Medveděv v Dauhá zastavil bojovníka Murrayho a poprvé v kariéře triumfoval ve dvou týdnech po sobě

25. 2. 2023, 18:04
Aktuality 23
ATP DAUHÁ - Daniil Medveděv porazil ve finále v Dauhá v souboji bývalých světových jedniček a grandslamových šampionů 6-4 6-4 Andyho Murrayho, který se do závěrečného kola dostal po čtyřech třísetových bitvách a osmi odvrácených mečbolech, a poprvé v kariéře triumfoval ve dvou týdnech po sobě. Sedmadvacetiletý Rus získal svůj celkově 17. titul, navázal na prvenství v Rotterdamu a v žebříčku se posune na sedmé místo.
Profily hráčů
Daniil Medveděv (© AFP)

Daniil Medveděv v loňském finále Australian Open nedotáhl náskok 2-0 na sety proti Rafaelovi Nadalovi, začal se ohromně trápit, a dokonce poprvé od roku 2019 vypadl z elitní desítky pořadí. O moc lepší neměl vstup ani do letošní sezony, v semifinále v Adelaide jasně nestačil na Novaka Djokoviče a na Australian Open, kde hrál finále posledních dvou ročníků, ztroskotal už ve třetím kole.

Možná se ale pro něj zase blýská na lepší časy. Zatímco prvního titulu v předchozí sezoně se dočkal až v srpnu a poté triumfoval už jen v říjnu ve Vídni, letos dokázal posbírat stejný počet vavřínů už před koncem února.

Sedmadvacetiletý Rus před týdnem ovládl halu v Rotterdamu a přemožitele nenašel ani při svém debutu v katarském Dauhá, ačkoli jeho výkony nebyly vždycky přesvědčivé. Ve čtvrtfinále potřeboval všechny tři sety proti Christopherovi O'Connellovi a rozhodující dějství málem absolvoval i v semifinále s Félixem Augerem-Aliassimem.

Ve finálovém souboji bývalých světových jedniček a grandslamových šampionů ovšem žádné drama nepřipustil a Andyho Murrayho nepustil ani jednou do vedení. Favorit ztratil v obou setech jednou servis, nicméně v tom úvodním si vypracoval náskok dvou brejků a ve druhém otočil stav 0-40 v devátém gamu a v tom následujícím využil druhý mečbol na podání.

Statistiky zápasu Medveděv - Murray

Rodákovi z Moskvy se podařilo poprvé v kariéře triumfovat ve dvou týdnech po sobě. Svou finálovou bilanci vylepšil na 17-12, mimo tvrdé povrchy včetně haly se radoval pouze předloni na trávě na Mallorce. V žebříčku poskočí na sedmou příčku před Nadala.

Pětatřicetiletý Murray mohl dosáhnout na svůj druhý titul po operaci kyčle (Antverpy 2019) a celkově 47. trofej. V Dauhá si zahrál finále již popáté (triumfy 2008-09), ačkoli musel ve všech čtyřech utkáních do rozhodujícího setu a likvidoval celkem osm mečbolů (pět v semifinále s Jiřím Lehečkou), a už potřetí v řadě v něm neuspěl. Finálový nezdar zaregistroval i loni v Sydney a ve Stuttgartu.

Oba finalisty teď čeká přesun do Dubaje. Medveděv začne ve Spojených arabských emirátech proti kvalifikantovi, nebo lucky loserovi a Murray v prvním kole vyzve nasazeného Huberta Hurkacze.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.377.025 dolarů
sobotní výsledky (25. 2. 2023)
• Dvouhra - finále •
Medveděv (3-) - A. Murray (Brit.) 6-4 6-4
• Čtyřhra - finále (pátek) •
Bopanna/Ebden (3-Indie/Austr.) - Lestienne/van de Zandschulp (Fr./Niz.) 6-7(5) 6-4 10-6
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dva vyhrané turnaje v krátkom slede, moze byt. Zdá sa, ze Medvedev sa uz pomaly priblizuje k svojej výkonnosti z USO21/AO22.

Je pre neho škodou, že formu nenačasoval o mesiac skor, vyhral by Australian Open a dnes by mal o starost menej.

V Dubaji zazraky cakat nemozno, ten program je kruciálny. Byt prihlaseny na 3 turnaje pocas 3 tyzdnov, toto by som administrativne zakázal :)..Navyse má 27 rokov, to už je tenisová zrelosť, nemyslim že to ma za potreby. Špeciálne vo februári, ktorý je turnajovo mimoriadne neatraktivny.
Reagovat
Kozoroh
Asi ti ušlo, že No1e porazil Medvěda v posledních 4 vzájemných zápasech a rovněž nutno zdůraznit, že ve finálové fázi AO je Serbinátor neporazitelný! smilesmile
Reagovat
Pe3k
Vzhledem k tomu, že neuhrál set s Kordou, tak o nějakém vítězství se může nechat jen zdát, jediná možnost je, že by dostal tak ultra snadný los, jako Nadal loni.
Reagovat
smazaný uživatel
Hej presne, v 4 zapasoch, v časoch, kedy Medvedev nevedel poraziť ani chripku.

Kedy naposledy vyhral dva turnaje v rade?..Nebolo to prave v roku 2020?..
Reagovat
Pe3k
Kdyby si četl článek, tak by ses dozvěděl, že je to poprvé v kariéře co se mu povedlo vyhrát dva turnaje dva týdny po sobě. Tenis nesleduješ, ale más neustálou potřebu ho komentovat a články nečteš, ale máš neustálou potřebu je komentovat smile smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Keby rozumieš písanému textu, tak by si pochopil, ze som nepisal o dvoch vyhraných turnajoch za dva tyzden, ale dvoch turnajoch v rade.

Uz som ta na to nabádal minule, naozaj citaj radsej pomalsie a s porozumenim.

Petrik, ty si nestastnik. Nerozumieš jednoduchej myslienke a napriek tomu máš potrebu neustále komentovat, speciálne moje postrehy. Hraničí to s obsesiou.
Reagovat
Pe3k
Už si se vyplakal?
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoja schopnost pochopit jednoduchu, holu vetu je naozaj na zaplakanie. Takze ano, vyplakal :)
Reagovat
Pe3k
Očividně ani nevíš co znamená holá věta smile
Inu neúspěšný "žurnalista" z Petržalky smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Povedal banik z Ostravy s rukami zafúľanými od sadze a oleja smile
Reagovat
Kozoroh
AO je No1eho království. Tamní podmínky perfektně sedí No1eho hře. Medvěd na AO hrál nejlíp v roce 2021, přesto proti Djokovi neuhrál ani set. Takže ty tvoje představy o výhře Medvěda na AO 2023 jsou na vodě. smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdeze, na AO 21 nebol este ovenčený GS sampion. Musis brat do uvahy, co sa stalo v NY21.
Reagovat
Kozoroh
AO a USO se liší, víme? Medvědovi víc sedí NY než Melbourne.

Na AO 2022 hrál Medvěd již jako GS šampion a stejně to ve finále zvoral. Když nedokázal vyhrát AO bez Djokera, tak vyhrát AO s Djokerem je přímo Mission Impossible a Medvěd není při vší úctě Tom Cruise. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nezvoral, prehral s lepsie hrajucim súperom, ktory to na neho vie, NY/Melbourne naprieč celym svetom.

Novak Djokovic stárne, víme?..

To, ze Medvedev prehral svoje prve finále, ked mal 24 neznamena, ze v Melbourne vo finále prehra s tym istym superom o 3-4 roky neskor, ked je zrelsi a lepsi tenista, nez ked bol mladým bažantom.

Novak vyhráva posledne gs skrz hracov ako Berretini, Kyrgios, Tsitsipas. Naopak konfrontácia s hracmi ako Nadal, ci Medvedev znamenala pre neho stopku. To tiez naznačuje, akoby tohtoročné finále v Melbourne mohlo dopadnut.
Reagovat
Kozoroh
Medvědova prohra ve finále AO 2022 nemá v Open éře obdoby. Ano, v GS finále došlo k několika obratům z 0:2 na sety, resp. k prohrám z vedení 2:0, ale to se většinou přihodilo nováčkům, co hráli své první GS finále a neměli zkušenosti s takovým typem zápasu. Pak je tu McEnroe na RG 1984, několikanásobný GS šampion, ale ten to vedení 2:0 prohospodařil na svém nejhorším povrchu, servis & volej byl a je na antuce nejzranitelnější. Ale Medvěd hrál na svém nej povrchu, se zkušenostmi z GS finále už měl a rovněž GS titul. Nemluvě o tom, že jeho protivník je o 10 let starší. Všechno hrálo Medvědovi do karet a přesto to nezvládl, proto to hodnotím jako po**aný zápas z jeho strany, Djokovič či kterýkoliv jiný ATG tenista by takový zápas nezvoral. Loňské finále ukázalo, že Medvěd nemá šampionského ducha, takže si stojím za tím, že by ani letos neměl na to porazit GOATa AO.

Djoker je rok od roku starší, ale tím, jak se stará o své tělo, tak si zachovává svou kondici. Má přísný bezlepkový jídelníček (zatímco Rafa si dopřával těstoviny a steaky), pravidelně praktikuje jógu či strečink. Ještě několik let bude konkurenceschopný, uvidíš. Že je ve svých 35 letech ve výborné kondici nemá zadarmo.
Reagovat
turista
Brundibár jede. Už mu stačí jen se naučit porážet Nadala a může zase usilovat o ty nejvyšší cíle.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš myslím, že tyhle dva turnaje o ničem nevypovídají. Porazil na nich jediného solidního hráče, Janka ve 3setech a 3sezy musel hrát i s outsiderem. Ožé je jeho fackovací panák, ten se nepočítá. Uvidíme, jak dál, osobně bych se přikláněl k tomu, že i přes ta vítězství jeho krize stále trvá...
Reagovat
Walda58
gratulacesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to bylo hrdinství...
Reagovat
Patik
Murray mi pripomína tie staré tenisové videohry kde musíš odohrať niekoľko pasívnych výmen za základnou čiarou aby sa ti načítal a odomkol jeden agresívne zahrany fiftin alebo nejaký ten hotshot..naozaj snáď jediný hráč ktorý si ide stále to svoje úplne prototyp starého psa ktorého novým kúskom nenaucis..pritom vie hrat agresívne keby chcel vie pritlačiť na pílu keď chce ale načo by to robil keď to môže urobiť párkrát za zápas a zvyšok zápasu sa môže nechať preháňať v obrane ako taký dilino a po 25 úderovej výmene nadávať ako skoro prepinkal súpera..dat si záležať na agresivite jeden dva gemy není jeho parketa radšej si dá 3 hodiny na kurte alebo sa nechá rovno vystrielat v dvoch setoch hráčom ktory nepotrebuje pinkat technické výmeny z roku 2016 jak somár.
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat
hanz
Pravda, pinkalista na entou, nechápu, kdo může takový tenis žrát. A ještě se u toho šklebí jako dil.na, o řevu ani nemluvě.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A já myslel, že píšeš o Medvědovismile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist