Porazit tři nejlepší tenistky světa? Je to unikát, hodnotí Šavrda triumf Krejčíkové v Dubaji

28. 2. 2023, 10:15
Aktuality 11
Sedmadvacetiletá Barbora Krejčíková minulý týden vyhrála prestižní turnaj WTA 1000 v Dubaji, kde jako teprve pátá hráčka v historii porazila všechny tři tenistky Top 3 na jedné akci. Postarala se tak o další významný úspěch českého tenisu žen a navíc skvěle si ve Spojených arabských emirátech vedly i další Češky. Svůj pohled na jejich představení poskytl pro Livesport Zprávy bývalý český daviscupový kapitán Vladislav Šavrda.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková

Vítězství na turnaji kategorie WTA 1000 není úplně všední záležitost. Jak se vám vystoupení Barbory Krejčíkové líbilo?

"Především je potřeba říct, že Bára porazila na jednom turnaji tři nejlepší hráčky světa, což je naprosto unikátní věc. Před ní se to povedlo jen čtyřem hráčkám v historii (Steffi Grafové, Venus a Sereně Williamsovým a Aryně Sabalenkové, pozn. redakce). Když bude zdravá a bude mít sebevědomí, což je speciálně v ženském tenisu klíčová vlastnost, tak určitě bude znovu aspirovat na TOP 10, to je jisté."

Přitom ve 2. kole už skoro balila kufry, proti Kasatkinové odvracela čtyři mečboly.

"Ty mečboly s Kasatkinovou odehrála tak, že je měla vlastně pod kontrolou. I když samozřejmě se mohlo stát, že by se na ten turnaj nahlíželo jinak, kdyby je neodvrátila. V historii byla spousta takových obratů, já si dokonce pamatuji, že Panatta když vyhrál v roce 1976 Roland Garros, tak v prvním kole proti Petru Huťkovi přežil snad devět mečbolů a jeden z nich odvracel robinzonádou. Ale proto je tenis tak hezký."

Ve finále to byl souboj se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, a tu porazila tentokrát velmi hladce. Podepsal se na tom jejich poslední zápas z Ostravy?

"Někdy je to tenis na tenis, a pokud Báře vyhovuje ten tenis, co hraje Šwiateková, a té to naopak nesedí, tak to spoustu věcí na kurtu ovlivňuje. Iga určitě měla v hlavě ten výsledek a poslední zápas z Ostravy. Všude na turnajích nyní dělají z Igy obrovskou favoritku a ona v té roli samozřejmě je. Kdekoli nastoupí, tak se s tou pozicí musí vyrovnávat. A není to tak jednoduché, jak se zdá, zvlášť když hraje s hráčkou, se kterou se jí naposledy extra nedařilo. To bývá mnohdy mentálně svazující."

Ale kromě Krejčíkové se dařilo i dalším Češkám.

"Obecně to byl pro Češky povedený turnaj. Karolína Plíšková hrála výborně, Markéta Vondroušová měla smůlu, že na ni narazila. To samé můžeme říct o Petře Kvitové, která potkala Krejčíkovou. I Karolína Muchová hrála skvělý tenis. Bohužel nakonec obě Karolíny nemohly do čtvrtfinále nastoupit…"

Muchová se dostala na 77. místo rankingu, což je podstatné pro její účast na grandslamech. Má i na víc?

"Muchová hrála výborně, ale zase je to ta stará písnička. Ze zpráv jsem slyšel, že jde o břišní sval a nevím do jaké míry je to vážné. Zatím jsme se na Štvanici nepotkali a nemám zprávu, jestli je to na delší dobu nebo na krátko. Bohužel je to už strašně dlouho, co jí trápí zdraví. Přitom je to hráčka, která má potenciál být ve světové dvacítce. Ale tohle je prostě limitující."

Karolína Plíšková hraje znovu pod vedením Saschi Bajina. Myslíte, že se to na její hře projevuje?

"Ze začátku to tak úplně nevypadalo, ale teď opravdu zahrála dobře a měla skvělé úseky, ve kterých bylo vidět velké zaujetí pro hru. Byl to pro ni moc dobrý turnaj a asi jí i vyhovovaly podmínky. Když jsem se bavil s Jiřím Fenclem, který tam vedl Markétu Vondroušovou, tak povrch v Dubaji byl hodně rychlý. To má Karolína ráda, platil ji daleko víc servis, i to hrálo svou roli. Ale podstatné bylo, že Kája zastavila sérii porážek a udělala dobrý výsledek. To je skvělé pro její sebevědomí."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

11
Přidat komentář
vladka
..a kdyby už si ani nepinkla, tak pro mě je česká jednička -i s pohledem na úspěchy Češek v minulostismile
Reagovat
Krisboy
Rozhodně spolu s Kvitkou jsou to dvě nejlepší české tenistky od dob Novotné smile
Reagovat
makro99
Rozhodně spolu s Karolínou tři nejlepší české tenistky 21. století...
Reagovat
Krisboy
Ano, to samozřejmě také.
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Nenela
v zahlavi clanku. Bare to na ni fakt slusi smile
Reagovat
lvicek
Chudak Peta byla druha nejhorsi, kterou Bara porazila ;).
Reagovat
lvicek
Btw. kdyz uz jsme u Peti - ten rozhovor s Ebenem byl opravdu fajn. Nejvic me teda prekvapilo, ze z nekterych turnaju nema tu trofej, co ji daji na ceremonialu, ale treba nejakou vazu :D. To mi prijde celkem pitomy ;).
Reagovat
frenkie57
Věděl jsem, že na některých turnajích nedostane onu trofej, protože je putovní, že dostane zmenšenou kopii. Ale že jí nahradí úplně jinou cenou, to je pro mně novinka.
Reagovat
lvicek
Jj, pro me taky.
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist