Povedený debut na turnaji ATP: Forejtek si v Sofii vyšlápl na Čiliče!

9. 11. 2020, 20:27
Aktuality 61
ATP SOFIE - Jonáš Forejtek se ve své premiéře na okruhu ATP velkého jména nezalekl. V hale v bulharské Sofii 19letý Čech začal cenným skalpem bývalého vítěze US Open Chorvata Marina Čiliče, kterého přehrál 6-3 6-2.
Profily hráčů
Jonáš Forejtek

Jonáš Forejtek loni vyhrál juniorku na US Open, získal první titul z turnaje Futures a odbyl si úspěšný debut v Davis Cupu. Letos v únoru přidal druhý triumf na akci Futures, jenže následně byl tenis na půl roku paralyzován kvůli pandemii koronaviru a český talent vypadl z tempa.

Během pauzy sice předváděl dobré výkony na domácích exhibičních akcích, když vyhrál Macha Lake Open, Moravia Open a zahrál si finále na Svijany Open, ale po srpnovém restartu sezony příliš důvodů k radosti neměl. 

Na domácích challengerech prohrál tři z pěti zápasů, byť proti solidním soupeřům, a hlavně poslední dva halové turnaje Futures pro něj skončily překvapivými dvousetovými porážkami v prvním kole.

Svůj potenciál Forejtek předvedl tenisovému světu až dnes v bulharské Sofii, kde si díky divoké kartě od pořadatelů odbyl debut na okruhu ATP. A premiéra to byla vítězná.

Devatenáctiletý Čech si vyšlápl na bývalou světovou trojku a vítěze US Open z roku 2014 Marina Čiliče. O třináct let staršího Chorvata, který má za sebou svou dosud nejnepovedenější sezonu, porazil hladce 6-3 6-2.

Forejtek, který v aktuálním žebříčku ATP uzavírá čtvrtou stovku, rozhodl zápas vydařenou pasáží na přelomu obou setů. Od stavu 3-3 v úvodní sadě získal sedm gamů v řadě a náskok 4-0 ve druhé už si nenechal vzít. Po 67 minutách hry proměnil čtvrtý mečbol.


Aktuálně 41. hráč světa Čilič letos odehrál 12 turnajů a vůbec poprvé v kariéře sezonu ukončí bez jediného čtvrtfinále. Jeho maximem je lednové osmifinále na Australian Open.

Forejtek, jenž zatím ani na challengerech nevyhrál dva zápasy po sobě, se o postup do čtvrtfinále utká s vítězem duelu mezi Španělem Robertem Carballésem a Richardem Gasquetem z Francie.

Nikoloz Basilašvili sice dnes v Sofii přerušil sérii prohraných setů (19 včetně dnešního utkání), nicméně na lucky losera a 149. hráče světa Marca-Andreu Hüslera nestačil a prohrál 1-6 6-4 6-7(6), přestože byl dvakrát míček od postupu.

Gruzínský tenista tak po restartu sezony zaznamenal již devátou porážku v řadě. Hüsler se ve druhém kole utká s Jannikem Sinnerem, nebo Mártonem Fucsovicsem.



Papírovými favority jsou kanadští mladíci
Nejvýše nasazenými halového podniku ATP 250 v bulharské metropoli jsou Kanaďané Denis Shapovalov a Felix Auger-Aliassime.

Jednadvacetiletý Shapovalov, který měl v posledních týdnech problémy s ramenem, si poprvé zahraje turnaj ATP v roli nasazené jedničky a ještě zabojuje o pozici prvního náhradníka pro Turnaj mistrů. Potřebuje k tomu minimálně postoupit do finále, které by mu zajistilo i přezimování v Top 10. Začne ve druhém kole proti Radu Albotovi z Moldavska.

Dvacetiletý Auger-Aliassime, který včera s Polákem Hubertem Hurkaczem senzačně vyhrál čtyřhru na Masters 1000 v Paříži, si o postup do čtvrtfinále zahraje s Italem Salvatorem Carusem.

• ATP 250 SOFIE •
Bulharsko, tv. povrch / hala, 389.270 eur
pondělní výsledky (09. 11. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Forejtek (ČR) - Čilič (8-Chorv.) 6-3 6-2
Mannarino (5-Fr.) - Kližan (SR) 3-6 6-1 7-5
Hüsler (Švýc.) - Basilašvili (7-Gruz.) 6-1 4-6 7-6(6)
Karacev (Rus.) - Daniel (Jap.) 7-6(2) 6-1
Gerasimov (Běl.) - Troicki (Srb.) 6-3 3-6 6-3
Caruso (It.) - Kuzmanov (Bulh.) 4-6 6-4 6-4
Pospisil (Kan.) - Marčenko (Ukr.) 6-2 5-7 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mantra
je starší než Jannick Sinner, no asi tak, hvězda... má co dohánět a ne slavit když mu odchodí dosluhující dvoumetrovej hráč v hale tréninksmile
Reagovat
smazaný uživatel
Důležité je, aby si Forejtek sám přiznal, že to Čilič odchodil a ne, aby žil v domnění, jaký je nextgen future star s nosem nahoře. Tímhle by s Ríšou mohl uhrát tak 3 gamy.
Reagovat
sojka1
ja teda uplne presne nevim, o co ti timhle soustavnym strhavanim kazdeho jde a je mi to i uprimne jedno, ale videla jsem hlavne, jak normalne se Jonas po zaveru zapasu tvaril, zadne prehnane emoce ani gesta, uctive pokynul hlavou Marinovi pri tukacce raketou a myslim, ze nic velkohubeho ani nepronasi. Ze ma radost, mu verim, taky bych ji mela...
Reagovat
Mantra
zajímavé, že řije v domění,že soustavně někho strhávám. Když píši obdivné a pochalné komentáře, takse neozveš (a to bychom si mohli notovat). Jsi jak ti rasisti co bojují proti rasismu. smile šlo mi v om postu ukázat na to, že to až takový celebrate day nebyl, pochopil to Kamil, jinak nic, není to hejt, jen poznámka, úvaha k zamyšlení, ale rejpal si v tom najde svůj rejp a musí to dát naodiv - jako rasita si najde rasismus taky všude, i tam kde není, či by nebyl kdyby ho někdo nyvymyslel - napiš, až někoo pochválím, pohladí to po dušismile
Reagovat
Mantra
žiješ - hloupne mi ntbklávesnice
Reagovat
sojka1
tvuj presah temat klidne prejdu a zustanu u tenisu, coz mi prijde vic k veci. Jonas je na chvostu 4. stovky a hral svuj prvni zapas v zivote na ATP ture. Sinner je na zebricku nejaky ctyricaty, takze mi jejich srovnani prijde uplne mimo, kazdy start kariery je jiny. A tebe samozrejme nijak cilene nesleduju, takze nevim, jestli se tu jindy nad vykony nasich hracu rozplyvas, ale pokud te uz zaregistruju, tak do nich pokazde rejes....
Reagovat
EllNino
mně se líbí Jonášův rozliftovaný forehand, zdá se mi, že by to mohla být jeho hlavní zbraň, a kdyby ho ještě trochu zrychlil jako třeba Dom, mohlo by to být super ... má na tenis skvělé parametry, ještě to chce trochu zlepšit bekhend, ale nemá vyloženou slabinu a dobře se hýbe, na antuce ještě lépe než v hale ... samozřejmě to vyjít nemusí, ale je mu 19 a tohle by mohl být v hlavě takový milník "mám na to", ať hrál Marin včera jakkoli ...prostě se to počítá
Reagovat
smazaný uživatel
On hlavně musí hrát challengery a ATP akce, potřebuje tady nabrat body.

Plácáním se na Futures nic nevyřeší.
Reagovat
EllNino
No, nejdřív se na ty Challengery musí dostat, proto ty futury hraje ... nedostává WC jako Sebastian, tohle byla spíš výjimka, stejně jako ty domácí turnaje :)
Reagovat
sojka1
ja jsem Jonase videla (zive, coz je pro me dulezite) jen jednou, ale libil se mi a nic me na jeho hre "neurazilo", on sam uz vubec ne, je to takovy slusnak.. :-)) Jen mi prisel hrozne drobny a maly, ale asi jeste o fous vyrostl a vubec celkove zesilil. Fh vyborny, souhlas a nohy skvele, byl vsude...
Reagovat
EllNino
Asi nebude mít nikdy Lehečkův servis, ale zase ten nebude mít nikdy takový pohyb ... nekoukáš na Blavu? Jirka bere první set nad Violou
Reagovat
sojka1
nekoukam, musim jit hrabat listi... :-)))
Reagovat
Fandina
Já jsem ho taky viděla hrát naživo, naposledy vloni na podzim v Říčanech, ale drobný a malý mi tedy nepřipadal ani náhodou. Našla jsem fotku z letoška, kde stojí vedle Rosola a je tam menší a uvádí se u něj 1,80 to není pro tenistu nic moc a ta fotka tak vypadá, proti Lukymu, ale rozhodně není malý a drobný a ani na mě tak nepůsobil při hře na kurtu.
Reagovat
Fandina
https://tenisem.cz/images/8b4d8d59aa365d29c5c2659f94394275.webp
Reagovat
Fandina
Ale faktem je, že drobné má jméno smilesmilesmile.
Reagovat
Kanar
No já si trochu taky zaryju.smile Aspoň to tak určitě vyzní, i když jen konstatuji. Boreček projede poslední 3 zapasy na future(s 348, 646!, 331), na chalengry v podstatě ani nejezdí mimo domácích, pak najednou dostane (spíš mu asi koupí)WC na ATP!!!, což je vzhledem k dosavadnímu over level a světe div se! Najednou "vysmahne" Borca 41, co mu to zrovna zcela náhodně odchodí.
Reagovat
EllNino
Koupi? ... Určitě :)
Reagovat
Kanar
No já nevím, jak přesně WC fungují. Ale nějak mi nenapadá jedinej důvod, proč ji dostal právě JF.
Reagovat
EllNino
Třeba proto, že byl loni první na juniorském žebříčku ... i sám říkal, že by z toho mohly nějaké WC kápnout ...
Reagovat
Kanar
Třeba. Aha. Takže není pravidlo, kdo ji dostane. Někomu se dá.
Reagovat
EllNino
tady přeci nejde o to, jestli mu to odchodil nebo ne, tady jde o to, že se dostal do povědomí, dokázal si, že může hrát s těmi nejlepšími, a je už jedno, jestli to bylo po bitvě nebo takhle ... prostě výhra na GS šampionem vždycky zvedne sebevědomí, hlava je zapeklitá věc ... a Jonášovi tohle pomůže i žebříčekově, kdyby přidal ještě jednu výhru, už by to bylo zase lepší ... a on je zrovna typ kluka, který nevynáší nějaké oslavné soudy o své hře, bere ten tak, jak je, stojí nohama na zemi a na nic se nehraje ... proto třeba není teď tam, kde jsou jeho vrstevníci, ale zase tolik mladších před ním není, a když, tak jsou to prostě budoucí hráči top 10 ... to asi Jonáš nebude, ale do stovky by se dostat mohl, což je v našem rybníčku pořád velký úspěch, vzhledem k tomu, kolik tenistů tam teď máme (slovy jednoho a ještě je to Jirka s nadváhou) ... proto je dobré si z toho vzít to pozitivní a neříct "odchodil mi trénink, stejně jsem nula" ... to to může rovnou zabalit :)
Reagovat
Mantra
a bylo by fajn kdyby se ti dva potkali tento týdn na kurtu, ale asi je nám oboum jasnékdo se může do toho finále dostat a kdo ne
Reagovat
EllNino
Supertalent jako Sinner se nedá v podstatě s nikým porovnávat, v jeho věku nikdo takhle vysoko není, snad Felix a Denis, ale to je vše ... a teď možná Sebastian ...
Reagovat
Vaslab
Souhlas, ale ještě bych do toho výčtu přidal Musettiho (18 let, 126. v žebříčku) a Alcaraze (17 let, 139.)Ti se teď jeví velmi slibně...
Reagovat
EllNino
Ano, ty jsou ještě mladší :)
Reagovat
sojka1
dobre, Jonda! Jinak varecka mi dala zavzpominat, jsem jeste dite palkoveho tenisu... :-)
Reagovat
FulnekUltras
prkýnka na maso a povolený dvojdotek smile
Reagovat
Krisboy
https://sport.aktualne.cz/tenis/cilicova-ostuda-komentuji-forejtkuv-prulom-ve-svete-koluje-j/r~22ab908a233411ebb115ac1f6b220ee8/
Reagovat
peRFect
Jsi tu? Rád bych Navázal na náš dialog, který už zapadl u jiného příspěvku....citace: FH zřejmě naznačoval to, že Federer vždy dominoval "pouze" dvěma povrchům, nikdy antuce, na které mu Nadal nic nedovolil. Tím nesnižuji, co Federer dokázal. Pro mě je to určitě na úrovni těch největších sportovních výkonů vůbec, ale jak už to s těmito výkony bývává, mají v sobě často nějaké ale, a to často právě v podobě pochybné konkurence. Kdyby proti němu od začátku stáli Nadal s Djokovičem v jeho věku, takovou jízdu by nikdy nemohl předvést. To je podle mě zcela logická zákonitost, která se ostatně v jeho kariéře i potvrdila. Jakmile se Nadal naučil trochu servírovat a nejen přepinkávat míček na druhou stranu kurtu a sem tam zahrát něco i z BH, Federer v podstatě skončil a dalších 9 se musel Nadalovi vyhnout, aby vyhrál nějaký GS. konec citace....
No a s tím já nesouhlasím. Statistika Rogera s Rafou je za posledních 5 let zcela výřečná. Stejně, jako tomu bylo 5 let před tím, akorát že obráceně. Kdyby všichni z big3 stáli na stejné startovní čáře, myslím, že by nikdo z nich neměl takových úspěchů. Výhoda Rafy a ještě víc Novaka byla a je v tom, že chtějí někoho dohnat. Roger sedí na trůnu neuvěřitelně moc let a jakou má mít motivaci? Jeho tenis mu přinesl obří úspěch a měnit ho kvůli dvoum-třem hráčům je pitomost. Kdežto Rafa s Novakem museli přijít s tenisem, který na Rogera platí, jinak by se těch největších vavřínů nedočkali. Sám Novak to opakovaně řekl, že Roger a Rafa jsou pro něj největší motivací, být lepší než oni ho nutí dál makat. V tom je ten zásadní rozdíl. Myslím, že tím, že Rafa získal 20tý GS, tak Roger bude chtít ještě něco urvat, neříkám, že se to povede, ale určitě bude víc motivován. Nicméně na kdyby se nehraje, opakuji to, protože slovní spojení, kdyby byl Rafa, kdyby byl Novak, kdyby byl Roger...to tady čtu neustále. Za mě, kdyby Roger vyměnil raketu z nejmenší hlavou na okruhu za tu větší dřív, měl by 22-23 GS. Ale ...kdyby... ještě nikdy nikoho nikam neposunulo :-)
Reagovat
ttopi
Nehledě na to, že Nadal s Djokovičem získali dost svých GS v posledních letech, tedy když už byl Federer dávni za zenitem. Na 100% by Nadal neměl 20GS ani Novak svých 17, kdyby se všichni utkávali ve sváých nejlepších letech. Dost možná by je Feder oba dával na W, UO a AO, Nadal by vyhrával jen FO a Novak AO + semtam W a UO.
Reagovat
ttopi
Nicméně jsou to jen spekulace. Až přijde Forehand, jistě nám všem vysvětlí, jak by to celé probíhalo smile
Reagovat
RF46
Neumite ratat, nic ste nedokazali, jste ovecky, mate spatne rodice a omezenost a frustracia z vas jenom srsi. Poklonte se GOAT (tim padem som i ja taky tak trochu goat). Uz musim, nekdo mlati na WC, chce sr*at.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Dominance Nadala nad Federerem je smyšlená domněnka jeho pomatených fans, kteří tenisu nikdy nerozuměli.

Nadal dominoval nad Federerem jenom a pouze na antuce a to nikdy v životě nikdy nevyvracel

H2H brutálních 14:2 pro Nadala, bez diskuze, KING OF CLAY

Hala 5:1 Federer
Tráva 3:1 Federer
Hard 8:7 Nadal

GS 10:5 Nadal

Mimo FO 4:4

Takže El Stupido lže, lhal a bude lhát. Dominance existuje na jednom povrchu ze čtyř, všude jinde Nadal prohrává, nebo je to 50/50 s tím, že hard ovládal Nadal někde v roce 2006, posledních 10 let prohrává všude 2:0 na sety.

Adios
Reagovat
smazaný uživatel
Co se úspěchů týče, tak já nechápu, jak vůbec někoho někdy mohlo napadnout, že je Nadal v něčem lepší, než jeho rival. Federer vede ve všech nejdůležitějších stats, nebo je to vyrovnané.

GS 20-20
TM 6-0
Weeks n.1 310 - 220 (nebo tak nějak)
Tituly 103 - 83
Year n.1 5:5

A co se GS týče, tak skladba GS jednoznačně hovoří pro Federera, když odečtu jeho nejlepší a nejhorší výsledek (median), tak má Roger 11 GS, když to odečtu Rafovi, tak má 6 GS.

Nadal je král antuky, to je vše. GOAT nemůže mít 70% titulů a GS z jednoho povrchu, nikdy neobhájil GS mimo FO, nikdy neobhájil vůbec titul mimo antuku, nikdy nevyhrál nic v hale.

Sorry, ale ne.

Konec hlášení.
Reagovat
peRFect
Rafu za poslední roky hodně cením, je to famózní tenista, sportovec. O tom žádná. Spíše mě udivuje, že na skoro jakýkoliv koment s nějakými údaji se na TP odpovídá slovem kdyby. Konspiruje se. Přitom Rafa s Novakem jsou skoro vrstevníci, Roger je o parník starší a je to i produkt starší tenisové školy, protože když začínal, hrál se takticky jiný tenis (často servis-volej), tedy dobová špička tak hrála.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný. A každý fan Rafy je přesvědčený, že by Nadal dominoval i v roce 2001. Házení hrachu o zeď.
Reagovat
George_Renel
Nechápu proč musíte zasviňovat i tento článek další nikam nevedoucí diskusí.smilesmile
Reagovat
peRFect
Já zas nechápu, proč se potřebuješ takto vyjadřovat. Pouze jsem navázal na rozumnou diskuzi, která už zapadla a v úvodu jsem to také napsal. Nemusíš to číst, když tě to obtěžuje a nemyslím si, že v článku s asi 30ti komenty to nějak zabírá prostor.
Reagovat
sojka1
to bych podporila, navic zrovna Amputace ma slohovky na urovni, cti diskusni i argumentacni zakonitosti a nikoho uboze neurazi... :-)
Reagovat
RF46
Ty slohovky sou necitelny...miluju, kdyz se nekdo dokaze vyjadrit na par radku smile
Reagovat
George_Renel
Ale proč tady pod článkem o Jonášovi, když máte pro vaše exhibice x dalších možností, kde jsou zmiňováni vámi diskutovaní?
Reagovat
sojka1
politicke uvodniky a rude agitky jsou teda mnohem hnusnejsi... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Klobouček dolů.

Marin by měl skočit k Nolemu na kurz vypouštění zápasů.

Tohle viděli i z mezinárodní vesmírné stanice ISS. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
gratulka!smile Vítězství, které si bude pamatovat. Snad mu pomůže v dalších zápasech.
Reagovat
EllNino
Něco takového potřeboval jako sůl ... po těch prohrách na futurech z minulých týdnů je tohle skvělá vzpruha, hlavně bodově si vydělal, na futuru by musel takových zápasů vyhrát několik a tady má za jednu výhru 20 bodů :) ...

V dalším zápase bych mu přál spíš asi Richarda než Carballese, ale teď už se může stát cokoli :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom turnaji to bude show. Pro hráče TOP50 je to ztracený čas, prize money jsou pár korun, body žádné.

Tam to pustí každý druhý.
Reagovat
ttopi
To nedává moc smysl. Chápeš, že ty hráče ten tenis baví? Mně přijde vždycky vtipný, jak lidi říkají, že ten a ten si jede někam jen pro splnění nějakého limitu, nebo pro body a nechce to tam ani vyhrát. Umíš si představit, že bys dělal něco ,co máš rád, ale nechtěl v tom být úspěšný? Věřím tomu Nolemu, že ztratil motivaci když ho vyklepl Sonego, ale pomalu odcházející hráči typu Čiliče podle mě chtějí vyhrát každý zápas, protože toho už moc asi nevyhrají.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale koukám a sázím tenis už roky a nemáš pravdu.

Hráči samozřejmě nejedou na turnaj s tím, že končí v prvním kole, ale musíš si uvědomit, že to jsou pořád jenom lidé.

Čilič začal hrát s Forejtkem, zjistil, že proti němu stojí mladý a houževnatý kluk, který nepustí ani míč a to by Čiliče stálo spoustu úsilí, maximální koncentraci a to vše si v hlavě srovnal s prize money a 20ti body a jednoduše usoudil, že to pro něj nemá smysl zkoušet.

Navíc to byl poslední turnaj roku, teď je přestávka, dovolená s rodinou.

Prostě se mu nechtělo a takhle dopadá XY zápasů každý den.

Někdo vyhraje titul v neděli a na 90% končí další týden hned v prvním kole a proč? No protože ten člověk je uspokojený.

Thiem vyhrál US Open a trápil se všude, chybí ti ta dravost, dokázal si něco extra a už se těžko hledá ihned v zápětí motivace jet na 100% dále.

Tohle zvládnou světoví hráči z TOP10, ti chtějí vyhrávat pořád, ale všichni ostatní odchodí hned první zápas po vítězném turnaji.

Normální věc.
Reagovat
Dobry-den
Povedená premiéra na okruhu ATP pro Jonáše. smile Dneska moc nechyboval, hrál konzistentně a stačilo nepanikařit. Marin se o zbytek postaral sám. smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Čilič hrál sice mizerně, ale i tak veliká gratulace!!!smile Moc jsem se bála, že to Jonáš nedotáhne.
Reagovat
Haitik
Tak to jsem nečekal! Super!!! smile
Reagovat
Krisboy
Bravo, Jonáši! smile
Reagovat
svetova.dvojka
6:3,6:2 to je fór...
Reagovat
darek.vrana
A to měl bb na 5:0, mohl mu dát kanára:).
Reagovat
r176
smilesmile Marin ten zápas vypustil
Reagovat
J1mmy88
Odchozeny zápas, to nemělo nic společného s kvalitou turnajů ATP smile
Reagovat
r176
parodie na tenis smilesmile
Reagovat
Kanar
Zrovna když se JF "dostal" k WC. Vypustil - asi nebude to spráné sloveso. Mé iluze o sportu odešly.smilesmile
Reagovat
George_Renel
To jsou věci.smilesmilesmile
Reagovat
Haitik
O dva breaky.. to už by Jonáš mohl dát! Pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist