To byl výprask. Kvitová získala v osmifinále Wimbledonu jen tři gamy a schytala kanára

10. 7. 2023, 19:05
Aktuality 63
Petra Kvitová (33) se po druhém triumfu ve slavném Wimbledonu teprve podruhé probojovala do druhého týdne nejslavnějšího turnaje a její působení v závěrečných bojích mělo velmi krátké trvání. Česká jednička schytala v osmifinále za hodinu a pár minut výprask 0:6, 3:6 od světové šestky Ons Jabeurové (28) a přišla o letošní neporazitelnost na trávě. Tunisanka si ve čtvrtfinále střihne reprízu loňského finále s obhájkyní titulu Jelenou Rybakinovou (24).
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

Petra Kvitová po slabším období senzačně ovládla podnik WTA 1000 v Miami a stala se vůbec první českou šampionkou turnaje. Poté však laborovala se zraněním nohy a v rámci antukového jara prohrála oba zápasy. Následoval další překvapivý triumf, a sice v Berlíně, dokonce bez ztráty jediného setu. Ve Wimbledonu se tak do české jedničky vkládaly velké naděje.

Dvojnásobná šampionka nejslavnější tenisové akce (2011 a 2014) sice podruhé od roku 2014 prošla do druhého týdne, ale na první čtvrtfinále v tomto období stále čeká. V osmifinále schytala zhruba za hodinu výprask od loňské finalistky Ons Jabeurové, kterou v All England Clubu před čtyřmi lety porazila, a přišla o letošní stoprocentní úspěšnost na travnatých dvorcích.

Statistiky zápasu Kvitová - Jabeurová

Majitelka 31 titulů předvedla v souboji bývalých světových dvojek a aktuálních členek TOP 10 jeden ze svých nejhorších výkonů v kariéře. V utkání trefila jen čtyři vítězné údery a spáchala 26 nevynucených chyb, po prvním podání získala pouhých 46% bodů a po druhém 24% a dokázala odvrátit jen jeden ze sedmi brejkbolů.

V úvodním dějství se odehrálo celkem 37 fiftýnů, Češka jich na svou stranu získala jen 11 a utrpěla potupného kanára. Ve druhé sadě se velmi rychle dostala do manka dvou brejků a k obratu jí nepomohlo ani snížení manka z 1:4 na 3:4. V posledních dvou gamech neuhrála jediný bod.

Svůj nejlepší letošní výsledek na grandslamech tak znovu nevylepšila a dál čeká na první čtvrtfinálovou účast na majorech od French Open 2020. Ve čtvrtfinále dvouhry letošního Wimbledonu je z Čechů pouze Markéta Vondroušová.

"Není to úplně slušné, ale dneska jsem prostě dostala na 'pr' tři tečky a 'l'. A tak jsem to i vzala. Doufala jsem v otočku, že se do zápasu dostanu ještě ve druhém setu, ale dostala jsem výprask. Tak to prostě je a nemůžu s tím nic dělat. Ons je navíc dobrá holka. Proto jsem se u sítě usmívala," řekla Kvitová.

Jabeurová si na druhém grandslamu v řadě zahraje čtvrtfinále, na nedávném French Open v něm padla ve třech setech s Beatriz Haddadovou Maiaovou. Hned o dvojí reparát bude usilovat proti Jeleně Rybakinové, s níž prohrála finále loňského Wimbledonu. S ruskou rodačkou reprezentující Kazachstán má momentálně vyrovnanou bilanci 2:2. Tunisanka vyhrála na trávě od začátku předloňské sezony 26 z 31 duelů.

Čtvrtfinále žen je po pondělním programu kompletní. Kromě Jabeurové s Rybakinovou, které vzdala Haddadová Maiaová, se o semifinále poperou Iga Šwiateková s Elinou Svitolinovou, Vondroušová s Jessicou Pegulaovou a Madison Keysovou s Arynou Sabalenkovou.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
pondělní výsledky (10. 7. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Jabeurová (6-Tun.) - Kvitová (9-ČR) 6:0, 6:3
Keysová (25-USA) - M. Andrejevová (-) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2
Sabalenková (2-) - Alexandrovová (21-) 6:4, 6:0
Rybakinová (3-Kaz.) - Haddadová Maiaová (13-Braz.) 4:1 / skreč
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
tommr
i přes výprask od Jabeurové dopad letošní Wimbledon pro Petru relativně dobře a má velkou šanci že se v žebříčku posune na 8.místo těsně za Gauffovou. Předstihnout už jí může jen Keysová která by ale musela dojít minimálně do finále ...
Reagovat
Mony
Viděl jsem toho dost a dnes si rozhodně ty velké peníze zasloužili více chlapi..tedy až na Jirku Lehecku, pro kterého byl Medvěd velkým soustem. Progres ale ukazuje.
Nejvíc jsem si vychutnal Eubankse, který nasel slabá místa u Tsipika, hlavně spolehlivé topspiny po lajnach, kde už to Řek nepokryl. Rune má v tech koncovkách více štěstí, než umu, ale i to se počítá.
U holek kromě zápasu Keys-Andreeva vcelku jednoznacné vyhry. Ve jmenovanem zapase se zase ukázala rozhodci, která v dramatické koncovce dala mladé Ruské trestný bod za uklouznutí a vypadlou raketu z ruky!smile..Pakže v této zautomatizovane době jestřábu jsou rozhodci k nicemusmile
Rozhodně má Wimbl grády a atmosferu závidenihodnou

..Tak Maky, dobře se vyspi a těším se, že snad sice silnou, ale monotóní miliardářskou dcerku prechytračiš.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naložil sis toho hodně a je to znát.
Jirka na Medvěda měl, srovnal s ním krok, ale zranění ho definitivně vyřadilo.

Rune je sebevědomej hejsek, proto má na BP silnější hlavu. Gríša ho měl v hrsti, ale skončil jako vždy - jeho výměny budou ozdobou HL, ale velkého vítězství se díky slabé hlavě nedočká.

A Miru jsem zatím neviděl smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
takže jsem skoukl Mirusmile No tvl, jestlis to odhození rakety neviděl a namísto toho to viděl jako pokračování pohybu, tak teda jako nevímsmile
Při skluzu se jí zasekla teniska a ona pak, možná v pokračování pohybu, vztekle mrštila raketou. Bez debaty, zcela jasně. A pokud už jedno varování měla, pak to bylo od upíra zcela správné rozhodnutí.
Spratkovatost se nemá podporovat a na Wimbledonu tuplem ne.
Reagovat
Mony
Vždyť se sotva držela na nohou při uklouznuti. Jak jeste mohla házet raketou? Ta ji vypadla z ruky po klouzanci
Reagovat
Petr_Fisk
Uklouzla a pak k tomu mrskla vztekle s raketou.
O raketu se nijak neopřela.
Je to na videu jasně vidět.
Reagovat
Holahej
Eubanks, obr nad 2m, říkali druhý nejvyšší po Isnerovi, vyhrál díky podání, které bylo pro Tsi nehratelné.., hry málo, plus Tsi dvojchyby zrovna na bigpointy, jedna v TB a set pryč, druhá proti BB a další set pryč, jinak na body "vyhrál" Tsi 149/137,BREAK POINTS WON 5/13, win37/UE17,Eubanks win53/UE56, BREAK POINTS WON 3/7,...měl štěstí, podání první úder, napsalo výsledek, pro mě divácky nezajímavé sledovat víceméně jen podání..
Reagovat
Mony
To nebylo jen o podání, které Eubanksovi také nepsala pořád a několikrát o game na servisu přišel.Skvele ale bylo vidět, jakým způsobem si prohrané servisy dokázal vzít zpět.
Reagovat
Holahej
Petra Kvitová před zápasem na adresu Ons Jabeur.
"Myslím, že Ons se zlepšuje každým dnem. Je hezké vidět, že se jí daří. Vím, že letos měla zdravotní problémy. Umí měnit rytmus hry a má skvělý cit pro míč. Zápas s ní si určitě užiji. Ona je skvělá, v šatně spolu vždy vtipkujeme."

H2H 4:1, po zápase...Uns mě zničila. Podala výborný výkon. Prohrála jsem strašně rychle, což se mi často nestává. Udělala jsem moc chyb. Asi jsem příliš riskovala.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Člověk se nemá do ničeho nutit, ani do toho být uvolněný.smile
Reagovat
Kandinsky1
Ona je skvělá, v šatně spolu vždy vtipkujeme. Třeba dneska mi řekla, že mi dá pozítří kanára, to jsme se nasmály.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestlipak vtipkovaly i po zápase... Možná jí Žabka pustila studenou sprchu smile
Reagovat
arvncr
Tu jí pustila na kurtu, v šatně už nemusela.
Reagovat
Holahej
Zkazil vám zápas dojem z letošního Wimbledonu?
Nehodnotím ho úplně špatně. Prohrát ve čtvrtém kole bolí, ale na druhou stranu jsem očekávala, že v něm potkám silnou soupeřku. Kdo chce turnaj vyhrát, musí porazit ty nejlepší, což se mi nepovedlo. Ale nevybouchla jsem. Uhrála jsem to, co jsem měla..../207 000 GBP/

Jak vidíte svou vzdálenější sportovní budoucnost?
Vy jste nějací zvědaví. (směje se) Zatím pro vás žádnou zajímavou zprávu nemám. Ale nechystám se skončit s tenisem, jestli vám to takhle stačí.
Reagovat
Mony
Připadalo mi, stejně jako u Jirky, že jsou dnes úplně mimo a bez sebevědomí
Reagovat
EllNino
Jirka byl zraneny, zapas by jinak asi vypadal, kdyby mel nohu ok
Reagovat
Mony
A jo, nějaký puchýře tam asi měl. I Medvěd přiznal, ze trochu horší pohyb pak zaregistroval.
Reagovat
farr
Žádný jen puchýře, lol zas taková princeznička Jirka není, větší zánět v nártu, otok nevi proč, ja ale vím proč...smile Nepochopitelně neukončený zápas ve 3 setech s nýmandem Paulem to Jirku stálo možná i SF když vidím teď dál ten pavouk... Škoda...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, někde vele to píšu - GS_ je prostě maratón a silami se musí šetřit.
Reagovat
victim
Servis z leva po celý turnaj doslova tragédie.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak leva už moc v kurzu nejsousmile
Reagovat
JohnB
Petra předvedla grandiózní výkon a 3 uhrané gamy byly jen třešničkou na dortu. Takhle vypadá reprezentace.
Reagovat
Kozoroh
No byla to hrůza. smile Petra nejenže celý zápas tahala za kratší konec, ale ani moc nebojovala, bylo k vidění několik míčů, které nedoběhla, ač při větším zápalu do boje by byly hratelné.
Reagovat
Pavol
Ja to skúsim. smile
Reagovat
Pavol
Aj Pegula zrejme vyhrá. smile
Reagovat
Liverpool22
Peggy s Markétou zatím nikdy nehrála a tak je to dost nečitelný zápas - podle žebříčku je favoritka Peggy.
Zápas Rybky s Žábou bude reprízou loňského finále - bude to tedy dost sledované a vyhecované hlavně ze strany Žáby. Bilanci mají 2:2 a tak šance jsou hodně vyrovnané cca 55:45 pro Rybku - takže těžko tipovat smile
Reagovat
jackiec
Naše vyhraje, pegula potvrdí roli pseudograndslamové hráčky kdy ve třiceti jsou ty čtvrtfinále jejím maximem. Na víc nemá, případně by dostala po prdeli hned pak od někoho z big3.
Reagovat
Liverpool22
Je pravda, že Peggy je hratelná a pro Markétu je to obrovská šance na další velký úspěch smilesmile
Reagovat
PetaM
Doufám, že si Petra užila své poslední osmifinále Wimbledonu, tak uvolněnou jsem jí teda dlouho neviděl. Více takových uvolněných zápasů.

Ale ona to stejně moc neřeší, vlastně ani není proč. :D Zbytečně ve Wimbledonu cítí tlak. Ne Petro, opravdu tě tam už nikdo za favoritku nepovažuje. :D I kdybys tam přijela s titulem z Berlína, Eastbourne a čímkoli jiným. :D

Na druhou stranu, letos dva tituly, kdo to má. :D Třeba se letos ještě zadaří. Proč by ne, největší strašák dnes právě skončil. :D
Reagovat
Dobry-den
37 % lidí zde na TP ji dle ankety za favoritku považovalo.

Tak kdo to byl, 446 lidí, přiznejte se. smile
Reagovat
com
ja patrim mezi tech 238 co povazovalo za viteze Kájíska smilesmile
Reagovat
PetaM
To je spíše přání, aby vyhrála a tedy byla favoritkou. :) Já si to taky přál. Ale Petra holt vyhrát třetí titul nechtěla. :) Její věc. :D
Reagovat
Liverpool22
Já tady na TP tipoval za vítězku Rybku a zatím nelekla smile U Petry to bylo spíše přání fanoušků, ale realita je už jiná. Prostě už jsou na WTA mladší pušky, které jsou hladové po úspěchu smile
Reagovat
LukasH
Jenže to právě tak není. Petra je pořád naprosto konkurenceschopná, což letos dokázala mnohokrát. To, že na GS hraje od 50 % svojí úrovně dolů, je věc druhá. A Wimbledon je pro ni nejhorší. Skoro už jako antuka smile
Reagovat
Liverpool22
Na GS musí vyhrát 7 zápasů a to už prostě Petra nedá - je rozdíl mezi turnajem např. v Berlíně a GS.
Reagovat
LukasH
V Miami jich vyhrála 6. Jde o to, že na GS nehraje dobře obecně vůbec od prvních kol.
Reagovat
Liverpool22
Ano v Miami vyhrála 6 zápasů, ale na těchto turnajích typu Miami si vždy jedna z BIG 3 vezme volno nebo pošetří síly a skrečuje. Zkrátka Iga + Rybka + Aryna už se soustředí hlavně na GS a to jak mentálně, tak fyzicky.....
Reagovat
jackiec
Souhlas, já už po Berlíně říkal že kvitka bude ráda když postoupí do druhého týdne, na GS nepřešla snad 3 roky přes 3. kolo, nebyl důvod ji tak věřit, na závěrečná kola už nemá,tam se hraje jiná liga a takové Miami, Berlín...jak říká starý Kukal, všechno krom GS jsou jen takové přípravné turnaje.
Reagovat
LukasH
Nevím, jaká jiná liga. Všechny hráčky kromě Igy Petra porazil a některý letos (Rybakinu a Alexandrovou dvakrát). Nebyl důvod jí věřit proto, že prostě na GS až na výjimky dobře nehraje, hráčky nehráčky.
Reagovat
jackiec
Se 4 vítěznými míčky se GS nevyhrávají.
Reagovat
Kandinsky1
To říkal Lendl. Možná oba.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Souhlas.
Základní faktory prohry vidím tři: pomalou trávu, přílišnou "uvolněnost" a Vaňkasmile
Reagovat
Kandinsky1
Copak to, ale podle sázkovek to snad byla šestá největší favoritka smile
Reagovat
horska.kraslice
kdo ji sledujeme v průběhu kariéry, tak se přece ani tak moc nedivíme. Petra to prostě tak má. Nahoru dolů, nebe peklo. Teď jí prostě po osmi vyhraných zápasech na trávě došlo. Co se odehrálo kolem a v její mysli, to nikdo neví a taky proč? Je to prostě Petra. Já osobně ji tak beru, se vším všudy. A přeju jí vše dobré. Těším se na její další zápasy. Jsem přesvědčena, že se opět dočkáme bojovné lvice. smile
Reagovat
aape
u ní spíš jde o to, že paradoxně po dvou titulech se pro ni stalo z Wimbledonu trauma, takže se tam nejpozději ve 4. kole úplně zadře, a i kdyby proti ní nastoupil podavač míčků, dopadlo by to stejně neslavně..
Asi by se měla spíš už naladit na turnaje, kde dokáže ukázat, co v ní je a Wimbledon nechat být, myslím, že by jí to nikdo neměl za zlé,,
Reagovat
Patik
Mno jo.. Lvice dostala kanara..co nedala nejaký hystericky roar.. Za hodinu bolo vymaľované.
Reagovat
NovacekTP
smile fakt pěkný
Reagovat
Otmar
No to bylo fakt špatné, lvice zřejmě po těžkém průjmu. Vzpomenu na lepší špíly, ukončím vyšetřování a zapomenu!!smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ty jo, to byla pecka, Damiano Damiani a Franco Nerosmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak tady asi budu muset zavést termín ležtalk, protože ničemu to není podobnější. A samozřejmě to není výsadou jen Kvítí a Káji, jakkoli v jeho používání jasně vedou.smile
Reagovat
Dobry-den
Dneska to byl sice jeden z nejhanebnějších výkonů, jaký kdy předvedla, ale nepřipadalo mi, že by ji na výsledku nějak záleželo. Myšlenkama už je beztak na svatbě, v Montrealu už bude hrát Vaňkovic. smile
Reagovat
IngStavinoha
jeden pták navíc už tady nepadá na váhu ;-)))
Reagovat
EllNino
Nebude už "za Montréalom" běhat i Wozejk? smile Nevím, kdy se má vrátit :))
Reagovat
IngStavinoha
a s ní i Mad - pokud možno proti ukropolskému bloku angažovaných sufražetek smile

Petra má před sebou ještě nejmíň čtyři další GS a řadu menších šancí na 32 a 33 - ten dnešní splachovák rychle vymazat smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
A to za ty tři může být ještě ráda.
Reagovat
IngStavinoha
ty stats jsou u selky strašlivé - přebrat si to musí zase jen sama v sobě smile
Reagovat
Kandinsky1
To jo. W/UE 4/26 smile
Reagovat
com
Gratulka.. smile Po tech sebejistych vyjadreni, kdy Kvitovic blila jednu perlu za druhou - ze bude uvolnena, ze si konecne zahraje s dobrou souperkou, ze si zapas s Dzeberkou uzije - jo to sme vsichni videli.. Pekne se ji to vratilo smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
jseš tu přesně podle síťového grafu ;-)))
Reagovat
hanz
Ino jo, furt... Zato Plíškovic už je tejden někde na Kanárech a zdí se jí o tom GS .... smile
Reagovat
Alien
Absolutní souhlas. Toto byl jeden z nejtragičtějších zápasů letošního Wimbledonu. Horší už byla jenom Ida Rasken!
Reagovat
LukasH
takhle to sice vůbec neřekla, ale je jasný, že dnešní výkon a porážka jsou voda na mlejn smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist