První kvalifikantka v semifinále US Open Raducanuová: Překvapuju hlavně sama sebe

9. 9. 2021, 11:12
Aktuality 18
Patrně nikdo nečekal, že by osmnáctiletá Emma Raducanuová byla na konci druhého týdne US Open stále ve hře. Před měsícem Britka s rozličnými kořeny skládala maturitu, ale nyní už naplno propadla tenisu a včetně kvalifikace vyřadila z cesty už osm soupeřek. Všechny po dvousetové výhře. Jako první hráčka z kvalifikace prošla na US Open do semifinále a nejvíce překvapená ze svých výkonů je ona sama.
Profily hráčů
Emma Raducanuová

"Tak tohle jsem rozhodně nečekala," žasla dcera rumunského otce a čínské matky narozená v Torontu, které před turnajem patřilo 150. místo v žebříčku. Ačkoli od loňského února do letošního června kvůli pandemii koronaviru i studiu 18 měsíců nehrála, už ve Wimbledonu coby držitelka divoké karty došla do osmifinále.

"Měla jsem zabukované letenky na konec kvalifikace. Ale to je příjemný problém," usmála se Raducanuová. Ve čtvrtfinále její senzační tažení nezastavila ani olympijská vítězka Belinda Bencicová, Švýcarka prohrála 3-6 4-6. V žebříčku tak Raducanuová bude novou britskou jedničkou, po téměř šesti letech o toto privilegium připraví Johannu Kontaovou.

"Tuhle zkušenost si strašně moc užívám. Něco takového jsem vůbec nečekala," žasla Raducanuová. Mrzet by ji mohlo snad jen to, že v New Yorku nemá rodiče. Vzhledem k aktuálním omezením cestování kvůli covidu by potřebovali výjimku. "Na to je příliš pozdě," povzdechla si. A tak alespoň na dálku jim poděkovala. "Za klid a duševní sílu, to pramení z mé výchovy."

Tenisových vzorů má několik, konkrétně jmenovala trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho. "Docela často se mnou mluvil. Dvakrát jsme spolu i trénovali, to bylo parádní. Viděla jsem rychlost míčků i jak skvělý je..."

Dnes v noci může opět Raducanuová překvapit, soupeřkou v semifinále jí bude přemožitelka Karolíny Plíškové Maria Sakkariová z Řecka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
street4
Konecne tenistka, ktera vypada alespon trochu zensky.
Reagovat
tommr
jj je to pěkná ženská - hlavně když jí člověk porovná s tou kulturistkou proti který bude hrát v semifinále ...
Reagovat
Nola
Maria ma pekne crty tvare, aj ked je nabusena, v civile vyzera skvele, aj zbytne dve tenistky vyzeraju velmi dobre, kazda z nich je pekna svojim sposobom.... ale tenis nie je o krase, ale o vykone na kurte
Reagovat
tommr
já jí hodnotím podle toho jak vypadá na kurtu a tam na mě působí dost odpudivě - hlavně její postava a gestikulace jsou vyloženě neženské ...
Jinak ale s tvojí poslední větou samozřejmě souhlasím ...
Reagovat
NoletheBest
Bych se vůbec nedivil, kdyby obě mladé hrály spolu finále, Sabalenice je pometlo a ten babochlap se dá taky vykolejit, když se tomu trochu pomůže. GS finále náctiletých myslím ještě v historii nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
já taky. Docela se těším smile
Reagovat
Herbert_Hoover
Rozhodně bylo. Selešová s Vicariovou finále Wimbledonu 1991...Arantxa tehdy ještě neměla 20 let smile A to jsem nezkoumal další vzorky.
Reagovat
tommr
Selesová, Capriati, Hingis a sestry Williamsovy byly na GS úspěšné už jako teenagerky. Hodně bych se divil kdyby se mezi sebou nestřetly v několika finále -náctiletých ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Hingis a Serena US Open 1999 další vzorek...Sereně bylo necelých 18 a Hingisové necelých 19 smile
Reagovat
Herbert_Hoover
Capriati byla ve třech GS finále a všechny vyhrála paradoxně, v době kdy už měla docela dost po dvacítce.
Reagovat
blixa
Pokud se pamatuju, tak první GS titul zíkala Serena na US Open když jí bylo 18 a porazila Martinu Hingis, které bylo 19.
Reagovat
NoletheBest
Wimbledon 91 bylo finále Graf vs. Sabatini, ale pokud jsem hledal dobře, tak nejmladší GS finalistky byly Serena W. a Martina H. na USO 99 (jak píše Herbert), těm bylo 18 a 19. Vypadá zběžně, že by je mohly Fernandez s Raducanu šmiknout.
U chlapů byli nejmladší Sampras s Agassim též na USO 90, těm bylo v průměru 19R., 8M a 20D. USO přeje mladým a odvážným smile
Reagovat
lvicek
To jsem si hned rikala pod timhle prispevkem, ze se urcite vynori spousta prikladu ;). Na druhou stranu ale ta jmena v tech prikladech jsou fakt skvela sbirka! Pokud by to vyslo, tak by to zakladalo tady na slecnach docela silna ocekavani :).
Reagovat
Herbert_Hoover
Pardon mělo to být finále French Open 1991. Jsem to popletl. :-) Nicméně zbytek platí, Arantxa neměla ještě 20 a Monice bylo 17.
Reagovat
Mony
A Graff, Capriatti, Seles..? Nic? Moc si z toho už nepamatuji
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
peek
To ještě Rumuni hráli fotbal. smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile no, jo, no. To už je dávno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist