Sabalenková smetla Azarenkovou a má 7. titul. V Ostravě vyhrála i čtyřhru

25. 10. 2020, 14:30
Aktuality 79
WTA OSTRAVA - 22letá Běloruska Aryna Sabalenková ve finále halového turnaje WTA Premier v Ostravě smetla krajanku Viktorii Azarenkovou a získala 7. titul. Zároveň udržela šanci, že sezonu zakončí v Top 10. Z Česka si odváží i trofej pro vítězku čtyřhry, ve které triumfovala s Belgičankou Elise Mertensovou.
Aryna Sabalenková (© AFP)

Aryna Sabalenková měla v Ostravě dvakrát namále. Hned ve svém úvodním duelu s šestnáctiletou Cori Gauffovou prohrála první set 1-6 a v rozhodující sadě musela dohánět manko dvou brejků.

V následném čtvrtfinále se Španělkou Sarou Sorribesovou prohrávala dokonce 0-6, 0-4 a dvakrát čelila brejkbolu. Vývoj však otočila ziskem dvanácti gamů a svou snahu nakonec přetavila v triumf.

V semifinále si dvaadvacetiletá Běloruska poradila s Američankou Jennifer Bradyovou a svůj nejlepší výkon si schovala do dnešního finále proti Viktorii Azarenkové. O osm let starší krajanku smetla 6-2 6-2 a ve třetím vzájemném duelu si připsala druhou výhru.

Finále bylo vyrovnané jen v úvodu. Od stavu 1-2 už dominovala Sabalenková, která hrála odvážněji a v první setu soupeřku přestřílela 16-4 na vítězné údery. První sadu vyhrála Sabalenková po zisku pěti gamů v řadě.

Ve druhém setu se Azarenková za stavu 1-2 nechala ošetřit. Po návratu na kurt působila malátně, oddychovala a pohybovala se pomalu. Utkání ale nevzdala, snažila se hrát riskantně na jeden úder a ještě prorazila Sabalenkové servis na 2-4. Zbylé dvě hry ale získala Sabalenková a třetí mečbol využila přímým bodem z podání.



"Mám za sebou skvělý týden, jsem nadšená," řekla Sabalenková, jež po mečbolu poslala polibek do nebe pro otce, který zemřel loni v listopadu ve 43 letech. "Gratuluji Viktorii a doufám, že ti bude už brzy lépe," řekla dvanáctá hráčka světa Azarenkové.

Sabalenková ve svém 11. finále získala 7. titul v kariéře (první v Evropě) a letos druhý. V únoru v Dauhá uspěla po finálové výhře nad Petrou Kvitovou. V Ostravě získala z dotace 528.500 dolarů šek na 50 tisíc dolarů, přes 1,14 milionu korun.

Sabalenková dnešní výhrou udržela naději na zakončení sezony v Top 10. Na posledním turnaji sezony v rakouském Linci, kde se bude hrát od 9. listopadu, k tomu potřebuje postoupit do finále.

Bývalá světová jednička Azarenková si dnes zahrála jubilejní čtyřicáté finále, ale svou sbírku trofejí nerozšířila. Tu poslední 21. slavila v srpnu na Western & Southern Open v New Yorku, kde získala první titul od roku 2016 a následné mateřské pauze. V hale triumfovala naposledy v Linci 2012.

"Chci všem poděkovat, i Aryně a Ostravě, za skvělý turnaj. Zdravím také svého syna Lea a zůstaňte všichni zdraví," řekla Azarenková při vyhlášení.

Sabalenková v Ostravě zkompletovala premiérový double
Sabalenková si navíc v Ostravě poprvé na jednom turnaji zahrála finále dvouhry i čtyřhry a také v ní nakonec dokráčela na vrchol a vybojovala premiérový double.

Společně s Belgičankou
Elise Mertensovou ve finále porazily hladce 6-1 6-3 kanadsko-brazilskou dvojici Gabriela Dabrowská a Luisa Stefaniová a získaly čtvrtý společný titul. Ty předchozí zaznamenaly loni v Indian Wells, Miami a na US Open. Sabalenková jinou deblovou trofej nemá.

Turnaj J&T Banka Ostrava Open 2020 byl akcí kategorie Premier a v upraveném kalendáři WTA nahradil čínské dějiště Zhengzhou. V době zákazu sportování v Česku kvůli koronaviru dostal turnaj výjimku a konal se bez diváků.

• WTA PREMIER OSTRAVA •
Česko, tv. povrch / hala, 528.000 dolarů
nedělní výsledky (25. 10. 2020)
• Dvouhra - finále •
Sabalenková (3-Běl.) - Azarenková (4-Běl.) 6-2 6-2
• Čtyřhra - finále •
Mertensová/Sabalenková (1-Belg./Běl.) - Dabrowská/Stefaniová (Kan.Braz.) 6-1 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

79
Přidat komentář
smazaný uživatel
Spíš žaludeční problémy :-)
https://www.instagram.com/p/CGwzVGigegj/
Reagovat
paddy
podle ředitelky turnaje Rittner byla reakce WTA pomalá, pokud jde o konání turnaje v Kolíně
a že spojení M+W pod jednu střechu by bylo dobré

že i stránky WTA jsou pomalejší jsem tu nedávno říkal

šéf WTA Simon je .....
(doplňte si nejsprostší výrazy, které vás napadnou) smile
je to už senilní dědek, který myslí jen na žrádlo, k děvkám ho nohy už nedonesou smile

muži mají mnoho turnajů na podzim, ženy jen dva, mimo top50 si nemůžou zahrát
Reagovat
FulnekUltras
tohodle zoufalce už nezachrání ani houmofis smile
Reagovat
EllNino
Miminko :) ale prý ještě ne tenisový důchod ...
Reagovat
EllNino
Super tyden, uz nevyhrava jen v Asii :) vyborma natlakova hra, hezky se na to kouká ...

Gratulace, ty bh inside out smile
Reagovat
sojka1
inside uder je pro zenskou narocny z obou stran, i kdyz z FH, ktery je otevreny, je samozrejme lehci. Holky nemaji vetsinou ty vyhodnocovaci schopnosti "bojovnika" a vubec odvahu k takovemu rozhodnuti, rychlost nohou ani fyzickou silu, aby po cele te narocne operaci :-)) jeste nejen svihly, ale vsechno kontrolovaly... Aryna je skutecna Amazonka.. :-))
Reagovat
gigin
Holky nemaji vetsinou ty vyhodnocovaci schopnosti "bojovnika" a vubec odvahu k takovemu rozhodnuti...

To mi připomnělo Vaška Friče (podle mne top pro českou kuchyni), proč jsou muži lepší kuchaři, než ženy:

Vidíte to už na přípravě základu na guláš. Chlap se nebojí zariskovat, potřebuje cibuli obarvit do hnědé barvy, tak ji tak prostě připraví. Žena pořádnou cibuli neudělá, protože se bojí.
Reagovat
sojka1
:-))) protoze chlap mysli jen na to jedno, teda na tmavou cibuli a zenska uz na to, ze bude hořká.... jsem to musela upravit, horkou budou mit oba...
Reagovat
gigin
:)) je to možné. Ale mi nikdy nezhořkla. I když musím říct, že poprvé jsem lepíky měl, né že ne :DD
Reagovat
EllNino
Mně tím výběrem pozic připomíná Petru v jejím věku ... :) Ale zase tam se mi zdá ještě ta technika vytříbenější :) Nic proti Aryně, je skvělá.
Reagovat
sojka1
je, ale nevim, jestli primo technika... spis nikdo na svete :-)) nema tak rychlou ruku jako Peti...
Reagovat
EllNino
gigin možná
Reagovat
gigin
Jj hlavně při míchání cibule při přípravě základu na guláš, cype.
Reagovat
FulnekUltras
že fotka byla pořízena bez roušky. smile
Reagovat
Fandina
SabaLenka je mi celkem sympatická, je to holka od rány, to se mi líbí. Zatím jsem to neviděla, možná se k tomu dostanu z5ně, ale když jí to tam padá, tak je radost se na ní dívat. Vzpomněla jsem si na začátek roku, kdy ve finále v Dauhá srovnala Petru a teď zase Viku, nová generace tenistek je tady. Gratulka Aryně, i když mi v podstatě bylo jedno, která dnes vyhraje, herně se mi na obě dobře dívá, až na ten řev u obou, to je děs.
Reagovat
sojka1
na prvni set jukni, uz prvni balon za to stoji, jinak paradni pohyb Aryny, skvela delka uderu, vyborny servis a uzasny insideout BH, je to zivel...
Reagovat
sojka1
dobre Aryna, skvela jizda, mam radost! Dramaticke umelkyni sice neverim ani nos mezi ocima, ale uplne fit zrejme nebyla, prislo mi, ze po prvem setu skutecne trochu v obliceji ztratila barvicku a snad by ve svem veku uz nebyla tak, ale tak trapna, aby to nafilmovala total cele. Navic je to matka... ;-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na streamu, nevím od koho to přebrali, ale hned na začátku druhého setu o Hejkalovi mluvili, že poblednul. Ale i v obličeji ty grimasy a odfukování nevypadalo nahraně. Samozřejmě nevím, jestli v Americe nenavštěvuje nějaký zájmový kroužek herectvísmile
Reagovat
blixa
Říkala že migréna. Je fakt, že s tím se hrát moc nedá. Já bych se na to vykvajz.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to mě i podle toho výrazu napadlo, ale pak si odkašlala do potítka, to k tomu patřit nemuselo, mohlo jít o to zastrašení soupeřkysmile
Takže migréna asi pravděpodobná, ovšem třeba jí ji přivodila svým výkonem v prvním setu Arynasmile
Reagovat
blixa
Nevím, možná smilesmile
Prej s tím mívá problémy, dost jí vadí světlo v hale. Migrénu už měla od včera, ráno lepší ale pak se to zhoršilo. Za to už možná mohla Aryna smile
Reagovat
sojka1
tak bolest hlavy se urcite emocionalnim napetim a soustredenim zhorsuje, prehravala, ale zase ocenuju, ze Arynu nechala finale dohrat. Nic sice neriskovala, kdyz neslo o zraneni... ale jo, zase sportovni od ni....
Reagovat
FulnekUltras
s brojlerem se za stávajícího stavu WTA teď už tak nějak musí počítat smile
Reagovat
blixa
To je v pohodě. Ještě že nemusíme počítat s tebou ... smilesmile
Reagovat
annah
Ještě aby tak hrál tenis... Stačí setrvalé politické školení mužstva... :-)))
Reagovat
brixner
No, u nás je taky jeden bejvalej politruk, vypadá jako dement, ale když mi dal v zápase už asi vosumnáctý eso...Jojo, strana je naučila, to zas jó! Tydle sou fakt nebezpečný, furt nic nic a najednou je po mači! Vopatrně s něma...smilesmile
Reagovat
annah
No a člověk by myslel, že zápas v devětaosmdesátým definitivně prohráli, že jo. A ono ne, furt je třeba být ve střehu, kterým kanálem zas vylezou a budou se sápat po raketě. :-)
Reagovat
brixner
Pravda, furt je to někde zalezlý jako potkani...Ale příde doba, kdy už tady nebudu a pak už mi to bude u prdele, no...Všeho do času!smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
rakety máme naštěstí dávno svoje - a docela dlouhýho doletu... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=Twdsb0JHFYI

https://www.youtube.com/watch?v=yT8_gg6PxjA
Reagovat
Mantra
válet bych se po tom nechtěl smile
Reagovat
brixner
Přistoupil bych zezadu...smilesmile
Reagovat
Cico93
Trpká bodka za touto čudnou sezónou pre Victoriu. Opäť raz zradilo zdravie...;-(

Po koronapauze ale miestami hrala ako za čias svojej najväčšej slávy.
Keď bude pokračovať, tak verím, že v budúcej sezóne ešte môže zamiešať karty a niečo veľké vyhrať.
Bude to ale takže, hrať s týmito mladými puškami ako napr. práve Sabalenka už nie je pre tie staršie hračky žiadna sranda.
Reagovat
Cico93
Ťažké
Reagovat
tommr
stará dobrá Azarenka: když zjistila, že dneska nevyhraje tak se jí udělalo špatně. Kdyby to aspon tak nepřehrávala ....smile
Sabalenka získala titul zaslouženě i když taky mohla turnaj opuštět s ostudou po čtvrtfinále s dvojitým kanárem. Její zmrtvýchvstání bylo ovšem impozantní ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ničitelkasmile Gratulka! Má ještě letos šanci dojít do top10? Zároveň by z ní definitivně odsunula Velkomatkusmile
Gratulka vlastně dvojnásobná, ještě za čtyřhrusmile! Nechce se mi věřit, že je o dva roky mladší než Muška, mazec.
Reagovat
tommr
Sabalenka by mohla předstihnout Serenu pokud by se v Linci dostala do finále. Nevím ale jestli tam bude vůbec startovat ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak snad v nejhorším v Austrálii, jestli Velkomatka konečně nedostane trochu rozum a nezabalí to.
Reagovat
brixner
Ta?? Tu budou muset umlátit sedačkamasmilesmile
Reagovat
Jon61
Ta bude hrát, dokud na hřišti nepadne. Pak ji budou muset dva siláci odtáhnout z kurtu. smile
Reagovat
FulnekUltras
Pro tady taky furt předpovídám nosítka. Od roku 2010 TO kouska rozumu nemá. smile
Reagovat
FulnekUltras
Proto
Reagovat
Vaslab
V entry listu je jako první nasazená. 2. Rybakina 3. Markéta 4. Mertens...
Reagovat
tommr
Markéta Vondroušová? Stihne se vůbec do tý doby uzdravit? smile
Reagovat
Vaslab
Měla by, už je to přes týden, co byla pozitivní, a snad má mírný průběh jako většina mladých profi sportovců.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Se čtyřhou jsem trochu předběhlsmile, uvidíme.
Reagovat
aape
Gratulace, je to Amazonka smile
Reagovat
aligo
Něco podobného předvedla i Lucce Šafářové v Doha i když tam to nebylo tak velký divadlo
Reagovat
d@ve
Dneska se mi nezdálo, že by to nějak hrála.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky si nemyslím, že by hrála divadlo po prohraném setu. Aryna jí sice tlačila, ale že by to vzdala, to se mi nezdásmile
Reagovat
dadaft
škoda, mohlo to být super finále...
Reagovat
smazaný uživatel
Za trest dostaly jako trofej ty vázičky! smile
Reagovat
rybicka
To tedy :-)
Reagovat
brixner
To se nedá poslouchat todlencto! Stát za dveřma Mrákotová, zejtra si celej barák bude šuškat, jak Brix przní ňákou nezletilou, no co zejta - eště dneska!smile
Reagovat
paddy
Takže ty si koukal na zápas ve dvou smile
Reagovat
brixner
Kdepak, sám sem to zkoušel...Ale pak přišel Čenda, přines mi vodítko, náhubek, boty, žvára, kabát, šálu, fusekle, klíče vod bytu, roušku, druhou roušku, respirátor, igeliťák, pláštěnku, Kouros a mapu našeho lesa a já pochopil, že si mam jít dát pár těch šluků, což v tu chvíli vyznělo racionálnějc, než koukat na to porno, protože já a porno...no kdepak, toho mě moc neužije!
smilesmilesmile
Reagovat
com
trapne odchozene finale smile radej mela skrecnout smile
Reagovat
d@ve
Viki, zkus to ještě.. smile
Reagovat
d@ve
Škoda, ale díky Viki za snahu.
Reagovat
Herbert_Hoover
Měla to vzdát, když není schopná důstojně hrát, komedie..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vyhraje Amazonkasmilesmile
Hejkal má smolnej den, co se dá dělat.
Reagovat
zfloyd
má to Aryna zasloužený, aspoň můžu jít krájet ten košík křemenáčů co jsem po obědě nasbíral
Reagovat
Cico93
Nechápem na čo to je dobré, Victoria meblbni a skončí to.
Reagovat
zfloyd
to není plíšková to je bojovnice
Reagovat
Cico93
Však celý 2 set nie je evidentne zdravotne v poriadku.
Bojovníca môže byť, ale toto nepochopím nikdy...

Chvalabohu, že je koniec.
Reagovat
Herbert_Hoover
Protože je to mrcha a chce akorát zničit tikety :)
Reagovat
Cico93
Mi hovor...
Ja som ju mal ako celkovú víťazku v kurze 6.
Reagovat
dadaft
Co to Azarenka hraje?
A co jí je? - teď vypadala na šavli...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli nemá to samý co Krejčíková...
Vypadá na bolest hlavy a kašel.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Škoda, pěkný tenis v prvním setu...
Reagovat
tommr
a jak víš co má Krejčíková? smile
Reagovat
blixa
A teraz Aryna bije svojmi tlapami Viktoriu cez palicu, cez papulu, no to se nerobí dievča, to sa nerobí, kde ťa to učili takto hrať šach ??? smilesmilesmile
Reagovat
annah
Teda to dvojhlasne kvileni se fakt nedá poslouchat. Vypínám zvuk.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nene, Hejkal hejká a Aryna áchujesmile
Snad nemá Hejkal covidsmile Nějak odpadá, dostal pilule.
Reagovat
annah
:-))))
Reagovat
zfloyd
pěknej tenis líbí se mi to nasazení a touha po vítězství Aryny , ale nevím jestli jí ta kvalita co předvádí vydrží celý zápas , možná to budou 3 sety
Reagovat
dadaft
zatím nejvíc se mi líbil zápas Azarenky s Mertens, jestli to nebude Aryna konit, mohl by to být taky mazec...
Reagovat
Alien
Vicko, do toho! Vicko, do toho!
Reagovat
paddy
je Lukašenko v hledišti smile

Cítím v kostech, že Běloruska prohraje smile
Reagovat
zfloyd
sabalenka azarenka
první míč nádhera smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist