Samsonovová odehrála životní turnaj. Po výhře nad Rybakinovou prohrála až v největším finále

13. 8. 2023, 21:41
Aktuality 13
WTA MONTREAL - Ljudmila Samsonovová na podniku WTA 1000 v Montrealu porazila ve svém největším semifinále v rychlém třísetovém duelu 1:6, 6:1, 6:2 světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu, s níž si poradila i ve třetím vzájemném střetnutí, a poprvé na jednom turnaji porazila dvě hráčky TOP 10. Už po dvou hodinách nastoupila k zápasu o nejcennější trofej, ve finále ale čtyřiadvacetiletá rodačka z Oleněgorsku propadla a s Američankou Jessicou Pegulaovou uhrála jediný game.
Ljudmila Samsonovová (© Profimedia)

Ljudmila Samsonovová před rokem vyhrála tři ze čtyř turnajů během dvou měsíců a rozšířila svou sbírku na čtyři trofeje.

Letos až na finále v Abú Zabí výraznějšího úspěchu nedosáhla, než dorazila na US Open Series a oživila vzpomínky na povedený ročník 2022. Z deseti zápasů si připsala osm vítězství a odehrála nejpovedenější velký turnaj.

Minulý týden ve Washingtonu jako obhájkyně titulu vypadla v semifinále s pozdější šampionkou Coco Gauffovou a neobhájila titul, nyní v Montrealu prohrála dokonce až těsně pod vrcholem.

Do turnaje vstoupila prohraným setem proti Kateřině Siniakové, než začala postupně nabírat na obrátkách. Ve druhém kole nedala šanci Číňance Qinwen Zheng, v pátek zvládla dvojboj proti světové trojce Aryně Sabalenkové a olympijské vítězce Belindě Bencicové a po sobotním volnu zaviněným deštěm v neděli zvládla i semifinálovou dohrávku proti světové čtyřce Jeleně Rybakinové.

Samsonovová ve svém celkově jedenáctém a dosud největším semifinále prohrála po necelé půl hodině první set, ale vývoj bleskově otočila. Po hodině a 43 minutách hry zvítězila 1:6, 6:1, 6:2 a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznila na 3:0.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Oleněgorsku letos prohrála všechny čtyři zápasy s hráčkami TOP 10, ale v Montrealu poprvé na jednom turnaji porazila dvě členky elitní desítky a celkovou bilanci s nimi si vylepšila na 5:7.

"Jsem samozřejmě šťastná, že tu zvládám náročný program a dnes jsem dokázala zcela změnit hru, která na začátku nefungovala. Teď půjdu rychle na regeneraci a pokusím se co nejlépe připravit na finále," řekla Samsonovová, jež zaznamenala 26 winnerů a 28 nevynucených chyb.

O další dvě hodiny později už stála na stejném kurtu znovu, aby nastoupila ke svému 6. finále a prvnímu na podniku WTA 1000. Zápas o nejcennější a celkově 5. titul ale nezvládla. S o pět let starší Američankou Jessicou Pegulaovou, která už v sobotu stihla v semifinále vyřadit první hráčku světa Igu Šwiatekovou, prohrála drtivě 1:6, 0:6.

18. žena světového pořadí Samsonovová si v Kanadě zajistila posun na 12. místo žebříčku a vyrovnání kariérního maxima.

• WTA 1000 MONTREAL •
Kanada, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
nedělní výsledky (13. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Pegulaová (3-USA) - Samsonovová (15-) 6:1, 6:0
• Dvouhra - semifinále •
Samsonovová (15-) - Rybakinová (3-Kaz.) 1:6, 6:1, 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
annah
Sláva Pegule. Udělala mi radost. Rychle jsem ji odpustila i tu výhru nad Igou. smile
Reagovat
frenkie57
Pěknou trofej mají v Montrealu.
Reagovat
tommr
teda to finále bylo tak jednoznačný až to bylo nedůstojný ... smile
Linda Nosková má smůlu že v Cinci narazí na Samsonku která bude chtít tenhle výprask za každou cenu odčinit ...
Reagovat
frenkie57
Když vidím, jak se tam Samsonka trápí, tak si myslím, že Cincinnaty vypustí.
Reagovat
Dobry-den
Big 3 se nám nějak rozpadá. Ani ve Wimbledonu, ani tady žádná z nich neuspěla...
Reagovat
Ianny
A když to Samsonová vyhraje, jde přes big 4 smile
Reagovat
paddy
dovoluji si upozornit, že Krejčíková tam nestartovala smile smile
Reagovat
Dobry-den
No jo vlastně, snad se to k ní nedostane, že se na ni zase zapomnělo. :))
Reagovat
tommr
Ve skutečnosti žádná Big 3 nikdy neexistovala. Na čele žebříčku jsou bodově odskočené 4 hráčky (Swiatek, Sabalenka, Rybakina a Pegula), ale nazývat je Big 4 je hodně přehnané ...
Reagovat
Otmar
smilesmilesmile
Reagovat
Kozoroh
Iga se nechala slyšet, že Big 3 jsou pouze No1e, Rafa a Roger. smilesmile
Reagovat
annah
Ma pravdu Iga. Je to rozumná ženská. smile
Reagovat
Stybnat
smile smile.ještě Jess a smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist