Na US Open přiznali chybu a nakonec zvažují i turnaj vozíčkářů

20. 6. 2020, 10:46
Aktuality 49
Pořadatelé tenisového US Open po kritice zvažují, že do programu letošního newyorského grandslamu přece jen zařadí soutěž vozíčkářů. Americká asociace USTA oznámila, že ve spolupráci s hráči zvažuje několik scénářů a konceptů. Organizátoři přiznali chybu v tom, že s handicapovanými sportovci před rozhodnutím o zredukovaném programu US Open nedostatečně komunikovali.

US Open se uskuteční v New Yorku v původním termínu od 31. srpna do 13. září. Hrát se bude kvůli pandemii koronaviru bez diváků a za přísných hygienických i bezpečnostních podmínek.

Bude také upravený program s cílem omezit na minimum počet účastníků - nebudou se hrát kvalifikace ani soutěž smíšených čtyřher, pavouky deblových soutěží budou poloviční. V tradičním rozsahu, tedy pro 128 hráčů a hráček, se odehrají pouze dvouhry.

Záměr vyškrtnout turnaj vozíčkářů vyvolal kritiku mimo jiné od Mezinárodního paralympijského výboru. Australský paralympijský šampion Dylan Alcott označil takový postup za diskriminační.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

49
Přidat komentář
paddy
asi jediný letošní turnaj na trávě začne od 13.7. v Berlíně
https://www.bett1aces.de/

na turnaji bude mj. hrát i Görges, která přesně před rokem hrála finále v Birminghamu
Barty vs. Goerges - Full Match
https://www.youtube.com/watch?v=9PPNqLRkoG8&t
Reagovat
paddy
https://autozine.cz/komentar-rasisticke-znacky-po-celem-cesku-cerni-pracuji-bili-se-bavi/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=ZYseY7rq2et-202006211601&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Reagovat
a.magerova
Dobrý je hned horní koment u článku:

Vlastimil Ptáček
toto jsem našel teď na FB : Arnold Schwarzenegger si bude muset změnit jméno. Zatím ale neví, zda má odstranit negger nebo schwarze.
Reagovat
annah
:-))
Reagovat
annah
Navrhuji odstranit obé. Stačí Arnold...
Reagovat
smazaný uživatel
ten im v tej rasistickej amerike chybal,este navyse je to pôvodom rakusan,ktory si zmeni obcianstvo a politicky ovladne(guverner Kalifornie) svoju novu vlast:),to by bol Trumpov protikandidat!
Reagovat
FulnekUltras
na druhou stranu - když se opravdu chce, pořád se ještě najdou peníze na všechno ;-)
Reagovat
Pavlis
V MF Dnes Sport Magazín byla včera Petra. Bohužel, nemám to. Až nyní zjištěno, že tam byla. Tak kdo má, přeji dobré počtení.
Reagovat
Fandina
Zajímavé, jak kritika zafungovala.
Reagovat
mahycek
Ahojte všichni. Federer je zoufalý, proč vlastně ještě
hraje ??? Už i v Seznamu na hlavní stránce to je. Sice
se tady celou pandemii nevyjadřuji, ale 3x týdně vás čtu.
A teď musím zareagovat. Co je to s prominutím za pako ten
Srdjan ? už dříve exceloval, ale teď kope do hráče, který
má po operaci a ještě je příkladem miliony dalších po
celém světě. Nemám slov, zvracet z toho tatínka. A US OPEN,
věřím, že Djoko pojede, aby stáhnul GS rekord. Moc bych
si přál, aby Roger se ještě vráti a 1 GS udělal po té
malé operaci. A nejlépe už v Melbourne, to bych se smál do
konce života klanu Djokovčových....
Reagovat
annah
Příčinou té nenávisti a útoků je závist. Marná touha, aby Nole byl tak milovaný fanoušky po celém světě jako Fedex.
Reagovat
Patik
Musí to byť frustrujúce..roky tomu čeliť..robíš čo môžeš porážaš tých najlepších snažíš sa byť tým správnym a dobrým človekom..a ľudia aj tak ..idú proti tebe..
Reagovat
brixner
Stáhnul rekord? No, proč ne...

Připouští tady vůbec někdo variantu, že Srba z turnaje někdo prostě regulerně vyndá?
Reagovat
ttopi
Moc ne. Djomovič je fakt dobrej. Výkonostně asi nejlepši hráč co kdy byl. Ale přesto je pro mě GOAT Federer, protože být tím vůbec nejlepším, to není jen o číslech.
Reagovat
Mantra
tak tohle bych asi podepsal, i kdy balkánce nemám rád, a to jakou mu koná fotr medvědí službu je jen třešinka na dortu
Reagovat
annah
Taky bych to podepsala. Djokovic je dnes opravdu těžko k poražení. Ale GOATem nikdy nebude.
Reagovat
gigin
Já bych to neodepsal, protože každý máme svého GOATa, takže je jich mrak.
Reagovat
gigin
*nepodepsal
Reagovat
sojka1
kdyz jsem objevila TP, sla jsem z tech GOATu uplne sejdrem, myslela jsem si, ze si delaji srandu, protoze prece vsichni musi videt, ze na Fedexe tenisove nikdo nema.... :-)))
Reagovat
gigin
Já jsem až právě tady na TP přišel na to, co říkáš ty.
Reagovat
Vlk-v-trave
Toz nevim na co jsi prisel, ale me si nejvic potesil, jak si presel od toho Dkovice ke Gulbisovi. Uz to vypadalo, ze to s tebou pujde do kopru a bude s tebou nuda podobna rozvarenym nudlim na oleji k obedu, a prosim, Gulbis, Fognini, Kokkinakis...hned se to na TP pekne obohatilo...
A sojecka? eh...to je jen takova profesni deformace, vsichni moc dobre vime jak netrpelive ceka na zapasy Ryana a 1111 (ktereho komentuje asi 1000x vice), ze i na toho Fedexe je schopna docista zapomenout, takze stesti, ze Federer ma takoveho skalniho obdivovatele jako Forehend, ktery sleduje kazde jeho psiknuti... ten aspon sojecce vzdy pripomene, ze Fedex hraje:))) Jinak nevim, nevim...
Reagovat
gigin
:DD

Hele já jsem taky moc rád, že jsem tam, kde jsem...
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
sojka1
kdyby nebyl miliony svetelnych let pred temi kluky, nikdy by s nimi nemohl rovnocenne hrat (a porazet je, ci mit na ne 2 MB ve W a vymest je i na TM) pomalu ve ctyriceti.... ;-)
Reagovat
gigin
Ale jako mi to nemusíš říkat, já to vím. Myslím to vážně.
Reagovat
Marduch
Světelné roky, ba dokonce miliony světelných let, a přitom v 33 a 34 si s ním neporadí dvakrát za sebou ve finále ve svým chramu na nejoblíbenějším povrchu.. Jako každy máme rád svyho kone a vidíme ho do značný míry přes růžový bryle, nicméně alespoň takova ta základní porce soudnosti a respektu k rivalovi by asi neměly absentovat..A to i když by to pro nekoho mohlo znamenat extrémní premahani, že.. Tedy v případě, že chce být onen diskuter bran vážně ;)
Reagovat
sojka1
vsechno je ve vlnach, odchazeni predevsim, mam dokonce jakousi i osobni a hlavne praktickou zkusenost, Fedex diky svym moznostem, svemu hernimu, technickemu potencialu, inteligenci a odvaze jeste sahnout ke zmenam dokazal zareagovat a ustal to.... kazda kvalita se vyrazne projevi predevsim az casem... :-)) a me do toho vubec neni treba plest, ja jsem jen pozorovatel a zalezi prece na kazdem, ceho si vsimne....
Reagovat
jirkaS
normální většina bude mít smůlu,
ve všem
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad vsetci ktori sa tak horlivo zastávali vozičkarskej sutaze si kúpia listok a podporia..:)
Reagovat
Mantra
mohli vozejčkáři jenom zveřejnit čísla účtů, faoušek by si vybral svého koně a tomu poslal hrst usd
Reagovat
Dobry-den
A diskriminace mixů, kvalifikantů, juniorů nikoho netíží? Pokrytci...
Reagovat
FulnekUltras
taká už je hentáto demokratúra
Reagovat
Mantra
chceme aby s námi bylo zacázeno jako se všemi!!!! tak co třeba začít tím, že si uvědomím, jak jsme malá skupina mimo zájmy a prostě mám zrovna smůlu,že na nás nekoukají masy, co takoví hráči sepak takraw, jestli nejsou diskriminovaní
Reagovat
travar
No tak vidíte, nakonec to jde uspořádat. Takže ta kritika toho vozíčkáře byla oprávněná :)
Reagovat
Mantra
hlavně aby to bylo dost vyvážený, nevím kolik mezi těmi vozíčkáři je hráčů trnas, homo neo alespoň černých (i když v bílém sportu je to vtipný)? jen aby nebyl někdo diskriminovaný
Reagovat
ttopi
Pochybuju. Ten prvotni zamer to neusporadat byl urcite podlozeny nejakym scenarem ohledne financi. Ted to usporadaj i za cenu ztraty, ale zavrou vsem pusu, coz je taky potreba.
Reagovat
Mantra
já bych jim hubu zavřel hned,takhle je to jako zplatit výkupné -to se nemá (al děje se o pořád) pak se diví, že sále existují piráti nebo se unáší turisté - je to extrém, ale je to tak!
Reagovat
paddy
Stačí obvinit z diskriminace a všichni ustupují. Tento trik se používá už dlouho.
Hrát nebudou junioři, což je vlastne diskriminace dětí.
Reagovat
sojka1
deti hraji jen o cest a slavu, takove blbiny nikdo resit nebude... ;-)
Reagovat
a.magerova
Mne spíš zaráží, že tenis stále tvrdošíjně trvá na zastaralém dělení lidí na muže a ženy... kde jsou hájena práva dalšího pohlaví?!

"Některé letecké společnosti přicházejí s tím, že ve svých rezervačních systémech kromě kolonky "muž" a "žena" uvádějí i další možnosti, jako například "neuvedeno" a "neurčeno". Kromě toho také mění oslovení cestujících tak, aby bylo genderově nevyhraněné."

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/zeny-se-bouri-proti-verejnym-genderove-neutralnim-toaletam-v-sydney-40311309
Reagovat
sojka1
podle me nejvetsi chybou bylo to ticho po pesine, jsou oficialni soucasti programu GS a oznameni konecneho rozhodnuti bez predchozich jednani do civilizovaneho sveta rozhodne nepatri. (I kdyz zname uz pripady, kdy si nekdo pleskne svevolne GS, kam chce, ze, jenze to je Francie....) Chapu duvody i pravo poradatele a predevsim vlastnika, ale minimalne singly vozickaru bych brala smrtelne vazne a za nejake to slovo podle me staly.

Jeste Vckovi k problematice vlastnich vozickarskych kurtu - domnivam se, ze pro ne je predevsim uzasnou satisfakci se probojovat a nakonec stanout take v Chramu, v tom stejnem.... Everest je taky jenom jeden. Pro vsechny, jestli mi rozumis... :-)
Reagovat
sojka1
*Vlckovi, jeeeeee
Reagovat
Vlk-v-trave
roger.
ale nemyslel jsem, ze by je vyhanet z arealu, to neeee:) Spis vlastni travnaty kurt...na vyber jich tam je hodne. A finale, proc ne, udelat na centru po finale chlapu, aby ten Everest umocnit.

Kvalita kurtu mimo centr je problematicka, nejen diky vozikum, na hlavnich kurtech se hraje plno exhibicnich taskaric, a jak vidim Leconta, jak tam ryje nejen nohama v tom kurtu, tak opravdu mne jdou oci v sloup, a je mne lito hracu, kteri pak tam musi hrat...

Ono nakonec, existuji stovky hracu, kteri se ani do toho arealu nedostanou, nebot neprojdou kvaldou. Je stovky hracu, kteri se ani nedostanou v zivote na centr kurt. Trebas priklad Pella, poprve se na centr dostal ve 30 letech, ano vitezne, takze pro nej nejvetsi vrchol v kariere, ktery predcil i vitezstvi na turnaji:D) Ale jasne, ze rekl, ze tam je kvalita uplne nekde jinde, a nejradeji, jak by to slo, hral jen na tom kurtu. Ano rekne to uplne jinak nez Fognini, poeticky a kulturne:D) Vsechny ty exhibice, voziky proste ta trava neunese...proto by bylo dobre v arealu na to vse to misto vymezit... proste udelat v tom chramu trosku poradek:)

Wimbledon, je Wimbledon, ano, ale Stuttgart a nemecka kvalita kurtu je proste lepsi, a dokonce minuly rok byl podle mne obecne lepsi tenis v Nemecku nez v chramu...(za chlapy, nepocitajic finale) holky na trave nekomentuji...:)
Reagovat
George_Renel
Skončí to tím, že vozíčkáři se budou psát s velkým V?
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cernosi-belosi-rasismus-usa-media.A200619_193603_zahranicni_cern?zdroj=top
Reagovat
a.magerova
Ne ne ne... žádné velké písmeno, ale:
"Slepec, vozíčkář či postižený člověk už nejsou podle příručky, kterou vydala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, vhodná slova."

Koukni do tabulky nevhodných a vhodných výrazů... celkem mě pobavilo/šokovalo, že už i "číst ze rtů" je nevhodné, je třeba "odezírat"...

https://echo24.cz/a/SFH3w/slepec-vozickar-autista-urad-ombudsmana-vydal-seznam-nevhodnych-vyrazu
Reagovat
annah
Svět se zbláznil. Možná si o naší době budou jednou naši potomci číst s pobavenim a ťukat si přitom na čelo.
Reagovat
a.magerova
No... nebo naopak... budou si ťukat naši pravnuci, jací jsme byli neskutečně zaostalí, že jsme lidi dělili jen na dvě pohlaví a bláhově jsme chtěli, aby většina nebyla utlačována menšinou... :-/
Reagovat
annah
Nebo tak. Jesteze se to nedozvíme...
Reagovat
bIbec
Vozíčkářů asi není tolik, aby byli relevantní při počtu hlasů u voleb.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist