Preview: WTA 1000 Montréal

8. 8. 2021, 12:00
Previews 30
V pondělí se rozehraje hlavní soutěž jedné z největších generálek na závěrečný grandslam sezony US Open. V Montréalu, kde se letos odehraje ženská část turnaje National Bank Open, se představí Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Karolína Muchová, Marie Bouzková a Kateřina Siniaková. Dorazilo šest zástupkyň z Top 10, předloňský triumf se pokusí obhájit Bianca Andreescuová.

V pondělí se rozehraje hlavní soutěž National Bank Open, jedné z největších generálek na závěrečný grandslam sezony US Open. Turnaj se do kalendáře vrátil po dvou letech a každoročně střídá dějiště ženské a mužské soutěže. V Montréalu se bude bojovat od 9. do 15. srpna.

Mezi největší favoritky se řadí Aryna Sabalenková, vítězka z Toronta 2017 Elina Svitolinová, česká jednička Karolína Plíšková a Garbiñe Muguruzaová. Předloňský triumf bude obhajovat domácí Bianca Andreescuová.

Z hráček, které měly zajištěnou účast v hlavní soutěži, chybí zástupkyně Top 10 Ashleigh Bartyová, Naomi Ósakaová, Sofia Keninová a Iga Šwiateková, dále olympijská vítězka Belinda Bencicová, Barbora Krejčíková, stříbrná medailistka z her v Tokiu Markéta Vondroušová, Jennifer Bradyová či Angelique Kerberová.

Mezi šestnáctku nasazených se z českých tenistek kromě Plíškové vešly Petra Kvitová a Karolína Muchová. Ty v hlavní soutěži doplňují Marie Bouzková s Kateřinou Siniakovou. Z kvalifikace může postoupit Tereza Martincová.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdržely Rumunka Simona Halepová, Američanka Sloane Stephensová a domácí Leylah Fernandezová, Rebecca Marinová a Carol Zhaová.

Bartyová se bez ohledu na výsledek letošního ročníku National Bank Open udrží na tenisovém trůnu.

Celková dotace turnaje činí zhruba 1,84 milionu dolarů (cca 39,74 milionu korun). Vítězka si přijde na 221,5 tisíce dolarů (cca 4,78 milionu korun) a připíše si do žebříčku WTA 900 bodů.

NATIONAL BANK OPEN 2021 FAKTA
• Shrnutí •
Finále 2019: Andreescuová (Kan.) - S. Williamsová (8-USA) 3-1 / skreč
Nejvýše nasazené: Sabalenková (3. v WTA), Andreescuová (5.), Svitolinová (6.), Kar. Plíšková (7.), Muguruzaová (9.), Halepová (10.), Kvitová (13.), Azarenková (15.)
Kategorie: WTA 1000 (Non-Mandatory)
Místo konání: Montréal, Kanada
Povrch: tvrdý
Dotace: 1.835.490 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Sabalenková (1-Běl.) - Azarenková (8-Běl.) | H2H 2-1
Kar. Plíšková (4-ČR) - Muguruzaová (5-Šp.) | H2H 8-2
Kvitová (7-ČR) - Svitolinová (3-Ukr.) | H2H 7-4
Halepová (6-Rum.) - Andreescuová (2-Kan.) | H2H 1-0
• Možná osmifinále •
Sabalenková (1-Běl.) - Keysová (16-USA) | H2H 1-1
Sakkariová (11-Řec.) - Azarenková (8-Běl.) | H2H 0-1
Kar. Plíšková (4-ČR) - Muchová (14-ČR) | H2H 2-2
Rybakinová (12-Kaz.) - Muguruzaová (5-Šp.) | H2H 1-1
Kvitová (7-ČR) - Mertensová (9-Belg.) | H2H 1-0
Gauffová (15-USA) - Svitolinová (3-Ukr.) | H2H 0-1
Halepová (6-Rum.) - Pavljučenkovová (10-Rus.) | H2H 8-0
Džabúrová (13-Tun.) - Andreescuová (2-Kan.) | H2H 0-0
• Soupeřky českých tenistek v 1. kole •
Kar. Plíšková (4-ČR) - volný los
Kvitová (7-ČR) - volný los
Muchová (14-ČR) - kvalifikantka
Bouzková (ČR) - Sakkariová (11-Řec.) | H2H 0-1(https://www.tenisportal.cz/vzajemne/bouzkova/sakkari/
Siniaková (ČR) - Ostapenková (Lot.) | H2H 1-0(https://www.tenisportal.cz/vzajemne/siniakova/ostapenko-1315c/
Kompletní los


Tipujeme
Aryna Sabalenková prožívá další povedenou sezonu a v Montréalu si bude chtít spravit chuť po neúspěchu na OH v Tokiu, kde překvapivě vypadla už ve druhém kole. Po volném losu se střetne s vracející se Dajanou Jastremskou, nebo Sloane Stephensovou. Do osmifinále se nabízí Paula Badosaová, Viktorija Golubicová a Madison Keysová. Ani jedno kolo tak nejspíše nebude mít jednoduché, ale roli jedné z největších favoritek by potvrdit měla.

Zajímavé zápasy 1. kola: Jastremská - Stephensová, Badosaová - Golubicová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Badosaová - Keysová (2K), Sabalenková - Keysová (OF), Sabalenková - Badosaová (OF)
1. čtvrtfinalistka: Aryna Sabalenková


Viktoria Azarenková měla fantastický konec loňské sezony, ale letos její výsledky nejsou tak dobré, a to hlavně kvůli častým zdravotním problémům. Přes trápící se Alison Riskeovou, nebo svou poslední přemožitelku Soranu Cirsteaovou by však přejít měla. V osmifinále by čelila někomu z kvarteta Maria Sakkariová, Marie Bouzková, Veronika Kuděrmetovová a Julia Putincevová. Nejhůře je na tom s formou rozhodně Bouzková, nejnebezpečněji působí Sakkariová. Azarenková se Sakkariovou by si to tedy měly rozdat o čtvrtfinále, jediný dosavadní souboj jasně vyhrála Běloruska.

Zajímavé zápasy 1. kola: Kuděrmetovová - Putincevová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Sakkariová - Kuděrmetovová (2K), Sakkariová - Azarenková (OF), Kuděrmetovová - Azarenková (OF)
2. čtvrtfinalistka: Viktoria Azarenková


Karolína Plíšková a Karolína Muchová byly nalosovány do stejné části pavouka a měly by se utkat o postup mezi nejlepší osmičku. Obě Češky za sebou mají fantastický Wimbledon, finalistka Plíšková ještě hrála na olympiádě a vypadla v osmifinále s Camilou Giorgiovou. Plíšková se na úvod potká s kvalifikantkou, či Donnou Vekičovou, Muchová má ve své cestě pouze kvalifikantky. Poslední dva souboje těsně vyhrála Muchová, ale Plíšková je teď možná v o něco lepší formě.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kar. Plíšková - Muchová (OF)
3. čtvrtfinalistka: Karolína Plíšková


V další sekci by se měly v osmifinále střetnout Jelena Rybakinová a Garbiñe Muguruzaová, které se utkaly na olympiádě v Tokiu a postup slavila Rybakinová. Kazaška se ale nejprve musí vypořádat s Ljudmilou Samsonovovou a pak nejspíše Sarou Sorribesovou. Muguruzaová bude v úvodním zápase čelit Kateřině Siniakové, nebo Jeleně Ostapenkové. Rybakinová i Muguruzaová na olympiádě hrály skvělý tenis, Španělka po fantastických úvodních měsících sezony šla s formou trochu dolů, Rybakinová naopak v posledních měsících nahoru.

Zajímavé zápasy 1. kola: Rybakinová - Samsonovová, Ostapenková - Siniaková
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Rybakinová - Muguruzaová (OF)
4. čtvrtfinalistka: Jelena Rybakinová


Petra Kvitová letos až na triumf v Dauhá nic moc neuhrála a na podnicích na americkém kontinentu se jí obvykle nedaří, i když v Montréalu v roce 2012 triumfovala. Českou lvici na úvod prověří Ajla Tomljanovicová, nebo Fiona Ferrová. To je na úvod určitě hratelný los. Jenže pak hrozí souboj nejspíše s Elise Mertensovou, pokud zvládne zápas s Camilou Giorgiovou a pak s Magdou Linetteovou, či Nadiou Podoroskou. Mertensová je přesně ten typ hráčky, který může na pomalejším hardu Kvitové dělat problémy. Belgičanka má vynikající výdrž, skvělou obranu a na kontě semifinále z generálky v San José.

Zajímavé zápasy 1. kola: Giorgiová - Mertensová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kvitová - Mertensová (OF)
5. čtvrtfinalistka: Elise Mertensová


Elina Svitolinová si z Tokia odvezla bronzovou medaili a na vynikající výsledek se pokusí navázat v Montréalu, kde v roce 2017 kralovala a předloni hrála čtvrtfinále. Ukrajinská jednička se svou první soupeřku dozví po skončení utkání Shuai Zhang - Johanna Kontaová. V osmifinále by nejspíše potkala teenagerku Cori Gauffovou, kterou hladce porazila na letošním Australian Open. Sedmnáctiletá Američanka, jež začne proti Anastasiji Sevastovové, se ale v posledních měsících herně značně zvedla.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Gauffová - Svitolinová (OF)
6. čtvrtfinalistka: Elina Svitolinová


Simona Halepová je velkým otazníkem, bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka se vrací po tříměsíční pauze. Šampionka posledních dvou ročníků v Montréalu může na úvod potkat rozjetou Danielle Collinsovou a jednoduché by to neměla ani v osmifinále proti Anett Kontaveitové, Jessice Pegulaové, nebo finalistce letošního French Open Anastasii Pavljučenkovové. Vzhledem k nejisté formě Rumunky je tahle sekce naprosto otevřená. Collinsová dnes bude hrát finále v San José a možná ji dostihne únava, Pavljučenkovová si v posledních měsících vede solidně.

Zajímavé zápasy 1. kola: Kontaveitová - Pegulaová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Halepová - Collinsová (2K), Halepová - Pavljučenkovová (OF)
7. čtvrtfinalistka: Anastasia Pavljučenkovová


S obhajobou Biancy Andreescuové to nevypadá vůbec dobře. Po zdravotní pauze se rozehrála do skvělé formy, jenže po skreči v Miami se jí vůbec nedaří. Proti krajance Leylah Fernandezové, nebo kvalifikantce by ale zaváhat neměla. V osmifinále se může potkat s Darjou Kasatkinovou, která dnes bude bojovat o titul v San José, Petrou Martičovou, nebo Ons Džabúrovou. Poslední jmenovaná teď hraje skvěle, i když na olympiádě skončila hned v prvním kole. Právě Tunisanka je pro nás největší favoritkou, jelikož Andreescuová nemá přesvědčivou formu a Kasatkinová může být po náročném programu podobně jako Collinsová unavená.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Džabúrová - Andreescuová (OF)
8. čtvrtfinalistka: Ons Džabúrová

1. čtvrtfinále: Sabalenková porazí Azarenkovou | H2H 2-1
2. čtvrtfinále: Rybakinová porazí Kar. Plíškovou | H2H 1-0
3. čtvrtfinále: Svitolinová porazí Mertensovou | H2H 3-2
4. čtvrtfinále: Džabúrová porazí Pavljučenkovovou | H2H 2-0

1. semifinále: Sabalenková porazí Rybakinovou | H2H 3-0
2. semifinále: Svitolinová porazí Džabúrovou | H2H 3-0

Finále: Sabalenková porazí Svitolinovou | H2H 1-1

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
tommr
(Q) Van Uytvanck vs Vekic
(Q) Martincova vs (Q) Anisimova
(Q) Dodin vs (14) Muchova
(Q) Potapova vs Rogers
(Q) Garcia vs (10) Pavlyuchenkova
(Q) Burel vs (13) Jabeur
(Q) Dart vs (WC) Fernandez

smůla našich na los pokračuje. Tereza dostala těžkou soupeřku a pokud jí porazí tak jí ve druhým kole nejspíš čeká Muška ...
Reagovat
vergus
Anisimova ve formě je těžká soupeřka, ale letos to fakt neplatí, v letošní sezoně je lepší Tereza. Spíš se bojím o Mušku, protože rozehrátá Dodin není žádné ořezávátko.
Reagovat
vergus
Tak souboj vytetovaných rukávů ovládla Tereza, ale nebylo to tak lehké, jak to vypadá. T. má především obrovský problém při koncovkách zápasů, kdy místo takové zdravě agresivní hry se zatáhne jako Nadal 2 metry za baseline a nalomené soupeřce ještě dává šanci na obrat. Takhle dneska z 2. setu udělala z původně jasné záležitosti ještě velké drama. Bez koncových úderů to ale na výš, než top 50 nevypadá?
Reagovat
EllNino
i ta top 50 je v kontextu toho, jak se Tereza dlouho do stovky dostávala, skoro zázrak :)

Upřímně jsem nečekal, že by se to mohlo povést ...

Tereza vyhrává zápasy, které by měla vyhrávat, opravdu cenný skalp jí zatím chybí, ale já věřím, že má na to dostat se ještě víš naž na 50. místo - hráček bez koncového úderu bylo v top 30 až až :)
Reagovat
tommr
jj ten závěr zápasu od stavu 5:1 byl doslova infarktovej. Tereza přestala hrát aktivně a jen čekala na chyby soupeřky, která je ale jako naschvál přestala dělat ... smile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Už jsem se bála, že to Polona otočí.smile
Reagovat
SydneyOpen
No upřímně dlouho to vypadalo že Terka nebude mít ani na stovku. To 61. místo je naprostá paráda. Chvíli bude mít klid od kvalifikací na GS a kdo ví, letos nehraje blbě, ale tohle je prostě nadplán.
Reagovat
asgard33
Pokud někdo nemůže najít stream a chce se dívat, tak to vysílají na pulivetv41.com
Reagovat
Fransoas
Zlato z OH by mohlo Katce pomoci.Proti provokatérce z Lotyšska to může být i mentální bitva.
Reagovat
tommr
neřek bych, že by byla Ostapenko nějaká provokatérka. Bude to ale hodně těžká soupeřka a ani v případných dalších kolech to nebude mít Katka o nic lehčí ...
Reagovat
Dobry-den
Věřím, že se Muška poctivě připravovala, když nemohla na olympiádu, a na výkonech a výsledcích to bude znát. Čtvrtfinále je povinností a dál se uvidí. smile
Reagovat
SydneyOpen
Petra je alespoň 7. nasazená, nechci být velký pesimista ale obávám se že na velkých turnajích je to naposledy co je takhle vysoko nasazená smile i vzhledem k tomu že obhajuje celkem dost bodů, zejména za SF na RG...
Reagovat
paddy
myslím, že RG20 se neobhajuje, ale na podzim jen vypadnou body
pravidlo 52 týdnů
Reagovat
tommr
tím hůř pro Petru ... smile
Reagovat
paddy
koukal jsem, že je to ještě složitější
pokud body 2020 > 2021, pak zůstanou 52 týdnů a na podzim vypadnou a budou nahrazeny body 2021
tzn. spadne na body za 2k, ale odepíše i tak skoro vše

body 2019 vypadly letos a rovněž body 2020, pokud byly nižší než 2021, tzn. teď mají hráčky drží body 2020 nebo 2021 a na podzim se to srovná
- toto je pouze pravidlo pro posunuté 2020 turnaje jako RG, Řím atd.

po AO22 a předjaří bude téměř vše srovnané, obecně až se bude konat nejbližší ročník každého turnaje, tak se jede klasickým systémem

a kdy bude WTA Finals, to je ve hvězdách (tyto body asi vydrží 3 roky) smile
hlavně W Bart, F Svit, SF Plíš, Benč mají vystaráno
najde se letos pořadatel v Evropě? Simone, neflákej to tam! smile smile
Reagovat
EllNino
a co asijské turnaje, stále zůstávají body z roku 2019? Například Riske drží nahoře už jen Wuhan
Reagovat
paddy
Až se někdy odehrají, pak se body nahradí

do nejbližšího ročníku, tedy 3-5 let smile
Reagovat
tommr
1. čtvrtfinále: Sabalenková porazí Azarenkovou
2. čtvrtfinále: Karolína Plíšková porazí Rybakinovou
3. čtvrtfinále: Kvitová porazí Gauffovou
4. čtvrtfinále: Halepová porazí Kasatkinovou

1. semifinále: Karolína Plíšková porazí Sabalenkovou
2. semifinále: Kvitová porazí Halepovou

Finále: Karolína Plíšková porazí Kvitovou
Reagovat
blixa
Tohle má být řádné tommrování ???!!!! To zase našel holky vylítaj v prvním kole ... smilesmilesmile
Reagovat
SydneyOpen
no Petra 1.kolo asi Alja.. pak Kamila nebo Mertens a ve ČF Shitolina nebo Gauff. No třeba překvapí, ale naposledy Petra vyhrála 2 zápasy po sobě v Madridu
Reagovat
milik254
Bad Homburg nic?
Reagovat
SydneyOpen
a jo smile
Reagovat
lars
neni velky turnaj
Reagovat
EllNino
napsal dva zápasy po sobě, ne dva zápasy po sobě na velkém turnaji :D
Reagovat
com
smilesmile Ale Halepku ani Gauff tak daleko nevidim smile
Reagovat
tommr
klidně si místo nich dosad nějakou jinou hráčku. Ty dvě jsem tam napsal jen proto že bych je rád viděl hrát proti Petře ...
Reagovat
EllNino
Muška s Karolínou tu měly asi největší šanci na dobrý výsledek a utkají se už ve 3. kole, zřejmě tedy :))

Petra bude mít problémy tipuji už v prvním zápase, ve 3. kole Mertens/Giorgi, to se mi jeví teď jako unreal :) Ale uvidíme

Maruška bohužel asi krizi prohloubí a Katka může překvapit :)

Terku čeká dneska Polona, tam to vidím 50:50 :)
Reagovat
tommr
los je to strašnej hlavně pro obě Karolíny. Škoda že Muška nebyla vylosovaná do 4. čtvrtinky kde nemáme nikoho ... smile
Reagovat
horska.kraslice
Terka má nepříjemnou soupeřku v kvalifikaci, nevidím to moc nadějně. A kdyby Terka vyhrála, tak je velká pravděpodobnost, že bude nalosovaná ke Káje Mušce nebo že se s ní střetne ve druhém kole.
Reagovat
EllNino
ve druhém kole by mi to nevadilo, Terka už by měla nějaké body a případná prohra by byla fajn, celkem bych rád, kdyby se s jinou kvalifikantkou utkala :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist