Raducanuová je opět zraněná. V Aucklandu si podvrtla kotník a spílala na kluzký povrch

5. 1. 2023, 11:25
Aktuality 22
WTA AUCKLAND - Vítězka předloňského US Open Emma Raducanuová už popáté za posledních 12 měsíců vzdala rozehraný zápas a znovu je na listině zraněných hráček. 20letá Britka sice ve druhém kole turnaje v Aucklandu nadělila Slovence Viktórii Kužmové kanára, ale v závěru druhého setu si na kluzkém kurtu podvrtla kotník a za stavu 6-0 a 5-7 utkání skrečovala.
Emma Raducanuová (© AFP)

Emma Raducanuová se na US Open 2021 stala první tenistkou, která vyhrála grandslamový turnaj z pozice kvalifikantky a v 18 letech se zařadila  mezi nejmladší grandslamové šampionky.

Z britské teenagerky se téměř ze dne na den stala světová star, jenže Raducanuová bleskově nabitou slávu neustála. Za uplynulých 16 měsíců odehrála 21 turnajů a pouze jednou vyhrála tři zápasy po sobě. Ve světovém žebříčku se postupně propadla z 10. na aktuálně 78. místo.

K nezdarům a chmurné náladě dcery čínské matky a rumunského otce navíc zásadně přispívají množící se zdravotní lapálie. Na téměř každém čtvrtém turnaji po newyorském triumfu vzdala rozehraný zápas, někdy navíc dohrála zraněná.

Přípravu na sezonu 2022 Raducanuové zkomplikoval Covid-19 a jakoby předznamenal dění na tenisových kurtech. Na Australian Open Britku limitovaly puchýře na dlaních, v Guadalajaře skrečovala kvůli bolavé kyčli, v Indian Wells ji limitovala bolavá záda, v dubnu v rámci Poháru Billie Jean Kingové si po debaklu s Markétou Vondroušovou postěžovala na puchýře na chodidlech, v květnu Římě se znovu ozvala záda.

"Chtěla jsem tomu dát šanci, ale netušila jsem, jak moc je to zlé, dokud jsem nevstoupila na kurt. Pořád se učím, kdy mohu na své tělo zatlačit a kdy mu naopak dopřát úlevu," svěřila se tehdy devatenáctiletá naděje.

Zřejmě se tomu učí dál. V květnu na domácí trávě v Nottinghamu, rok po premiéře na okruhu WTA, skrečovala po 33 minutách kvůli bolestem břišního svalu a v září v Soulu opět vinou svalových problémů nedohrála boj o své druhé kariérní finále. V říjnu ji v posledním zápase v roce 2023 bolelo zápěstí a před přípravou na novou sezonu si naordinovala delší pauzu.

Zranění se ale Raducanuová nevyhnula ani na prvním turnaji v roce 2023. V Aucklandu po úvodní obratu proti Lindě Fruhvirtové začala dnešní 2. kolo proti Viktórii Kužmové bravurně a Slovence nadělila kanára, ale v závěru druhého setu si podvrtla levý kotník a přestože po zatejpování ještě zkusila pokračovat, za stavu 6-0 a 5-7 vzdala. Zápas se kvůli vytrvalému dešti hrál v hale.

"Kurt byl neuvěřitelně kluzký, opravdu hodně kluzký. Popravdě se vůbec nedivím, že k něčemu takovému došlo," řekla 11 dní před startem Australian Open Raducanuová, která neustále experimentuje s trenéry. Aktuálně ji vede Němec Sebastian Sachs, jenž je jejím pátým koučem od léta 2021. Mezitím byla několikrát bez trenéra a spoléhala na rady odborníků z Britské tenisové asociace (LTA).


Ke zraněním byla Raducanuová náchylná už i v době před vstupem na okruh WTA. Na menších akcích vzdala pět zápasů a k tomu při grandslamové premiéře ve Wimbledonu 2021 nedohrála kvůli potížím s dýcháním osmifinálový duel.

134. hráčka světa Kužmová, jež sezonu zahajovala v kvalifikaci, se do čtvrtfinále turnaje WTA dostala poprvé od července 2021. Semifinále si zahrála naposledy a potřetí v kariéře před čtyřmi lety právě v Aucklandu, od té doby v něm sedmkrát po sobě prohrála.

O vyrovnání svého maxima na okruhu WTA se 24letá Slovenka utká s Dankou Koviničovou z Černé Hory, která otočila duel s Američankou Lauren Davisovou.

Mezi osmičkou nejlepších je také česká tenistka Karolína Muchová, jež přehrála Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou.

• WTA 250 AUCKLAND•
Nový Zéland, tv. povrch, 259.303 dolarů
čtvrteční výsledky (05. 01. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Muchová (ČR) - Ruseová (Rum.) 6-4 6-1
Gauffová (1-USA) - Keninová (USA) 6-4 6-4
Fernandezová (3-Kan.) - Grabherová (Rak.) 6-0 6-1
Koviničová (7-Č. Hora) - Davisová (USA) 4-6 6-3 6-2
Bonaventureová (Belg.) - Marinová (8-Kan.) 3-6 6-3 6-3
Lin Zhu (Čína) - V. Williamsová (USA) 3-6 6-2 7-5
Masárová (Šp.) - Blinkovová (-) 6-1 6-4
Kužmová (SR) - Raducanuová (Brit.) 0-6 7-5 / skreč R.
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Katoová/Sutjiadiová (3-Jap./Indon.) - Martincová/Ruseová (ČR/Rum.) 6-3 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
Blondie
S tím zraněním je to mizerné :/ nejsem jí nijak ukrutně nakloněna, ale vždycky je otravné, když talent sráží slabší fyzická stránka.
Reagovat
EllNino
Ono to přijde :) Mám ju rád, je jedinečná, ale potřebuje najít správnou cestu ... začala bohužel (i když proč vlastně, bomba počin) hned sladkou tečkou ... a musí se s tím naučit pracovat, podobný osud jako Penko, Bianca, Sonya, vlastně i Naomi, i dkyž ta má 4, ale myslím, že už další nepřidá ... jsem zvědav, co Iga :)
Reagovat
paddy
a Ivanovič
Reagovat
paddy
a z dálky jsou si i podobné smile
Reagovat
Nola
Ivanovic bola urcite hrackou T10, ked vyhrala GS, ty hladac pozornosti, hrala predtym finale na AO , mala uz nejake skusenosti, porovnas uplne rozlisne okolnosti, ale pre teba typicke pisat blaboly.....
Reagovat
paddy
Jako obvykle jsi totálně mimo a Ivanovič znám lépe než ty smile

Po zisku GS se zranila, další zranění se kupila, kvůli ramena musela měnit nadhoz a kvůli zranění i ukončila kariéru, její pohublé tělo nezvládalo zátěž, zbytek kariéry prokládala světlými obdobími vč. návratu do top5 po propadu na no. 63

Raducanu to začíná kopírovat smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ivanovic bola urcite hrackou T10, ked vyhrala GS, ty hladac pozornosti, hrala predtym finale na AO , mala uz nejake skusenosti, porovnas uplne rozlisne okolnosti, ale pre teba typicke pisat blaboly.....
Reagovat
Dobry-den
Za to může Lindička. Kdyby ji v 1. kole dorazila, nemuselo k tomuto vůbec dojít. smile
Reagovat
Maisterstich
V životě sem neviděl pod jedním postem tolik ubožáků, jako tady.
Reagovat
JohnB
v tyhle zemi je běžný, že se úspěch neudpouští no, trosky
Reagovat
hanz
Tak vítej v klubu.smile
Reagovat
hanz
Ajajaj, rychlokvaška E-myčka (přejímám tento super název!) se nám ,,opět" zranila a tipuju, že to svede na dalšího z trenérů, a samozřejmě za to mohl i povrch! Pravdou spíš bude, že si dělá jen alibi, kdyby to na dalších turnajích zase nevyšlo.
Reagovat
hanz
Jo a doufám, že se z AO odhlásí zavčasu, aby zbytečně někomu nezabírala místo.
Reagovat
Blondie
TVL, 18letá baba docílí neskutečného úspěchu, ale pro české myláčky je už E-myčka.

Ta radost z jejího zranění o vás říká tolik, že to asi ani vědět nechcete :)
Reagovat
misa
Emmmička na konci zápasu se slzami v očích... Zranění kotníku asi není vážné, protože normálně odešla po svých, ale neustálé problémy jsou hodně otravné. Asi nemá tělo, které by zvládalo takovou zátěž.

Sofia dostala do 2. kola jednu z pouhých dvou hráček ve startovním poli, která výkonnostně nad ostatníma vyčnívá smile
Reagovat
misa
Chtěl jsem napsat Emmička, asi mě popletl Pe3k :)
Reagovat
Pe3k
Sveď to na mě smile
Reagovat
Pe3k
Emmmmičko neplakej smile smile smile
Vyměníš trenéra a vše bude zase cajk.
Reagovat
misa
Možná kdyby si našla nějakého dobrého kondičního kouče.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
spíš Nadalova nebo Jokerova čáryfukasmile
Reagovat
paddy
To nebude náhoda, to už začíná zavádět pojistným podvodem smile

Prognóza na letošní sezónu se nemění - porazí i Swiatek smile
Reagovat
paddy
Opr. zavánět
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist