Preview: Turnaj mistrů

13. 11. 2021, 11:00
Previews 29
Zítra startuje letošní ročník Turnaje mistrů, akce pro osm nejlepších hráčů sezony. V novém dějišti Turíně se představí pětinásobný vítěz Novak Djokovič, obhájce titulu Daniil Medveděv, další bývalí šampioni Stefanos Tsitsipas a Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini a debutanti Casper Ruud s Hubertem Hurkaczem.

V neděli startuje letošní ročník Turnaje mistrů. O prestižní trofej se bude nově bojovat v italském Turíně. Hala s názvem Pala Alpitour bude závěrečný vrchol sezony hostit až do roku 2025.

Letošními účastníky jsou světová jednička a pětinásobný šampion Novak Djokovič, loňský vítěz Daniil Medveděv, další bývalí šampioni Stefanos Tsitsipas a Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini a debutanti Casper Ruud s Hubertem Hurkaczem. Mezi největší favority se řadí kvarteto nejvýše nasazených.

V Zelené skupině jsou Djokovič, Tsitsipas, Rubljov a Ruud. Do Červené skupiny byli nalosováni Medveděv, Zverev, Berrettini a Hurkacz.

Herní pole se oproti loňskému ročníku příliš nezměnilo. Loni v Londýně bojovali Djokovič, Medveděv, Zverev, Tsitsipas a Rubljov, Berrettini si turnaj vyzkoušel předloni. Chybět budou Rafael Nadal, Dominic Thiem a Diego Schwartzman, dva z nich nahradí debutanti Ruud s Hurkaczem.

Hráči se nejprve utkají v rámci skupin systémem každý s každým a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězové skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále, které je na programu v neděli 22. listopadu.

Djokovič se bez ohledu na výsledky v Turíně udrží na tenisovém trůnu a rekordně posedmé v kariéře na něm přezimuje.

Celková dotace činí 7,25 milionu dolarů (cca 159,86 milionu korun). Neporažený vítěz si přijde na približně 2,32 milionu dolarů (cca 51,16 milionu korun) a 1 500 bodů do žebříčku.

Rozlosována je i čtyřhra, která se bude hrát ve stejném formátu jako dvouhra.

NITTO ATP FINALS 2021 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Medveděv (4-Rus.) - Thiem (3-Rak.) 4-6 7-6(2) 6-4
Účastníci: Djokovič (1. v ATP), Medveděv (2.), Zverev (3.), Tsitsipas (4.), Rubljov (5.), Berrettini (7.), Ruud (8.), Hurkacz (9.)
Kategorie: ATP Finals
Místo konání: Turín, Itálie
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 7.250.000 dolarů
• Dvouhra •
Zelená skupina
Novak Djokovič (1-Srb.)
Stefanos Tsitsipas (4-Řec.)
Andrej Rubljov (5-Rus.)
Casper Ruud (8-Nor.)
Červená skupina
Daniil Medveděv (2-Rus.)
Alexander Zverev (3-Něm.)
Matteo Berrettini (6-It.)
Hubert Hurkacz (7-Pol.)
• Čtyřhra •
Zelená skupina
Nikola Mektič/Mate Pavič (1-Chorv.)
Marcel Granollers/Horacio Zeballos (4-Šp./Arg.)
Ivan Dodig/Filip Polášek (6-Chorv./SR)
Kevin Krawietz/Horia Tecau (8-Něm./Rum.)
Červená skupina
Rajeev Ram/Joe Salisbury (2-USA/Brit.)
Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (3-Fr.)
Juan Sebastian Cabal/Robert Farah (5-Kol.)
Jamie Murray/Bruno Soares (7-Brit./Braz.)


Vizitky

Novak Djokovič ovládl letošní Australian Open, French Open i Wimbledon a dorovnal s 20 grandslamovými triumfy rekordmany Rogera Federera a Rafaela Nadala. Poté měl 34letý Srb možnost jako první muž v historii zkompletoval Golden Slam, ale z olympiády v Tokiu nakonec odjel bez medaile. Nepodařilo se mu dosáhnout ani na kalendářní Grand Slam, který v minulosti dokázali získat pouze dva tenisté, ve finále US Open totiž podlehl Daniilovi Medveděvovi.

Nejlepší výsledky: Paříž, Wimbledon,  French Open,  Bělehrad 2, Australian Open (triumf);  US Open,  Řím (finále);  OH Tokio,  Bělehrad (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (triumf)
Bilance: 48-6
Bilance v hale: 4-0
Bilance proti hráčům Top 10: 12-3 (kariérní 227-103)
Grandslamy: Australian Open (triumf), French Open (triumf), Wimbledon (triumf), US Open (finále)

Nejúspěšnější hráč sezony se po US Open představil až v předchozím týdnu v Paříži a částečně si spravil chuť. V hale Bercy triumfoval již pošesté, získal první letošní trofej z Masters, a navíc ve finále oplatil porážku Daniilovi Medveděvovi.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Paříž (triumf)

Na Turnaj mistrů se kvalifikoval už počtrnácté, ve skupinové fázi neuspěl jen čtyřikrát. Pětinásobný šampion loni vypadl v semifinále, což se mu stalo teprve podruhé (2010). Pokud v Turíně získá titul, vyrovná rekord Rogera Federera.

Kariérní bilance: 39-16
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2012-15)
Loňský výsledek: semifinále

Soupeři ve skupině
1. Tsitsipas | H2H 6-2
2. Rubljov | H2H 0-0
3. Ruud | H2H 1-0


Daniil Medveděv už několikátým rokem patří k tomu nejlepšímu, co mužský tenisový okruh nabízí. Pětadvacetiletý Rus skvělou formu z posledních sezon korunoval triumfem na US Open a ziskem premiérového grandslamového titulu, ve finále zastavil Novaka Djokoviče. Letos zvládl 54 ze 66 zápasů a kraloval ještě na Masters v Torontu, Mallorce a v marseillské hale.

Nejlepší výsledky: US Open,  Toronto,  Mallorca,  Marseille (triumf);  Paříž,  Australian Open (finále);  Cincinnati (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Marseille (triumf); Paříž (finále)
Bilance: 54-12
Bilance v hale: 9-2
Bilance proti hráčům Top 10: 7-4 (kariérní 23-23)
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (triumf)

I po triumfu na US Open si vede výborně. V osmifinále v Indian Wells sice zahodil jasné vedení proti Grigorovi Dimitrovovi, ale na halovém Masters v Paříži prošel až do finále, v němž podlehl Novakovi Djokovičovi.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Paříž (finále)

Turnaje mistrů se zúčastní potřetí. Zatímco při předloňském debutu se nedočkal jediné výhry, loni uspěl ve všech pěti utkáních.

Kariérní bilance: 5-3
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: triumf

Soupeři ve skupině
1. Zverev | H2H 5-5
2. Berrettini | H2H 2-0
3. Hurkacz | H2H 1-1


Alexander Zverev má celou sezonu vynikající formu, ale ve druhé půlce exceluje. Čtyřiadvacetiletý německý tenista po překvapivém vyřazení v osmifinále Wimbledonu ovládl olympijské hry v Tokiu, Masters v Cincinnati a jeho vítěznou sérii až v semifinále US Open zastavil Novak Djokovič. Letos triumfoval ještě v Acapulku, na Masters v Madridu a ve Vídni.

Nejlepší výsledky: Vídeň,  Cincinnati,  OH Tokio,  Madrid,  Acapulko (triumf);  Paříž,  US Open,  French Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (triumf); Paříž (semifinále)
Bilance: 55-14
Bilance v hale: 9-2
Bilance proti hráčům Top 10: 8-7 (kariérní 35-42)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (semifinále)

Po vítězné šňůře čítající 16 zápasů se do závěrečných kol probojoval také v Indian Wells (ČF), vídeňské hale (triumf) a na Masters v Paříži, kde v semifinále nenašel recept na Daniila Medveděva.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Vídeň (triumf), Paříž (semifinále)

Turnaj mistrů absolvuje popáté. Dvakrát vypadl ve skupině (2017 a 2020), před třemi lety prestižní akci ovládl a předloni padl v semifinále.

Kariérní bilance: 8-7
Nejlepší výsledek: triumf (2018)
Loňský výsledek: skupina

Soupeři ve skupině
1. Medveděv | H2H 5-5
2. Berrettini | H2H 3-1
3. Hurkacz | H2H 1-0


Stefanos Tsitsipas patřil v první polovině sezony k nejlepším na tour. Třiadvacetiletý Řek se pravidelně dostával do posledních kol a ovládl Monte Carlo (první triumf na Masters) a Lyon a na French Open absolvoval své premiérové finále na grandslamových turnajích, v němž neudržel náskok 2-0 na sety proti Novakovi Djokovičovi.

Nejlepší výsledky: Lyon,  Monte Carlo (triumf);  French Open,  Barcelona,  Acapulko (finále);  Cincinnati,  Toronto,  Rotterdam,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (semifinále)
Bilance: 55-18
Bilance v hale: 6-4
Bilance proti hráčům Top 10: 5-7 (kariérní 23-31)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (finále), Wimbledon (1. kolo), US Open (3. kolo)

Právě od prohraného finále v Paříži se extrémně trápí a zaznamenal několik překvapivých porážek. Halové generálky se mu vůbec nepovedly, ve Vídni ve druhém kole neuhájil vedení proti Francesovi Tiafoeovi a na Masters v Paříži vzdal hned první zápas.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Vídeň (2. kolo), Paříž (2. kolo)

Na Turnaji mistrů debutoval předloni a senzačně si došel pro trofej pro vítěze. Loni naopak s bilancí 1-2 skončil už ve skupinových bojích.

Kariérní bilance: 5-3
Nejlepší výsledek: triumf (2019)
Loňský výsledek: skupina

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 2-6
2. Rubljov | H2H 3-4
3. Ruud | H2H 2-1


Andrej Rubljov patřil v úvodní půlce sezony k pravidelným postupujícím do závěrečných kol, absolvoval tři finále a v rotterdamské hale ukořistil titul. V létě si o trofej zahrál ještě na Masters v Cincinnati, ale pak přišel zlom a teď se 24letý reprezentant Ruska ohromně trápí.

Nejlepší výsledky: Rotterdam (triumf);  Cincinnati,  Halle,  Monte Carlo (finále);  San Diego,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (triumf)
Bilance: 48-20
Bilance v hale: 7-3
Bilance proti hráčům Top 10: 3-3 (kariérní 12-20)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)

Po finále v Cincinnati má mizernou bilanci 7-6 a na posledních čtyřech akcích nedokázal porazit více než jednoho soupeře. Navíc zaznamenal porážky s Francesem Tiafoem, Cameronem Norriem, Tommym Paulem, Adrianem Mannarinem, Boticem van de Zandschulpem a Taylorem Fritzem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Generálka: Moskva (2. kolo), Petrohrad (čtvrtfinále), Paříž (2. kolo)

Na závěrečný vrchol sezony se poprvé probojoval loni, zvládl jediný ze tří zápasů a skončil ve skupině.

Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2020-21)
Loňský výsledek: skupina

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 0-0
2. Tsitsipas | H2H 4-3
3. Ruud | H2H 4-0


Matteo Berrettini má za sebou navzdory zdravotním potížím čtyři letošní finále a prožívá jednu z nejlepších sezon své kariéry, díky níž se pohodlně usadil v Top 10 žebříčku ATP. Kromě triumfů v Bělehradu a londýnském Queen's Clubu si 25letý italský talent zahrál své premiérové finále na grandslamech (Wimbledon) i turnajích Masters (Madrid).

Nejlepší výsledky: Queens,  Bělehrad (triumf);  Wimbledon,  Madrid (finále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (čtvrtfinále)
Bilance: 41-11
Bilance v hale: 3-1
Bilance proti hráčům Top 10: 1-6 (kariérní 7-14)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (čtvrtfinále)

Po finále Wimbledonu (porážka s Novakem Djokovičem) ale přišel propad formy. Od té doby byl nejdále ve čtvrtfinále na US Open a ve vídeňské hale, kde absolvoval jedinou generálku. V posledních měsících prohrál s hráči, proti kterým byl favoritem (Félix Auger-Aliassime, Taylor Fritz a Carlos Alcaraz).

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále)

Na Turnaji mistrů startuje podruhé, předloni vypadl ve skupině.

Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2019)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Medveděv | H2H 0-2
2. Zverev | H2H 1-3
3. Hurkacz | H2H 2-1


Casper Ruud se na Turnaj mistrů poprvé kvalifikoval díky zisku pěti trofejí a hlavně konzistentním a skvělým výsledkům. Za sebou má 17 turnajů ATP a pouze dvakrát se nedostal alespoň do čtvrtfinále. Dvaadvacetiletý Nor si kromě premiérové účasti na závěrečném vrcholu sezony vysloužil i debut v elitní desítce světového hodnocení.

Nejlepší výsledky: San Diego, Kitzbühel,  Gstaad,  Bastad,  Ženeva (triumf);  Madrid,  Mnichov,  Monte Carlo (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž, Vídeň (čtvrtfinále)
Bilance: 53-15
Bilance v hale: 5-2
Bilance proti hráčům Top 10: 2-7 (kariérní 3-13)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (2. kolo)

Na halových generálkách nastartoval další sérii čtvrtfinálových účastí, mezi nejlepší osmičku se podíval ve Vídni (porážka s Jannikem Sinnerem) i na Masters v Paříži (s Alexanderem Zverevem).

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (čtvrtfinále)

Na Turnaj mistrů se kvalifikoval poprvé.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2021)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 0-1
2. Tsitsipas | H2H 1-2
3. Rubljov | H2H 0-4


Hubert Hurkacz si svůj debut na Turnaji mistrů odbyde navzdory nevyrovnaným výsledkům. Čtyřiadvacetiletý Polák do aktuálního tenisového roku vstoupil triumfem v Delray Beach, v dubnu v Miami senzačně získal první trofej z Masters, ve Wimbledonu uhrál semifinále, přestože do Londýna dorazil se sérií šesti porážek, a přemožitele nenašel ještě v hale v Métách.

Nejlepší výsledky: Méty,  Miami,  Delray Beach (triumf);  Paříž,  Wimbledon (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Méty (triumf); Paříž (semifinále)
Bilance: 36-20
Bilance v hale: 8-4
Bilance proti hráčům Top 10: 4-4 (kariérní 9-13)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (semifinále), US Open (2. kolo)

Nevyrovnané výkony ho provází i v posledních týdnech. Po triumfu v Métách padl ve druhém kole v San Diegu, v Indian Wells se naopak dostal až do čtvrtfinále, ale pak ve Vídni ztroskotal na prvním soupeři. Při posledním vystoupení na Masters v Paříži měl v semifinále blízko ke skalpu Novaka Djokoviče.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Vídeň (1. kolo), Paříž (semifinále)

Na Turnaj mistrů se kvalifikoval poprvé.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2021)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Medveděv | H2H 1-1
2. Zverev | H2H 0-1
3. Berrettini | H2H 1-2

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
paddy
Djokovic 2.35
Medvedev 3.8
Zverev 5.5
Tsitsipas 8
Rublev 12
Berrettini 13.5
Hurkacz 17.5
Ruud 22.5
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ty skupiny snad losoval sám Jokersmile
Rudí se pobijí a zelený Joker je pak v SF a F jenom dodělá.
Reagovat
Marduch
Představa Djokovice s trofejí ti tradičně deformuje úsudek. Tímhle losem na Zver/Meda, pokud nevybuchnou, narazí už v SF jakoze v předčasném finale a potom nejspíš i ve finale, pokud by postoupil. Kdyby měl jednoho z nich ve skupině, měl by šanci se jim v SF vyhnout.
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Kozoroh
Kdyby hrál se Sašou ve skupině, mohl by s ním prohrát, do SF by šel z 2. místa, kde by potkal Medvěda a toho kdyby porazil, tak by ho ve finále mohl opět čekat Saša. Takže pro No1eho je vstutku výhodné mít skupinu bez Zoda. Krom toho si myslím, že v červené skupině zamíchá Hurkacz kartami, tj. jeden z dua Medvěd/Zverev nebude v SF.
Reagovat
paddy
to je jen pověra, že favorité skupin vyhrávají skupinu
složení SF není dopředu známo, takže je někdy výhodnější být druhý smile
Reagovat
turista
Novak to bude mít těžké. Nicméně kdyby tady vyhrál titul tak by se dostal už na 87. Nadal má 88 a je o rok starší. Už nemůže Djokerovi zásadně utéct. Spíš bude konečně dostižen.
Reagovat
Marduch
V čem má být ta výhoda? Když budou všichni 3 postupovat, tak takhle je potká na beton v SF/F, stejně jak kdyz by se Zverevem ve skupině prohral (a nebo taky ne, a o to jde a kromě toho by mohl před SF i kalkulovat)
Reagovat
Nola
a bez dna oddychu, bude hrat v piatok a v sobotu, ak teda vobec postupi, Kozoroh zije este v roku 2015, ked Nole valcoval cele startove pole...
Reagovat
Pe3k
Ten ožije hlavně když je ve hře nějaký rekord, to ty fandíš furt smile
Reagovat
Kozoroh
Výhoda je v tom, že s Medvědem & Zverevem by hrál max. 2 zápasy, zatímco u varianty se Zverevem ve skupině by se mohlo stát, že by s nima hrál v součtu 3x. A kdo říká, že oba dva postoupí? Taky je možné (byť málo pravděpodobné), že Saša ani Medvěd v SF nebudou. smilesmile
Reagovat
paddy
v r. 2019 se tak vyhnul Federerovi

nevýhoda byla, že vůbec nepostoupil ze skupiny smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ano, ale já narážel na to, v jakém budou stavu po skupiněsmile
Reagovat
Marduch
Rozbitym mladíků ustedri v SF ránu z milosti o dekádu starší dědo Nole. NextGen terminators smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aj to je možnésmile
Reagovat
paddy
má nejlehčí možnou skupinu stejně jako Kontaveit smile
Reagovat
Nola
akurat, ze je starsi od najstarsieho hraca o 9 rokov, to vypoveda o vsetkom..... to tu boli kecy, ked bol rozdiel 6 rokov.....
Reagovat
vojta91
Vzhledem k tomu ze se nekvalifikoval Jiří Veselý tak vyhraje Djokovič
Reagovat
Pe3k
Do semifinále postoupí Djokovic, Medvěděv a? Zverev se nabízí jako možnost, ale ze skupiny Novaka to může být kdokoliv, klidně i Ruud. Turnaj mistrů mládeže jsem se zájmem sledoval a nebylo to špatné, uvidíme jak si povedou dospělí. smile
Reagovat
Patik
Debutanti sú väčšinou do počtu..traja hráči rozhodnú čo sa bude na turnaji diať..Novak,Saša,Ľudo.
Reagovat
Nola
kto je tam do poctu? od roku 2016 vyhral TM vzdy iny hrac a vlastne mozno az na Medvedeva nebol ziaden z nich favoritom na vitazstvo smile

Murray, Zverev, Tsitsipas, Medvedev... kto je na rade? ze by Matteo, alebo Hurkacz?
Reagovat
Nola
Grigor mi prepaci, zabudla som na neho....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile Zabudnúť na Grišusmile
Reagovat
Nola
stalo sa, no... on totiz ani zdaleka nemohol byt favoritom, kedze hral Fedex aj Rafa.....
Reagovat
Patik
ja neviem špagety a rublev trebárs boli pri debute len do počtu..tak ako si myslím že tento rok to bude Ruud s Hurkáčom..poväčšine je tam tvrdé jadro troch štyroch hráčov medzi ktorými je to otvorené a zvyšok môže len prekvapiť..tento rok je to napríklad Djokovič Zverev Medvedev..grék ktovie ako natom je..a Rublev a špagety sú otázny párik..
Reagovat
Mark976
Jak může mít bilanci posledních zápasů 9:1, kdyz po USOpen na 2turnajích prohrál 2x?????
Reagovat
Ondřej.Jirásek
opraveno, díky smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Torino Tennis Hustlesmile
Reagovat
Patik
Nechcem byť zase sentimentálny ale ono to na človeka dolahne tá situácia v tenise keď na sociálnych sieťach ukazujú hotshoty z roku 2009 až 2015 a ty si uvedomíš že je rok 2021..a pýtaš sa kde sú hotshoty z posledných ročníkov.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist