Rusko zahájilo obhajobu v ATP Cupu vítězstvím nad Francií. Výhru slaví i USA, Austrálie a Británie

2. 1. 2022, 08:14
Aktuality 15
ATP CUP - Rusko vykročilo za obhajobou loňského triumfu v ATP Cupu výhrou 2-1 nad francouzským výběrem. Daniil Medveděv se po překvapivém zaváhání ve dvouhře přece jen postaral o vítězství, když s Romanem Safjullinem uspěl v rozhodující čtyřhře. Američané zásluhou Taylora Fritze a Johna Isnera porazili 3-0 Kanadu. Večer si vítězství připsali Britové a domácí Australané.

Rusko kvůli nákaze covidem-19 přišlo o Andreje Rubljova a Aslana Karaceva, kteří patřili mezi hlavní strůjce triumfu největší země světa v loňském ATP Cupu i Davisově poháru.

Hlavní opora týmu Daniil Medveděv dnes navíc zaváhal proti Ugovi Humbertovi a přišel o svou devítizápasovou neporazitelnost v týmových soutěžích. Ve všech třech setech vedl o brejk, ale s francouzským talentem nakonec prohrál 7-6(5) 5-7 6-7(2).

"Cítím se mizerně fyzicky, to je vše, co k tomu teď můžu říct," řekl vítěz posledního US Open Medveděv, jenž se dopustil 44 nevynucených chyb.

Naopak Humbert si užíval největší výhru v kariéře. "Byl to skvělý zápas. Jsem šťastný," dodal poté, co ruského favorita i podruhé zdolal. V září 2020 to bylo na antuce v Hamburku.

Papírové předpoklady se nenaplnily ani v úvodní dvouhře, ve které si Roman Safjullin při své premiéře v týmových kláních vyšlápl 2-6 7-5 6-3 vyšlápl na Arthura Rinderknecha.

Rusové tak museli proti Francii do rozhodující čtyřhry. Ani v ní nedošlo k vítězství favoritů. Medveděv se Safjullinem přehráli dvakrát 6-4 Fabrice Martina a Edouarda Rogera-Vasselina.

Mnohem snazší vítězství si v úvodním utkání připsali Američané. O body proti Kanadě se postarali John Isner s Taylorem Fritzem. Isner nejprve smetl 6-1 6-3 Braydena Schnura a Fritz poté přetlačil 6-7(6) 6-4 6-4 Félixe Augera-Aliassimeho. Isner s Fritzem následně v deblovém duelu porazili Augera-Aliassimeho a Denise Shapovalova, který se po nemoci covid-19 na dvouhru necítil.

Oba večerní zápasy rozhodovaly až čtyřhry. Němcům proti Britům nepomohlo ani nasazení světové trojky Alexandera Zvereva do dvou zápasů.

Německý favorit sice ve svém prvním vystoupení od listopadového triumfu na Turnaji mistrů zdolal díky odvrácení všech tří brejkbolů včetně jednoho setbolu 7-6 6-1 Camerona Norrieho, ale britským hrdinou se stal Daniel Evans.

Ten nejprve v úvodní dvouhře po skvělém výkonu smetl Jana-Lennarda Stuffa a v deblu pak s Jamiem Murraym porazili Kevina Krawietze se Zverevem, který nastoupil místo deblisty Tima Pütze.

Nečekaný bod si připsali domácí Australané, kteří otočili souboj se silnou Itálií. Max Purcell sice na úvod nestačil na Jannika Sinnera, ale Alex de Minaur poté zdolal Mattea Berrettiniho a obrat dokonali John Peers s Lukem Savillem.

• ATP CUP •
Sydney, Austrálie, tv. povrch, 10.000.000 dolarů
nedělní výsledky (2. 1. 2022)
Rusko - Francie | 2-1
Safjullin - Rinderknech 2-6 7-5 6-3
Medveděv - Humbert 7-6(5) 5-7 6-7(2)
Medveděv/Safjullin - Martin/Roger-Vasselin 6-4 6-4
Kanada - USA | 0-3
Schnur - Isner 1-6 3-6
Auger-Aliassime - Fritz 7-6(6) 4-6 4-6
Auger-Aliassime/Shapovalov - Fritz/Isner 4-6 4-6
Německo - Velká Británie 1-2
Struff - Evans 1-6 2-6
A. Zverev - Norrie 7-6(2) 6-1
Krawietz/Zverev - Evans/J. Murray 3-6 4-6
Itálie - Austrálie | 1-2
Sinner - Purcell 6-1 6-3
Berrettini - de Minaur 3-6 6-7(4)
Berrettini/Bolelli - Peers/Saville 3-6 5-7
Pořadí skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
EllNino
Dneska překvapil hlavně Danny Evo, perfektní singl a skvělý hráč v deblu po boku Jamieho ...

Saša debl těžce nedával a Krawietze myslím dost štval ... po výborném singlu v deblu těžce pohořel
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Evo IX nebo Xsmile?
Reagovat
EllNino
Johny a Taylor jsou silná dvojice a nejspíš by vyhráli, i kdyby byla Kanada s Denisem v singlu - debla mají prostě lepšího a v singlu je to 50:50
Reagovat
EllNino
Daniil skvěle podržel svůj tým, i když předtím prohrál tuhou bitvu s Humbertem, a nastoupil do deblu - to mi trošku chybělo u Báry Kr. ve Fed Cupu, minimálně po tom zápase se Švýcarkami prostě měla hrát ...

Je pravda, že Rusové hrají jen ve třech, neboť jsou v karanténě Rubl, Karatsev i Donskoy, takže asi nebyla jiná hratelná možnost, nicméně mohl odmítnout a nechat hrát Karlovského, ale vzal to na sebe :)

Čest před Romanem Safiullinem, dneska je to hlavně jeho výhra, perfektně otočil zápas s Rinderknechem, i když ve druhém setu nebyl lepším hráčem a odvracel spoustu brejkbolů ... ale zabral, vyhrál druhý set a ve třetím už dominoval a zvládl to mazácky, mohl by to být takový žolík, přeci jen s Daniilem v zádech může hrát v pohodě, může jen překvapit :)
Reagovat
EllNino
perfektně zvládli souboj se silnými Italy, i bez Duckwortha, Popyrina, Millmana a s náhradníkem Purcellem, kterého smetl Jannik.

Demon by se doma dokázal asi na kurtu i roztrhat a Matteo neměl moc šanci, následné nazaení do debla moc nechápu, Foňa by byla lepší volba a Peers s novopečeným ženáčem Lukem Savillem si to pohlídali :))

Btw. Dasha Saville-Gavrilova dneska porazila Katy McNally, snad se dokáže vrátit do první stovky :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to jsem Dashu viděl na BJKC naposledy svobodnousmile Takový pěkný, sympatický skřítek to jesmile
Reagovat
Mony
Největší téma současného tenisu je "bude Djoker na AO nebo ne? ".. Pro mě ale největší téma je "kde se vzala ta obroda ruských týmů? " Pamatatuji, jak ještě nedávno Rusové měli problémy dát dohromady nějaké céčko. Asi v tom hraje hodně roli to odstrceni Ruska po dopingove aféře v Soči, odebrání jejich národní hrdosti.. Vidět, jak Rus place na stupních vítězů, protože nemůže slyšet vlastní hymnu...to všechno asi vedlo k nějakému semknuti, že ruské týmy jsou dnes jasně nejlepší.. Já jsem velký patriot a na BJK Cupu v Praze jsem byl zklamán z vypadnutí našich holek, na druhou stranu zápasy Rusek mi vlili takovou krev do žil, že jsem si to užíval do konce i bez našich holek...vsechno špatne nakonec může být k něčemu dobre a inspiraci si můžeme brst nejen z éry Kvitove, Safarove ap., ale teď i z nepopulární h Rusů.
Reagovat
EllNino
A to Rusky nemají nic "extra" jako kdysi, kdy měly i pět hráček v top 10 kolem Světlany, Eleny, Dinary, Marie atd. Ale ten týmový duch je tam daleko větší než za éry těchto velkých individualit, Nasťa je skvělá parťačka, to samý Daria Kasatkina a vyburcovali Samsonovu k životnímu tenisu ...

A chlapi mají dva silné ročníky 96/97, jinak to není nic moc, vylezl jim loni trochu starší Karatsev, vrstevníci Medvedev, Rublev a Khachanov se vzájemně tahají ... dneska se blýskl Roman Safiullin, který je s nimi stejně starý a v juniorech je pravidelně porážel, vyhrál juniorsku AO 2015 a Daniil v nějakém rozhovoru na ATP Cupu řekl, že pokaždé, když viděl ve své půlce jméno Safiullin, rozklepal se ... takže možná jim doroste ještě on minimálně do stovky :)

Snad se naši mladí kluci taky budou takhle tahat, mají mezi sebou dobrou konkurenci a byla by škoda nevyužít potenciálu
Reagovat
skott
Nemyslím si, že týmový duch by byl u Rusek větší než v dobách kdy vyhrávaly Fed Cup pravidelně, spíš naopak. Tenkrát se hráčky jako Dementěva, Safina, Myskina, Petrova a spol. znaly od malička, nastupovaly pravdielně ve čtyřhře i na běžných turnajích a jejich přátelství trvá i po kariérách dodnes. Vlastně jediným ''cizím elementem'' byla Máša, která se pořádnou součástí FC stala stejně až později.
To se nedá absolutně srovnat s hybridem ''každý pes, jiná ves'', který vyhrál BJK Cup. Vždyť i samy holky přiznávaly, že se skoro neznají. Ljuda v mládežnidkých kategoriích reprezenotvala Itálii, Alexandrova už byla skoro Češka. K tomu Nasťa a Daša vlastně dvě jiné ruské generace, i když ty samozřejmě kamarádky jsou.
Aniž bych chtěl jejich triumf snižovat, protože jim ho přeju, tak byl dán do jisté míry shodou okolností, kdy nebyly úplné favoritky a oslabenýma sestavama některých týmů. Až potom tím, že si holky vzájemně sedly.
V chlapech je ta situace jiná, tam ten týmový duch určitě funguje, to je během jejich zápasů dobře vidět, že je to spolu baví, ale zas ta síla by tam byla i bez toho.
Reagovat
EllNino
Muze byt, ty mas rusky tenis vice nakoukany :)
Jinak co rikas na Romana, dneska to tahl a Daniil mu vysekl poklonu :)
Reagovat
skott
To jsem bohužel neviděl, první zápasy sezony budu koukat až dneska v noci:) Ale jak jsi psal, Safiullin byl stejný talent jako Andrej nebo Karen a možná i lepší než Medveděv, který zas tolik v juniorech nevynikal, ale paradoxně z nich má nejlepší výsledky. Přál bych mu, aby se dokázal konečně pořádně prosadit, třeba tak jako loni právě Karatsev.
Reagovat
EllNino
Danda je pro me stale zahada :)))

Jinak myslis si, ze se jeste vrati Sveta? Po Wimbledonu nehrala
Reagovat
skott
Pro mě docela taky, ze začátku jsem mu z těch Rusů právě taky věřil nejméně, a spletl se. Dneska ho sleduju strašně rád. Jinak myslím v jedné diskuzi jeho potenciál odhadl kdysi Davor, když jsme se o nich bavili.smile
Tak věřím, že jo, když se neustále vrací Věrka, tak Světa by měla taky:)
Reagovat
EllNino
Ja mam tu particku kolem Daniila, Karena a Andreje rad, jsou to takovi salamisti a maji srandu :) Skoda, ze uz jim nesefuje na ATP Cupu Marat smile

Taky doufam ;)
Reagovat
Pe3k
Sledoval jsem predikci tenisového experta pro novou sezonu. Jeden z jeho bodů byl odhad kdo bude v top 10. Neuvedl tam Norrieho, který je teď na 12 místě. Brit má velice nepříjemný styl. Vše vrátí a nekazí. Zrovna sleduju jak s ním zápasí Zverev. Osobně se mi jeho styl vůbec nelíbí, ale je třeba si přiznat, že i tak je jeho hra na vysoké úrovni a já osobně ho vidím v tom 10. Agresivní útoční hráčí typu Berentini Rublev to s ním budou mít velice těžké. Zverev je jeden z nejlepších na světě a ten první set vyhrál tak tak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist