Schwartzmanův životní skalp v Římě! Na 10. pokus porazil Nadala a poprvé zdolal člena Big 3

19. 9. 2020, 23:44
Aktuality 41
ATP ŘÍM - Diego Schwartzman se v 10. vzájemném střetnutí s Rafaelem Nadalem dočkal premiérového vítězství nad hráčem Big 3, s nimiž měl až dosud bilanci 0-17. Osmadvacetiletý Argentinec slaví životní skalp o šest let staršího Španěla na antukovém Masters 1000 v Římě, kde devítinásobného šampiona nečekaně porazil 6-2 7-5 a postoupil do semifinále. V něm ho čeká Kanaďan Denis Shapovalov.
Diego Schwartzman (© AFP)

Diego Schwartzman se po koronavirové pauze nevrátil v nijak oslnivé formě. Z pěti zápasů porazil jen Caspera Ruuda a Sebastiana Ofnera. Prohrál s Reillym Opelkou, Cameronem Norriem a Laslem Djerem. 

Až tento týden na antuce v Římě poprvé vyhrál dva zápasy po sobě a zajistil si souboj s neoblíbeným sokem Rafaelem Nadalem. Devítinásobným šampionem, s nímž v devíti vzájemných duelech uhrál jen dva sety, a který v prvních dvou zápasech v Římě prohrál dohromady jen šest gamů. 

Ovšem osmadvacetiletý Argentinec se dnes vzepřel papírovým předpokladům a vybojoval svůj nejcennější skalp. O šest let staršího Španěla zdolal po více než dvouhodinovém boji 6-2 7-5 a na 18. pokus dočkal výhry nad hráčem Big 3. S Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem má shodnou bilanci 0-4.

15. hráč světa Schwartzman si vypracoval vedení 6-2 a 4-3 s brejkem v zádech, s ukončením zápasu to ale jednoduché neměl. Poprvé přišel o servis a udržet ho nedokázal ani za stavu 5-4 ve chvíli, kdy podával na vítězství. Nicméně vzápětí se mu povedl třetí brejk v řadě a napotřetí ho už potvrdil.

"Jsem hrozně šťastný, je to šílené. Odehrál jsem nejlepší tenis a využil každičkou šanci," řekl Schwartzman po senzačním triumfu na kurtu.



Zatímco Schwartzman v zápase předvedl 31 winnerů a jen 17 nevynucených chyb, Nadal nezvykle chyboval. 21 vítězných úderů 'degradoval' 30 zbytečnými chybami.

"Ve druhém setu jsem se hodně snažil, ale když třikrát po sobě prohrajete servis, tak pak musíte najít zázrak. Dvakrát se mi to povedlo, ale potřetí už ne, i když jsem vedl 30-15," litoval Nadal.

Schwartzman porazil hráče Top 10 teprve poosmé v kariéře, vůbec poprvé našel recept na člena Top 5 a postupem do semifinále vyrovnal svůj nejlepší výsledek na turnajích Masters 1000. Mezi čtyřkou nejlepších na takto velkém turnaji byl pouze loni právě v Římě, kde ho zastavil až Novak Djokovič. 

O své největší finále si bývalý 11. hráč světa Schwartzman zahraje v prvním vzájemném utkání s Denisem Shapovalovem, jenž na druhém turnaji po sobě postoupil přes čtyři soupeře. Po US Open se to 21letému Kanaďanovi povedlo také na antukovém Masters v Římě, kde dnes porazil 6-2 3-6 6-2 Bulhara Grigora Dimitrova.



Druhou semifinálovou dvojici tvoří světová jednička Novak Djokovič a Casper Ruud z Norska, které čeká první vzájemný zápas.

První hráč světa Djokovič ve čtvrtfinále potvrdil roli favorita proti Dominiku Köpferovi, i když nečekaně ztratil set. Životní turnaj 26letého Němce ukončil výhrou 6-3 4-6 6-3.

Ruud ve svém prvním čtvrtfinále na turnaji Masters 1000 zaskočil domácí světovou osmičku Mattea Berrettiniho, kterého zdolal po obratu až v tie-breaku třetího setu.


• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.854.000 dolarů
sobotní výsledky (19. 09. 2020)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Köpfer (Něm.) 6-3 4-6 6-3
Schwartzman (8-Arg.) - Nadal (2-Šp.) 6-2 7-5
Ruud (Nor.) - Berrettini (4-It.) 4-6 6-3 7-6(5)
Shapovalov (Kan.) - Dimitrov (Bulh.) 6-2 3-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
turista
Diego je velký tenista. Porazit Rafu na antuce je přetěžké a on to dokázal. Gratulka.
Reagovat
Fransoas
Na vítěze nad Rafou teď sedí hláška z jedné pohadky - jsem malej ale šikovnej.Gratulace nad obávaným gladiátorem.
Reagovat
RF46
Ale bez tech divaku...smile
Reagovat
Newcombe
Nadal mi přijde jako nějaké slůně. Co vidím v highlightu je jen nějaké pinkání. Ten jeho tenis je vyloženě hnusný, samé vysoké balonky. Měl by používat kalorické tabulky, obezita je všeobecně nezdravá. Bravo Schwartzman, jeď!
Reagovat
safi1313
A ze který višně si sem spadl ty? :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V pinkání má pravdu. Rafa dokáže zahrát geniální úder, má je estetický vybroušené, ale tenis samotný je většinou nuda. Tady se to stále opakuje a do konce Býkovy kariéry asi bude. Naposledy, příště už s tím dám pokojsmile: Rafův potažmo Jokerův tenis jsou atraktivní pouze pokud hrají proti nejlepším útočným hráčům.
Reagovat
smazaný uživatel
U mna je to naopak.

Nadalov tenis je energia.

Federerove zápasy su ako z ľadu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nojo, energie tam je, ale při tom stereotypu pak nemá takový efekt. Roger variuje, ale chápu, že upřednostňovaný servis-volej není pro každého. Jenže Roger s věkem hru maximálně zefektivnil, zrychlil. Geniální zrychlení balonů hned po odskoku. Jestli si to pamatuju dobře, jeden z prvních takhle hrál Connors - megatvrdým výpletem taky brzy po odskoku. A i jeho styl se mi líbil. Jako první hrál chladným železemsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hra servis volej?..:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Však víš, jak to myslímsmile
Reagovat
RF46
Asi mas spatnej formatz obrazu a nebo sis pri sledovani dal hlavu do lisu, aby ti to tam tak nerachtalo.
Reagovat
sojka1
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jjsmile
Reagovat
Vlk-v-trave
hezky jsme to naplanovali Diegovi, to ano, ale je treba si tady take hrabnout do svedomi, nebot jsme mu ve finale "slibili" toho Lorenza Musettiho, pripadne Berettiniho...a tak misto atraktivnich souperu mu muzem tak max. navrhnout snurare, nebo ducha Caspera...
Diegovi muze drsne klesnout motivace pred zapasem s Denisem.

Mela bys rychle vyzvednout prednosti norskeho tenisu, a ja zkusim zahvezdit s gymnastikou, a trebas na to Diego skoci:) a zabojuje i o to finale.
Reagovat
sojka1
:-)) kdyz me Ruud asi nebavi a s Matteem jsem ho vubec nevidela.... :-/
Reagovat
Vlk-v-trave
No, a ty si myslis, ze me Ultron bavi? :)
Nekdy je treba podstoupit tu neprijemnou obet...:) Tipoval jsem, ze si ho moc nevidela, ani neznas... tak jsem si rikal, dam ti lehci ukol...a vezmu tu gymnastiku.:)
Reagovat
sojka1
nene, to musi byt radost (pro me) :-)) asi necham Diega ve stychu, na Ruuda se nezmuzu, bude ho muset smaznout sam... :-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zahrát proti Býkovi 31W se 17UE je prostě úžasnýsmile a to bez ohledu na Býkovu formu nebo den blbec. A ani bych neřekl, že by měl vážnější neformu. Vyhazoval se, to ano, ale Diego ho od samého začátku k chybám nutil aktivní a nebojácnou hrou. Někde vedle to po zápase dobře vystihl Forehand.
Pomalá antuka nakonec stála trochu proti Býkovi, protože mu otupila servis. Diego se popral lépe s povrchem i se soupeřem a zaslouženě se radoval z vítězstvísmile. Jen velká škoda, že ne před plnými tribunami, jak by si to zasloužil, aby si okamžik vychutnal. První výhra nad hráčem top5 je určitě událost pro každého hráče (možná kromě Nickasmile)
Reagovat
Pe3k
Po prvním setu, kdy deklasoval běhavého Španěla jsem Diegovi věřil a šel spát. Ráno koukám 2:0 pro DS. Rafa se během té půlroční přípravy asi nestihl připravit smile Hrálo se o rekord z masters, Rafa klasicky lehoučký žreb a ani tak se nedostal do semifinále a to s borcem jenž měl bilanci 9:0 a nemá servis. Rafovi ubral vítězná antuková % a sebevědomí.
Takže gratulace Diegovi, teď už nezbývá než fandit, aby urval titul a nenechal Djokovicovi zase další titul a rekord. Diego vamos! smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal standardne pasivní a čeká co se bude dít. Ta jeho antukova hra je čím dal více podobná tomu kanalu, co hraje na hardech.

Pinkacka topspinu na mid lajnu a čekání na chybu soupeře. Diego z neho udělal trhaci kalendář
Reagovat
safi1313
Dva experti se sešli spolu v jednom vlákně:) bude pokračování blby a blbější nebo co? :))
Reagovat
Krisboy
Malý Velký Muž smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa hrál tenis, který by pořad stacil na 90% herního pole. Nicméně Diego je na te pomalé antuce strasne silný, vše vrátí, vše vybeha.

Klidně muže v Římě vyhrát. Djokovic hraje taky tužku
Reagovat
Mantra
zápasy jsem to psal, že Nadal hraje trénink, jenže ty lopaty proti němu prostě ani nechtěli hrát... takže 1. kdo chtěl ho vyndal, je jen otáka,zda má na víc a byl to úmysl, nebo eď prostě na víc nemá, to si myslím já, letos neyhraje na 99%
Reagovat
darek.vrana
No v Římě na 100%.
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
Fandina
(*_*) smile smile smile
Reagovat
safi1313
Mantra už to nehnul :))
Reagovat
steve79
Skvely zapas. Diego predvedl zivotni zapas a zcela zaslouzene vyhral. Rafa hral take velice dobre, ale proti takove hre nemel sanci. Na French open zustava Nadal jasny favorit. Je rozdil porazit Nadala na dva ci tri sety.psmile
Reagovat
brixner
Do Paříže přijede Rafa v úplně jiném módu! Tohle byl takový tréninčeček a nutno si uvědomit, že se bude hrát na tři vítězné a já myslím, že ještě teď ho v Paříži nikdo nesundásmile Srb zas nějakou nebohou rozhodčí umlátí pálkou a pojede do Splitu na párek a Dom bude furt posranej z USO. Rafa to tam frantíkům zase vyhraje, vo to strah nemamsmilesmile
Reagovat
lavamancer
teď už to tak holt bude smile
Reagovat
safi1313
Zapas jsem videl a bohuzel nutno uznat ze Rafa slaboucky.. na druhou stranu ty dva zápasy byl jak srotujici masina.. mohl to být den blbec, bylo tam hodně chyb, až možná moc velká snaha o finální úder který nevychazel .. hodně chyběli i diváci. Předvedl tak úder snu ve druhem setu za stavu 5:5 , po kterým by bylo standing ovation , co by ho určitě jinak zapálilo a nadechl by se na obrat, ale tady samozřejmě nic.. Bylo to znát.. no snad to byla výjimka a FO bude jeho
Reagovat
Franky
Hrajes vzdy to co ti suoer dovoli... Nadal hral svoju hru ale ostal posikany
Reagovat
a.magerova
smile
Reagovat
dappe
Důležité je, aby se stihl na antuce rozehrát Thiem, pak to už letos zřejmě vyjde. Zároveň by případný druhý GS titul po sobě (byť za divných podmínek) už mohl znamenat konečně nástup nových hráčů.
Reagovat
Ereinion
Zas tak překvapivé to není...Diego sice nemá servis, ale ve výměnách je schopen přehrát víceméně kohokoliv, pokud mu to jde, což dneska byl ten případ. Rafa i díky tomu dělal hodně chyb a moc nevěděl co hrát. Pro něho dobrá lekce, do RG má ještě na čem pracovat.
Reagovat
miledus
Bravo DIEGOsmile
Reagovat
Mayo
Nadal fackovací panák malého Diega smile
Reagovat
Fandina
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist