Sabalenková znovu postoupila ze skupiny, v přímém souboji o semifinále zdolala Rybakinovou

3. 11. 2023, 22:17
Aktuality 2
TURNAJ MISTRYŇ - Světová jednička Aryna Sabalenková (25) druhý rok po sobě postoupila do semifinále Turnaje mistryň. Loňská finalistka si v Cancúnu v dohrávce přímého souboje o 2. místo ve skupině poradila v repríze lednového finále Australian Open 6:2, 3:6, 6:3 s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (24) a oplatila jí dvě porážky z průběhu letošní sezony. Jméno semifinálové soupeřky se dozví ve večerních hodinách mexického času.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

Sabalenková –⁠ Rybakinová 6:2, 3:6, 6:3

Aryna Sabalenková se letos dostala minimálně do semifinále všech čtyř majorů a na Australian Open slavila premiérový grandslamový titul. Ve světovém žebříčku se vyšplhala na vrchol a má velkou šanci, že sezonu jako světová jednička zakončí.

Svou pozici hájí během Turnaje mistryň, na kterém startuje potřetí v kariéře a podruhé vyhrála dva ze tří zápasů a postoupila ze skupiny. Letos v mexickém Cancúnu po drtivé výhře nad Řekyní Marií Sakkariovou a porážce s Jessicou Pegulaovou zvládla přímý souboj o postup do semifinále proti Jeleně Rybakinové.

Repríza finále letošního Australian Open začala už ve čtvrtek večer, opakovaně ji ale degradoval déšť a silný vítr. Naposledy bylo utkání přerušeno 20 minut před půlnocí za stavu 6:2 a 3:5 z pohledu Sabalenkové.

Tenistky se na kurt vrátily v pátek odpoledne po 15. hodině a Rybakinová si bez problémů udržela servis a vynutila třetí set. V něm ale ve čtyřech z pěti gamů odvracela brejkboly, dvakrát podání neudržela a prohrávala 3:5.

Sabalenková sice v dlouhém devátém gamu celkem pětkrát čelila brejkbolu a nevyužila tři mečboly, při čtvrté šanci ale trefila své dnešní čtvrté eso. Třetí set hraný opět v silném větru získala navzdory osmi dvojchybám a o rok mladší Kazašce oplatila dvousetové porážky z posledních dvou soubojů v Indian Wells a Pekingu.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

"Můj bože, lidi... Jste nejlepší. Přála bych si, aby podmínky byly lepší, ale také bych si vás ráda všechny vzala sebou na všechny turnaje, na kterých hraju. Tuhle podporu jsem potřebovala na US Open, kdybyste tam byli, určitě bych ten grandslam vyhrála," pochvalovala si atmosaféru Sabalenková, jež v září ve finále US Open podlehla domácí Coco Gauffové.

Pokud pětadvacetiletá Běloruska jako první od Američanky Sereny Williamsové v letech 2013 a 2014 postoupí druhý rok po sobě do finále závěrečného podniku sezony, nebo Polka Iga Šwiateková turnaj nevyhraje, přezimuje na 1. místě světového žebříčku WTA.

"Když nastupuju na kurt a před svým jménem slyším světová jednička, mám husí kůži. Byl to vždy můj velký sen. Je neuvěřitelné, že jsem se stala světovou jedničkou a jednou z legend na tomto seznamu. Být součástí tohoto listu je neuvěřitelné," usmívala se Sabalenková.

V sobotním semifinále Sabalenková narazí na Igu Šwiatekovou, Coco Gauffovou, nebo Ons Jabeurovou. Rozhodne se během pátečního večera mexického času.

Vítězka loňského Wimbledonu Rybakinová premiérovým startem na Turnaji mistryň zakončila povedenou sezonu. Jako první Kazaška se dostala do TOP 10, jako jediná čtyřikrát porazila světovou jedničku a rok zakončí mezi čtyřkou nejlepších tenistek světa.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu

Pořadí skupin


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Liverpool22
Aryna zasloužený postup smile lépe se vypořádala se silným větrem a na BIG míčích byla lepší. Rybka měla hafo šancí - hned v nekonečné 1. hře 3. setu měla šanci na brejk a pak v závěru znovu promarnila mraky šancí. Celkově pěkná dohrávka smile
Rybka smile si připíše 500 bodíků, ale TOP formu v Mexiku neměla - sice se zápas od zápasu zlepšovala, ale chyběla tomu jiskra ze začátku sézony.
Reagovat
zfloyd
tak , tak vyhrála aktivnější a lepší Arynka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist