Němci dvakrát utekli z mečbolů a jsou ve finále United Cupu. Poprvé bodovala i Kerberová

6. 1., 16:54
Aktuality 6
UNITED CUP - Druhý ročník United Cupu zná své finalisty. Zatímco favorizovaní Poláci v čele s Igou Šwiatekovou (22) a Hubertem Hurkaczem (26) v semifinále přehráli Francouze už po dvouhrách, Němci získali oba body proti domácím Australanům až po odvrácení mečbolů. Poprvé po rok a půl dlouhé mateřské pauze se z výhry radovala bývalá světová jednička Angelique Kerberová (35), rozhodující bod pak přidali ve smíšené čtyřhře Laura Siegemundová (35) a Alexander Zverev (26).
Angelique Kerberová odvrátila mečboly a dočkala se první výhry po mateřské pauze.(© AFP)

Polsko – Francie 3:0

Polsko bude mít v letošním ročníku United Cupu šanci potvrdit roli největšího favorita, naši sousedé jsou po vítězství nad Francií ve finále. Zatímco v loňském semifinále prohráli jednoznačně 0:5 s pozdějšími šampiony ze Spojených států, proti zemi galského kohouta rozhodli už po dvouhrách.

Hubert Hurkacz přehrál v úvodním singlu 6:3, 7:5 Adriana Mannarina. Vítězi tří loňských turnajů ATP nenabídl jediný brejkbol a zasypal ho 15 esy. V každém setu slavil jeden brejk a po necelých dvou hodinách dostal svůj tým v Sydney do vedení.

Iga Šwiateková je letos stále stoprocentní a Polsku včetně mixu přinesla už šestý bod. Aktuální světová jednička v předchozích duelech smetla Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, Španělku Saru Sorribesovou i Číňanku Qinwen Zheng, ale proti Caroline Garciaové musela otáčet nepříznivé skóre. Úřadující šampionka Turnaje mistryň porazila předloňskou vítězku akce pro osm nejlepších tenistek sezony 4:6, 6:1, 6:1 a protáhla svou neporazitelnost na 15 utkání.

Hned v prvním gamu na returnu měla tři brejkboly v řadě, ale Francouzce se přesto podařilo skóre srovnat. V dalším průběhu úvodního dějství už se Šwiateková k žádné šanci nepropracovala a v sedmé hře poprvé a naposledy ztratila podání. Následující dva sety trvaly méně než 35 minut a Polka v obou z nich dominovala.

Momentální 15zápasová neporazitelnost je její druhá nejdelší. Během sezony 2022 předvedla neskutečnou sérii 37 vítězství, která je nejdelší v tomto století.

Do smíšené čtyřhry Hurkacz se Šwiatekovou nastoupit nemuseli. Prostor dostali Katarzyna Kawaová s Janem Zieliňským, kteří přehráli dvakrát 6:3 Elixane Lechemiaovou a Édouarda Rogera-Vasselina.

Austrálie – Německo 1:2

Domácí fanoušky v Sydney rozesmutnili více než dvě hodiny po půlnoci němečtí tenisté. Australany udolali 2:1 na zápasy po třech vyrovnaných bitvách, přestože ve všech čelili mečbolu. Dvakrát z nich unikli a získali dva body.

První bod pro Němce vydolovala Angelique Kerberová. Bývalá světová jednička a grandslamová šampionka porazila po více než dvou a půl hodinách boje 4:6, 6:2, 7:6 Ajlu Tomljanovicovou, když v závěrečném tie-breaku přežila dva mečboly, a na čtvrtý pokus si připsala první výhru po 18 měsíců dlouhé mateřské pauze.

Statistika zápasu Ajla Tomljanovicová – Angelique KerberováStatistika zápasu Ajla Tomljanovicová – Angelique Kerberová (@ Livesport)

"Byl to neskutečně těžký zápas, ale do poslední chvíle jsem nepřestávala věřit. Tohle je moje první výhra po velmi dlouhé době a hlavně jsem šťastná za bod pro Německo," radovala se 35letá Kerberová.

Do hry o postup Austrálii vrátil Alex de Minaur. Po skalpech Taylora Fritze a Novaka Djokoviče zaznamenal letos už třetí skalp hráče TOP 10 v řadě, když po obratu porazil 5:7, 6:3, 6:4 světovou sedmičku Alexandera Zvereva a v osmém vzájemném duelu si s ním připsal teprve druhé vítězství.

Druhý semifinálový souboj vyvrcholil až 2 hodiny a 20 minut po půlnoci dramatickou smíšenou čtyřhrou. Zverev společně s veteránkou Laurou Siegemundovou udolali po zlikvidování dvou mečbolů 7:6, 6:7, 15:13 deblové specialisty Matthewa Ebdena se Storm Hunterovou a odšpuntovali německé oslavy.

"Po dvouhře jsem byl hodně zklamaný, ale musím říct, že to byl skvělý zápas," řekl Zverev, který dnes strávil na kurtu přes pět hodin a při čtyřhře ho trápily křeče. "Ale před čtyřhrou jsme pořád měli šanci a jsem rád, že jsme postoupili," dodal.

Finále mezi Polskem a Německem se bude hrát v neděli od 17:30 místního času (7:30 SEČ). Ve dvouhrách se dají očekávat souboje Šwiatekové s Kerberovou a Hurkacze se Zverevem.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

6
Přidat komentář
smooke1
Já jsem zase zvědav jak zverev zregeneruje
Reagovat
aligo
Angie hrála dneska fantasticky
Reagovat
baba
myslím, že vražda v přímém přenosu by to byla i proti Alje, vlastně proti komukoliv...Iga je teď prostě asi jiný level
Reagovat
baba
oprava - Ajle
Reagovat
Mantra
Já jsem zvědav jak obstojí Andželína proti IS - podle mě, když bude IS hrát na plno (jako že spíš ne), tak to bude vražda v přímém přenosu.
Reagovat
frenkie57
Andží je bez šance, i když bude IS hrát na ten půlplyn. Za prvé má roky a druhé není nijak zvlášť rozehraná, těch pár zápasů na UC nemuže stačit. Jak říkáš, vraždění neviňátek.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist