Osmnáctiletá kvalifikantka Raducanuová neztratila set ani s Bencicovou a je na US Open už v semifinále!

8. 9. 2021, 21:29
Aktuality 21
US OPEN - Emma Raducanuová pokračuje ve fenomenálním debutu na US Open. Osmnáctiletá rodačka z Toronta a nejmladší britská čtvrtfinalistka a nyní i semifinalistka grandslamů po 46 letech v New Yorku včetně kvalifikace vyhrála osm zápasů a set jí nedokázala sebrat ani olympijská šampionka Belinda Bencicová, kterou porazila 6-3 6-4. O finále bude historicky první kvalifikantka v semifinále US Open bojovat s Marií Sakkariovou.
Profily hráčů
Emma Raducanuová (© AFP)

Emma Raducanuová do letošní sezony naskočila až v červnu a na domácí půdě ve Wimbledonu si po skalpech Vitalije Ďjačenkové, Markéty Vondroušové a Sorany Cirsteaové připsala svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a na nejslavnějším turnaji světa prošla až do osmifinále, v němž vzdala Ajle Tomljanovicové.

V životní formě pokračuje i na amerických betonech, z posledních 18 duelů má bilanci 16-2. Po finálové účasti na podniku WTA 125k v Chicagu se bez ztráty jediného setu prostřílela z kvalifikace až do semifinále US Open. Po cestě mezi nejlepší osmičku ničila jednu soupeřku za druhou. V kvalifikaci se ještě rozehřívala a ve třech zápasech ztratila 16 gamů, v hlavní soutěži v pěti utkáních soupeřkám dohromady povolila jen 22 her.

Osmnáctiletá Britka nedala šanci Stefanii Vögeleová (6-2 6-3; 24 vítězných úderů - 18 nevynucených chyb), Shuai Zhang (6-2 6-4; 27-11), Saře Sorribesové (6-0 6-1; 23-16), Shelby Rogersové (6-2 6-1; 18-14) ani Belindě Bencicové (6-3 6-4; 23-12).

Do zápasu s rozjetou olympijskou vítězkou, která do čtvrtfinále také prošla bez ztráty setu, měla pomalejší začátek. Ztratila hned první servis, ale stav 1-3 pěti získanými hrami v řadě otočila. Ve druhé sadě odvrátila všechny tři brejkboly (v jednom gamu), jediným brejkem rozhodla o svém postupu a znovu vylepšila svůj nejlepší výsledek na podnicích velké čtyřky.

"Belinda byla strašně těžká soupeřka. Musela jsem si dát pozor především na rychlost jejích míčů, protože dává opravdu velké rány," řekla Raducanuová, dcera rumunského otce a čínské matky narozená v kanadském Torontu.

Raducanuová je v open éře vůbec první kvalifikantkou v semifinále amerického grandslamu a v historii US Open třetí semifinalistkou figurující mimo elitní stovku žebříčku po Billie Jean Kingové (semifinále 1979) a Kim Clijstersové (triumf 2009).

Navíc se jí povedlo něco naprosto nemyslitelného. Ještě na začátku Wimbledonu byla až 338. hráčkou světa a britskou desítkou. Nyní má jistý posun na 51. místo a roli britské jedničky, na kterém nahradí Johannu Kontaovou, jež tento post hájila skoro šest let.

Raducanuová bude ve čtvrtečním semifinále čelit Marii Sakkariové, která vyřadila českou jedničku a finalistku ročníku 2016 Karolínu Plíškovou.

V semifinále letošního US Open jsou tak dvě teenagerky, včera postoupila čerstvě 19letá Leylah Fernandezová a o finále si zahraje se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou.

"Ukazuje to, jak silná je nastupující generace," komentovala to Raducanuová, jež potěšila několik mladých fanoušků společnými selfie při odchodu z kurtu. "Ale starám se především o to, co můžu ovlivnit, protože nakonec je to moje vlastní cesta," dodala.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
středeční výsledky (8. 9. 2021)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Raducanuová (Brit.) - Bencicová (11-Švýc.) 6-3 6-4
Sakkariová (17-Řec.) - Kar. Plíšková (4-ČR) 6-4 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
tommr
s odstupem času se mi už porážka Markéty Vondroušový ve druhým kole Wimbledonu nejeví tak tragická ... smile
Reagovat
FerrariF50
Já hlavně miluju jméno Emma a příjmení Raducanu mi zase připomíná Triss Ranuncul :-D Takže ji budu muset mít rád i kdybych nechtěl :)
Reagovat
SydneyOpen
Triss Ranuncul smilesmile ale na Yennefer neměla smile
Reagovat
Blondie
Pche. Triss byla takový ten typ usměvavé "hodné holky", která s nikým nechtěla být v konfliktu, ale v zákulisí byla zbabělá a šla i blízkým lidem po krku, hezky s dýkou do zad.

Jak jí řekla Yen - poznávám ten úsměv "ku**y neviňátka" smile

Já raději baby jako Yen, ručně stručně, jasně, drsně, ale celkem férově a z očí do očí :D
Reagovat
FerrariF50
Jsou to ženský, ty si jdou po krku a ještě když jde o chlapa. Ale ve hrách a zvláště v téměř dokonalé trojce se mi líbila vzhledově víc rozhodně Triss, ale jinak mám hodně rád obě :)
Reagovat
Blondie
No jo, hry... :D
Mě pobavilo, jak spousta fanoušků vyšiluje, že Triss v seriálu má tmavší pleť - ale že má v seriálu gigantický výstřih, ačkoliv v knize je výslovně psáno, že dekolty nikdy nenosí, to už nevadilo smilesmile
Reagovat
Blondie
pardon, oprava: že má ve HRÁCH výstřih
Reagovat
FerrariF50
Seriál nebyl špatný, ale nejlepší snad první díl, jinak hry jsou promakaný, obzvláště trojka :) Mnohem lepší než seriál.
Reagovat
Blondie
Já zbožňuju knihy. Četla jsem asi milionkrát, snad pokaždé tam najdu něco nového, zajímavého... :D
Reagovat
brixner
Jo no, já taky čtu vob slova a pak vim kulovýsmile
Reagovat
Alien
Jaká Triss?
Reagovat
Blondie
Postava z knihy, následně i počítačových her a seriálu :)
Reagovat
Titan
Britka, narozená v Kanadě rumunskému otci a čínské matce, to prostě nevymyslíš...smile
Reagovat
Serpens
Zajímavá tenistka... ale ještě bych počkal, těhle náctiletých zázraků zničehonic v semifinále GS bylo v posledních letech celá řada, a ne všechny se nakonec chytily...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ovšem na druhou stranu některé vyhrály titulsmile
Reagovat
com
v pristim kole pudes smilesmile
Reagovat
FerrariF50
Tak pravděpodobný to je, ... ten tlak a v jejich letech nebude lehký ustát.
Reagovat
com
Pokud bude hrat se Sakkari, tak budu fandit Emme smile Ale proti Karoline nepudu smilesmile
Reagovat
FerrariF50
Tak to já taky ne, to bych ji musel mít oblíbenou asi jako kdysi Sharapku a i tak jsem nefandil proti češkám, ale spíš mi je v takové situaci jedno, kdo vyhraje :)
Reagovat
brixner
Pude!
smilesmile
Reagovat
FerrariF50
Je hustá, já ji fandim a už teď je moje nová oblíbenkyně :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist