Obrat na poslední chvíli. Keysová ukončila jízdu 16leté Andrejevové a vyhrála na trávě i podeváté

10. 7. 2023, 14:31
Aktuality 11
Madison Keysová (28) byla pár míčků od toho, aby přišla o letošní neporazitelnost na trávě. Bývalá světová sedmička ovšem na poslední chvíli zahájila obrat a kvalifikantku Mirru Andrejevovou (16) zdolala 3:6, 7:6, 6:2. Američanka tak vyhrála i devátý letošní zápas na nejrychlejším povrchu, vůbec poprvé ztratila set. O první semifinále ve Wimbledonu zabojuje proti světové dvojce Aryně Sabalenkové (25).
Madison Keysová (© Wimbledon)

Madison Keysová prožívala ještě před pár týdny nepovedenou sezonu. V úvodních pěti měsících byla nejdál dvakrát ve čtvrtfinále, ovšem s příchodem travnaté části sezony se neskutečně rozjela. V Eastbourne brala svůj třetí titul z nejrychlejšího povrchu a ve Wimbledonu natáhla letošní neporazitelnost na zelených pažitech už na devět utkání, navíc vyhrála 18 z 19 setů.

Poprvé musela do rozhodující sady až v osmifinále nejslavnějšího turnaje proti senzaci a kometě sezony Miře Andrejevové. Bývalá světová sedmička byla dokonce za stavu 3:6, 1:4 jediný míček od manka setu a dvou brejků. Seřídila však mířidla a ve zbytku utkání už byla lepší hráčkou. Na postup do svého teprve druhého grandslamového čtvrtfinále za poslední čtyři roky potřebovala bývalá finalistka US Open dvě hodiny a pět minut.

Statistiky zápasu Keysová - Andrejevová

Andrejevová hrála ještě v úvodu sezony juniorské akce a došla do finále dívčího Australian Open. Na profesionální úrovni absolvovala 32. letošní zápas a teprve počtvrté našla přemožitelku. Na dospělých grandslamech debutovala na nedávném French Open a z kvalifikace prošla až do třetího kola. Ve Wimbledonu tento výsledek o jeden stupínek vylepšila.

Na začátku roku byla na konci třetí stovky žebříčku a nyní ji čeká premiérový posun do TOP 100 někam k 64. místu. Ruská teenagerka se mohla stát nejmladší grandslamovou čtvrtfinalistkou od Sesil Karatančevové na French Open 2005. Ve Wimbledonu nejmladší po 26 letech, v roce 1997 se mezi osmičku nejlepších probila Anna Kurnikovová.

Američanka se dostala do čtvrtfinále Wimbledonu podruhé v kariéře (2015) a o první semifinále v All England Clubu zabojuje proti světové dvojce Aryně Sabalenkové.

Sabalenková posbírala v úvodní půlce letošní sezony více výher než za celý loňský rok a ve Wimbledonu sbírku skalpů úspěšně rozšiřuje. Běloruska, která má stejně jako na nedávném French Open možnost sesadit z trůnu Igu Šwiatekovou, postoupila už při čtvrté grandslamové účasti v řadě alespoň do čtvrtfinále.

Ve Wimbledonu, kde po letošním Australian Open útočí na druhý grandslamový triumf, stále plní roli jedné z největších adeptek na titul. V All England Clubu zatím předvedla jediné výraznější zaváhání, ovšem proti Jekatěrině Alexandrovové v pondělním osmifinále to nebylo.

Rusce, která do utkání nastupovala s letošní bilancí 10:1 na travnatých dvorcích, povolila pouhé čtyři gamy a dorazila ji potupným kanárem. Od stavu 4:4 už neztratila ani jednu hru a v zápase nemusela řešit žádnou brejkbolovou hrozbu.

Světovou dvojku čeká ve čtvrtfinále další z letos skvěle hrajících tenistek na trávě, a to rozjetá Madison Keysová. S Američankou má vyrovnanou bilanci 1:1. Sabalenková bude usilovat o své šesté grandslamové semifinále, všechna zaregistrovala v posledních dvou letech a to premiérové si zahrála právě ve Wimbledonu.

Poprvé od French Open 2013 jsou ve čtvrtfinále grandslamu všechny čtyři nejvýše nasazené hráčky, konkrétně ve Wimbledonu premiérově od roku 2009.

 

Rybakinová se na kurtu zdržela jen 20 minut

Jelena Rybakinová ztratila úvodní set na turnaji se Shelby Rogersovou, ale další zaváhání zatím nepřipustila. Obhájkyně titulu si následně poradila s Alizé Cornetovovou, ve třetím kole deklasovala za necelou hodinu domácí naději Katie Boulterovou a síly pošetřila i v pondělním osmifinále.

Nasazená trojka se na kurtu zdržela jen zhruba 20 minut, když jí za stavu 1:4 ze svého pohledu kvůli problémům se zády vzdala semifinalistka nedávného French Open Beatriz Haddadová Maiaová.

Loňská šampionka se ve svém čtvrtém čtvrtfinále na majorech utká v repríze finále předchozího ročníku s Ons Jabeurovou, která deklasovala chybující dvojnásobnou vítězku Petru Kvitovou. Poslední dva souboje o grandslamové semifinále vyhrála.

Poprvé v kariéře prošla mezi nejlepší osmičku na některém z podniků velké čtyřky dvakrát. V All England Clubu má famózní bilanci 14:1, jediný nezdar zaregistrovala v předlonském osmifinále proti Aryně Sabalenkové.

O dalších čtvrtfinalistkách se rozhodlo už v neděli, světová jednička Iga Šwiateková se střetne s Elinou Svitolinovou a Markéta Vondroušová s Jessicou Pegulaovou.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
pondělní výsledky (10. 7. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Jabeurová (6-Tun.) - Kvitová (9-ČR) 6:0, 6:3
Keysová (25-USA) - M. Andrejevová (-) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2
Sabalenková (2-) - Alexandrovová (21-) 6:4, 6:0
Rybakinová (3-Kaz.) - Haddadová Maiaová (13-Braz.) 4:1 / skreč
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
IngStavinoha
a bude teď už nebezpečná každé soupeřce
Reagovat
Mantra
vždycky byla. Podle mě silně nedoceněná hráčka, která by si ten jeden taky zasloužila.smile
Reagovat
EllNino
Pokud ho vyhraje, tak si ho zaslouží smilesmile
Reagovat
Mantra
s tím souhlasím.
Reagovat
EllNino
Třeba taková Dementieva, Safina, Jankovic možná i naše Karolína by si ho zasloužily teda mnohem více ...
Reagovat
Mantra
pokud by ho vyhráli, tak ano smile
Reagovat
Liverpool22
Šanci na GS už měla na USO 2017, kde jsem jí i tipoval na vítězku, ale nedala to v hlavě. Slůně jí tenkrát přejela smile Prostě Keys nemá na velké zápasy hlavu smile Pamatuji si taky zápas o bronz na OH s naší Kvitovou, kde taky moc chtěla, ale hlavička jí zase nepustila.
Reagovat
Mantra
třeba už jí má? Kdo ví?
Reagovat
Liverpool22
Uvidíme v případném zápase s Arynou a pak v SF s naší Petrou nebo Rybkou
Reagovat
Mantra
tam bude Jabeur smile
Reagovat
Liverpool22
smile Petra smile nebo Rybka smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist