Patnáctiletá Gauffová v Melbourne vyřadila obhájkyni titulu Ósakaovou!

24. 1. 2020, 10:28
Aktuality 85
AUSTRALIAN OPEN - Ženská dvouhra na Australian Open přišla už ve třetím kole o svou loňskou šampionku Naomi Ósakaovou. Favorizovanou Japonku vyřadila teprve patnáctiletá americká hvězdička Cori Gauffová, která zvítězila 6-3 6-4, soupeřce oplatila debakl z loňského US Open a postupem do osmifinále vyrovnala své grandslamové maximum z Wimbledonu 2019. O premiérové čtvrtfinále se utká s krajankou Sofií Keninovou.
C. Gauffová a N. Ósakaová (© AFP)

Cori Gauffová si loni ve Wimbledonu pouhé tři měsíce po oslavě 15. narozenin odbyla velmi úspěšnou premiéru na grandslamu, když se z kvalifikace dostala až do osmifinále. Na US Open, na které dostala kontroverzní divokou kartu do hlavní soutěže, pak postoupila do 3. kola a na podzim v Linci si jako lucky loser došla pro premiérový titul na okruhu WTA.

A v raketovém průniku mezi světovou elitu pokračuje americká hvězdička i na začátku nové sezony. Při premiéře na Australian Open vyřadila stejně jako loni ve Wimbledonu o 24 let starší krajanku Venus Williamsovou, ve druhém kole zdolala Rumunku Soranu Cirsteaovou a dnes se postarala i o vyřazení loňské šampionky Naomi Ósakaové.

Gauffová přehrála světovou čtyřku Ósakaovou, jež z posledních sedmnácti zápasů prohrála pouze s Karolínou Plíškovou po nevyužití mečbolu, za 67 minut 6-3 6-4 a oplatila jí debakl z loňského US Open. Tehdy rovněž titul obhajující Japonce podlehla 3-6 0-6. Dnes přitom Američanka udělala 17 nevynucených chyb a zahrála jen 6 winnerů.

"Před dvěma lety jsem v juniorkách prohrála v prvním kole. A teď jsem tady: šílené," řekla Gauffová v rozhovoru na kurtu. A samotná hra nebyla to jediné, co měla v hlavě. "Snad bych se mohla potkat s Rodem Laverem. Potřebuju s ním selfie na instagram," vzkázala s úsměvem do mikrofonu.

"Její servis byl mnohem lepší. Já se nehýbala tak dobře jako ona. A co jsem ještě mohla udělat jinak? Dávat míčky do kurtu," komentovala zklamaná Ósakaová, jež spáchala 30 nevynucených chyb.

Gauffová si připsala si dnes svůj dosud nejcennější skalp. Hráčku Top 10 porazila podruhé v kariéře po loňském vítězství nad osmou hráčkou světa Nizozemkou Kiki Bertensovou. Díky dnešní výhře má jistotu, že se v žebříčku poprvé dostane do první padesátky.

Gauffová je první patnáctiletou osmifinalistkou Australian Open od roku 1996, kdy se takto daleko dostala Martina Hingisová. 



O první čtvrtfinále bude hrát i Keninová
O první grandslamové čtvrtfinále si Gauffová, jež i na svém třetím grandslamu vyřadila minimálně dvě soupeřky, zahraje v neděli v prvním vzájemném střetnutí proti o šest let starší krajance Sofii Keninové.

Jednadvacetiletá Keninová pět minut po půlnoci zdolala 7-5 7-6 Číňanku Shuai Zhang, přestože musela celkem třikrát dohánět manko brejku a likvidovat dohromady pět setbolů.

V prvním setu Američanka prohrávala 2-5 a už při svém servisu musela odvracet dva setboly, další dva pak smazala v následujícím gamu na returnu. V úvodu druhé sady se jí povedly dva rychlé rebrejky, v tie-breaku po nevyužití dvou mečbolů čelila setbolu. Ale těžkou situaci zvládla a na třetí pokus už zápas ukončila.

Světová patnáctka Keninová hrála dnes ve 3. kolo Australian Open poprvé. Postupem do osmifinále vyrovnala své grandslamové maximum z Roland Garros 2019.

Horní polovina ženské dvouhry dnes v Melbourne přišla i o další bývalé šampionky Serenu Williamsovou (Serena prohrála s Qiang Wang) a Dánku Caroline Wozniackou (Kariéru Wozniacké ukončila Džabúrová). Do semifinále tak postoupí jedna z kvarteta tenistek Gauffová, Keninová, Džabúrová a Qiang Wang. 

Soupeřkou jedné z nečekaných semifinalistek může být Ashleigh Bartyová, nebo Petra Kvitová, které se mohou střetnout ve čtvrtfinále. Čeká tenistka Kvitová dnes deklasovala Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou a čeká ji osmifinále proti Řekyni Marii Sakkariové.

• AUSTRALIAN OPEN 2020 •
Melbourne / Austrálie, tv. povrch, 49.100.000 dolarů
páteční výsledky (24. 01. 2020)
• Dvouhra žen - 3. kolo •
Kvitová (7-ČR) - Alexandrovová (25-Rus.) 6-1 6-2
Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (29-Kaz.) 6-3 6-2
Gauffová (USA) - Ósakaová (3-Jap.) 6-3 6-4
Qiang Wang (27-Čína) - S. Williamsová (8-USA) 6-4 6-7(2) 7-5
Sakkariová (22-Řec.) - Keysová (10-USA) 6-4 6-4
Keninová (14-USA) - Shuai Zhang  (Čína) 7-5 7-6(7)
Riskeová (18-USA) - Görgesová (Něm.) 1-6 7-6(4) 6-2
Džabúrová (Tun.) - Wozniacká (Dán.) 7-5 3-6 7-5
• Čtyřhra žen - 1. kolo •
Peschkeová/Schuursová (8-ČR/Niz.) - Stollárová/Jastremská (Maď./Ukr.) 6-4 6-2
S. Hsieh/Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Bouzková/Zidanšeková (ČR/Slovin.) 6-3 7-5
Hibinová/Ninomijaová (Jap.) - Hradecká/Klepačová (11-ČR/Slovin.) 6-4 6-0
• Smíšená čtyřhra - 1. kolo •
Dabrowská/Kontinen (3-Kan./Fin.) - Hradecká/Krawietz (ČR/Něm.) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

85
Přidat komentář
EllNino
A můžem bejt rádi, že Petra je živa v 2. týdnu ... Madison, Naomi, Serena, Stefanos, Bautista a nevím, kdo další :)

Naomi teda musela hrát jako ponocná ...
Reagovat
Kozoroh
Před rokem, kdy Naomi porazila Petru ve finále AO, jsem očekával, že Naomi nyní bude kralovat WTA, že z ní bude další hráčka s +6 GS tituly. Jenže krátce po vítězném AO Naomi vykopla ze svého týmu Bajina a ukazuje se, jak moc cenný pro ni byl jako kouč a rádce. Už to není ta hráčka, kterou jsem viděl na USO 2018 a AO 2019. Metaforicky řečeno spadla z útesu a dostat se tam, kde dřív byla, bude velice obtížné.
Reagovat
Davor1
Nemusí to byť o Bajinovi. Na konci sezóny sa Osaka dostala do top formy aj bez Bajina a niekoľko turnajov hrala zase ako hardová kráľovná. Teraz jej tá forma chýbala a dnes k tomu navyše prišiel deň megablbec, keď posrala všetko, čoho sa dotkla. U nej budú takéto vlny asi normálne, nebude to úplne konzistentná hráčka.
Reagovat
aape
Zajímalo by mě, z jakého důvodu dnes Naomi
hrála nepochopitelně tolik pod svoje možnosti
Reagovat
George_Renel
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/neobycejny-zivot-zazracnych-sester-do-deseti-let-v-top-10-preji-si-86929?dop_ab_variant=19&dop_req_id=fvSvav6nPWb-202001241455&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.feed&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Reagovat
misa
Pěkné. Píše se tam, že nemají stálého trenéra a přitom někde bylo nedávno uvedené, že se o ně stará Kotyza.
Reagovat
Vlk-v-trave
I tohle je stale mozna kombinace ve QF na AO20:

Riske x Sakkari
Jabeur x Gauff
Kontaveit x Putintseva
Giorgi x Diyas
Reagovat
Nola
z uvedenych hracok Kamila Giorgi najsexi baba a to som zenska :DDD
Reagovat
bIbec
druhá nej
Reagovat
Vlk-v-trave
Ses rozjela:)
Reagovat
Nola
ani nie, Taliansko je moja srdcovka, Kamilka je kocka, ale taliani su naj...
Matteo trebars...
Reagovat
annah
Na Fedexem ovšem nemaj...:-)
Reagovat
Nola
nebavime sa o hre, ale o fyzickej krase, chapem, ze ta Fedex pritahuje, ma nadherne oci, take hlboke, super postavu, ma neodmyslitelny sarm... ale su krajsi chlapi na okruhu.... ak by som mala zhresit tak asi s Grigorom, Matteom...
Reagovat
annah
Taky se vůbec nebavím o hře, ale o vzhledu! Tam je v mých očích Fedex naprosto mimořádný. Dokonalost mu kazí jen ten poněkud velký nos. ;-)
Reagovat
Nola
velky nos? je ziadany, to by som neriesila... Dědictví aneb Kur vahošigutntág, moja srdcovka, dodnes ma dokaze ten film zabavit
Reagovat
FulnekUltras
na ně sa vyser, šak ti ho neuřežú ;-)))
Reagovat
paddy
co máš proti Gauff? :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Pane doktore, ale pohybujeme se tady na legalni bazi?
Reagovat
paddy
zde jde o etnickou záležitost

nezletilost je třeba rozebírat u Nadala, jsou na to milióny svědků :)
Reagovat
Davor1
To vôbec, Anett :)
Reagovat
Nola
no, Camilka je kocka a to tie talianky su snad najskaredsie baby spolu so spanielkami v Europe
Reagovat
blixa
To jsi mimo děvče, od Říma dolů to pravda za moc nestojí (i když třeba kamarád si vzal nádhernou Kalabrijku), ale v severní Itálii najdeš nááádherný baby .... hmmmm, hmmmm ..... ;-)
Reagovat
annah
Já myslím, že v tomto ohledu vedou Rumunky. Soudě podle jejich tenistek.
Při posledním Fed Cupu ty naše vypadaly vedle nich všechny do jedné jako Miss World.
Reagovat
Nola
asi ano, ale Sorana Cirstea je kocka
Reagovat
Vlk-v-trave
Naomi je moc mekkosrdcata....Kenin se s tim deckem mazat nebude....
Reagovat
Davor1
presne :D
Reagovat
FulnekUltras
kéž by ;-)
Reagovat
blixa
Jen jestli se to "děcko" bude mazlit s Kenin ... :-D
Reagovat
Vlk-v-trave
No ja mam jeste v zive pameti jak Kenin vytriskala Serenu na antuce, legenda nelegenda...holka od rany...ta rozhodne nebude slzet jak Naomi a omlouvat se, ze nekoho porazi:)))
Naomi je tunta.
Reagovat
Vlk-v-trave
Petre jsem pral spis Madison....Sakkari, to bude peklo.
Reagovat
paddy
z Mad by Petra určitě zešílela (to go mad)
Reagovat
Vlk-v-trave
nemyslim...a hlavne u mad je vzdy sance, ze se sama mad vyhazi:0)
tam to je jednou peta, jednou mad...ted byla na rade Petra.
Sakkari to uz je jiny level...ta se vyhazovat spis nebude.
Je to celkem slusny drzak ve vymenach...takze tu Petru muze utahat, ne ze ne.
Reagovat
Vlk-v-trave
Naomi, Naomi.... tys to teda vymnoukla...
Reagovat
Nola
Gauf - ospravedlnenie na mojej strane, riesila som viac jej vek ,ako jej hru, dnesny zapas som nesledovala, ale ten predosly ano, nie je to ziadna Serena, skor Venus, na svoj vek velmi vyspela hra, ziadna hra na velke riziko, moze byt velkou sampionkou
Reagovat
Fandina
Já jsem celkem překvapaná, že Gauff jde dál. Ona není žádnou extra ranařkou a ani nemá nějaké extra údery, ale dovede zahrát na důležité míče. Jsem zvědavá, jak se bude její kariéra dál vyvíjet.
Reagovat
paddy
Ve necelých 14 debutovalana Tour
V 16 světová jednička
V 17 drogy a přerušení kariéry
Reagovat
Vlk-v-trave
To se bude jen tezko prekonavat.
Asi jasna GOATka.
Reagovat
blixa
To všechno by Cori mohla klidně stihnout :-D ;-)
Reagovat
misa
o rok starší než Linda Fruhvirtová :) Tím nechci nic naznačit, protože každý má svou cestu a není dobré se strhat hned na začátku... Ale pro mě je šokující, že někdo tak mladý má dnes tak skvělé výsledky.
Reagovat
Petr_Fisk
Jsou to úplně jiné somatotypy. Linda bude fyzicky dozrávat déle a nic se nesmí uspěchat.
Reagovat
slacker
tak v jejim pripade strhani vrele uvitam, konkurence pro nase
Reagovat
Herbert_Hoover
Člověk žasne, když vidí ten poměr winnerů a UF u postupující Gauff :)
Reagovat
Herbert_Hoover
*UE
Reagovat
dadaft
bolí ji evidentně ruka
Reagovat
misa
Snad nic vážného, má ještě debl, tak se uvidí, jestli nastoupí.
Reagovat
dadaft
Shuai, Shuai, ty osobo nešťastná, 4 setboly jsou ti málo?

Ale jinak dobrý tenis.
Reagovat
misa
Americké sebevědomí v kombinací s obrovskou ruskou houževnatostí.
Reagovat
misa
pojď
Reagovat
misa
Díky, Sofinko :)
Reagovat
misa
Obrovská energie, vášeň a zaujetí.
Reagovat
Fandina
Líbí se mi, jak si ji maluješ. Není jediná na světě ... úsměvf
Reagovat
misa
Samozřejmě, že není. Další je třeba Maruška Bouzková :)
Reagovat
Fandina
Takže dvě ... ne, dělám si samozřejmě legraci :-)). Jen fandi, ale nic se nemá přehánět ... úsměvf
Reagovat
misa
Pro mě to bez přehánění nemá cenu :)
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
dadaft
Dějou se to teda věci.
Jedině snad Sakkari, u té jsem si říkal, že měla na přípravných turnajích těžké losy, ale dobré zápasy přes prohry, tu jsem viděl jako černého koníka,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale že to projede Naomi i Serena ve 3K ???
Reagovat
sojka1
pekla se husa v peci... :-)
Reagovat
dadaft
pekla, pekla, až se upekla.
Reagovat
Petr_Fisk
Teď jsem se teprve dostal k počítači a vidím u žen samé dobré zpráv...
Snad jen Rybakina měla vyřadit Ash, ale to už by bylo totální sci-fi. Jabeur opravdu překvapila, Qiang Wang potěšila, Cori paráda, Petra překvapivě hladce, Sakkari gratulace, jen ta Julča mohla...no.
Teď ještě by mohla zazářit Shuai a udělat takovou pěknou tečku za tím dnešním dnem...:)
Reagovat
Krisboy
Ty fandíš Sakkari? Proč, prosatana???
Reagovat
Petr_Fisk
Nejsem její fanoušek, ale odstranila z cesty Klíče a u nich nikdy člověk neví, jak budou nebezpečné. Mám pocit, že pro Petru je teď (doufejme) lepší Řekyně (až na ty tzv. fanoušky).
Největší radost mám z toho, že tam už nebude strašit Serena.
P.S. četl jsem periferně prostata místo prosatana...:).
Reagovat
Krisboy
Ok, vysvětlení se přijímá.
Reagovat
Petr_Fisk
Děkuji. Jsem velký blázen, ale takový snad ještě ne.
Reagovat
Jon61
Zbláznit se v pravou chvíli může být přínosné, ale chovat se navzdory své inteligenci jako blbec, je cesta do pekel. :)
Reagovat
Fandina
Já se tedy se Sakkari vůbec neraduji. To bych brala radši Klíče a odvetu za Brisb., vzhledem k tomu, že to s ní má Petra 3:4, tak bych to viděla statisticky :-) lepší protihráčku než Sakkari, se kterou to má Péťa 1:2 a na rozdíl od Klíčů je u ní menší šance, že udělá chyby.
Reagovat
Petr_Fisk
Ta jedna prohra se nedá počítat. Berme to jako 1:1.
Klíče mají větší výkyvy a pokud by se dobře vyspaly, tak Petře můžou zatopit. Sakkari je sveřepá, ale konzistentní (dá se na ni dopředu vymyslet taktika) a celkově mně přijde jako horší hráčka než Madison.
Reagovat
Fandina
Mad je určitě úspěšnější a má tvrdé rány a když jí to tam padá, není šance. Tak doufám, že Petra nebude mít den blbec a něco na ní vymyslí. Sakkari je u všeho a dneska se mi zdálo, že hru i variovala. Nelepší by bylo, kdyby Petra zahrála rychlovku, jako dneska proti Katě, i když to je jiná hráčka. Výměny nejsou její doménou.
Reagovat
Petr_Fisk
Petra zvládá rychlovky skvěle - buďto to tam nahází nebo všechno vyhází...:)
Reagovat
Mayo
Ja mám pocit, ze tato má už dva roky 15.
Reagovat
marsden
Jestli prohraje ten reckej kluk, tak chudak Peta. V jejim zapase proti ty ulhany holce s drdolem ty blaznivy rekove se podelaj. Budou tam rvat vic nez rumuni.
Reagovat
Krisboy
Petra ji srovná.
Reagovat
Patik
Vidím že Federer je ďalší na rade..Mlynman zase prichádza s ultra tenisom hodným svetovej jednotky.
Reagovat
Petr_Fisk
To nebude tak jednoduché - Roger je "houžev"...:)
Reagovat
Krisboy
No dneska spíš houžvička :)
Reagovat
paddy
České finále za dveřmi a Jelínek si už může připravovat rozbor, proč to nevyšlo.
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
Fandina
A nebo naopak, příprava na to, aby to vyšlo. Viz poslední zápas.
Reagovat
blixa
Nový terminátor na obzoru. Jestli tohle vydrží zdravý, tak je v ženském tenise na 15 let vymalováno.
Reagovat
smazaný uživatel
+1 dokonáno jest-9. pozice
Reagovat
hluuusa
Bohuzel... navic je to i nesympatickej a nevychovanej fracek.
Reagovat
Alien
Kdo?
Reagovat
slacker
Gauffová. Musi byt co nejdrive zlikvidivana aby nezaclanela a nekradla uspechy nasim (Pliskovca, Kvitova, Vondrousova atd). Uz zadnou nextgen Serenu na okruhu
Reagovat
Petr_Fisk
Proč?
Mladých fracků je tam několik, ale Coco je vcelku v pohodě.
Reagovat
FulnekUltras
dokud hraje CoCo VdW, rozhodně ji s Cori nedublujme - rozdíl mezi nimi je opravdu nebetyčný
Reagovat
Grape
Ale vůbec ne, je to jen přeceňovaná hvězdička, které ostatní pouští zápasy. Pokud to nevíš, koukni do vedlejší diskuze, tam to máš jasně vysvětleno. :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist