Nadal vydělal miliardy. Proč od něj jeho strýček a dlouholetý trenér Toni nechtěl jediné euro?

10. 6. 2020, 15:01
Aktuality 33
Jen tenisem si Rafael Nadal přišel skoro na 121 milionů dolarů, tedy více než tři miliardy korun. A to nepočítáme, co si jeden z nejúspěšnějších hráčů tenisové historie vydělal mimo kurty například ze sponzorských smluv. K většině jeho úspěchů mu pomohl strýček Toni Nadal, který svého synovce vedl od čtyř let až do konce sezony 2017. Proč od svého synovce nechtěl jediné euro z vydělaných peněz?
Profily hráčů

"Nikdy mi nezaplatil jediné euro," svěřil se Toni v rozhovoru pro švýcarský deník Blick. "Pokud bych byl závislý na jeho výplatě, pak bych musel akceptovat i věci, které se mi nelíbily. Tím, že jsem finanční odměnu odmítl, jsem si koupil svobodu slova a nezávislost. Rafaelův táta a já jsme zdědili rodinný byznys a shodli jsme se na tom, že se o něj bude starat on a já se budu starat o kariéru jeho syna," vysvětloval fungování rodiny.

Vzhledem k tomu, že si od svého svěřence nebral žádné peníze, mohl být o to tvrdším trenérem. "Někdy jsem mu pořádně zkomplikoval život. Některé tréninky byly daleko delší než obvykle, nutil jsem Rafu hrát s mizernými míči na hodně mizerných kurtech. Byl nejlepším žákem, jakého si jen umím představit. Jeho ochota se učit byla obrovská a vždycky pochopil, že kruté podmínky mu pomůžou být jedním z nejlepších."

Se svým synovcem ale nepracoval jen na hře samotné, soustředili se i na Nadalův charakter. "A ten má báječný. Protože jsme vždy pracovali na tom, aby byl tak skvělým člověkem. Špatné chování akorát vede k problémům, a to jak na kurtech, tak mimo ně. Nikdy bych mu netoleroval, kdyby hodil raketou. Rafael moc dobře ví, že je excelentním tenistou, ale zároveň si uvědomuje, že se kvůli tomu nemusí cítit výjimečně. Proto mu nikdy sláva nestoupla do hlavy. Rafa byl vždycky chytrý, věděl, že ho dospělí, kteří mají více zkušeností, mohou svými radami v ten správný moment posunout dál."

Devatenáctinásobný grandslamový šampion je pravák, tenis ale hraje jako leváci, kteří mají výhodu, protože je jich méně a jejich soupeři nejsou na odlišné rotace tolik zvyklí. Strýček Toni i v rozhovoru pro švýcarský deník vyvrátil, že by s tím měl cokoli společného. Bylo to čistě rozhodnutí jeho synovce.

"Pořád se o tom mluví. Bylo by hezké, kdybych takovou moc opravdu měl. Pravda ale je, že Rafael hrál zhruba do deseti let forhend i bekhend obouruč. Když začal hrát forhend jen jednou rukou, vybral si levou a už u toho zůstal. Je to neskutečný, přitom je stoprocentní pravák."

A co si Toni, který svého synovce vedl od čtyř let až do konce sezony 2017, myslí o neustálé debatě na téma "GOAT", v níž se diskutuje o tom, kdo z Big Three je nejlepším hráčem všech dob? Nejvíce grandslamových trofejí, což se zdá být největším měřítkem, má Roger Federer (20), následuje Nadal s 19 trofejemi a oběma na záda zdatně dýchá aktuální světová jednička Novak Djokovič (17).

"Může to dopadnout jakkoli. Všichni tři stále dominují, i když je zde skvělá generace mladých hráčů. Jenže těm schází to, co dnes chybí celé společnosti - ochota podřídit svému cíli úplně všechno. Netýká se to možná jen Daniila Medveděva nebo Dominica Thiema (finalisté dvou posledních grandslamů). Nadal, Federer a Djokovič umí vyhrát, i když se jim ten den zrovna nedaří, kdežto ti mladí nedokážou nepříznivý vývoj otočit."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
Nola
jj Tony, preco danit dva krat? urcite to mate osetrene tak , aby bol vlk syty a ovca cela.... krv nie je voda, ale kamarati budme a dlhy si platme
Reagovat
RF46
nepouzivej pls slovo "ovce", ihned prilitne sasula TP.
Reagovat
smazaný uživatel
Haha, Trafená ovca zagagála :)
Reagovat
RF46
a uvedomujes si, ze ta trefena ses ty? :)
Reagovat
Kojinho
Asi to tak bude. Na druhou stranu by takovéhle prohlšení bylo impulzem finanční správy ke kontrole příjmů.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli má Rafa ošéfované lékaře, tak nějaké daně nemusí řešit.
Reagovat
Mayo
Tony Parker?
Reagovat
Pe3k
Ale Rafa mu Nedal.
Reagovat
RF46
Rafa by si pro euro nechal operovat koleno.
Reagovat
Amputace
Jak jsi na to zrovna ty, fanda nezištného dobráka Federera, přišel?
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, práve preto doteraz platí poctivo dane doma v Spanielsku a nespekuluje s trvalým pobytom v Monte Carle napriklad.
Reagovat
Patik
Veeeríme ti Joožkoo Proočkoo..:)
Reagovat
paddy
Když někdo je pravák, tak při obouruč levou ruku přiloží k pravé ruce a hraje tak FH a BH. Dominantní pravá ruka drží konec rakety.
Rafa proto musel od začátku držet raketu špatně, tedy jako levák, protože jeho levácký BH, pravá strana praváka, má prohozené ruce. FH obouruč praváka má prohozené držení.

Když budu pravák a budu hrát obouruč obě strany, a pak levou stranu budu chtít hrát jednoruč, pak vznikne logicky jednoruč BH a ne jednoruč FH.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohla tam nastat nejaká anomália.

Ja som hral vzdy hokej ako pravák, ale keby som bol v bráne, lapačku by som mal v lavej ruke a uz by som mal hokejku na lavú stranu.

Daj 100 detom raketu do ruky, ale do oboch ruk a kazdé ju vezme po svojom.
Reagovat
paddy
já jsem pravák, ale hokej jsem hrál na pravou stranu a fotbal levou nohou, dedukuji, že kvůli toho, že jsem zrcadlově viděl ostatní děti, nikdo mě totiž neučil stranu.
Třeba u hokeje to je logicky správně, protože pravá ruka je silnější, takže dává větší ránu při golfáku, což byl můj případ. Leváci v hokeji, to je vlastně špatně. Ránu dává spodní ruka. Asi je to otázka zvyku a motorika těla se tomu přizpůsobí a těžko se to přeučuje.
ale raketu jsem vzal do pravé ruky, která byla motoricky lepší, automatická volba

Toniho vysvětlení je divné, nejde o to, že je levák, ale že má prohozené ruce na pravé straně . To nemůže vzniknout, jak popisuje. Tak vznikne levák hrající na začátku obouruč na obě strany.
Santoro, Seleš nebo Shuai Peng hráli FH obouruč, ale na konci rakety byla vždy dominantní a správná ruka.
Reagovat
paddy
našel jsem foto, které ukazuje pravácký BH obouruč, takže anomálie to může být

https://sportytell.com/biography/rafael-nadal-biography-facts-childhood-personal-life/
Reagovat
dappe
U hokeje a brankářů je to takhle ale běžné. To si troufnu tvrdit, že jsi dokonce mezi většinou. Docela by mě zajímalo čím to je, nikdy jsem na žádné vysvětlení nenarazil.
Reagovat
Mr.Pink
Bezne je to v evrope a v krajinach, kde se nehraje baseball.
Reagovat
smazaný uživatel
To ano, ale brankár ktory ma lapacku v lavej, ked rozohráva puk ma drzanie left..Ja drzim lapacku v lavej, ale pri rozohravke som "right".

Inak ked sme pri hokeji. Vzdy ma udivovalo, ze v Europe maju hraci v poli drzanie left/right v pomere tak 80:20, a v severnej Amerike sa to blizi k 50:50...
Reagovat
Mr.Pink
to je prave tim baseballem, v USA ho hraje temer kazdy
Reagovat
smazaný uživatel
To dáva zmysel.

Vdaka.

Pre mna jedna z "navzdy" nezodpovedaných otázok. Práve zodpovedaná :)
Reagovat
sojka1
jsem zmatena. Ja, tenisovy pravak, hraju levym ramenem proti micku, baseball palku drzim leva prava, kladeno odspoda... odpaluji tedy jako levak nebo pravak? :-))
Reagovat
Mr.Pink
Odpalujes jako pravak, v baseballu je levaku velmi malo
Reagovat
Mr.Pink
S hokejem bych to nesrovnaval. V evrope vetsina hokejistu drzi hokejku jako levaci.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemusí být.

Když jako pravák hraje BH obouruč, tak sice dominantní pravá ruka drží raketu na jejím konci, ale majoritní síla vychází z levé ruky. Tudíž Rafa teoreticky mohl ruku jenom posunout trošku dolů a hotovo, ten nápřah včetně švihu tam musel mít.

Zkus si nasimulovat jako pravák BH obouruč akorát dej pryč pravou ruku a máš z toho levácký FH, který jenom dopiluješ.
Reagovat
paddy
Asi by to šlo, ale levá je u mě marná
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je každého styl hry, ale když si vezmeš BH obouruč praváka, tak je to prakticky levácký FH, kdy akorát posuneš trošku ruku a přidáš tam pravačku.

Takže mě to u toho Rafy zase takový fenomén nepřijde.
Reagovat
woody
Na youtube jsou videa jak hraje Novak na trenincich v opacnem gardu, ale to se vubec neda srovnavat, od BH obouruc to ma opravdu daleko, ta koordinace pohybu samotne ?nesikovne? ruky to je poradnej mazec...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tá lavá ruka raz a navzdy snad vyvrátená aj pre Mr. PeRFecta..

Jeden z dalsich pripadov ako sa dokaze udomacnit povera a mylný názor...

Inak, kazdemu, komu je Toniho lúto, navrhujem poslat mu chudákovi pár euro, urcite je chudáčisko na paštekách :)
Reagovat
gigin
Hlavně levou je TO jak od cizího. A chlapi v hospodě říkali, že když si sedneš na půl hodiny na pravou, tak pak ani necítíš, že si TO děláš ty sám. Dobré celkem. Ale zkusím tu Nolu raději.
Reagovat
acc
Nola ti sedne na ruce? :)
Reagovat
gigin
Doufám pevně, že na jinou končetinu.
Reagovat
acc
Tak at ti neprisedne tenisaky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist