku. Celkově získala 17. kariérní trofej. Stephensová byla v grandslamovém finále podruhé v kariéře, loni ovládla domácí US Open. Finále hrála celkově posedmé a vůbec poprvé prohrála.

Parádní jízdu předvedly ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. České talenty si bok po boku poradily se všemi soupeřkami a zvedli nad hlavu premiérový grandslamový titul mezi ženami. Ve finále porazily Japonky Eri Hozumiovou a Makoto Ninomijaovou.

Z českých zástupkyň se nejdále překvapivě dostala Barbora Strýcová, která po obratu přehrála Kurumi Naraovou, pak nedala šanci Jekatěrině Makarovové ani krajance Kateřině Siniakové a prohrála až ve svém prvním pařížském osmifinále s Julií Putincevovou. Siniaková, jež si také vylepšila své maximum na pařížské antuce, v předchozích kolech vyřadila Viktorii Azarenkovou a Katerynu Kozlovovou.

Ve třetím kole skončily i dvě největší české naděje Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Kvitová vydřela vítězství nad Veronicou Cepedeovou a poté zaznamenala hladkou výhru proti Laře Arruabarrenaové, nad její síly však byla Anett Kontaveitová. Plíšková po výhře nad kvalifikantkou a krajankou Barborou Krejčíkovou porazila i další krajanku Lucii Šafářovou, která na úvod nezaváhala proti domácí divoké kartě Jessice Ponchetové, ale následně schytala výprask od Marie Šarapovové.

Hned na svých prvních soupeřkách vypadly Markéta Vondroušová, Denisa Allertová a Kristýna Plíšková. Vondroušová po více než měsíční pauze zaviněné zraněním nestačila na Anu Bogdanovou, Allertová prohrála s Aljaksandrou Sasnovičovou a Plíšková nepřekvapila proti vracející se Sereně Williamsové.

Titul ve smíšené čtyřhře vybojovali Latisha Chan s Ivanem Dodigem. Tchajwanská hráčka a chorvatský tenista ve finále přetlačili vítěze Australian Open Gabrielu Dabrowskou a Mateho Paviče.

Premiérový juniorský titul na grandslamu vybojovala Cori Gauffová. Teprve čtrnáctiletá talentovaná Američanka ve finále až v tie-breaku rozhodující sady udolala svou o dva roky starší krajanku Katy McNallyovou.

Zprávy z turnaje

FRENCH OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 20,298.331 dolarů
• Finále dvouhry •
Halepová (1-Rum.) - Stephensová (10-USA) 3-6 6-4 6-1
• Finále čtyřhry •
Krejčíková/Siniaková (6-ČR) - Hozumiová/Ninomijaová (Jap.) 6-3 6-3
• Finále mixu •
L. Chan/Dodig (2-Tchaj-wan/Chorv.) - Dabrowská/M. Pavič (1-Chorv.) 6-1 6-7(5) 10-8
• Finále dvouhry juniorek •
Gauffová (16-USA) - McNallyová (USA) 1-6 6-3 7-6(1)
• Finále čtyřhry juniorek •
McNallyová/Swiateková (USA/Pol.) - Naitóová/Satóová (3-Jap.) 6-2 7-5
• Česká účast •
Strýcová - osmifinále
Kvitová, Kar. Plíšková, Siniaková - 3. kolo
Šafářová - 2. kolo
Krejčíková, Vondroušová, Allertová, Kr. Plíšková - 1. kolo
Martincová, Bouzková, Muchová - kvalifikace
Kompletní los


24. týden (Nottingham a Hertogenbosch)
Po skončení grandslamového French Open přišla řada na nejkratší období sezony. Hráčky se přesunuly na trávu a první generálky na nejslavnější turnaj světa Wimbledon mohly absolvovat v Nottinghamu a v Hertogenboschi.

V britském Nottinghamu nenašla přemožitelku Ashleigh Bartyová a potvrdila roli největší favoritky. Talentovaná Australanka suverénně prošla až do finále, když neztratila set se Stefanií Vögeleovou, Ying-Ying Duan, Katie Boulterovou ani Naomi Ósakaovou. Teprve až ve finále proti domácí hvězdě Johanně Kontaové musela do rozhodující sady.

Bartyová se dočkala druhého turnajového triumfu, loni získala premiérový titul v Kuala Lumpuru. Kontaová druhým rokem po sobě prohrála ve finále.

Svou přípravu na Wimbledon zahájila v Nottinghamu také Denisa Allertová. Česká tenistka v prvním kole smetla Kristie Ahnovou, proti nasazené trojce Naomi Ósakaové už ale neměla šanci.

Zprávy z turnaje

NATURE VALLEY OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Nottingham, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Bartyová (1-Austr.) - Kontaová (4-Brit.) 6-3 3-6 6-4
• Finále čtyřhry •
Rosolská/Spearsová (3-Pol./USA) - Buzarnescuová/Watsonová (Rum./Brit.) 6-3 7-6(5)
• Česká účast •
Allertová - 2. kolo
Kompletní los


Na souběžně hraném podniku v Hertogenboschi triumfovala Aleksandra Kruničová. Srbská tenistka se na nizozemské trávě prezentovala nečekaně skvělou formou. Na úvod deklasovala kvalifikantku Valentini Grammatikopoulouovou a hladce přehrála i Bibiane Schoofsovou a Veroniku Kuděrmetovovou. V semifinále odvrátila mečbol předloňské vítězky a nasazené jedničky CoCo Vandewegheové a ve finále po dalším obratu zdolala zkušenou Kirsten Flipkensovou.

Pětadvacetiletá Kruničová se tak dočkala premiérového titulu na okruhu WTA, ve svém jediném předchozím finále neuspěla (Guangzhou 2017). Flipkensová útočila na druhý triumf, ale utkání nedopodávala a musela se nakonec spokojit s trofejí pro poraženou finalistku.

V hlavní soutěži se představily tři Češky. Tereza Martincová, Markéta Vondroušová i Kristýna Plíšková však ztroskotaly na svých prvních soupeřkách. Lucky loser Martincová prohrála s Belindou Bencicovou, Vondroušová neudržela vedení proti Aryně Sabalenkové a Plíšková promarnila náskok v souboji s Tomljanovičovou.

Zprávy z turnaje

LIBÉMA OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Hertogenbosch, Nizozemsko
Povrch: tráva
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Kruničová (7-Srb.) - Flipkensová (Belg.) 6-7(0) 7-5 6-1
• Finále čtyřhry •
Mertensová/Schuursová (1-Belg./Niz.) - Bertensová/Flipkensová (2-Niz./Belg.) 3-3 / skreč
• Česká účast •
Martincová, Vondroušová, Kr. Plíšková - 1. kolo
Kompletní los


25. týden (Birmingham a Mallorca)
Na jedné z generálek na Wimbledon udělala radost českým fanouškům Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka ovládla turnaj v Birminghamu. Kvitová postupně přehrála Johannu Kontaovou, Darju Gavrilovovou, Julii Görgesovou, Mihaelu Buzarnescuovou a set ztratila až ve finále proti Slovence Magdaléně Rybárikové, s níž musela utkání otáčet.

Kvitová tak úspěšně obhájila loňský triumf a připsala si už pátý letošní a celkově 25. titul. Šampionka ročníku 2009 Rybáriková hrála ve svém osmém finále o pátou trofej.

V Birminghamu startovalo celkem pět Češek. Na své letošní maximum dosáhla po skalpech Jennifer Bradyové, nasazené jedničky Garbiñe Muguruzaové a Lesjy Curenkové rodačka z Plzně Barbora Strýcová. V semifinále nestačila na pozdější finalistku Rybárikovou, která hned v prvním kole vyřadila Karolínu Plíškovou.

Její méně úspěšná sestra a kvalifikantka Kristýna v prvním kole neudržela vedení proti Darje Kasatkinové. V prvním kole dohrála také Kateřina Siniaková po porážce s Kristinou Mladenovicovou. Denisa Allertová skončila již v kvalifikaci.

Zprávy z turnaje

NATURE VALLEY CLASSIC 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Birmingham, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 936.128 dolarů
• Finále dvouhry •
Kvitová (4-ČR) - Rybáriková (SR) 4-6 6-1 6-2
• Finále čtyřhry •
Babosová/Mladenovicová (1-Maď./Fr.) - Mertensová/Schuursová (Belg./Niz.) 4-6 6-3 10-8
• Česká účast •
Kvitová - vítězka
Strýcová - semifinále
Kar. Plíšková, Kr. Plíšková, Siniaková - 1. kolo
Allertová - kvalifikace
Kompletní los


Na Mallorce překvapila Tatjana Mariaová. Třicetiletá Němka zdolala nasazenou čtyřku Anett Kontaveitovou, Carinu Witthöftovou, nasazenou sedmičku Lucii Šafářovou, Sofii Keninovou a ve finále Anastasiji Sevastovovou.

Mariaová na největším španělském ostrově hrála vůbec první finále na okruhu WTA. Sevastovová byla na Mallorce ve finále potřetí, na loňský triumf nenavázala a celkově čtvrtou trofej nezískala.

Lucie Šafářová se předvedla ve velmi dobré formě. Proti talentované Martě Kostjukové ani bývalé světové jedničce Viktorii Azarenkové neztratila set, ve čtvrtfinále však ani ona nenašla recept na pozdější vítězku Mariaovou. Markéta Vondroušová skončila už v prvním kole na raketě Samanty Stosurové. Barbora Štefková ani Tereza Martincová neprošly kvalifikací.

Ve finále čtyřhry útočily na deblový titul Šafářová se Štefkovou, ale souboj o deblový titul prohrály s nasazenými jedničkami Andrejou Klepačovou a Maríou José Martínezovou.

Zprávy z turnaje

MALLORCA OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Mallorca, Španělsko
Povrch: tráva
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Mariaová (Něm.) - Sevastovová (3-Lot.) 6-4 7-5
• Finále čtyřhry •
Klepačová/Martínezová (1-Slovin./Šp.) - Šafářová/Štefková (ČR) 6-1 3-6 10-3
• Česká účast •
Šafářová - čtvrtfinále
Vondroušová - 1. kolo
Štefková, Martincová - kvalifikace
Kompletní los


26. týden (Eastbourne)
Na poslední generálce v Eastbourne se v nejlepší formě představila Caroline Wozniacká. Vítězka letošního Australian Open na britském pažitu porazila Camilu Giorgiovou, Johannu Kontaovou, Ashleigh Bartyovou, po odvráceném mečbolu Angelique Kerberovou a ve finále talentovanou Arynu Sabalenkovou.

Wozniacká triumfovala poprvé od ledna, kdy vyhrála grandslamové Australian Open, celkově si připsala 29. kariérní trofej. Talentovaná Běloruska Sabalenková ani ve svém třetím finále neuspěla.

Z českých tenistek se nejdále probojovala Karolína Plíšková. Loňská vítězka po skalpu Anastasie Pavljučenkovové vyřadila krajanku Barboru Strýcovou, která si na úvod poradila s Donnou Vekičovou, ale v dalším kole podlehla pozdější finalistce Sabalenkové.

Petra Kvitová porazila Katerynu Bondarenkovou a úspěšně navázala na víkendový triumf z Birminghamu, k dalšímu utkání však kvůli zdravotním potížím nenastoupila.

Kvalifikantky Kristýna Plíšková a Andrea Sestini Hlaváčková skončily už v prvním kole. Plíšková překvapivě nestačila na domácí divokou kartu Harriet Dartovou, deblová specialistka Sestini Hlaváčková nenašla recept na Aleksandru Kruničovou.

Zprávy z turnaje

NATURE VALLEY INTERNATIONAL 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Eastbourne, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 852.564 dolarů
• Finále dvouhry •
Wozniacká (1-Dán.) - Sabalenková (Běl.) 7-5 7-6(5)
• Finále čtyřhry •
Dabrowská/Yi-Fan Xu (4-Kan./Čína) - Beguová/Buzarnescuová (Rum.) 6-3 7-5
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Kvitová, Strýcová - osmifinále
Kr. Plíšková, Sestini Hlaváčková - 1. kolo
Kompletní los
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Pořadatelé oznámili první wildcards pro domácí hráče. Podle očekávání jednu získal po letošní úspěšné sezoně Jason Kubler, mezi ženami si jí výsledky na australských ITF zajistila Pricilla Hon. Oba také obdržely volnou kartu do hlavní soutěže v Brisbane.
Tzn. že jsou tak již rozdány 4 z 8 wildcards...
u mužů jí obdrželi již dříve Tsonga, Sock a Zhe Li, u žen Osuigwe, Burel a Shuai Peng

o další se potom utkají domácí tenisté příští týden v australské kvalifikaci. Seznam účastníků zde:
https://www.tennis.com.au/news/2018/12/06/australian-open-wildcard-2019-playoff
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist