Muchová v Římě skončila v osmifinále po tříhodinové bitvě s Badosaovou

16. 5. 2023, 19:47
Aktuality 29
WTA ŘÍM - Na antuce v Římě vyhasla poslední česká naděje ve dvouhře. Karolína Muchová v osmifinále nestačila na Španělku Paulu Badosaovou, které podlehla po více než tříhodinovém boji 4:6, 7:6, 2:6.
Karolína Muchová (© Profimedia)

Karolína Muchová na turnaji WTA 1000 v Římě na čtvrté z pěti posledních akcí vyhrála minimálně tři zápasy, čtvrté letošní čtvrtfinále ale vybojovat nedokázala.

Šestadvacetiletá Češka v areálu Foro Italico nenašla cestu k vítězství proti Paule Badosaové. O rok starší Španělce podlehla po 3 hodinách a 4 minutách boje 4:6, 7:6, 2:6 a soupeřce se tak povedla odveta za dva roky starou porážky v osmifinále Wimbledonu.

V úvodním setu Muchová neudržela vedení 4:2 a po bezmála hodině hry ho ztratila. Druhá sadě nabídla ještě delší přetahovanou. Česká tenistka celkem třikrát neudržela výhodu brejku, v tie-breaku si však přeci jen po 82 minutách boje vynutila rozhodující dějství. V něm už měla od prvního gamu navrch Španělka, která zaznamenala dva brejky a po servisu prohrála jen pět fiftýnů.

Bývalá světová devatenáctka Muchová od loňského US Open na 10 turnajích WTA v řadě vyřadila minimálně jednu soupeřku a může se těšit na návrat do elitní padesátky světového žebříčku. Za necelé dva týdny se pokusí prodat svou stabilní formu na Roland Garros, na kterém v posledních dvou letech postoupila shodně do 3. kola.

35. hráčka světa Badosaová se ve čtvrtfinále utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (h2h 2:1), s níž vyhrála dva ze tří vzájemných duelů včetně antukového souboje před třemi lety na French Open.

Šwiateková si zajistila odvetu proti Rybakinové

Už 14 utkání a 24 setů v řadě v Římě neprohrála světová jednička Iga Šwiateková. Dvojnásobná obhájkyně titulu si v odloženém osmifinále poradila 6:3, 6:4 s Chorvatkou Donnou Vekičovou, kterou porazila i počtvrté, a se ztrátou pouhých devíti gamů ve třech duelech postoupila do čtvrtfinále.

Naposledy Šwiateková prohrála set v Římě předloni ve 3. kole s Barborou Krejčíkovou. Čtrnáct a více setů po sobě v hlavním městě Itálie vyhrálo jen pět dalších hráček: Chris Evertová, Conchita Martínezová, Gabriela Sabatiniová, Serena Williamsová a Maria Šarapovová.

Další překážkou polské favoritky v útoku na hattrick v italské metropoli bude Kazaška Jelena Rybakinová (h2h 1:2), s níž ve dvou letošních střetnutích neuhrála ani set. Na antuce se střetly pouze na juniorském turnaji a Šwiateková před šesti lety v Miláně prohrála ve třech setech.

"Byl to můj první zápas, který se vysílal živě na internetu. Dost mě to vystresovalo, byla to taková nováčkovská daň. Ale nechci se k předchozím zápasům proti Jeleně vracet, nemá to smysl. Hrálo se na tvrdém povrchu. Jen půjdu na kurt a budu se snažit o svou nejlepší hru," řekla Šwiateková.

Kalininová vyhrála nejdelší zápas sezony

V Římě se dnes rozhodlo už i o první semifinálové dvojici. Anhelina Kalininová v noční čtvrtfinálové bitvě udolala půlhodiny před půlnocí v nejdelším zápase sezony na okruhu WTA po 3 hodinách a 41 minutách boje 6:7, 7:6, 6:3 Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, přestože ve třetím setu prohrávala 0:3, a postoupila do svého druhého a dosud největšího semifinále.

V něm 26letá Ukrajinka, jejímž maximem je finále z loňské Budapešti (WTA 250), vyzve Veroniku Kuděrmetovovou. Světová dvanáctka v úvodním čtvrtfinále zdolala 3:6, 6:3, 6:4 Číňanku Qinwen Zheng a znovu po dvou týdnech postoupila do semifinále antukového turnaje WTA 1000. Usilovat bude o celkově šesté a dosud největší finále.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.572.618 eur
úterní výsledky (16. 05. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kuděrmetovová (11) - Qinwen Zheng (22-Čína) 3:6, 6:3, 6:4
Kalininová (30-Ukr.) - Haddadová Maiaová (12-Braz.) 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:3
• Dvouhra - osmifinále •
Badosaová (Šp.) - Muchová (ČR) 6:4, 6:7 (4:7), 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Vekičová (21-Chorv.) 6:3, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Fransoas
Karolíně se bohužel nepodařilo namyšlenou Španělku vyřadit. Měl jsem pocit jakoby hrála poslední zápas - některé míčky přiryskovala a stálo na její straně více sportovního štěstí. Mohla se u Karolíny projevit fyzická únava z nátlakové hry soupeřky. Španělka byla o něco lepší.
Reagovat
frenkie57
Mám takový dotaz stran sport. oblečení hráčů a hráček. Jak oni to mají - vozí si tolik sad, aby jim to vydrželo na celý turnaj nebo na turnaji funguje jako služba nějaká prádelna? Nebo si to každý večer přemáchnou v umyvadle na pokoji?(brát s nadsázkou)?
Reagovat
Fandina
Já nevím, jak to je, ale předpokládám, že na turnajích je nějaká služba, prádelna.
Reagovat
Liverpool22
Je to podobné jako s raketama. Každá hráčka má více kousků oblečení např. Carevna má smlouvu s italskou EA7 a na každý turnaj má sadu oblečení + boty....
Reagovat
Fandina
Já psala o praní té sady, stejně tak jako má každá svoje rakety a na turnaji si je nechává vyplétat. Tak předpokládám, že každá hráčka má sadu oblečení a na turnaji je služba na jeho praní.
Reagovat
frenkie57
No dobře, ale asi ne pokaždé fung nové ne? Nebo ano?
Reagovat
Liverpool22
TOP hráčky mají asi na zápas vždy nové kousky a hráčky mimo TOP 100 musí občas cosi přemáchnoutsmile
Reagovat
frenkie57
smilesmile
Reagovat
frenkie57
Ta představa...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže tenistky jsou vlastně napůl pradleny. A jak se dostanou do top100, tak už nechtějí slovo praní ani slyšet smile
Reagovat
frenkie57
To je ale docela silná motivace pro to , dostat se do top100.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bez debatysmile
Reagovat
Alien
Někdy stačí deodorant!
Reagovat
peek
Kdo by se s tím pral? Stejně se to zase zapotí. Pověsit po zápase ven na šňůru a je to. Akorát Nadal si to předtím musí vyždímat. smile
Reagovat
misa
Muška je po Petře asi nejoblíbenější tenistka na TP. Aspoň soudím podle počtu komentářů k jejím zápasům.

Kondice je problém řady českých tenistek, odehrají pár kol a jsou už unavené.
Reagovat
Fandina
smile asi to tak bude, tedy u mě je určitě Muška hodně oblíbená, osobně i herně. Podle mě má z našich holek nejlepší vystupování na kurtu.
Reagovat
Fandina
ale Badosa byla prostě lepší. Muška hrála svou chytrou hru, ale Badosa se do toho občas opřela a bylo to. Tak trochu je to škoda, že to Muška nedala. Místy jsem si myslela, že to bude její. Ale držím palce dál. Hlavně, aby drželo zdraví. Muško pojď!!! smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Pěkný zápas,
Reagovat
Liverpool22
Ano - zdraví je prazáklad všeho
Reagovat
tommr
Karolína odehrála dobrej zápas ale měla smůlu že narazila na soupeřku která se na antuce zase dostala do top formy ...
Ve třetím setu už Karolíně viditelně chyběly síly který ztratila když v prvních dvou setech musela dobývat skálopevnou obranu Španělky která jí nedala ani míček bez boje ...
Reagovat
Liverpool22
smile Přesně tak. Byla to přetahovaná o každý míček a Muška ve 3. setu prostě odpadla. Nicméně Muška si určitě zaslouží pochvalu smile kdy opět ukázala velký potenciál. Já pořád věřím, že GS vyhraje - jen se vše musí sejít smile
Reagovat
turista
Škoda. Muška hraje hezký tenis. Ty absence ji brzdí.
Reagovat
Dobry-den
Muška se držela statečně, nic proti ní. Štěstí si asi vybrala v předchozích zápasech.

Ale že je čtvrtfinále bez Češek jak v Madridu, tak v Římě, to je opravdu obrovské zklamání. smilesmilesmile
Reagovat
frenkie57
Mě nejvíce zklamala Barbucha, to byl hrozný průjem s tou Ostapenko.smile
Reagovat
tommr
Karolína Plíšková se taky moc nepředvedla ...
Reagovat
frenkie57
No jo, vlastně, na tu jsem, jak brzo vypadla, úplně zapomněl.
Reagovat
IngStavinoha
pěšechoda už ani nelze brát příliš vážně - to je nafsigdá vyřízená kapitola smile
Reagovat
EllNino
Nejdriv nechce Musky postup a pak je to zklamani
Reagovat
Dobry-den
Čteš ob řádek? :) Mušce přece nic nevyčítám.

Zklamaly jiné hráčky (členka big 4, bývalá no. 1...)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist