Plíšková v Římě vyhrála český duel s Vondroušovou a postoupila do finále proti Halepové

20. 9. 2020, 18:44
Aktuality 51
WTA ŘÍM - Český souboj v semifinále antukového turnaje WTA Premier 5 v Římě vyhrála zkušenější Karolína Plíšková. Obhájkyně titulu porazila Markétu Vondroušovou 6-2 6-4 a postoupila do finále, v němž se utká s Rumunkou Simonou Halepovou (h2h 4-7).
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolíně Plíškové se po koronavirové pauze nepovedly dva turnaje v New Yorku, na antuce v Římě se však už naladila na vítěznou notu, neboť vyhrála už čtyři zápasy po sobě. 

Po Barboře Strýcové, Anně Blinkovové a Elise Mertensové si už podruhé na turnaji poradila s krajankou, když v dnešním semifinále přehrála 6-2 6-4 Markétu Vondroušovou a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 2-0.

V generálce na přeložené Roland Garros si tak osmadvacetiletá česká tenistka zahraje po lednovém vítězství v Brisbane o druhý titul v sezoně a celkově o 17. v kariéře.

Plíšková zažívá v Římě úspěšný týden po návratu ze Spojených států, kde se jí při restartu sezony nedařilo. Na turnaji v New Yorku prohrála hned první zápas a na US Open v roli nasazené jedničky vypadla už ve 2. kole.

"Všichni říkají, jak špatně jsem dopadla v Americe, ale mám pocit, že jsem jediná, kdo to tak necítí. Nemusíte mít vždycky výborné výsledky, abyste ze sebe měli dobrý pocit. Už jen to, že jsem tam cestovala, byl velký krok, takže možná i proto se cítím tady lépe," řekla Plíšková.



S aktuální světovou dvojkou Simonou Halepovou má Plíšková negativní bilanci 4-7, ale poslední dva vzájemné duely loni vyhrála.

"Antuka je pořád její povrch, ne můj, ale už jsem ji na ní porazila. Bude to hodně náročné, protože je to bojovnice. Nikdy to s ní není jednoduché, ale bude to skvělé finále," řekla Plíšková.

Nejvýše nasazená Rumunka Halepová dnes udolala po více než dvouhodinové bitvě Španělku Garbiňe Muguruzaovou 6-3 4-6 6-4 a vyhrála na okruhu WTA již třináctý zápas v řadě. Do italské metropole přijela jako šampionka srpnového turnaje Prague Open a před dlouhou koronavirovou pauzou v únoru vládla v Dubaji.



Čtyřhru v italské metropoli vyhrály Barbora Strýcová se Su-Wei Hsieh, které získaly už čtvrtý titul v sezoně.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 1.692.169 dolarů
nedělní výsledky (20. 09. 2020)
• Dvouhra - semifinále •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Vondroušová (12-ČR) 6-2 6-4
Halepová (1-Rum.) - Muguruzaová (9-Šp.) 6-3 4-6 6-4
• Čtyřhra - finále •
Su-Wei Hsieh/Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Friedsamová/Olaruová (Něm./Rum.) 6-2 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Videl jsem jen tb s Diegem a Denisem:) A asi to musel byt dost dobry zapas.... Ze Simony a Kotatka jsem vypustil zaver, takze skoda, ze to Garbina nedotahla...jen jsem tu nechal vpis, kde me blixa sjel, ze jsem neco zakkrikl, tak je uz jasne, kdo muze za prohru kotatka:D
Djovice jsem rad prosvihl celeho, Maky s Plechem ani mic...bez sance casove....ale tam mam opet naplanovany zaznam, takze to bude na TP zase radosti:D D D

Ale za postup Kaji jsem rad, a doufam, ze porazi i Simonu. At ma taky nejaky ten titul, kdyz uz ma tu GS deku:) nebo co to je...
Reagovat
Petr_Fisk
Stejně usneš...smile.
Ale jinak jsem na tom podobně a vojenským slangem "nestíhám ani kok.t". Jediné, co jsem jakžtakž viděl bylo české semi a to jsem ještě u toho zpracovával snad 10kg hub...smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No to vis, ze jsem neusnul:) Bo ten zapas byl proste koukatelny.
Ale pujdu proti TP, a nebudu tu drzet nejake klise, ceska hracka zatleskam a zavyju radosti z toho ze Maky prohrala ve dvou a uhrala 6 gemu. a nazvu to nejak jinak:)

Zapas byl lepsi, ponevadz ho zvedla Kaja, v prvnim setu ploche udery a geometrie se kterou jestli chces hrat, tak si nemuzes ani nahodou dovolit nejakou lezernost ve stylu Maky, a tam se proste pekne ukazaly ty problem uz ze vcera, a nejen ze vcera, ktere Maky ma...

Maky je sikovna, crafty, ma to v ruce, vubec nevadi jestli si pocka na chybu souperky, muze hrat i defensivne, muze variovat, dropovat, muze vsechno, ale to, co nemuze je lezerne klackovatet:) Jako takhle, muze, ale bude vzdy zalezet na souperce a ne ani trochu na ni. Nakonec Muchova take kouzli, ale "nefrajeri".

Prvni set, no tam by to bylo 6:1, rozhodl lezerni uder Maky, ze ktereho padlo prasatko, ale ty dva gemy zaslouzene:) Na vic to nebylo.

Druhy set - tam to krasne bylo videt. Kaja ji nabidla nejen brejk, ale i potvrzeni brejku:) To melo byt 2:0, to byl fiftyn zapasu...na rakete 2:0, nabidka Kaji, bo udelala chybu v prechodu na sako, ted jen staci ji to lehce technicky zahrat zpet do kurtu, vsechno...a jestli chces neco uhrat na turnaji, no tak nemuzes v tech situacich klackovatet. To nebyla chyba, ke ktere by te donutila souperka. To co si vklidu dovolovala se Svtitolinou, tak tady ten prostor na to jaksi nebyl.:D

To byl asi rozhodujici moment zapasu...Mimo to Kaja ve druhem opravu nabizela, a stedre, dobra holka:) Vubec neZloun. Maky toho proste nevyuzila. To je ten problem no...:)
Reagovat
Petr_Fisk
Jo a díky za rozbor.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Obecne Maky: Servis, umi pekne Tecko, zatacku, levacka, muze servem i dobre rozehrat vymenu ve svuj prospech, potencial je, ale je ted dost nestabilni (lezernost)...jinak je sikovna, dropem dokaze stahnout tu souperku na sako a vyuzit situaci, obecne je na saku super, takze vic asi vyuzivat, pokud to jde, v prvnim setu asi vymena turnaje, to "flipovani" na saku, dost paradni:)

Takze muzes se nadchnout tou sikovnosti, ale spolehnout se, ze tim vyhraje zapas, nebo ho vic zdramatizuje, no na to zatim bych se nespolehal:)

Kazdopadne obecne zapas mnohem lepsi nez ten ze Svitou, o tom zadna.
Reagovat
sojka1
klackovani z Maky uz asi nikdo nedostane, na to je pozde... to uz neni sport, tedy nase zalezitost :-)) tohle jsme prosvihli, to jsou samotne zaklady osobnosti - inteligence, vliv prostredi, vychovy, vzdelani... kultura pohybu a celkoveho projevu muze byt z velke casti prirozena, ale uplne z niceho sama nevzejde, nenee
Reagovat
Vlk-v-trave
21 let, rekneme behem 9 let se muze stat jeste hodne veci:)
Nehral bych to uplne na to, ze se to nezmeni, (nemyslim radikalne) existuje neco jako okolnosti, a ty dokazi slusne veci i bez toho, abychom se nejak snazili. I to klackovani se da castecne "transformovat" na neco pozitivniho. Pella byl ztraceny pripad, pro mnohe, snad skoro pro vsechny, jako tenisovy um mu neschazel, to se nedalo rict, brali ho jako talent, ale mentalne, osobnosti, postojem ke sportu, snazivec z hlavou nekde v abstraktnich myslenkach behem hry, bez pochopeni, co je delka uderu... tak nejak dost vybocuje(val). Ale stacilo, aby jeden uveril, okolnost uplneho kolapsu v zapase, ze ho odnesli...a zmenil se, ne radiklane, ale natolik, ze dokonce vyhral turnaj ATP :D a na centru ve W., antukovy specialista vyndal ve trech Andersona, otocka z 0:2 s Raonicem (drive absolutne nemyslitelne, uz kvuli povaze, stacilo jak neco zacalo haprovat a uz divocel, standart u nej byl dobry nastup, nestastne konce, prohry, az se chtelo verit, ze vlastne chce nestastne prohravat, dokonce zaznamenal 0 slavnych vitezstvi za sezonu na okruhu ATP).

Nechavam to otevreny... ikdyz se tu da argumentovat proti pripadem Ryan:)
Reagovat
Petr_Fisk
Samozřejmě ji neznám jako člověka a nevím jestli se třeba trochu nelituje, kvůli těm (5 let?) neustálým zraněním a současně jestli není poznamenaná tím, jak ji od raného dětství neustále chválili, jaký je talent.
Pořád z ní cítím tak trochu pozdní pubertu a tím pádem by mohla ještě být šance na změnu.
Je tam ale jedna věc, která mě trochu "zneklidňuje" a to jak se ať vědomě nebo nevědomě vyhýbá razantnějšímu zakončení.
Tam by mohl být strach a třeba i oprávněný ze zranění. Člověk podvědomě vnímá svůj limit a když ho silou překročí, tak to často nedopadne dobře.
Reagovat
Petr_Fisk
Já bych to neviděl tak černě. Pokud se bude opravdu chtít zlepšit, tak vhodný trenér by ji ještě mohl srovnat. Ale pochybuji, že je to Hernych. Typově (neříkám, že to musí být zrovna tihle) např. Kotyza nebo Bajin.
Reagovat
blixa
Slovo "Kotyza" tu nevyslovuj, nebo budeš udupán rozzuřenými tommry !!! smilesmilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
Já mám tommra rád, snad mě ušetří...smile
Reagovat
sojka1
ale ja to rozhodne nevidim cerne a na kurtu uz vubec, zapracovat se da opravdu na vsem... jen se zajmem sleduju, co z lidi nekontrolovane vybublava, prijde mi, ze prave to jsou skutecne oni.... a vidim to i u sebe, ja se nijak nesetrim... :-)))
Reagovat
Petr_Fisk
Já reagoval pouze na to klackování, že se ještě může změnit.
Reagovat
Fandina
Mrzí mě, že finále nebude Kája Mugu. Dopoledne jsem pár míčů viděla a Mugu málem třetí set otočila. Nicméně, je to takhle a já doufám, že si Kája vzpomene na poslední dvě výhry nad Halep a finále vyhraje. Jinak gratulka Káje k výhře dneska, něco jsem viděla a Kája hrála celkem útočně a prudké rány, tak doufám, že to proti Halep bude podobné.
Reagovat
sojka1
teprve jsem holky dokoukala (Diegovi ja verim) :-)) podle vysledku jsem usoudila, ze valec od Kaji (a tak nejak jsem si to i predstavovala, hrat tvrde a agresivne, jit do returnu, uhravat si mice na servu) ale Maky je nesmirne sikovna, mela tam hodne paradni momenty, zveda se, hezky zapas a mohla ve druhem setu chybujici Kaje mnohem vic zatapet, ale i tak slusne, libilo.... takze ted Prava-Leva, Kaja do toho musi jit pekne ostre... jako pan Francoas tady.... :-)))
Reagovat
SpacialRecognition
víš o tom, že Karolína a Simona jsou kamarádky?
Reagovat
FulnekUltras
a ???
Reagovat
EllNino
že asi nebude tak lendloidní
Reagovat
FulnekUltras
jinak řečeno - stejně jako dneska skoro všude, i ve WTA padá mnoho víceméně formálních slov o dobrých vztazích... a voda mezitím teče pořád z kopce. smile
Reagovat
Petr_Fisk
Ber to pozitivně. Třeba ty vztahy probíhají v soudružském a přátelském ovzduší...smile
Reagovat
FulnekUltras
před kamerami jeden maloburžoazně pozitivní smile "hezký den" - a v šatně si ho pak samozřejmě narvi do špic smile smile
Reagovat
tommr
český derby smile dopadlo podle očekávání. Jsem spokojenej s výsledkem i hrou obou našich hráček ... smile
Markéta i přes dnešní prohru v Římě nezklamala a ukázala, že lonský finále na FO nebyla žádná náhoda. Doufám, že se jí tam zadaří i letos ...
Karolína se po matných výkonech v Americe opět našla a má velkou šanci na první kariérní obhajobu titulu. Pokud chce ale uspět i proti rumunský motorový myši tak bude muset podstatně zlepšit proměnování šancí a omezit zbytečný chyby ...
Reagovat
SpacialRecognition
Neměla první kariérní obhajobu titulu letos v Brisbane?
Reagovat
tommr
jj máš pravdu to Brisbane mi úplně vypadlo z paměti ...
Reagovat
com
navic proti Halepce bude hrat i to, ze v Rime uz ve finale 2x prohrala smile Takze do tretice vseho dobreho smile
Reagovat
EllNino
Karolína s Petrou hrají proti Češkách zkrátka výborně, u Petry jsou tam výjimky jako Maruška před měsícem nebo Hráďa Madrid 2012, Týna v Charlestonu, ale ona jich odehrála proti Češkám daleko více než Kája ...ta prohrává s Češkami opravdu málokdy, maximálně s Petrou, a i tam je to celkem boj vždy ...

Ve finále tedy nasazená jednička a dvojka ... celkem nevídaný jev ve WTA :) Karolína má na to Simonu porazit, ale usí hrát aktivně, jako to předváděla dneska ... a to si nemyslím, že by Markéta dneska servírovala nějak zle, umí daleko hůř, trochu mi to bohužel připomíná Kláru Koukalovou, kterou servis brzdil celou kariéru, krom slabé psychiky, kde je Markéta přeci jen trochu jinde ... ta ale měla pomalu o 10 cm méně, takže u Markéty vyznívá slabý servis ještě hůře ... a jakmile měla Karolína možnost, tak prostě první i druhý servis trestala ...ona sama měla také výpadky, ale vždycky se v tu klíčovou chvíli dovedla zkoncentrovat ...

Markéta může odjíždět do Paříže povzbuzená skalpem hráčky top 10 a zlepšenou hou, čtyřmi výhrami v řadě, což se jí od RG nepovedlo (neměla k tomu vlastně ani moc příležitostí, když pak do konce sezóny nehrála a letos se skoro nehraje) ...snad bude mít její tenis vzestupnou tendenci a třeba nakoukne do desítky :) Skoro nic neobhajuje minimálně do IW/Miami ...

Karolíně zítra pevné nervy :) Double v Římě by byl docela joke vzhledem k podmínkám a povrchu, na kterém se tu hraje smile
Reagovat
FulnekUltras
Po RG bude Maky na žebři konečně zhruba tam, kam skutečně patří. A to je sotva druhá padesátka. smile
Reagovat
tommr
asi ti uniklo, že se letos změnilo počítání rankingu. Takže Markéta na FO nemůže nic ztratit a v žebříčku si určitě nepohorší. Naopak ted si postupem do finále ještě víc upevnila pozici v první dvacítce ... smile
Reagovat
FulnekUltras
tak to je opravdu bizarní smilesmilesmile
Reagovat
tommr
... postupem do semifinále ...
Reagovat
EllNino
nebude, zůstanou jí body za finále až do května 2021
Reagovat
Dobry-den
Gratulka Káje. smile
Žádné překvapení se nekonalo, Karolína si nehodlala s Markétou pinkat a na rozdíl od Svitoliny jí nedala tolik času na ty její parádičky.
Ve finále se tak utkají dvě nejvýše nasazené. Víc věřím na tomto superpomalém povrchu Halepce, ale ta dneska nebyla nijak suverénní, měla docela problém udržet vedení, takže bez šance Kája určitě nebude. A třeba i překvapí a obhájí titul. smilesmile
Reagovat
lvicek
Zajimave je, ze dnes na uvod zapasu (ze ktereho jsem videla jen ten prvni gem) rikala Klarka Koukalova, ze v Rime je antuka celkem rychla. Trochu me tim prekvapila, vzhledem k tomu, jak tady kazdy zehra na to, jak je to strasne pomale... Ale zas ona by o tom fakt mela neco vedet? Tak jak to teda vlastne je?
Reagovat
blixa
To je právě ta relativita. Co je pro jednoho pomalé, je pro jiného rychlé. Pro pochopení třeba jeden stručný článek :
https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=489765

(jinak, antuka v Římě je snad nejpomalejší na okruhu smilesmile)
Reagovat
Petr_Fisk
Což by mělo být pro Karolínu nevýhoda, ale paradoxně se jí tam daří.
Reagovat
blixa
No to je právě otázka, protože holky Plíškovic vyrostly na antuce. Tam budou nějaké atavismy ... smile smilesmile
Reagovat
lvicek
Nojo, ale pokud je nejpomalejsi na okruhu, tak me fakt trosku zarazi, ze Klarka rikala, ze je rychla?
Reagovat
blixa
Tož pro ni byla asi rychlá ... smilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
To jsou pořád nějaké spekulace. Přece by to mělo jít technicky změřit, ne?
Reagovat
blixa
Dvakrát měř, jednou řež ! Tož tedy měř ! smile
Reagovat
Petr_Fisk
Chceš říct, že v 21. století nejsou lidé schopni změřit rychlost, výšku atd. odskoku pod různými úhly, pokud by míček odpaloval stroj?
Reagovat
blixa
Určitě jo, ale kdo by se s tím prčil. Navíc každej kurt bude jinej.
Reagovat
Fandina
Jasně, že se to měří, našla jsem třeba tyhle dva odkazy dole a tam se píše, že Řím je pomalý.

A jestli Klárka řekla, že je rychlý, tak asi k tomu nějaký důvod měla. Řím hrála naposledy v roce 2015, rok potom po sedmácti letech na okruhu skončila. Celkem odehrála skoro 900 zápasů, z toho necelou polovinu na antuce, vyhrála 3 WTA turnaje, byla dvacátá na světě. Je to zajímavé.

https://www.perfect-tennis.com/tennis-court-surfaces-and-court-speeds/

PS: v odkazu odstraň mezery
http://grand - slam.biznys.cz/clanek/20-03-2015-tenisove-povrchy
Reagovat
FulnekUltras
ale pokud to jen trochu půjde, Simi, tak tu čecháčkovskou nádheru ve finále smeť.
Reagovat
com
smile Halepka je sice opruz, ale v poslednich 4 zapasech ji Karolina dokazala 3x porazit, takze zitra cajk smilesmile
Reagovat
Fransoas
Zřejmě nejste příznivcem Ka. Plíškové. Jinak byste takovou hovadinu nepsal.
Reagovat
gigin
Teď jste na to káp.
Reagovat
tommr
Fransoas se nezdá, ale taky dokáže bejt ostrej ... smile
Reagovat
gigin
Bez debat :DD
Reagovat
Nenela
Jako britva smile
Reagovat
blixa
Tak co taky čekat od dementního stalinisty smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist