Nadal vyhrál bitvu s Augerem-Aliassimem a už podesáté na Roland Garros narazí na Djokoviče

29. 5. 2022, 22:22
Aktuality 65
FRENCH OPEN - Na Roland Garros dojde třetí rok po sobě a celkově již podesáté na elektrizující souboj 13násobného šampiona Rafaela Nadala se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, který se v Paříži snaží vyrovnat Španělův rekord 21 vyhraných grandslamů. Nadal se do čtvrtfinále dostal po pětisetové bitvě s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem, Srb smetl Argentince Diega Schwartzmana a v Paříži vyhrál i své 16. osmifinále.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal před French Open vyhrál na antuce jen tři z pěti zápasů, naposledy v Římě ho navíc výrazně limitovaly bolesti nohy. V Paříži ale ožil a získal skalpy již čtyř soupeřů. Po třech třísetových výhrách si dnes po téměř čtyřech a půl hodinách boje poradil 3-6 6-3 6-2 3-6 6-3 s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem.

"Byl to pro mě těžký soupeř, každým rokem se zlepšuje a dnes to znovu předvedl. Mě se v prvním setu nedařilo dostat se ke své hře. Ale od druhého setu už to bylo mnohem lepší, hlavně ve třetím setu jsem hrál velmi dobře. Na konci jsem si říkal, že ho musím něčím překvapit, proto jsem se snažil chodit častěji k síti. Je to pro mě důležité vítězství," komentoval Nadal.

13násobný šampion Nadal vylepšil svou bilanci na pařížském grandslamu na 109 vítězství a tři porážky. Na Roland Garros startuje poosmnácté a pošestnácté je ve čtvrtfinále.



V nich má bilanci 14-1, jedinou porážku v něm utrpěl v roce 2005 s Novakem Djokovičem (h2h 28-30). A právě na o rok mladšího Srba narazí ve čtvrtfinále i letos. Na French Open se střenou podesáté, dosud sedmkrát zvítězil Španěl.

Šampion z let 2016 a 2021 Djokovič dnes smetl 6-1 6-3 6-3 Argentince Diega Schwartzmana, s nímž vyhrál i sedmý vzájemný duel, a bilanci v osmifinále French Open vyšperkoval na 16-0.

Djokovič první set jednoznačně ovládl, ve druhém se ale Schwartzman ujal vedení 3-0. Vítěz dvaceti grandslamů však ziskem šesti her za sebou otočil a třetí set rozhodl brejkem na 4-2.

"Je to super kluk na kurtu i mimo něj, navíc je to antukový specialista, takže to nebyl vůbec snadný zápas," řekl Djokovič po výhře nad semifinalistou Roland Garros z roku 2020. "Naštěstí jsem si vždycky ve správnou chvíli pomohl podáním," přidal pětatřicetiletý rodák z Bělehradu.



Ve čtvrtfinále je také Alexander Zverev z Německa. Olympijský šampion s obtížemi porazil 7-6 7-5 6-3 Bernabeho Zapatu ze Španělska.

"Přiváděl mě k šílenství. Hráli jsme tři sety, ale trvalo to tři hodiny," řekl třetí hráč světa. "Je to jeden z nejrychlejších hráčů na okruhu a podal životní výkon. Navíc ho podporovali diváci a bylo vidět, že nevypustil jediný míček," uvedl Zverev na adresu 131. hráče světa.

Příštím Zverevovým soupeřem bude devatenáctiletý Španěl Carlos Alcaraz (h2h 2-1), s nímž prohrál před třemi týdny ve finále Masters 1000 v Madridu. Šestý hráč žebříčku Alcaraz ve večerním osmifinále přehrál 6-1 6-4 6-4 Karena Chačanova a připsal si 14. výhru v řadě.

Španělský teenager si postupem do čtvrtfinále vyrovnal dosavadní maximum na turnajích velké čtyřky. Ve čtvrtfinále se vítěz čtyř letošních turnajů včetně Masters v Miami a Madridu poprvé představil loni na US Open.

• FRENCH OPEN 2022 •
Paříž (Francie), antuka, 43.600.000 eur
nedělní výsledky (29. 05. 2022)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Schwartzman (15-Arg.) 6-1 6-3 6-3
Zverev (3-Něm.) - Zapata (Šp.) 7-6(11) 7-5 6-3
Nadal (5-Šp.) - Auger-Aliassime (9-Kan.) 3-6 6-3 6-2 3-6 6-3
Alcaraz (6-Šp.) - Chačanov (21) 6-1 6-4 6-4
• Dvouhra žen - osmifinále •
Fernandezová (17-Kan.) - Anisimovová (27-USA) 6-3 4-6 6-3
Gauffová (18-USA) - Mertensová (31-Belg.) 6-4 6-0
Stephensová (USA) - Teichmannová (23-Švýc.) 6-2 6-0
Trevisanová (It.) - Sasnovičová (Běl.) 7-6(10) 7-5
• Smíšená čtyřhra - 2. kolo •
Escobar/Hradecká (Ekv./ČR) - Bopanna/Klepačová (5-Ind./Slovin.) 7-6(2) 6-4
• Dvouhra juniorů - 1. kolo •
Menšík (3-ČR) - Williams (USA) 6-3 3-6 7-5
Nicod (16-ČR) - La Serna (Arg.) 6-3 4-6 6-4
Bartoň (ČR) - Godsick (USA) 6-2 6-4
Demin (-) - Petr (ČR) 7-5 5-7 6-3
• Dvouhra juniorek - 1. kolo •
Havlíčková (9-ČR) - Pawlaková (Fr.) 6-4 7-5
Bejlek (10-ČR) - Lakiová (Řec.) 7-5 6-3
Bartůňková (13-ČR) - Macaveiová (USA) 3-6 7-6(1) 7-6(8)
Šalková (ČR) - Costoulasová (2-Belg.) 6-7(5) 6-1 6-3
Jiménezová (3-And.) - Valentová (ČR) 6-7(4) 6-2 6-0
Hovdeová (6-USA) - Tomajková (ČR) 6-3 6-2
Limová (Fr.) - Štruplová (ČR) 3-6 6-4 6-4
Moyanová (Arg.) - Klimovičová (ČR) 7-5 3-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

65
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Na Xiscu jsem taky pomyslel, přijde mi že i tiše trpí na těch zápasech.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
sorry, to patří jinamsmile
Reagovat
Ondra979
takze dalsi blockbuster..tentokrat je minimalne mirnym favoritem Djoker, a to zcela objektivne..Nadal vcera nepresvedcil a bude se muset zlepsit, ale uplne odepisovat ho urcite nelze, ale asi by musel vyhrat ve ctyrech a to jeste cca do 4 hodin, jinak ho Djoker zase utaha..to je muj odhad tak uvidime
Reagovat
peggy
Myslim,že Rafa odvedl maximum jak to sám řekl,na ten věk to byl záběr.Ma tam lékaře, ale ten není všemohoucí.Noe je odpocaty a tak má 99% na vyhru,mám Rafu ráda, ale neverim.smile
Reagovat
Pe3k
Noe, to je dobrá přezdívka, sice si jí vymyslela omylem, protože nejsi schopna napsat nic co by dávalo smysl, nebo bylo bez chyb, ale co už.
Reagovat
paddy
Ježíš, Noe to všechno patří k nadlidem smile
Reagovat
paddy
smile
Ptá se učitelka dětí: "Jaképak znáte děti pranostiky?" Přihlásí se Anička a povídá: "Březen, za kamna vlezem." Učitelka: "Správně, zná ještě někdo další?". Přihlásí se Honzíček a povídá: "Duben, ještě dam budem". Učitelka: "Správně, zná ještě někdo další?". Přihlásí se Pepíček a povídá: "Únor bílý, sílí pole". Učitelka: "To je sice správně Pepíčku, ale musíš to říci trochu jinak, aby se to rýmovalo". Pepíček chvíli přemýšlí a pak povídá: "Únor bílý, sílí pole, píčo vole."
Reagovat
Tennisfan77
Prakticky se dá říct, že Nadal v prvním ostrém testu na letošním French Open neuspěl. Viděl jsem všechny tři duely a první zápasy neberu vůbec vážně, jeho soupeři prakticky nezahráli nic, nejlépe byl na tom paradoxně Moutet, Chlup se zhroutil v šatně už.

Felix odehrál dobrý zápas, na antuku určitě nadstandard a už poslal Nadala do pěti setů, což je obrovský varovný prst.

Nerad dělám závěry ale dle mého Nadal zítra nemůže vyhrát, musel by se přes noc změnit o 180 stupňů a domu moc nevěřím.
Reagovat
woody
Situace při finále RG 2020, byla velmi podobná, Nadal vypadal celý průběh turnaje, že finále nemá šanci a jak to dopadlo... Má den volna, sebou doktora, jedna injekce proti bolesti a zápas bude naprosto otevřený. Jestli mě BIG3 něco naučila, tak že se nesmí nikdo odepisovat.

Za mě otevřený zápas, vzhledem k historii zápasů na RG větší favorit Nadal.
Reagovat
woody
Ještě bych k tomu dodal, že Novak od Říma neprohrál set a nemá letos praxi se zápsem 4-5 hodin...
Reagovat
SwissMaestro
Tak nějak je teď však cítit, že Nadal už opravdu není nejzdravější. To samé u Federera, vždycky jej odepisovali a on se vrátil a vyhrával. Teď už se to ani u něj nebude opakovat. Třeba se u Nadala opět pletu, ale z BIG 4 je konkurenceschopný jen Djokovič.
Reagovat
woody
To máš pravdu, Nadala ta noha poslední roky limituje nadmíru, ale jak říkám, den volna, injekce a není pro tento zápas bez šance.
Reagovat
Tennisfan77
Je to tak, akorát s tím rozdílem, že 2020 nehrál pět setů s Felixem.

Mě osobně už tohle u Nadala přijde moc, on je schopný fakt na tom kurtu umřít, tato vlastnost je fajn ve dvaceti, ale v jeho zdravotním stavu nevím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně, někde jsem tu už psal, že jeho posedlost tenisem ho psychicky vyšinula víc než kohokoli ze špičky. Je prostě přepjatý, přemotivovaný, což se dá zvládat nárazově, ale ne takhle dlouho. Prostě ta jeho mimika, pohyb, všechno je hrozně neurotické. Felix byl napjatý, chvílemi z některých balonů otrávený, ale jinak v pohodě.
Reagovat
Tennisfan77
Tam jde vidět i to okolí, Xisca z toho musí být už totálně unavená tvl, netuším jaká ženská by vydržela s chlapem, pro kterého je regulérně až na nějakém druhém, možná třetím místě, bez dětí, jenom furt dokola zažívat totéž a vidět, jak její chlap prakticky totálně vše obětuje tomu, aby vyhrál.

Federer to za mě udělal dobře, i Djokovič třeba v Austrálii, oni staví své hodnoty jasně, je tam rodina, děti, zdraví a když to nejde, tak to nejde.

Nadal obětuje kompletně vše rekordům a v konečném důsledku to může mít fatální efekt na jeho zbytek života.
Reagovat
woody
tvl máš snad livestream na jeho život? smile
Reagovat
Tennisfan77
Ne vůbec, spíše tak dedukuju jeho hodnoty, ty návyky, lahve, čáry, rituály, potřeba pořád a za každou cenu vyhrávat.

On prostě normální nebude, nějakou poruchu má téměř jistě.
Reagovat
Frantz
Čau klaune, jak je?
Reagovat
JohnB
Taky mi přijde, že to je von smile
Reagovat
Tennisfan77
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Nemít děti před 35 znamená nemít správné hodnoty? Co je to proboha za nesmysl?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na Xiscu jsem taky pomyslel, přijde mi že i tiše trpí na těch zápasech.
Reagovat
Patik
Mne príde taká osamelá..večne čakajúca kedy to všetko skončí aby sa jej dostalo pozornosti jedine co ju drží prinom je vidina spoločnej budúcnosti zbytku života s jeho láskou keď ukončí kariéru..
Reagovat
vavrinec
Třeba netrpí tiše pane Šmíde, třeba ho doma seřve jako psa!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale jó, proč by ne, ovšem, jesli jí to udělá natolik dobře...smile
Reagovat
Ondra979
tak favorit je bezesporu Djokovic, doba se zmenila..nema duvod si neverit na NAdala i v jeho kralovstvi, a hru na to taky ma. Nadal urcite vi, ze jestli ho chce porazit, bude muset podat minimalne o tridu lepsi vykon nez s FAA, a jestli na to ma, to je otazka kterou se dozvime zitra, ja o tom trochu pochybuju, ale porad je to NAdal, takze vyloucene to neni..
Reagovat
Patik
zápas s Felixom nemal nejakú intenzitu FAA si veľakrát pomohol len servisom alebo winnerom z forehandu..backhandom len udržiaval väčšinu úderov si obehial na forehand..s Djokovičom to bude úplne iné ten ho bude tlačiť z oboch strán a výmeny budú dlhšie a fyzicky aj psychicky namáhavejšie..jedine že by ho Nadal vybavil rýchlo v troch setoch čo si myslím že sa už nestane..hento čo predviedol v r. 2020 tam priňom stáli všetci bohovia tenisu a šťastia čoho sa dotkol to mu vyšlo..a Djokovič naopak nehral vôbec dobre..nikdy ale neodpisujme Nadala ak však predvedie to čo s Felixom tak vyletí..navyše Djokovič mu na kurte bude chcieť vyslať odkaz že titul z Austrálie mal patriť jemu..smile
Reagovat
Tennisfan77
2020 to byl těžký masakr, Nadal do toho zápasu vletěl šíleným způsobem, všechno trefil.

Já si myslím, že tam rozhodl ten první game v zápasu kdy měl Djokovič 40:15 a prohrál servis, od té doby to bylo nehratelný, kdyby tam ten první servis uhrál, je ten start možná jiný.
Reagovat
Patik
Tiež si myslím že ten prvý gem bol klúčový aj keď hráč ako Djokovič by sa nemal poskladať hneď po prvom geme..Nadal tak vletel do zápasu aj minulý rok ale Djokovič už nedopustil podobný scenár.
Reagovat
turista
V roce 2020 to bylo o Nadalově taktice, na níž Novak nedokázal včas najít odpověď. Zápas spolu s týmem rozebrali a připravili taktiku na rok 2021, kdy Novak přežil počáteční masakr, který ho už nerozložil a pak vyhrál ten zápas. Masakr to nebude ani z jedné ani z druhé strany. Novak by ale musel mít opravdu den blbec kdy se mu nic nedaří aby prohrál. Ani vítěz však nemá zaručený titul. Jsou tam další kandidáti v SF a ve F.
Reagovat
Rafaeoli25
Takhle bych to nebral, že by musel mít den blbec, aby prohrál. Pokud Nadal vytasí výkon, který se bude alespoň blížit jeho topu, tak je to nadále hlavně o jeho výkonu.
Reagovat
Ondra979
tak to uz si myslim uplne neplati..Nadal musi podat vykon blizky svemuo topu, aby mohl pomyslet na vitezstvi, ale ani to mu nemusi stacit pokud bude hrat Djokovic to, co od nej cekame a co umi..pokud bude hrat Nadal subpar, tak prohraje urcite
Reagovat
Ondra979
resp pokud bude hrat Djokovic priblizne tak, jako loni, tak musi NAdal jednoznacne pridat a hrat vetsinu zapasu blizko svemu topu na antuce aby mel sanci vyhrat..ale i tak muze prohrat
Reagovat
soloo
aj vy ste si všimli ked tu nie je forehand tak su diskusie prirodzene a v pohode?
Reagovat
manager1
Fandím Novakovi ve QF, neni možné aby byl Nadal nejlepší v GS titulech jako hráč který nemá žádný TOP úder ve kterém by vynikal nad ostatníma. To že běhá jako srnka po celém kurtu má nejlepší bojovnost to moc nikoho nezajímá, elegance hry je slabá. Djok to pravdepodobne teda podepíše...
Reagovat
Tennisfan77
To co říkáš trošku smrtí hejty. Nadal má samozřejmě široký repertoár úderů a je to fenomenální tenista.

Nemám problém s tím, aby měl nejvíce GS, ono to stejně v jeho případě nic neznamená, protože všechny ostatní statistiky se svými rivaly prohrává, takže ty GS jsou taková náplast na duši.

Pokud zítra s Djokovičem prohraje, což se pravděpodobně stane, tak to bude kariérní finiš.
Reagovat
elsky
Já tomu říkam výtrol. Napsat něco tak provokativně, aby někdo reagoval.
Vlastně se to povedlo smile
Reagovat
elsky
Jinak Novak ten zápas asi opravdu vyhraje. Nadal včera proti Ožerovi nehrál svůj top..
Reagovat
Tennisfan77
Byť herectví je Nadalova velká deviza, tak musím říct, že letos mu poprvé věřím, že jej něco bolí.

Zatím má mou důvěru asi na 50%, pokud zítra bude tradičně běhat jako srnka, tak pouze zase potvrdí, že mu není nic a jenom neumí prohrávat. Necháme se překvapit.
Reagovat
Patik
Je to len mindgames v podaní Nadala..ako keby si ho nepoznal..on ide sám proti sebe.. Ráno povie ze umre a večer je ten co zabíja..
Reagovat
expert69
Jj nemá top úder, hlavně jeho forhand je nejhorší na okruhu. Za to djoko oko vyniká v úderech a né že tam běhá jak gymnastka. Jinak 30-28 co k tomu víc dodat akorát to, že se utkali 2015-2016 7x, což celkem zkresluje h2h...
Reagovat
peRFect
Jsou na okruhu nějakých 15 let. Tzn. ze skoro 60ti zápasů to vychází na 4 ročně. V letech 15-16 jak uvádíš se potkali 7x. Čím je tedy ta statistika zkreslená?
Reagovat
expert69
4 na 7 to je skoro dvojnásobeksmile Kolikrát se utkali v roce 2017? nebo 2018? V období temna v rafove kariéře se potkali 7x, když byl djoko na dně potkali se 2-3? rozdíl je ten, že rafa jezdil turnaje, které z psychického hlediska jezdit neměl, ale je bojovník a tak je jel. Oproti tomu djoko odpískal 2017 a část 2018, dokud se nedostal do optimální formy.
Reagovat
Pe3k
Nejvíce skresluje to, že se na RG utkali 10x a na Ao jen 2x.
Reagovat
Tennisfan77
A taky že H2H mimo antuku je s Djok/Fed od roku 2013 asi 0-20 smile
Reagovat
Skeec
Jejich soupeření ale nezačalo rokem 2013 smile
Reagovat
Tennisfan77
To je pravda, ale neporazit deset let na hardu hráče, se kterými si chci střihnout GOAT race, je trošku špaténka což? smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Amputace
A to, že Federer neporazil Nadala na antuce už dokonce 13 let, je ok a dá se v souvislosti s ním o GOATOVI mluvit?
Reagovat
Skeec
Tahle statistika je drobná kaňka, která ale vůbec nic neznamená. Řeknu ti ale co něco znamená, každý GS 2x a nejmladší kariérní GS. smile
Reagovat
Tennisfan77
No Ja nevím, 10 let prohravat všude mimo antuku a nikdy nevyhrat turnaj pro nejlepší hráče roku.

To je velka kaňka
Reagovat
Patik
To je síce pekná štatistika ale ako mu to pomôže zajtra proti Djokovicovi..
Reagovat
Patik
Tak Rafa nemá také kvality ako Novak aby sa k nemu dostal 10 krát v Austrálii..
Reagovat
Paixx
Jo, proto tam byl 6x ve finále
Djokovič byl ve finále FO 6x
Remíza
Reagovat
turista
H2H taky zkresluje doba 2005-2010, kdy si Nadal díky mnohem rychlejšímu rozjezdu kariéry udělal na Djokera brutální náskok, který se pak Novakovi těžko dotahoval.
Reagovat
Patik
Posledných 5 zápasov keď si odmysli človek atp cup tímovú súťaž sa stretli na antuke zajtra to bude už šiesty zápas po sebe na antuke tuším.
Reagovat
safi1313
Ze který višně zase spadlo toto jelito ? ;)
Reagovat
Patik
Je zaujímavé pozorovať tie kurzy v neprospech Nadala na French Open minulý rok to bolo na hrane a tento rok prišiel definitívne o pozíciu favorita..Nadalova kariéra je nakonci stačí už len podpis Djokovica..
Reagovat
paddy
"...being honest, every match that I play here, I don't know if gonna be my last match here in Roland Garros in my tennis career, no? That's my situation now."

ta noha nemusí být 100%, i když si nestěžoval

každopádně včera byl osobně na LM, což dnes mohlo sehrát roli
Reagovat
Marduch
Běhá jak srnka. 5 setu. Sejima ze sebe tlak očekávání verejnosti a zároveň mu to pomáhá jít zápas od zápasu uvolnene s potřebnou koncentraci a nekoukat, jak daleko je pohár. Který chce strašně, strašně moc. Pochopitelne. Utrhnout se na 22, kde jinde než v jeho království.
Reagovat
turista
No ale Nolda taky strašně moc chce ten pohár a 21.GS. Byli bychom v Djokolandu rádi kdyby tenhle 59. vzájemný zápas neprohrál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
My bychom byli rádi, kdyby prohrál až ten nasledující.smile Jakkoli, asi mi ze všech adeptů na titul, komu bych ho přál, zůstává už jen Alcarazsmile
Reagovat
turista
No Alcaraz může opravdu vypálit rybník všem. O tom žádná.
Reagovat
Patik
On chcel len povedať ze ak by ho tu Djokovic vyradil aby sme vedeli prečo.. Každopádne sú to smutné slová musí to byť tazke obzvlášť keď vie ze jeho rival môže hrať v top forme niekoľko sezón..
Reagovat
Paixx
Noha není 100% už od roku 2005
V tuhle chvíli hraje každej trénink i zápas s bolestí a po zápase prý kulhá. Taková je situace
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist