Loni v létě skoro neznámý. Dnes v Dubaji ruská kometa Karacev slaví premiérový titul a posun do Top 30

20. 3. 2021, 22:22
Aktuality 67
ATP DUBAJ - Stupňující se forma Aslana Karaceva po loňském restartu sezony vygradovala ziskem premiérového titulu a rovnou z podniku ATP 500. V Dubaji ve svém prvním finále 27letý Rus porazil 6-3 6-2 o tři roky mladšího Jihoafričana Lloyda Harrise a posune se do Top 30.
Profily hráčů
Aslan Karacev (© AFP)

Teprve po loňském srpnovém restartu sezony se Aslan Karacev dostal do podvědomí širšího spektra tenisových fanoušků. Povedlo se mu to během antukových challengerů v Česku, na kterých si zahrál tři finále; na Štvanici v něm ještě neuspěl, na Žižkově a v Ostravě už však slavil první challengerové tituly.

Do sezony 2021 tak vstoupil již jako 112. hráč světa a v 27 letech měl před sebou nové výzvy. Ještě nikdy totiž nehrál na grandslamu. Nikdy nečelil hráči Top 10. A nikdy neporazil hráče Top 40.

A tak se vydal do katarského Dauhá na kvalifikaci Australian Open. Tříkolovým sítem prošel a mohl se vydat směr Melbourne za svou premiérou v hlavní soutěži grandslamového turnaje.

I když po příletu do Austrálie strávil dva týdny v přísné karanténě bez možnosti opustit pokoj a neodehrál žádný přípravný turnaj, vůbec mu to neuškodilo. Proti Diegu Schwartzmanovi si připsal první skalp hráče Top 10 a nakonec senzačně dokráčel až do semifinále, v němž ho zastavil první hráč světa Novak Djokovič.

No a tento týden vygradoval Karacevův raketový vzestup v Dubaji, kde v šesti zápasech - z toho čtyřech třísetových - nenašel přemožitele. Zahrál si první finále na okruhu ATP a proměnil ho v premiérový triumf. 

27letý Rus si poradil s Jegorem Gerasimovem, Danem Evansem, Lorenzem Sonegem, Jannikem Sinnerem, rozjetým krajanem Andrejem Rubljovem a v dnešním finále zastavil další překvapení turnaje Lloyda Harrise z Jihoafrické republiky.

Karacev nabídl Harrisovi jen dvě šance na brejkbol a obě zlikvidoval. Soupeři naopak sebral podání třikrát a za hodinu a 17 minut zvítězil 6-2 6-3. Stal se tak třetím ruským šampionem v této sezoně, před ním získali trofeje Daniil Medveděv v Marseille a Andrej Rubljov v Rotterdamu.



V historii turnaje v Dubaji Karacev triumfoval jako teprve třetí z pozice hráče startujícího na divokou kartou. Naposledy se to podařilo Thomasi Musterovi v roce 1997, o dva roky před ním to zvládl Wayne Ferreira.

Od roku 2003 je Karacev teprve třetím dubajským šampionem (po Andym Roddickovi a Robertu Bautistovi) mimo hráče Big 4, letos však ani jeden z nich ve Spojených arabských emirátech nestartoval. 

Svou letošní zápasovou bilanci vylepšil na 15-2, porážky utrpěl pouze s hráči Top 4 (Djokovičem a Thiemem). V žebříčku ATP se Karacev, jenž do sezony vstupoval na 112. místě a loni v létě byl až ve třetí světové stovce, poskočí na 27. místo.

24letý Harris, jenž v předchozích sedmi dnech slavil sedm výher, další zápas nezvládl. I tak ale během týdne získal cenné skalpy světové čtyřky Dominica Thiema či dvanáctky Denise Shapovalova.

Přestože prohrál i své druhé finále (loni v Adelaide nestačil na Rubljova), ve světovém žebříčku vylepší osobní maximum a posune se těsně za první padesátku.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2,048.855 dolarů
sobotní výsledky (20. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Karacev (Rus.) - Harris (JAR) 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Farah/Cabal (1-Kol.) - Mektič/Pavič (2-Chorv.) 7-6(0) 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

67
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Proslavil se v lete hlavne tim, ze porazel Gulbise...to GS s Dubaji, to je uz jen takova tresnicka...:)
Reagovat
Pe3k
Goati Federer s Djokovicem dali na prvním gs jen první kolo, Nadal 3 a Aslan se dostal až do semifinále. smilesmilesmile
Reagovat
Patik
hej lenže oni to zopakovali..jeho o rok už neuvidíme..a nieto ešte v semifinále GS..
Reagovat
Pe3k
Tak myslet si to můžeš a stát se může cokoliv, každopádně si myslím, že pokud nebude zraněný nebo něco, bude to stabilní člen top 10.
Reagovat
Patik
To jak Cecchinato keď postúpil tuším do semi na Roland Garros a po ceste vyradil Djokoviča..podľa mńa keby mal Karatsev hlavu nato víťaziť dlhodobejšie tak sa to neprejaví v 28 rokoch ale oveľa skôr..chvílkový hype okolo neho a vôbec by ma neprekvapilo keby tieto úspechy boli vrcholom jeho kariéry..ale neprekvapilo by ma aj keby sa nachvílu dostal do top10 lebo tam sa v posledných rokoch dostane už hocikto..
Reagovat
Torn
Máš pravdu, ono se to projevilo už v 27. :D
Reagovat
Patik
však ale jeho obrovský potenciál o ktorom sme dekádu nepočuli definitívne vyjde na povrch za pár mesiacov..oni ho vidia v budúcnosti ako stabilnú hviezdu..
Reagovat
GaelM
S postupem do top10 to naopak v současném systému počítání bodů bude mít docela těžké...
Reagovat
Nola
jj, vsak to je system, ktory ziadny sport nikdy nepamata, ani pamatat nebude, hraci a hracky, ktori nehraju skoro cely rok, resp. hraju tuzku, si pobyvaju v T10....
Reagovat
smazaný uživatel
Prý loni skoro neznámý. Chtěl bych vidět toho dementa, co píše tyhle články a i ty expres zprávy. Úplně mimo. Komolí jména hráčům a píše naprosté hovna. smile
Reagovat
Krisboy
Z kterýho kanálu jsi vylezl? A nechceš zalézt zpátky?
Reagovat
Patik
konkurencia..z iného portálu..
Reagovat
EllNino
...sem neviděl tak jistý výkon a čistokrevnou ranařinu :) Patik tu prorokoval, že se po AO po Aslanovi slehne zem ... ani bych neřekl ;)
Reagovat
Pe3k
Dle mě je Aslan druhý nejlepší hráč na okruhu po Djokobičovi. Co psal Patik má stejnou relevanci jako co píše MAyo nebo Trollhand, nulovou. Chci vidět hrát Karatseva proti Zverevovi, Tsitsimu a Medvědovi. Každopádně už teď patří do top 10 a kdo ví o kolik se může ještě zlepšit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Top10 v race myslíšsmile
Reagovat
Pe3k
Upřímně ne. V race je 5. takže tam není o čem. Podívej se dobře jakým stylem hrál to finále, nebo jiné zápasy. Upřímně si myslím, že jeho level je už nyní top 10.
Reagovat
Patik
Pe3k pamätaj si dobre toto čo tu píšeš nabudúcu sezónu si to pripomenieme čo nabudúcu možno aj túto..

ja som tu ešte nevyriešil spory s ľudmi a s obrovským talentom Čoričom ktorý porazil tri roky dozadu na tráve Federera a od toho momentu už ho každý videl v top3..novodobý Djokovič..

Cecchinato..kde sú schovatí tí čo tu vyprávali ako sa objavil brutálny antukár ktorý bude zatápať Nadalovi..a ďalší hráči ktorý po pár turnajoch zmizli z povrchu zemského..
Reagovat
Pe3k
Však i kdybych neměl pravdu, tak je mi to šumák, jen jsem napsal co si myslím, jako vždy.
Reagovat
Patik
Pohode veď..a čekinato je rovnaký prípad..
Reagovat
Pe3k
A furt sem nepleť Čekanita, ten s tím nemá společného nic.
Reagovat
Torn
Jako pokud Aslan dokáže vycítit správně momenty úderů a nebude zbytečně plašit, bude s jeho stylem hry pro dritvou většinu hráčů nepříjemný. Včera komentátor docela dobře poznamenal, že on nechodí proti míčkům, ale počká si, což je paradoxně svým způsobem lepší v tom, že stojí už ve stabilní a pohodlné pozici, aby mohl utočit, než se přímo přesouvat proti míčku. :)
Reagovat
sojka1
takhle "na cekanou" hraje Founa, a kdyz to zrovna "vyciti", jeho hra je famozni... :-) jinak ten vas Aslan ma trochu zvlastni pohyb a podivnou muskulaturu nohy, ktera ho ale muze prave dobre stabilizovat - navic ma ty nohy kratsi, takze nizke teziste - prislo mi, ze ma neskutecne siroka a vypracovana lytka, pomalu vetsi objem jak stehno... ale to bych mu potrebovala trochu vyhrnout nohavicku... :-))
Reagovat
Torn
Tak Aslan má zhruba kolem 185, ale taky jsem si říkal, že má nějaký namakaný nohy. :D Jo Fóňa je moje srdcovka. :D Na toho nedám dopustit. :D
Reagovat
Torn
Neříkej, že bereš Patika vážně. :D
Reagovat
Patik
Aha..v Dubaji porazil vo finále Harrisa..tak to hej beriem späťsmile
Reagovat
EllNino
nebuď směšný ... a uznej chybu, žes tu psal, že bude pak prohrávat na challengerech :)
Reagovat
Patik
ako sa hovorí nato vezmi jed..možno nie na challengeroch..ale v prvých kolách určite..dobre viem ako to tu chodí a takýchto prípadov tu už bolo..a viem aj čo sa tu písalo pred zápasom ako môže ohroziť Djokoviča v semifinále AO lebo je rozbehnutý a hrá dobrý tenis a podobné veci..a ja som tam vtedy písal že to nemyslíte vážne..Djokovič ho utrel s prstom v nose a natrhnutým svalom..ale samozrejme to že dosiahol to čo dosiahol..obrovský úspech pre neho a želám mu to..
Reagovat
EllNino
Já nic takového nepsal, tak se uklidni :) Tys říkal, že zmizí jako všichni ostatní ... no nestalo se, vyhrál pětistovku :) a bude v top 30
Reagovat
Patik
ja som úplne kludný normálne komunikujem :) áno toto sa deje všade v každom športe sú proste prekvapenia krátkodobé..vo futbale v hokeji v tenise všade sa raz za čas objaví niekto a ľudia sú prekvapení oslní ich to natoľko že na ďalšom turnaji niekde jedným očkom sledujú ako si znova povedie..a vyhral turnaj super..a teraz si všetci hovoria že vyhral dubaj nebola to náhoda..lenže za akých okolností a s akým súperom vo finále..to je jedna vec a druhá vec..tieto veci si všímam..o rok tu bude článok že Aslan Karatsev Dubaj neobháji v prvním kole končí na rakete a bude to s hráčom druhej 50tky..myslíš že to semíčko v AO obháji ? samozrejme nemôžeme od neho teraz čakať zázraky ale mňa osobne presvedčí keď bude konzistentne podávať skvelé výkony počas celej sezóny a trebárs na ostatných GS spraví aspoň osemfinále..potom je tu ešte tretia vec všeobecne vieme že v tenise je možné všetko človek nikdy nevie čo sa stane..jeden fiftín dokáže ovplyvniť historické tabulky..s istotou sa tu nedá nikdy nič tvrdiť..ale myslím si že v tomto sa nemýlim..môžme sa porozrpávať o tom nakonci sezóny smile
Reagovat
EllNino
jenže tys tu o něm předtím mluvil jako o nějaké hnidě, která se nabourala do semifinále AO ... a bral jsi ho jako něco míň .. to mě štve a štvalo i tehdy :)
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Patik
To je pravda..choval som sa ako hlupák..ale to asi tie komentáre ktoré ho tu pomaly stavali do pozície ešte väčšieho favorita než je Djokovič..no ospravedlňujem sa každopádne jemu..aj tebe..je to cez...máš pravdu..
Reagovat
smazaný uživatel
Kamosko, a preco ten minulý čas?..

Stále aktuálne
Reagovat
sojka1
tak to bylo ale uz hnusny, FH! :-((( a aniz bych Karatseva nejak shazovala, rozhodne mi taky prislo mimo tvrzeni, ze je soucasna dvojka... vzdyt je to smesne....
Reagovat
Pe3k
Je 5. v race a hodnotil jsem čistě úroveň tenisu.
Reagovat
sojka1
ale jiste, nakonec tvoje vec i hodnoceni, z meho pohledu ale pokud budeme oslavovat kazdeho a kazdou, koho/kterou zrovna tenisova vlna vynese, budeme uz jen bez hlasu sipat pri gratulaci tem skutecne nejlepsim... :-)
Reagovat
Pe3k
To si nemyslím, protože těch hráčů co by byli schopni dosáhnout toho co Aslan, v tak krátkém čase a ve 27 rozhodně není mnoho, naopak, on je jediný...a navíc ty nejlepší tady adorujem/hejtujem už dobrou dekádu.
Reagovat
sojka1
jejda, progres prece nijak nepopiram, ale vzdyt odehral spicove teprve dva turnaje.... a uz je zazrak a nejlepsi? Treba ano, ale pockam si na to radeji v realu.... ja tyhle vykriky nemam rada... kam kdo patri a kdy bude v top janevimkolik.... a on uz je hned za Djokovicem....:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Keď raz pán Boh rozdával schopnosti jednému dal um, rozvahu a šikovnosť. Druhému naopak výrečnosť, empatiu a zmysel pre humor.

No a Petrikovi povedal: Ty budeš rybár, a to je všetko.
Reagovat
Pe3k
Nepleť se tady, když se dospělí baví...
Reagovat
smazaný uživatel
Mas pravdu, ja sa bavím, dospelí sa bavia.

Na tebe, rybár :)
Reagovat
Pe3k
A že je Rafa taky rybár, to tě moc netankuje co? Asi se ti to nehodí do podmnožinky ty ovco smile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Na tychto vitazoch posledných turnajov vidime, aky je rozdiel medzi golden erou (Nadal, Djokovic) a medzi temnou érou, bez konkurencie. Vyhrat moze naozaj ktokolvek.
Reagovat
Pe3k
Kdokoliv jo? Chci vidět všechny ty hráče co porazí Karatseva (only Djokovic) smile
Reagovat
gocii
Minuly tyden Thiem
Reagovat
Pe3k
Jasně no, ale prohrát se světovou 4 není žádná ostuda.
Reagovat
Nola
wau, no konecne....
FH nedavno pisal, ze Novak mal neuveritelne stastie na zreb, bo schytal kvalifikanta na AO do semi, tak dnes sa snad konecne presvedcil, ze ten kvalifikant asi nebol az taky velky outsider :D

gratulujem, hra velmi inteligentne, ma neskutocny prehlad na kurte a on sam je necitatelny, kde bol dodnes nechapem
Reagovat
smazaný uživatel
SF Grandslamu je samozrejme trochu iné susto ako finále turnaja Karatsev Harris.

Cize vsetko plati, co som pisal vtedy aj dnes.
Reagovat
Pe3k
Čiže si neviděl ani jeden zápas s Aslanem, až s Rafou vytře kurt, pak ti možná dojde jak moc je dobrý, časem no, víme že jsi trochu pomalejší smile
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes posobis dost neurotickym dojmom.

Čo, neberú?
Reagovat
Pe3k
Raději moc nepoužívej slova jejíž význam neznáš, nebo je nejsi schopen správně použít. No vlastně tím bavíš celý tenisportál, takže pokračuj smile
Reagovat
Torn
smile :D Jinak bych se docela nasmál, kdyby Rafa projel finále FO právě s Aslanem. Ne, že bych to přál, to vůbec, ale jsem zvědav, co pak napíše Frndahand. :D
Reagovat
Pe3k
Je prakticky jedno co se stane, on napíše stejně nějakou p...vinu.
Reagovat
Nola
Rafa je vo finale nehratelny, ak ho ma niekto porazit, musi to byt ovela skor smile, dokazali to iba dvaja smile
Reagovat
Pe3k
Nolka ty máááš ale přehled smile
Reagovat
Kozoroh
Tak to by byl největší šok v historii mužského tenisu a že už těch šoků bylo. smile
Reagovat
Torn
:D:D Náhody se dějí.:D
Reagovat
Nola
snivajte s nami smile
Reagovat
Nola
jj,a co ten Zverev, ktory dnes vyhral turnaj, tak kto mal tazsi los na AO?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky nechápu, kde se schovával. Do té Prahy jsem si ho nikde nevšiml...smile
Pokud ještě srovná hlavu, mohl by se vytáhnout celkem vysoko. Ve třech setech zatím na Jokera nemá, ale ve dvou z jeho strany vydařených setech a z Jokerovy strany ne zrovna povedených setech by urvat vítězství mohl. zvláštní hráč, na atraktivitu zatím průměrný. Ale BDTL má parádní.smile
Reagovat
annah
Taky jsem ho do loňska nezaznamenala. A to už není žádný mladiček. (Navíc vypadá o dost starší, nejmíň na čtyřicet)
Reagovat
hippos
pokud sledujete jenom hlavni okruh, tak tyhle hrace nezaznamenate..
celou karieru ho trapi zdravicko, studoval na VS, az ted se muze naplno venovat tenisu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smileBuďme za každý takovýto průnik na hlavní okruh rádi. Je to osvěžujícísmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Pe3k
Kdybys měla Nolko trošku té inteligence, pak bys dávno věděla, že co píše Trollhand je přesný opak pravdy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist