Medveděv v Miami poprvé překonal čtvrtfinále. O finále se utká s krajanem Chačanovem

30. 3. 2023, 22:56
Aktuality 11
ATP MIAMI - Daniil Medveděv si v Miami poradil s domácím outsiderem Christopherem Eubanksem, poprvé na Floridě postoupil do semifinále a i na druhém březnovém turnaji Masters 1000 v USA překonal své dosavadní maximum. O finále se utká s krajanem Karenem Chačanovem, který až letos v Miami poprvé vyřadil víc jak jednoho soupeře.
Daniil Medveděv (© AFP)

Daniil Medveděv v únoru ovládl tři turnaje během tří týdnů a tento měsíc překonal svá maxima na obou březnových akcích Masters 1000 ve Spojených státech amerických.

V Indian Wells se poprvé dostal přes osmifinále a prohrál až ve finále. A dnes v Miami poprvé překonal čtvrtfinále, v němž potvrdil roli favorita proti domácímu outsiderovi Christopheru Eubanksovi

27letý rodák z Moskvy letos na Floridě využívá snadného losu a také proto neztratil ještě ani set. Přes Slováka Alexe Molčana postoupil bez boje a bez potíží si poradil se Španělem Robertem Carballésem (84. v ATP), Francouzem Quentinem Halysem (79.) i Eubanksem (119.).

Američana v prvním vzájemném střetnutí porazil 6-3 7-5, když jediný servis neudržel ve druhé sadě za stavu 4-2. Zápas byl v úvodu kvůli dešťové přeháňce na pár desítek minut přerušen. 

"Před tou pauzou jsem nehrál svůj nejlepší tenis. Ten déšť mi pomohl odejít a najít více energie. Po návratu jsem hrál čím dál lépe, teda kromě jednoho gamu. Ale to se stává," komentoval Medveděv, jenž vylepšil letošní bilanci na 27-3. Z posledních 23 zápasů prohrál jediný s Carlosem Alcarazem.

"Nikdy jsem neměl tak dobrý vstup do sezony. Hodně vyhraných zápasů i turnajů. Jsem opravdu šťastný. Když moje série v Indian Wells skončila, byl jsem zklamaný, ale jediné co můžete udělat je jít a pracovat na nové sérii. Jsem rád, že jsem si formu přivez i do Miami," dodal vítěz US Open 2021. 

Eubanks v Miami celkem třikrát vylepšil své maximum na turnajích Masters 1000 a v 26 letech se může těšit na premiérový posun do Top 100.



Světová pětka Medveděv si zahraje o finále na pátém turnaji po sobě - celkově 32. v kariéře a sedmé na podnicích Masters 1000 - se stejně starým krajanem Karenem Chačanovem (h2h 3-1).

"Vyrůstali jsme spolu. Pokaždé, když hraje Daniil proti Andrejovi (Rubljovovi) nebo já proti Andrejovi nebo Daniilovi, není to snadné. Mimo kurt jsme dobří kamarádi.
Ale na kurtu jsme rivalové, letos mě celkem jasně porazil v Adelaide, takže se k zápasu pokusím přistoupit trochu jinak" prohlásil Chačanov.

16. hráč světa Chačanov v předchozích šesti startech v Miami zaznamenal pouze dvě výhry, letos ale postoupil již přes čtyři soupeře. Po Jiřím Lehečkovi či nasazené dvojce Stefanosi Tsitsipasovi, kterého zdolal až na sedmý pokus, si dnes poradil i s Argentincem Franciscem Cerúndolem. Senzačního semifinalistu loňského ročníku přehrál 6-3 6-2.

"Zápas byl o hledání rytmu. Na začátku hodně foukalo a mě se nedařilo přijít na tom, jakým směrem vítr fouká. Ale postupně jsem se začal prosazovat a cítil jsem se čím dál líp. Po rebrejku jsem cítil, že jsem na vzestupu a nemůžu udělat chybu. Takový pocit je během zápasu opravdu dobrý," komentoval Chačanov.

Majitel stříbrné olympijské medaile Chačanov bude usilovat o své celkově 7. finále. Ve sbírce má čtyři tituly, největšího úspěchu dosáhl v roce 2018 na Masters 1000 v pařížské hale Bercy. Od té doby netriumfoval.

"V poslední době jsem hodně zlepšil svou psychiku a sebevědomí. Užívám si to. Výsledky mluví samy za sebe, jsem za to moc rád," dodal Chačanov, jenž si na posledních dvou grandslamech (US Open 2022 a Australian Open 2023) zahrál semifinále, mezi čtyřkou nejlepších na akci Masters je vak poprvé od roku 2019.


Posledním semifinalistou se stal Carlose Alcaraze, který ani v desátém letošním zápasu na tvrdém povrchu neztratil set. Ve čtvrtfinále porazil v prvním vzájemném duelu 6-4 6-2 domácí světovou desítku Taylora Fritze a pokračuje na cestě za první úspěšnou obhajobou titulu, která by z něj udělala nejmladšího vítěze kalendářního Sunshine Doublu a zajistila mu setrvání v čele žebříčku ATP.

"Na začátku jsem byl trochu nervózní. Bylo to pro mě něco nového, protože jsme proti sobě hráli poprvé. Klíčové bylo prolomit jeho servis a pak si hrát svou hru," uvedl Alcaraz.

V semifinále se 19letý Španěl utká znovu po dvou týdnech s Italem Jannikem Sinnerem (
h2h 4-2), jenž si ve středu poradil s Finem Emilem Ruusuvuorim.



• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
čtvrtečnívýsledky (30. 03. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Fritz (8-USA) 6-4 6-2
Medveděv (4) - Eubanks (USA) 6-3 7-5
Chačanov (14) - F. Cerúndolo (25-Arg.) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Krisboy
Káča - Meddy
Očekávaný průběh. Karen hraje skvěle, útočí, precizně to sází k lajnám a Méďa vrací a vrací a vrací. A vrací. Ten forhen do pásky za stavu 4:5 v TB byl pro Kacu osudnej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
O této španělské pevnosti jdou legendy, nicméně TP o něm takticky mlčí a raději odvádí pozornost k ženám a tomu, koho pustí nebo nepustí na Wimbledon.

Proč se o tomto fenoménu mlčí? Nevím.

Alcatraz vs Fritz

Možná se se samozřejmostí počítalo s tím, že v jeho nástrahách uvízne další americký bojovník s raketou (tenisovou).
Nakonec se tak opravdu stalo, ale první set, v němž bohužel odvážný muž Taylor ztratil hned na úvod servis, nabídl intergalaktický tenis, který snesl srovnání s tím nejlepším, co jsem na ATP v posledních letech viděl.
Carlito z Taylora doslova vymáčkl to nejlepší, co v něm vězi.
Chlapi hráli ping pong na tenisovém kurtu. Neuvěřitelně rychlý tenis s ještě neuvěřitelnějšim pokrytím kurtu na obou stranách. DS, voleje, loby, lifty čopy, bylo tam vše. Taylor hrál tak na 110% a na necelých 100% výkonu Carlita to stejně nestačilo. Ve druhém setu bohužel došlo k nevyhnutelnému - Taylorových 110% z prvního prohraného setu si vybralo svoji daň a Taylor už dohrával zápas pod svým standardem.

Každopádně díky za 1.set, to byla óda na tenis, naprostá paráda a zběsilost.smile
smilesmile
Jestli bude Alcatraz pokračovat v nastoleném kurzu, tak bude těžko hledat soupeře nejen v Miami.
Reagovat
Krisboy
Nechápu lidi, kteří tvrdí, že s koncem Federera a dalších bude tenis horší nebo chudší nebo blablabla... kdo tohle tvrdí, tomu evidentně o tenis jako takový nejde.
Reagovat
Krisboy
Jinak Carlos je samozřejmě zvíře. Těma dropshotama jednou někoho dovede k šílenství. Obzvlášť účinné jsou na Medvěda, ten bude za to svoje hraní 10m za bejzlajnou tvrdě platit.
Reagovat
makro99
tak Cerundolo uhrál 5 gamů, myslím stejně jako Lehečka.. což zpětně tu jeho prohru staví zase trochu do jinýho světla;
Chačanov prostě letos přepne na top turnajích jinej level; viděl jsem včera druhej set a Cerundolo neměl šanci; v delších ostrejch výměnách s takovou tou 90% razancí prostě Chčanov neudělal chybu a bylo většinou jen otázka času, než zkazí Cerundolo... počet winnerů měli oba stejnej..
Reagovat
Krisboy
Jj, hraje velice dobře. Meddy to nebude mít rozhodně jednoduchý, skoro bych Karenovi věřil víc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
U Kači jde hlavně o hlavu. Kolikrát ve velkých zápasech povolila v nejméně vhodnou chvíli. Tak snad bude proti Mědvědovi ok.smile
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/svycarsko-roger-federer-reklamni-spot-grand-train-tour-of-switzerlands.A230330_161157_kolem-sveta_hig
Reagovat
annah
Zamackla jsem slzu... Tenis už není, co býval . Ale zase...ATP po Rogerove odchodu sleduju v klidu a bez nervů. A díky absenci Rogera jsem začala sledovat i WTA, což by mě dřív nenapadlo.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, že není. Tenis se jako každý sport vyvíjí a od časů Federera opět pokročil vpřed...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist