Ruska Makarovová v 31 letech ukončila kariéru

29. 1. 2020, 13:37
Aktuality 13
Bývalá světová osmička a nejlepší deblistka světa Jekatěrina Makarovová ukončila kariéru. Jednatřicetiletá Ruska, jež vyhrála tři turnaje WTA ve dvouhře a patnáct ve čtyřhře, to včera oznámila na Instagramu. Na kurtech se představila naposledy loni v únoru.
Profily hráčů
Jekatěrina Makarovová (© AFP)

"Drazí přátelé, dnes mám pro váš důležitou zprávu. Udělala jsem obtížné rozhodnutí - končím svou kariéru profesionální tenistky," napsala na Instagram Makarovová.

"Chci poděkovat všem, kdo byli ty dlouhé roky po mém boku. Lidem, kteří byli součástí mé sportovní kariéry, od dětství až do současnosti. Měla jsem štěstí pracovat s nejlepším týmem profesionálů," děkuje Ruska ve svém oznámení.

"Na svou kariéru jsem moc hrdá. Ale teď přišel čas se posunout a začít novou kapitolu života," rozloučila se Makarovová, jež dokázala úspěšně skloubit dvouhru se čtyřhrou. 

V singlu byla rodačka z Moskvy ve světovém žebříčku nejvýše na 8. místě. Pětkrát si zahrála finále a získala tři tituly. Ten první slavila v roce 2010 na trávě v Eastbourne, další dva triumfy slavila na hardu v Pattayi 2014 a Washingtonu 2017. 

Na grandslamech je jejím maximem semifinále z US Open 2014 a Australian Open 2015. Pouze na Roland Garros si ani jednou nezahrála čtvrtfinále, nicméně právě na pařížské antuce zaznamenala svůj jediný skalp světové jedničky, když v roce 2017 zaskočila v úvodním kole Němku Angelique Kerberovou.

S hráčkami Top 10 měla bilanci 32-63. Byla neoblíbenou soupeřkou Petry Kvitové, kterou dokázala čtyřikrát porazit., či Kerberové, s níž uspěla dokonce šestkrát.

Ve čtyřhře bývala Makarovová dokonce světovou jedničkou. Na kontě má 15 deblových titulů, když společně s krajankou Jelenou Vesninovou ovládly Roland Garros (2013), US Open (2014), Wimbledon (2017), Turnaj mistryň (2016) či olympiádu v Riu de Janeiro (2016). V roce 2012 vyhrála také smíšenou čtyřhru na US Open s Brazilcem Bruem Soaresem.

Jeden triumf Makarovová slavila také po boku české tenistky Lucie Hradecké, s níž v roce 2018 zvítězila v Cincinnati.

Naposledy Makarovová hrála loni v únoru v Dubaji, kde si s Hradeckou zahrála finále čtyřhry proti Barboře Strýcové a Su-Wei Hsieh. Ve dvouhře tehdy podlehla Bělorusce Aliaksandře Sasnovičové, přestože vedla 6-0, 4-1 a měla dva brejky v zádech. Kariéru tak uzavřela sérií sedmi porážek.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Dear friends! I have important news for you today. I made a difficult decision to end my professional career in tennis. Today I want to thank everyone who has been with me shoulder to shoulder all these years. Who took part in my sports career, starting from my childhood and ending with it. I was lucky enough to work with the best team of professionals. My favorite coaches, sparring, massage therapists, and osteopaths. My team has always been my mainstay and support. I would like to thank my lovely family and friends who have always been there for me. I always feel your love and support. My family is my source of energy and inspiration. My dear, faithful fans! You have always supported me anywhere in the world. Thank you from the bottom of my heart! Your faith in me, gave me strength and helped me move forward to victories! I am very happy and proud of my sports career. It's time to move on and start a new stage in my life. Your Kate❤ Дорогие друзья! Сегодня у меня для вас важная новость. Я приняла непростое решение о завершении профессиональной карьеры в теннисе. Сегодня я хочу поблагодарить каждого, кто был со мной плечо к плечу все эти годы. Кто принимал участие в моей спортивной карьере, начиная с самого детства и до ее завершения. Мне посчастливилось работать с лучшей командой профессионалов. Мои любимые тренеры, спарринги, массажисты, остеопаты. Моя команда всегда была для меня опорой и поддержкой. Самую большую благодарность я выражаю моей любимой семье, мои близким, что всегда были рядом. Я всегда чувствую вашу любовь и поддержку. Моя семья - мой источник энергии и вдохновения. Дорогие мои, преданные фанаты! Вы всегда меня поддерживали в любой точке земного шара. Благодарю вас от всей души! Ваша вера в меня придавала мне сил и помогала двигаться вперед, к победам! Я очень довольна и горжусь своей спортивной карьерой. Наступило время двигаться дальше и начинать новый этап в своей жизни. Ваша Катя❤️

Příspěvek sdílený Ekaterina Makarova | Макарова (@katemakarova1), Led 28, 2020 v 3:28 PST

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Frick
Osobně si myslím, že se k rozhodnutí ukončit kariéru musela dospět mnohem dříve.
Reagovat
Frick
Ještě nedávno byly mladé/v nejlepším věku, dnes již řady hráček narozených před 1.1.1990 povážlivě prořídly...
Reagovat
darek.vrana
Nevíte někdo, co je s Pavláskem? Už to zabalil nebo?...
Reagovat
George_Renel
Dnes jsem ho viděl že má hrát někdy v Thajsku na ITF
https://www.livesport.cz/tenis/itf-muzi-dvouhry/m25-nonthaburi/
Reagovat
darek.vrana
Aha, to jsem si ani nevšiml. Díky.
Reagovat
misa
Hlavně těch 32 výher nad hráčkami top 10, když sama byla nejvýše osmá, je zajímavé číslo.

Když končí starší hráčka, vždy si vzpomenu, jak s ní bojovala Lucie. Samozřejmě raději vzpomínám na hezké výhry než prohry. Takže spíš Wimbledon 2014 než 2018 a Toronto 2017 než TM 2016 nebo OH 2016.
Reagovat
jirkaS
fandil jsem deblu Makarová/Vesninová
Reagovat
Krisboy
Sám nevím proč, ale taky mi byly vždycky sympatické. Btw. co je s Vesninou? Hraje ještě?
Reagovat
misa
Hraje, s miminem :)
Reagovat
Krisboy
Debla? Jako že vyměnila Káťu za dítě? :D
Reagovat
misa
https://www.instagram.com/p/B6tZRX9BbzV/
Reagovat
Pavlis
Na její bitvy s Petrou nikdy nezapomenu. V roce 2016 spolu hrály čtyřikrát. A ten její výstup proti Kerber z roku 2017 je legendární.
Reagovat
Nenela
Uz jsem si rikala delsi dobu, ze neni nikde videt. Tezko rict, proc konci, ze by toho uz mela normalne plne zuby? O zadnem zraneni jsem neslysela.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist