Madrid 2007. Jak Nalbandian jako jediný v historii porazil Federera, Nadala a Djokoviče během jednoho turnaje

12. 5. 2020, 12:11
Stalo se... 43
Porazit Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče je pro všechny tenisty vždy velmi cenné vítězství. Pyšnit se skalpem všech tří rekordmanů v počtu vyhraných grandslamů může už jen vybraná skupina tenistů. A vyřadit všechny tři během jednoho turnaje? Tak to se v historii podařilo pouze Argentinci Davidu Nalbandianovi, který si na už tehdy vládnoucí trio mužského tenisu vyšlápl cestou za titulem z turnaje Masters v Madridu 2007.

Kariéru Davida Nalbandiana komplikovaly časté zdravotní potíže, proti ji v roce 2013 ukončil už v 31 letech. Přesto dosáhl zajímavých úspěchů.

Na všech grandslamech si minimálně jednou zahrál semifinále, ve Wimbledonu 2002 to dotáhl až do finále. V roce 2005 vyhrál Turnaj mistrů, na kterém otočil finále ze stavu 0-2 na sety proti tehdy 35 zápasů neporaženému Rogeru Federerovi, jenž předtím neprohrál 24 finálových duelů po sobě.

Dva tituly získal Argentinec s arménsko-italskými kořeny také z halových turnajů Masters na tvrdém povrchu. A povedlo se mu to během pouhých tří týdnů na podzim roku 2007, kdy se navíc zapsal do historie počinem, který dosud nikdo nedokázal.

Cestou za triumfem v Madridu totiž jako jediný tenista mimo Top 10 porazil všechny tři členy aktuální Top 3 světového žebříčku během jednoho turnaje. Navíc tři tenisty, kteří postupně vyhráli víc grandslamů, než kdokoliv jiný. 

David Nalbandian s trofejí pro vítěze turnaje Masters v Madridu 2007 (© AFP)Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče. Ty tři nikdo jiný na jednom turnaj dodnes neporazil.

Tehdy pětadvacetiletý Nalbandian a 25. hráč světa ve španělské metropoli vyřadil nejprve Francouze Arnauda Clementa, Tomáše Berdycha, krajana Juana Martína Del Potra a pak už se nadechl k třídennímu historickému tažení.

V pátečním čtvrtfinále smetl světovou dvojku Nadala 6-1 6-2, v sobotním semifinále si poradil s třetím hráčem světa Djokovičem 6-4 7-6 a v nedělním finále otočil vývoj proti světové jedničce Federerovi a zvítězil 1-6 6-3 6-3.



Nalbandianovy ohlasy po cenných skalpech
Po výhře nad Nadalem: "Dnes mi všechno fungovalo. Využil jsme všech Rafových chyb a hrál jsem opravdu dobře."

Po výhře nad Djokovičem: "Tohle je pro mě důležité vítězství, protože jsem letos neměl dobrý rok. Měl jsem nějaké zdravotní potíže, ale tvrdě trénuju, znovu jsem si začal věřit a dnes jsem za to dostal odměnu na kurtu."

Po výhře nad Federerem: "Hodně jsem se soustředil, protože jsem věděl, že musím hrát neuvěřitelně a všechno mi musí fungovat, abych měl šanci vyhrát. Hodně mi pomohlo, že jsem tento týden porazil tolik dobrý hráčů."

Svou formu pak navíc Nalbandian prodal o dva týdny později v další triumf na turnaji Masters v Paříži, kde znovu porazil Federera (v osmifinále 6-4 7-6) a Nadala (ve finále 6-4 6-0). 

Favoritem následného Turnaje mistrů ale nebyl, neboť se na něj vinou jinak nepovedené sezony těsně nekvalifikoval. V dalších šesti sezonách pak vyhrál už jen čtyři menší turnaje a na podzim roku 2013 pověsil raketu na hřebík.

Blízko zopakování Nalbandianova jedinečného počinu byl ve Wimbledonu 2010 i český tenista Tomáš Berdych, který tehdy vyřadil světovou trojku Djokoviče a dvojku Federera, ale ve svém jediném grandslamovém finále 13. hráč světa podlehl jedničce Nadalovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
Amputace
Velká škoda, že z té nadějné kariéry nevytěžil víc. Z té Federerovy konkurence je to rozhodně můj největší oblíbenec.
Reagovat
paddy
jediný hráč porazil Federera 6:0 6:0 6:0

(pozn: vyhrál 10 titulů v řadě na Australian Open)
https://www.betootaadvocate.com/headlines/kim-jong-un-defeats-federer-6-0-6-0-6-0-to-claim-10th-consecutive-australian-open-title2/
Reagovat
Vlk-v-trave
Tennis' Greatest Wasted Talent - The Man Who Destroyed Federer and Nadal "Twice" in 14 Days!

https://www.youtube.com/watch?v=Om5YNgZ0Eq0
Reagovat
jurasekh
...byl PAN TENISTA, jeho hru jsem měl moc rád! Škoda, že měl tolik zdravotních potíží :-( ...podobně je na tom DelPo!
Reagovat
dappe
Minimálně jeden GS udělat měl, takové USO 2003 pokazil ukázkově.
Reagovat
Nola
pekne, pekne, pekne..... nezabudnite na tento nadpis: "ako Djokovic porazil nasadenu 3.2.1 na turnaji Masters v Montreale vo veku 20 rokov"
Roddick, Nadal, Federer
Reagovat
smazaný uživatel
Je to pekné, ale Nadal s Djokovicom este neboli ani GS vitazi na harde, takze v skutočnosti to vyzerá lepsie, ako to naozaj je,
Reagovat
Nola
na tom nezalezi, skor mi pride na um, ako Fedex nevedel porazit dlhe roky Nalbandiana... tusim prisiel z rybacky na TM v roku 2005 a bez pripravy to tam cele vyhral, Nalbandian bol v zaciatkoch Fedexovej kariery jeho nemesis
Reagovat
smazaný uživatel
Dost na tom záleží, ked to je brané ako kredit big3.
Reagovat
Nola
neries, pozri kto pisal clanok :D ziadna B3 v tej dobe neexistovala, iba B2 a zacala sa formovat B4 - ten pojem vymysleli Briti.... Rafa ten rok zakoncil ako NO1, ten rok je pamatny, lebo kozel uz nikdy nezakoncil rok ako NO1
Reagovat
dappe
Nalbandian na Federera hodně uměl a byl tím, kdo mu mohl dost zavařit.

Ale zrovna jejich finále TM 2005 moc dobrý příklad není, tam to málem totálně zazdil. Ten zápas byl snad nejblíže ke skreči Federera, který na TM přijel téměř o jedné noze. První dva sety skvělý tenis, ale pak už Federer nemohl, prohrál snad 16 z 18 gamů až do stavu 0:4 v pátém setu, kdy to na Nalbandiana těžce padlo a byl rád, že to uhrál v TB. Jinak je dobře, že takový talent vyhrál alespoň ten TM.
Reagovat
Krisboy
Bruguera, to byl taky dobrej válec. Nedávno jsem koukal na jeho zápas s Kordou. Skvělej tenis od obou.

Taky byl vynikající výkon od "antukáře" Kuertena na ATP Finals 2000. Tam porazil v SF Sám prase a ve finále oplatil porážku ze skupiny Agassimu, ale ti byli tehdy "až" třetí, resp. osmý na světě. Ale i tak to byl od Gugy parádní turnaj.
Reagovat
Mayo
Bol to panko. Vyfackal rad radom všetkých.
Reagovat
Krisboy
GOAT!!! Vida, když se tři perou, čtvrtý se směje.

Ale Nalba byl vážně geniální tenista, klobouk dolů. Taky nenaplněnej talent :(
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ber tu sestavu cestou k titulu.

Berdych, Del Potro, Nadal, Djokovič, Federer.

Tolik elitních hráčů neporazil Rafa za poslední 3 roky na US Open. :)
Reagovat
paddy
Nepřeháněl bych. Big3 byla ještě v počátcích a celkově kvalitou slabší než pozdeji a Berdych byl 11. a Del Potro 53. na světě. Většina lehce přes 20 let a DelPo 19.letý jouda (r. 2007 33/27).
Ale i tak dobrý výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě.

Ale za mě udělal Berdych v roce 2010 větší díru do světa, než Nalbandian.

Sice porazil pouze 2 členy BIG3, ale prakticky na jejich vrcholu, na trávě a na GS.

Za mě trošku větší WOW.
Reagovat
Nola
Novak bol na vrchole v roku 2010? daj si studeny obklad na celo, v roku 2010 bol v prepade, nastartovalo ho az vitazstvo v DC, nevyhral ziadny turnaj M1000 a prehraval s kdekym.....
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale furt je to na GS, na tři sety.

To je rozdíl. Máme GS a ostatní turnaje. Obklad použij ty a doporučuji často měnit.

Hezký den.
Reagovat
Kozoroh
Obklad by sis měl dát ty, ale přes pusu!
Reagovat
smazaný uživatel
Pane bože ty jsi exot...
Reagovat
SwissMaestro
Stejně parádní kousek předvedl Tsonga v Torontu 2014 - sejmul AM,ND i RF :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tam jde o to, že je to BIG3.

Ve finále se dá považovat jako zajímavý možná skalp Nadala, Federera porazil na jeho nejslabším povrchu a Djokovič byl 2007 ještě na houbách.

Takže ono titulek pěkný, ale realita trošku jiná.
Reagovat
ttopi
O 14 pozdějí pak dal Nadalovi navíc kanára.

Unikát to ale je, protože porazit na jednom turnaji první 3 v GS titulech, to už se opravdu asi nikomu nepovede. Nalbandian měl ale podle mě na víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to jo, ale jenom apeluji na to, že to v roce 2007 ani z daleka nebyla ještě BIG3.

Každopádně Nalbandian byl obrovský hráč a je dobře, že vlastní alespoň takový primát.
Reagovat
ttopi
Nikdy jsem mu ale nefandil. Nebyl mi moc sympatický. Navíc na Rogera uměl. Ikdyž teda 5 výher s ním měl v Rogerových začátcích.
Reagovat
Ereinion
tehdy byl Madrid ještě v hale, takže zajímavější byly právě ty porážky Rogera zde a v Paříži pár týdnů na to...a jinak Djokovič už byl tehdy finalistou USO a třetím hráčem světa, takže na houbách úplně nebyl...
Reagovat
smazaný uživatel
A jo, to ještě nebylo na antuce. :)

Tak beru zpět. Tím pádem to obracím a říkám, že skalp Fedexe super, Djokovič ano, ale pořád nebyl tam, kde za pár let.

A Rafa v hale nic moc, ten v ní neuhrál nikdy nic.
Reagovat
rusedski
Vážně jediný? Ani Federer to nedokázal? To je pak houby GOAT :/
Reagovat
sojka1
tak ve W19 zvladl ale maximum mozneho, klepl Rafu, dostal do 5 setu Djokovice, mel na neho 2x MP a v zaveru historickeho TB (takze opet v 5 setech) porazil sam sebe, no kdo to ma? ;-)
Reagovat
makro99
:) no škoda, že přitom nezvlád doklepnout i toho Djoka, pak by to byl nepochybnitelný GOAT forever; takový kousek by už, troufnu si říct, nikdo nikdy nezopakoval.. :)
Reagovat
annah
:-)))))))
Reagovat
Fandina
:-))))
Reagovat
paddy
Hráč, který je dlouhodobě v top3 těžko může porazit top3 hráče
Nejsilnější hráči mají vždycky štěstí na los, protože hrají jen se slabšími hráči :)
Reagovat
Fandina
Byla to legrace.
Reagovat
ttopi
Tohle je fakt unikát. Troufnu si říct, že se to už nebude opakovat. Ne, že by už nikdy nikdo neporazil v turnaji první 3 hráče, ale určitě to nebudou takoví hráči, jakými jsou tihle 3.
Reagovat
ttopi
Škoda toho Berdycha ve Wimbledonu 2010...
Reagovat
smazaný uživatel
Jako škoda, on prohrál relativně jasně. Neuhrál ani set.

Nicméně dokázal někdo na jednom turnaji porazil alespoň dva hráče TOP3?

Těch taky moc dle mého nebude, navíc na GS.
Reagovat
Krisboy
Jj, turnaj měl tenkrát rozehranej dobře, ale jak víme, poslední krok bývá nejtěžší. Navíc mu na finále zbyl troufám si říci nejtěžší soupeř. Djoko ještě nebyl na svém vrcholu a hysterka Federer by se ve finále zase mohl pokadit. To Rafa bohužel nedělá :(
Reagovat
Mayo
Tak Djokiho a Egoistu vyfackal ale na Býka ako inak nemal.
Reagovat
turista
Měl. Stačilo se z něj nepodělat. Únava ale vykonala své.
Reagovat
FulnekUltras
únava v hlavě
Reagovat
Amputace
Můžeš mi říct, v čem měl být Berdych unavenější než Nadal, když na cestě do finále strávili na kurtu cca stejně času a odehráli stejný počet setů? Zkus to neokecávat, vážně by mě zajímalo, jak na takový výplod někdo přijde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist