Pozitivního na Covid měl také let z Dauhá. Dalších 25 tenistů čeká přísná karanténa

17. 1. 2021, 13:09
Aktuality 24
Do čtrnáctidenní izolace bez možnosti opustit pokoj musí tři týdny před startem Australian Open dalších 25 tenistů. Po příletu do Melbourne totiž měla pozitivní test na Covid-19 také jedna osoba letu z Dauhá, odkud se přesouvali tenisté bojující v kvalifikaci. Celkem je tedy v izolaci už 72 tenistů, pořadatelé o posunutí začátku turnaje ale neuvažují.

Tenisté se se svými prořídlými týmy přesouvají do Melbourne charterovými lety. Obsazenost letadel má být zhruba 20 procent, aby v případě pozitivního testu na Covid-19 u jednoho či více pasažérů nemuseli být ostatní bráni jako osoby, které přišly do blízkého kontaktu s pozitivně testovaným.

I proto se většina tenistů rozhodla na úvodní grandslam odletět, jenže realita je jiná. Australské úřady údajně na poslední chvíli změnily pravidla.

Za poslední tři dny totiž v Melbourne přistála letadla z Los Angeles, Abú Zabí a naposledy z Dauhá a všichni pasažéři musí nastoupit do přísné čtrnáctidenní izolace bez možnosti opustit hotelový pokoj. Důvod? Po příletu se zjistilo, že minimálně jedna osoba (žádný tenista) na palubě má pozitivní test na Covid-19 (při nástupu do letadla byly testy negativní). 

V pátek z Los Angeles přiletělo 24 tenistů včetně dvojnásobné šampionky Viktorie Azarenkové, Sloane Stephensové, Keie Nišikoriho, Pabla Cuevase, Guida Pelly, Juana Ignacia Londery, Tennyse Sandgrena, Artema Sitaka či Santiaga Gonzáleze.

V dalším pátečním letu z Abú Zabí bylo 23 hráčů - grandslamové šampionky Bianca Andreescuová z Kanady, Němka Angelique Kerberová či Ruska Světlana Kuzněcovová, dále třeba Ons Džabúrová z Tuniska, Švýcarka Belinda Bencicová, Řekyně Maria Sakkariová nebo Rumunka Sorana Cirsteaová.

Poslední let s pozitivním na palubě byl ten sobotní z Dauhá, odkud se přesouvali především úspěšní kvalifikanti včetně českého tenisty Tomáše Macháče. Na palubě bylo celkem 25 tenistů, mezi nimi i Ukrajinec Sergej Stachovskij či Francouz Alexandre Muller.

V přísné izolaci je 72 tenistů, o posunutí turnaje se neuvažuje
Ve striktní karanténě bez možnosti trénovat je tedy už 72 tenistů, přesto organizátoři neuvažují o posunutí Australian Open. Ředitel turnaje Craig Tiley v australské televizní stanici Nine uvedl, že hráči byli na riziko přísnější karantény předem upozorňováni.

"Hned na začátku jsme to dali velmi zřetelně najevo. Nyní se musíme postarat o to, abychom zajistili na příštích 14 dnů odpovídající prostředí pro ty, kteří nebudou moci trénovat. Je to složitá situace. Musíme udělat maximum, aby byla situace pro ty, kteří jsou v uzávěře, co nejvíce férová," uvedl šéf australského tenisu Tiley.

Podle tenistů se ale pravidla před příletem změnila. "Rozhodli jsme se vyrazit do Melbourne na základě pravidel, která nám byla zaslána. Když jsme dorazili, dostali jsme informace a knihu pravidel s novými pravidly, o kterých jsme nevěděli," uvedla Bencicová.

"Pokud by nám o tomhle pravidlu řekli předem, v Austrálii bych nehrála. Zůstala bych doma. Tvrdili nám, že letadlo bude naplněno z 20 procent a budeme považováni za blízký kontakt jen tehdy, pokud bude mít pozitivní test někdo z našeho týmu nebo doprovodu," napsala na Twitter Cirsteaová.

Úvodní grandslam sezony začne oproti zvyklostem o tři týdny později 8. února, ale už nyní se tenisté přesouvají do Melbourne. Všechny totiž po příletu čeká dvoutýdenní karanténa, ta běžná ale není tak striktní, neboť tenisté mohou za účelem přípravy hotel opustit na maximálně pět hodin denně.

A to dává některým tenistům výraznou výhodu. "Nestěžujeme si na karanténu. Stěžujeme si na to, že před důležitými turnaji máme nerovné tréninkové podmínky," posteskla si Švýcarka Bencicová.

Navíc týden před Australian Open se budou v Melbourne konat přípravné dva turnaje ATP 250 a WTA 500 a zároveň ATP Cup. Akce začnou ve chvíli, kdy tenistům skončí izolace a budou moct po dvou týdnech 'vylézt' ze svých pokojů.

Tenisty v Austrálii čeká život v 'bublině' podobně jako vloni během US Open či Roland Garros. Pořadatelé na opatření bránící šíření koronaviru vynaložili přes 25 milionů dolarů.

Kvůli pozitivním testům na Covid-19 do Melbourne vůbec neodletěli Andy Murray, Madison Keysová a Amanda Anisimovová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
peRFect
Zrušte to. Tohle je o ničem.
Reagovat
paddy
Nyní se na světě nakazí denně 3x víc lidí než na podzim (750 tis). Lze proto čekat, že se objeví víc nakažených tenistů z dovozu.
12 hodin letadle. Pokud vir už vycházel z nakaženého, tak klimatizace udělá svou práci.

Hráči se nemusí potkat na kurtu, ale společná šatna je horší než outdoor kurt.

A Rusky se ještě vesele fotí bez roušky v letadle smile

===
Letošní sezóna nebude o moc lepší, vir se za pár let utlumí, ale bude s námi již navždy jako chřipka, jen s větší smrtností a trvalými následky ve vnitřních orgánech či záněty u dětí
Reagovat
misa
Vyspělé státy určitě mají kapacity k tomu, aby očkovaly po stovkách tisích denně. To by ale nesměli vládnout politici, kteří už 30 let rozhodují o tom, jestli mají papíry na stole ležet v sektoru A1 nebo B2 nebo o migračních kvótách.
Reagovat
smazaný uživatel
Rakousko je tedy taky rozvojová země?
Reagovat
misa
Izrael má naočkovaných přes 27 % obyvatel, Rakousko 1,14 %. Resp. v popisku grafu je uvedeno "This is counted as a single dose, and may not equal the total number of people vaccinated, depending on the specific dose regime (e.g. people receive multiple
doses)".
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
Reagovat
FulnekUltras
nezasírej to tady katastrofickými scénáři gatesovských zrůd - jejich metodika umělého přiživování strachu a pocitů viny je už po roce průhledná jak čiré sklo

všechny podobné virové anomálie postupným šířením přirozeně mutují ke stále nižší míře nebezpečnosti - a historie to potvrzuje

pokud ovšem tenhle hnůj někdo záměrně vytvořil a udržuje, skončí dříve či později zákonitě před soudem na úrovni Norimberského tribunálu
Reagovat
paddy
ano, soudní procesy máte dobře zvládnuté smile

https://www.youtube.com/watch?t=212&v=9uR7plvpfuc&feature=youtu.be
Reagovat
FulnekUltras
nemíchej laskavě hrušky s jabkama - děkuji
Reagovat
misa
Pokud organizátoři nevyjednali pro hráče mírnější podmínky, neměli turnaje vůbec pořádat. Věřím hráčům, kteří píšou, že původně platila jiná pravidla...

Až zase dojde k nějaké přírodní katastrofě (jako loni s požáry), doufám, že Australané opět budou přijímat pomoc z celého světa a nechají pořádat hráče sbírky na jejich podporu. Ať si zase užijeme nějakou lekci z morální trapnosti. Ještě Kyrgios by k tomu mohl napsat nějakou pičovinu.
Reagovat
milik254
Vyjednali "normální" podmínky pro hráče, kteří měl negativní test a nebyli s nikým, kdo měl pozitivní test.
Reagovat
Ela-fon-isi
A budou kategorie rozehrání a karanténní?
Reagovat
Patik
Ešte ani nezačala poriadne sezóna...
Reagovat
tommr
začíná se z toho stávat fraška. Ti Australani jsou úplně vypatlaní ... smile
Reagovat
hippos
oni maji covid pod kontrolou, zdaleka se jim to nerozjelo jako v Evrope a USA
a chteji, aby to tak zustalosmile
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
gigin
Reagovat
sojka1
Reagovat
smazaný uživatel
Zruste ten turnaj
Reagovat
smazaný uživatel
Zkus přes jiného doručovatele.
Reagovat
smazaný uživatel
To by sa ti páčilo, aby chlpatej zostal rekord..

Žiadne take, vo februári bude mat Nadal 21 GS alebo Djokovic 311 tyzdnov.

Zmier sa s tym uz konečne.
Reagovat
bIbec
jak je to s Tomášem Macháčem? Přiletí do Austrálie s 2 týdenním předstihem? Kdyby třeba letěl pozdějc, tak ta pravděpodobnost, že bude v letadle s nějakým koviďákem, je celkem dost vysoká..
Reagovat
EllNino
Vždyť tu píšou, že letěl z Doha
Reagovat
bIbec
aha, já si ten článek nepřečetlsmile
Reagovat
com
blbec no smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist