Loni neznámý, dnes se skalpem světové jedničky! Karacev v Bělehradu vyhrál maratón s Djokovičem

24. 4. 2021, 21:00
Aktuality 84
ATP BĚLEHRAD - Aslan Karacev pokračuje ve výjimečném průniku mezi světovou špičku. Ještě loni v létě hráč až třetí stovky žebříčku ATP dnes na antuce v Bělehradu získal životní skalp nejlepšího tenisty současnosti Novaka Djokoviče a navíc v soupeřově rodném městě. 27letý Rus zvítězil i díky odvrácení 23 z 28 brejkbolů po 3 hodiny a 26 minut dlouhém boji 7-5 4-6 6-4 a podruhé postoupil do finále. O druhý titul se utká s Italem Matteem Berrettinim.
Aslan Karacev (© AFP)

Ještě před třemi lety byl Aslan Karacev hráčem až šesté světové stovky a startoval na malých turnajích ITF. Předloni se usadil na challengerech, obecně však stále patřil spíše mezi 'no name' hráče, o kterých se baví jen úzká skupina tenisových odborníků.

A s takovou reputací se na kurty vrátil po restartu loňské sezony. Jako až 253. hráč světa.

Ruský tenista ale v období svých 27. narozenin začal okamžitě vrývat své jméno do hlavy čím dál více tenisových fanoušků. Na challengerech v Česku si zahrál tři finále a dvě z nich proměnil v tituly (celkově druhý a třetí). Na French Open vyhrál dva zápasy v kvalifikaci, zaznamenal dvě výhry na okruhu ATP (celkově druhou a třetí).

Letos svůj raketový průnik mezi širší světovou elitu dál stupňuje. Na Australian Open při premiéře na grandslamu si cestou do semifinále zahrál poprvé s hráčem Top 10 a hned ho porazil, v březnu na silně obsazeném podniku ATP 500 v Dubaji získal první titul, následně v Miami si připsal vítězný debut na turnaji Masters 1000 a v Monte Carlu vyhrál i svou premiéru na antukovém Masters.

Djokoviče zaskočil v jeho rodišti
A dnes zaznamenal další velký milník. Na antuce v Bělehradu Karacev porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče a vrátil mu porážku z letošního Melbourne. Bilanci s hráči Top 10 vyrovnal na 3-3, dosud byly jeho nejcennějšími skalpy výhry nad Diegem Schwartzmanem (9. v ATP) a Andrejem Rubljovem (8.).

Karacev navíc uspěl na Srbově domácí půdě v jeho rodném městě v nejdelším zápase sezony. Mečbol proměnil až po 3 hodinách a 26 minutách boje. Během nich odvrátil 23 z 28 brejkbolů, sám proměnil 6 z 16 šancí na brejk.

Celkem 44 brejkbolů v zápase na dva vítězné sety na okruhu ATP je šestý nejvyšší počet od roku 1990.


"Byl to dlouhý zápas proti těžkému soupeři. Abyste toho chlapíka  porazili, musíte hrát na 200 procent. Je to jako hrát proti zdi,. On k tomu přidá i spoustu skvělých úderů a nedá žádné body zadarmo. Neustále vás nutí hrát a vy musíte být pořád připraveni, protože jakmile netrefíte pár úderů, jde to pak rychle. A tak jsem ztratil druhý set," komentoval Karacev maratónský souboj.

V úvodu utkání přitom Karacev prohrával 0-3, ale nervozitu ze sebe rychle setřásl a s favoritem začal svádět vyrovnanou bitvu. První set po více než hodině získal a ve druhém po obratu z 0-2 vedl 7-5 4-2. V tu chvíli se ale zápas teprve přeléval do své druhé poloviny. 

Šampion z let 2009 a 2011 Djokovič totiž získal čtyři hry v řadě a vynutil si třetí dějství. Jenže neustále agresivně hrající Karacev v něm zlikvidoval všech deset brejkbolů a jediná proměněná šance ze sedmého gamu ho nasměrovala k životní výhře. Obrat se o ni nenechal ani ve chvíli, kdy za stavu 5-4 podával na vítězství a prohrával 15-40.



"Tohle je rozhodně moje životní výhra, je to světová jednička. Jsem opravdu strašně moc šťastný, nechal jsem na kurtu všechno. Byl to vážně dlouhý zápas, se svým výkonem mohu být spokojený," radoval se Karacev. 

"Šel jsem na kurt s tím, že vyhraju. Věřil jsem si a řekl, že budu hrát každý míč bez ohledu na okolnosti. Snažil jsem se držet strategie, kterou jsme si naplánovali s trenérem. Bojovat o každý míček, to byl klíč k úspěchu," dodal Rus, který na všech šesti letošních turnajích ATP vyhrál alespoň jeden zápas a třikrát byl minimálně v semifinále. Dvě z nich proměnil ve finále a obě může přetavit v titul. 

"Klobouk dolů, zasloužil si vyhrát," řekl Djokovič, který po vyřazení nenaváže na bělehradské triumfy z let 2009 a 2011.

"Odehráli jsme spoustu skvělých výměn, ale nebudu na ně moc vzpomínat, když jsem prohrál. Bojoval jsem, ale on vždycky, když to potřeboval, zahrál skvělý úder," dodal 33letý Srb, který utrpěl nečekanou porážku druhý týden po sobě. V Monte Carlu ho už v osmifinále vyřadil Brit Dan Evans.

28. hráč světa Karacev bude ve svém druhém finále usilovat o druhý titul proti světové desítce Matteu Berrettinimu. Italský tenista v druhém semifinále porazil 6-1 6-7 6-1 japonského lucky losera Tara Daniela a oplatil mu tři roky starou porážku z Istanbulu.

25letý Berrettini hraje teprve druhý turnaj od Australian Open, po kterém dva měsíce léčil natržený břišní sval. Ve srbské metropoli ukončil rok a půl dlouhé čekání na semifinále a poprvé od června 2019 postoupil do svého celkově 5. finále. Na kontě má zatím tři tituly, dva z nich slavil na antuce.

• ATP 250 BĚLEHRAD •
Srbsko, antuka, 711.800 eur
sobotní výsledky (24. 04. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Karacev (3-Rus.) - Djokovič (1-Srb.) 7-5 4-6 6-4
Berrettini (2-It.) - Daniel (Jap.) 6-1 6-7(5) 6-0
• Čtyřhra - finále •
I. Sabanov/M. Sabanov (Chorv.) - Behar/Escobar (Urug./Kol.) 6-3 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

84
Přidat komentář
Stan_Borowitz
No tak dnes to bylo o prsa vodňanského kuřete...
Reagovat
RFanousek
Dívám se celý zápas, aby mi na poslední dva míčky vypadl stream, bomba fakt...
Kvitová z mečbolu, Tsitsipas z mečbolu, už na to seru, tyhle dva zápasy mi stačily zase na hodně dlouhou dobu z tenisu.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na tohle má bohužel jokerstream patentsmile
Chce to mít plán B, tentokrát jsem to nestihl...
Reagovat
RF46
Tsitsi se lek, ze by moh vyhrat :)
Reagovat
com
stejne tak Karatsev smile
Reagovat
annah
A projede to 5:7.
Reagovat
RF46
Ciste hlavou ztratil zapas...posledni dva gamy se roztrepal.
Reagovat
Stan_Borowitz
Co předvedl na začátku toho 11. gamu, to mi rozum nebral.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
máme berdychovky, navrhuju proto, abysme těmhle úderům říkali quitovkasmile
Reagovat
annah
Závěr jsem neviděla, protože vypadl stream. Tak jsem sledovala Berrettiniho a Tsitsiho jen na Livesportu, jak naskakují čísla. Naskakovaly dle očekávání. V těch zlomových okamžicích je prostě Rafa král, stejně tak většinou Djokovič.
Reagovat
Amputace
U Nadala to už dlouho neplatí. Naopak v těch klíčových okamžicích se zpravidla sype - viz i dnes v TB druhého. Ten závěr třetího mu naštěstí dnes vyšel a Tsitsipas i pomohl.
Reagovat
turista
No Nadal měl s Tsitsipasem kliku, kterou Djokovič v zápase s vynikajícím Karacevem neměl.
Reagovat
gigin
Nadal měl už dva mečouny dřív než soupeř...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa sa lekl, že mohl vyhrat 2:0.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pravda, úplně klidně to mohlo skončit 6:4 6:4 pro Rafu a nikdo by nic nemohl namítnout. Bylo to hodně vyrovnané. Stefan vypadal, že ho ten neproměněný mečbol vyvedl z rovnováhy, pak působil nějak nesoustředěně, jako by si to pořád promítal v hlavě.
Reagovat
RF46
To je peklpo nez ten Rafa da servis...
Reagovat
dako
Rafa hraje tie TB neskutočne pripos*ato, bojí sa pritlačiť, zariskovať, len čaká na chybu a už to po XY-krát dopadlo rovnako.

Tak isto si prehral zápas na AO a tak isto si ho kľudne môže prehrať aj dnes, keď Stefanos fyzicky vydrží.
Reagovat
Alien
Tsicipás, do toho! Tsicipás, do toho!
Reagovat
Patik
Pred týždňom som to písal že Tsitsipas mal vynechať Barcelonu a šetriť sa fyzicky na Madrid..písal som že ho vo finále po pár gemoch vypne..človek ani nemusí byť veštec..túto chybu už spravil asi trikrát..dvakrát ho vyplo v Dubaji tretíkrát tu v Barcelone..neviem čo majú v tých hlavách keď plánujú tie turnaje či mu tie turnaje plánuje jeho mama alebo čo smile
Reagovat
smazaný uživatel
Hej, 22 ročný hráč bol oproti 34 ročnému vo finále unavený, lebo v MC nestratil ani set a hral o zápas viac ako Nadal.

Ty si sa narodil taký jebnu*ý, Paťo?
Reagovat
Nike
Jsem fakt zvědavý, jestli by takto hral Tsitsipas i proti Djokovicovi. Klasicky by se zas slozil, jak všichni mladi labilove, kdyz hraji proti němu, dostal by 2x 2:6 a sel s Apostolosem brecet do šatny.
Reagovat
Mayo
Čo? Veď Djoki mu sedí viac ako Býk.
Reagovat
RFanousek
On se složil i tady
Reagovat
gigin
Reagovat
svetova.dvojka
Jakto že včera Eurosport nevysílal Djokoviče s Karatsevem ? Na co si potom platíme tenisové kanály... ?
Reagovat
gigin
250 má Nova sport ne?
Reagovat
svetova.dvojka
Jen některé, Bělehrad zrovna ne...
Reagovat
gigin
Oki, nevěděl jsem právě, děkuju.
Reagovat
No-le
Mnichov budou dávat.
Reagovat
Fandina
Na Eurosportplayeru to bylo.
Reagovat
Patik
Svojím spôsobom som rád za túto prehru a možno aj zato že prišla práve teraz a dúfam že nato zareaguje svojími kvalitami a zdravým hnevom..prehodnotiť hru sadnúť si s trénermi fyziom pozrieť sa na ten posledný zápas s Nadalom Evansom a Aslanom..popremýšlať nadtým prísť na niečo..pozmeniť niečo ..ešte má čas na prípravu natrénovať niečo zosilnieť aj fyzicky na ten povrch a skúsiť ešte vyhrať Roland Garros a ideálne to tam oplatiť Nadalovi..Nadal mu to nemá kde oplatiť keď ho Nole porazí na French Open môže získať nadobro výhodu a poriadne sebavedomie vkľude do konca kariéry.
Reagovat
turista
Nadal domácí turnaj zvládl. Djokovič bohužel ne. Na rozdíl od zápasu s Evansem proti Karacevovi hrál Novak dobře. Soupeř výborně. Rozhodly neproměněné Novakovy brejkboly.
Reagovat
George_Renel
Jestli ten klučík co tam v boxu vyskakoval jak čertík z krabičky je jeho synek, tak to mají asi to zatížení v rodině dost hluboké. Od dědy až po vnuka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile No, já bych věřil spíš vlkovi...
Hlavně když Joker po prvním prohraném setu nadával na kvalitu kurtu (hlubokou antuku za BL), přestože pro něj ten kurt připravovali ve dne v nocismile Předminulý zápas se kvůli úpravám zpozdil asi o 1,5h...
Možná mu Srdjan řekl: Vymluv se na indispozici nebo už nejsi můj syn!
To je rodinka, chudák Jelena.
Reagovat
Kozoroh
No nečekal jsem, že to Novak s Karacevem nezvládne, mé očekávání byla taková, že si zápas No1e pohlídá, že nedopustí prohru na domácí půdě, kde největším soupeřem v letošním ročníku byl Berrettini. smile

Ta statistika neproměněných brejkbolů je děs. Nejen 23 z 28 za celý zápas, ale všech 10 brejkbolů v 3. sadě No1e zahodil! smilesmile

Prohry s Evansem a Karacevem jsou možná předzvěstí toho, že letošní antuková sezóna bude pro No1eho relativně neúspěšná. :(
Reagovat
EllNino
Karatsev je v daleko lepsi forme nez Berrettini
Reagovat
Vlk-v-trave
Matti ma ted strasne vypadky, black-outy. S tim bude tezke Aslana prehrat ve finale. Ale bude to hodne zajimave, hlavne narazi na sebe rozdilne styly hry.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Daniel ho v koncovce druhého setu docela školil. Tím ale Mattea probral a schytal kanára ve třetím.
Reagovat
Vlk-v-trave
A tys videl ten zapas? Nebo komentujes jen z vysledku...
Reagovat
turista
Je to škoda. Doma je doma. Bělehrad Novak měl vyhrát.
Reagovat
gigin
Djokovic: "I was really sick on court. I felt dizzy, had some health issue, my focus dropped. But Karatsev was amazing."
Reagovat
peek
Djoko nikdy neuměl uznat lepšího soupeře, vždycky po prohře přišla nějaká výmluva.
Reagovat
Kozoroh
To si ho pleteš s Nadalem.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa nikdy nepovedal, ze I was sick on court. To je humáč.
Reagovat
Maarek
Nadal po prohře s Rublevem v Monte Carlu: ?I lost today to a great player. I didn?t play well and he was better. No excuses.? Z tohohle vyjádření mi nepřipadá, že by Nadal neuměl uznat soupeře.
Reagovat
Patik
"But Karatsev was amazing"
Reagovat
Patik
"But Karatsev was amazing"
Reagovat
Vlk-v-trave
Nemuze to rozchodit, ze rupl doma, uvazuje jeste o Belehradu2 pred RG.
Ta prohra je to nejmensi co se stalo, ma spis stesti, ze to je 250, a svet to moc nesledoval, bo se tam choval jako pako, s odpustenim. Rval po poradatelich, ze je ve stredu kurtu moc antuky, neco ve stylu - jak si to muzete vubec dovolit, kdyz tu hraju. Ti tam kolem nej chudaci litali, vyjizdel na malou roztomilou holku, ktera mu podavala micky, ...se snazila... ale i ta to schytala vcera... vecer to beztak schytal kde kdo od neho po zapase...

I felt dizzy :)
Se nedivim, jak ti litaji na antuce FH winnery po lajne cely zapas, lehce zahrane, jak je As1an schopny mu tam casto soupnout uder do jeho protipohybu, na co neni tak moc zvykly, jak mu je schopny na returnu jit na serv velmi odvazne, tak jasne, komu by se z toho nemotala hlava.

Beton neni antuka. Hlavne v pripade Karatseva.

As1an mel ovsem spatne nastupy do prvnich dvou setu, ktere nedokazal nikdy vyuzit.
Bitvy o BP byly opravdu neskutecne, a rekl bych, ze AK Meditatora zlomil ve tretim setu za stavu 3:3.

Britove, kteri to komentovali cumeli z uzasem, kdy trebas mel k dispozici Djokovic BP, ktery sel ze shody. Karatsev mu tam vklidu vypalil zatacku a sup fh po lajne... nemohli uverit s jakym klidem to v te chvili udela, a furt, furt, a furt. Djokobic jak tekl a mel BP, tak se snazil max. takze dostal komentatory do slusneho laufu...

...skvely zapas, tim hur se B-Trojce priznava porazka. Preci velke zapasy oni musi vyhravat.

Co jsem cetlu na Puntu, tak je z te prohry dost hotovy... tezko ji nese.
Reagovat
gigin
:DD hukl doma s Assmanem to víš. Ale tak on vždycky u saka po prohře uzná kvality soupeře, to zase musím říct.
Reagovat
Vlk-v-trave
jo, tak po zapas vychladne snad kazdy, krom Fogniniho, Kyrgiose, BigMaca a par dalsich:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je pravda, to nemám problém uznat. Horší bývají pozápasová prohlášení...
Reagovat
Marduch
Blbost, neplést si ho s Fedexem, který neunesl vyřazení od Berdycha ve W nebo s Milmannem na USO, kdy "nemohl dychat" a "potil se a potil" smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lepší být upřímně nas*aný než neupřímně srdíčkovýsmile
Reagovat
dappe
Problém je v tom, že Djokovič je přesně ten typ, co se dokáže u sítě přetvařovat, a následně v šatně někoho klidně zmlátit. Jsem celkem překvapený, kolik lidí mu to žere, zvlášť v kontextu jeho chování na kurtu.
Reagovat
Patik
Djokovič častokrát ako jediný keď prehrá obíjme svojeho súpera pochváli ho...chytí ho za hlavu usmeje sa neho pohodička..to že rozbije potom v zákulisí v súkromí niečo je druhá vec ktorá je úplne bežná keď sa naháňaš 4 hodiny po kurte a aj tak to nakoniec prehráš už to chcem vidieť ako by ste tam všetci chodili vysmiati.
Reagovat
peRFect
Tvl....konečně to tady někdo napsal.
Reagovat
Marduch
No tvl
Reagovat
Marduch
Zmlatit v šatně, jako fakt? smilesmile
Za mě se tímto stáváš horkým kandidátem na hovadinu roku. Je to totiz přesně naopak, dokud se hraje a je to pro nej důležitej zápas a tahá v něm za kratší konec, tak nekdy vyvádí jak rozmazlenej smrad, ale po matchballu už není návratu, gratulka a palec soupeři, sklonena hlava a odjezd.
Nejspíš jsi nerozdychal můj příspěvek výše o Mr. Perfectovi.
Reagovat
turista
Přesně tak. Novak není ten typ který by po zápase zmlátil soupeře. To teda ne.
Reagovat
Mayo
Djoki nemá záujem o 250, v tom je majster Egoista.
Reagovat
peek
To ti tak věříme smile Jasně, doma v Bělehradě se na to nacionalista Nole vyprd smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Matti se nam propinkal do tretiho setu, tezko opustit kurt s takovou empajrovou.:)
Reagovat
Vlk-v-trave
a ptica nakonec.
Zitra to nebude mit Matti jednoduche.
Reagovat
gigin
https://twitter.com/TennisMyLife68/status/1386051569221787651?s=19
Reagovat
Maarek
Připadaly mi zvláštní ty téměř prázdné tribuny. Mají v Srbsku zavedená nějáká opatření omezující shromažďování lidí, nebo se tam prostě jenom nikomu nechtělo?
Reagovat
D@nny
Maji jen omezeny pocet, s negativnim PCR.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na Mattea s Danielem už žádní negativní nezbyli, jejich škoda. Pár pěkných výměn tam bylo a nakonec by nim zazpíval kanáreksmile
Král je mrtev, ať žije král!
Korunovace bude teda až zítra...
Joker Aslana nestíhal, prostě potvrzení, že tvrdá, rychlá hra na něj platí jako na Rafu. Kupodivu i na antuce. Tím spíš Aslanovismile
smile
Reagovat
peek
Blahopřeji lvu Aslanovi a posílám srdíčko smile
Reagovat
Vlk-v-trave
:D
Reagovat
Fandina
smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Berrettini s Danielem se dostali na kurt dost pozde, ale odmenou jim je pekna empajrova,...:)
To asi spis bude prubirsky kamen druheho SF.
Reagovat
Krisboy
Dajte Djokimu súpera smile
Reagovat
No-le
Jediný vysvětlitelný důvod takového kolapsu (23 neproměněných bb, absence 1.servisu, voleje ...) vidím v možné nervozitě, která pramenila z přítomnosti rodičů, bratra a kdo ví jestli tam nebyly i obě děti... Rus jistě nehrál špatně, ale samozřejmě byl k poražení.
Reagovat
turista
Mrzuté.
Reagovat
peek
Už na to nemá, ať jde do důchodu smile
Reagovat
turista
Až po Nadalovi. Je o rok mladší a nechce skončit třetí.
Reagovat
turista
Tři a půl hodiny tenisového boje v domácím prostředí a nic z toho. Škoda.
Reagovat
Marduch
Krasna tenisová bitva, to je málo?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Pořád říkám, že se na Jokera dá dívat akorát/nejlíp, když proti němu hraje tvrdý, agresivní hráč. Pokud má i dobré nervy, má šanci vyhrát.
Reagovat
gigin
Přesně, Marduchu. Jsi fajny synek.
Reagovat
turista
Tak pěkný tenis to byl. Ale porážka Novaka doma v Bělehradě není nic moc. Výborný soupeř ji ale ve finále nezuzitkoval v titul.
Reagovat
Ereinion
hlavní statistika: Aslan odvrátil 23/28 BP, většinou vlastním skvělým tenisem...jen doufám, že se později neukáže, že během koronavirový pauzy nasypal smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no to doufám, že v zimě nejezdí biatlon!smile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist