Preview: Turnaj mistryň

26. 10. 2010, 12:56
Aktuality 8
Nové tváře, jedinou bývalou vítězku a mladou favoritku představí letošní Turnaj mistryň, vrchol ženské tenisové sezony. V katarském Dauhá se hraje naposledy a tradičně se v něm rozdělí 4,55 milionu dolarů. Při neúčastni loňských finalistek sester Williamsových by největší favoritkou měla v Perském zálivu být dvacetiletá světová jednička Caroline Wozniacká.
Účastnice Turnaje mistryň (© WTA)

Která jiná z hráček by také měla být největší favoritkou, než vítězka šesti letošních titulů, jež v pouhých 20 letech vystoupala na samotný vrchol žebříčku WTA, o čemž většina jejích soupeřek bude celou kariéru jen snít?

Aby Caroline Wozniacká nenechala nikoho na pochybách, která z tenistek vstoupí do závěrečného podniku sezony WTA s nejlepší formou, její poslední dva měsíce jsou jedním velkým varováním pro soupeřky. Od poloviny července startovala na pěti turnajích a čtyři z nich vyhrála, když jedinou skvrnku na její bilanci 23-1 z tohoto období má na svědomí Věra Zvonarevová.

Wozniacká navíc není na Turnaji mistryň nováčkem. Dánská tenistka se v Dauhá představila už vloni, kdy došla do semifinále, ve kterém odstoupila kvůli zranění. "A proto se letos těším, že svůj výsledek vylepším," prohlásila Dánka.

Ačkoli je Wozniacká nejmladší účastnicí turnaje osmičky nejlepších hráček sezony, nejméně zkušeností s Turnajem mistryň nemá. Už v Kaštanové skupině narazí na dvě soupeřky, pro které je letošní účast v Dauhá premiérou - Francescu Schiavoneovou a Samanthu Stosurovou.

Pro obě hráčky se stal letošním klíčovým turnajem French Open, na kterém postoupily do finále. Schiavoneová sice už předtím vyhrála antukový podnik v Barceloně, ten se ale svým významem ani bodovým ohodnocením vůbec nedá srovnat s jedním z turnajů velké čtyřky. Italku nyní ve skupině čeká opakování jejích závěrečných zápasů z Roland Garros: v Paříži dokázala ve čtvrtfinále porazit Caroline Wozniackou, díky skreči poté i další soupeřku ze skupiny Jelenu Dementěvovou a ve finále navzdory očekávání vybojovala proti Stosurové svůj životní titul.

Kdo bude světovou jedničkou?
Na Turnaji mistryň se stejně jako před rokem rokem rozhodne o tom, která tenistka bude jedničkou na konci sezony. Blíže k udržení trůnu má Caroline Wozniacká, ale teoretickou šanci Dánku sesadit má Ruska Věra Zvonarevová.

Dvacetiletá Wozniacká se dostala do čela dvouhry WTA 11. října a když v Dauhá vyhraje dvakrát ve skupině, pozici si udrží. Pokud vyhraje ve skupině pouze jednou, pak bude potřebovat, aby Zvonarevová ztratila ve skupině jednu dvouhru. A když Ruska prohraje ve skupině dvakrát, Dánce k pozici jedničky stačí dvakrát nastoupit.

Ruska má šanci být jedničkou v případě, že vyhraje všechny tři zápasy ve skupině a postoupí do finále, nebo zvítězí dvakrát a celý Turnaj mistryň pak vyhraje. Musí ale doufat, že Wozniacká pokazí skupinu.

O jedničce se na Turnaji mistryň rozhodovalo i loni. Američanka Serena Williamsová tehdy uspěla na úkor Rusky Dinary Safinové.

Už nyní je jisté, že na konci roku bude mít žebříček počtvrté za sebou jinou jedničku. V roce 2007 byla královnou Justine Heninová, po ní vládla Srbka Jelena Jankovičová (2008) a minulý rok Serena Williamsová. Od konce sezony 2007 se na prvním místě žebříčku dvouhry WTA vystřídalo sedm tenistek, změn v čele bylo celkem třináct.

Po French Open se ovšem Schiavoneová vrátila tvrdě na zem. Porážky v prvních nebo druhých kolech ukončila až na severoamerických betonech a především čtvrtfinále z French Open naznačilo, že se Schiavoneovou je stále potřeba počítat.

Podobný osud čekal po Roland Garros i poraženou finalistku Samanthu Stosurovou. Její trenér už na začátku antukové sezony označil svou svěřenkyni za černého koně French Open, a kdo si myslel, že Australanka, jejímž nejčastějším povrchem je hard, na antuce nic neuhraje, hodně se mýlil. I na Stosurovou ale po nešťastném finále v Paříži přišly horší časy. Nebýt vydařeného US Open, na kterém ve čtvrtfinále hodně potrápila pozdější vítězku Kim Clijstersovou, musela by světová sedmička být s letošním podzimem hodně nespokojená.

Úplně spokojená pak nemůže být ani poslední ze čtveřice v Kaštanové skupině Jelena Dementěvová. V srpnu a září slušně rozehrála tři turnaje po sobě, ale ve všech ji zastavily její soupeřky ve skupině, naposledy v Tokiu až ve finále Caroline Wozniacká. Svůj úplně poslední turnaj před Dauhá navíc Ruska musela vzdát kvůli zraněnému kotníku, který jí ale nezabrání na Turnaji mistryň nastoupit.

"Minulý týden jsem měla nějaké problémy s kotníkem a vzala si pár dní na odpočinek a rehabilitaci, takže už vypadá líp... Mohla jsem pár dní trénovat a cítila jsem se dobře. V zápase si ho určitě ovážu a doufám, že bude v pořádku," řekla krátce před vypuknutím závěrečného turnaje sezony Dementěvová.

Zatímco v Kaštanové skupině je favoritka jasná, v Bílé skupině už situace tak zřejmá není.

Kdyby se bralo v potaz pouze žebříčkové umístění a aktuální forma, největší šance by zřejmě měla Věra Zvonarevová. Ruska si tento týden vylepšila své maximum v žebříčku a vystoupala až na druhé místo. Největší zásluhu na tom mají dva grandslamové turnaje, Wimbledon a US Open, kde Zvonarevová došla pokaždé až do finále. Ani na jednom z nich ale světová dvojka nezvládla ty nejdůležitější zápasy, stejně jako před dvěma lety na Turnaji mistryň, kdy ve finále podlehla Venus Williamsové. Ani Venus, ani Serena, která ji letos porazila ve finále Wimbledonu, ale v Dauhá nehrají. To je pro Rusku, která si už letos připsala skalpy všech soupeřek ve skupině, velká příležitost. Stejně jako případný celkový úspěch, který ji teoreticky může dostat na první místo světového žebříčku...

Její největší soupeřkou bude zřejmě Belgičanka Kim Clijstersová, která do Dauhá dorazila po více než měsíční pauze. Vítězka US Open, na kterém ve finále přehrála právě Zvonarevovou, doplatila na nepovedenou operaci nohy; lékaři jí sice odstranili mateřské znaménko, do rány se jí ale dostala infekce a kvůli ní Clijstersová nemohla hrát.

"Teď už je to dobré, nebolí to," tvrdí Belgičanka, vítězka Turnaje mistryň v letech 2002 a 2003, která si na závěrečném podniku sezony zahraje po čtyřech letech. "Dělala jsem spoustu věcí, plavala, jezdila na kole a podobné věci, při kterých jsem nohu nemusela vystavovat tlaku, abych zůstala v kondici," dodala Clijstersová, která je v Dauhá bez dcery Jady.

Jelena Jankovičová možná patří mezi ty zkušenější účastnice Turnaje mistryň, to z ní ale letošní favoritku nedělá. Srbská hráčka zažila vrchol letošní sezony v březnu na Indian Wells, kde si připsala svůj jediný titul v tomto roce. Překonat to mohla na French Open, proti ale byla Samantha Stosurová, která Jankovičovou vyřadila v semifinále, a od Wimbledonu to s bývalou světovou jedničkou začalo jít s kopce. S Londýnem se Jankovičová rozloučila skrečí, stejně jako o měsíc později s Portoroží, a svou mizérii završila před týdnem, kdy jí v Moskvě uštědřila debakl teprve sedmnáctiletá Zarina Dijasová.

"Dostala jsem se do Dauhá navzdory všem zraněním a zdravotním problémům hlavně ve druhé půlce sezony. Popravdě, nehraju teď nejlepší tenis. Může se ale stát cokoliv, budu tvrdě bojovat a uvidíme, jak to dopadne," řekla Srbka ke svým šancím.

Co se týká zdravotních problémů, nejlépe Jankovičové rozumí asi její poslední soupeřka ve skupině Viktoria Azarenková. Jednadvacetiletá Běloruska patří k největším nadějím ženského tenisu, brzdí ji ale vlastní zdraví. Kvůli různým potížím letos Azarenková vzdala hned sedm zápasů, včetně toho na US Open, kde v souboji s Diselou Dulkovou zkolabovala přímo na kurtu. Zatímco ale některé její soupeřky zdravotními problémy vysvětlují porážky, běloruská tenistka ve třech těchto skrečovaných utkáních vedla. Jestli ale hraje něco do karet Azarenková, pak je to dobrá forma: ke svému prvnímu zápasu nastoupí jen pár dní od vítězného finále v Moskvě, kde si připsala svůj druhý letošní titul.

Stejně jako loni, i letos se Turnaj mistryň odehrjae s českou účastí. Znovu v soutěži deblistek, kam se Květa Peschkeová kvalifikovala se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. "Tohle je skvělá odměna za to, že jsem se dokázala vrátit. Vím, že stále dokážu hrát na nejvyšší úrovni," řekla pětatřicetiletá česká tenistka.

Letos se v Dauhá hraje Turnaj mistryň naposledy, od sezony 2011 se přesune do Istanbulu.

Los skupin Turnaje mistryň:

Kaštanová skupina:
Wozniacká (Dán.)
Schiavoneová (It.)
Stosurová (Austr.)
Dementěvová (Rus.)

Vzájemné zápasy:
Wozniacká - Schiavoneová 1:3
Wozniacká - Stosurová 2:2
Wozniacká - Dementěvová 4:3
Schiavoneová - Stosurová 2:4
Schiavoneová - Dementěvová 5:7
Stosurová - Dementěvová 2:4



Bílá skupina:
Zvonarevová (Rus.)
Clijstersová (Belg.)
Jankovičová (Srb.)
Azarenková (Běl.)

Vzájemné zápasy:
Zvonarevová - Clijstersová 2:6
Zvonarevová - Jankovičová 6:6
Zvonarevová - Azarenková 5:2
Clijstersová - Jankovičová 6:1
Clijstersová - Azarenková 2:1
Jankovičová - Azarenková 3:2

 

 

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Caro má na této fotce opravdu krásné šaty a celkově vypadá skvostně, je vážně pokud se dá do pucu krásná...
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.aktuality.sk/clanok/102214/ritro-slovak-open-privita-aj-sedmicku-hracov-z-prvej-stovky/
Reagovat
smazaný uživatel
Dementeva je bohyne!
Reagovat
smazaný uživatel
Opřel by jsi každou!
Reagovat
smazaný uživatel
Ne! Pro me existuji jen tri zeny-Jelena, Shakira a ma pritelkyne.
Reagovat
smazaný uživatel
škoda že ta fotka není vetší :D
Reagovat
a.magerova
http://www.wtachampionships.com/articles/20101024/doha-draw-gallery_2267567_2196625?imageNo=6#picture
Reagovat
smazaný uživatel
diky, spolehliva a vtipna - jako vzdy :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist