Sedmnáctiletá Tausonová při své premiéře v hlavní soutěži grandslamů po dvou odvrácených mečbolech vyřadila rozjetou Bradyovou

29. 9. 2020, 15:07
Aktuality 8
FRENCH OPEN - Clara Tausonová si odbývá naprosto famózní premiéru na grandslamech. Teprve 17letá dánská hráčka na French Open po dvou odvrácených mečbolech poměrem 9-7 v rozhodující sadě vyřadila nasazenou Jennifer Bradyovou, která nedávno na domácích betonech prožila nejlepší období své kariéry, úspěšně navázala na zvládnutou tříkolovou kvalifikaci a má první skalp hráčky elitní stovky.
Profily hráčů
Clara Tausonová (© AFP)

Clara Tausonová patří k největším mladým talentům současného tenisu. Již ve 14 letech slavila první triumf na okruhu ITF, loni přidala další čtyři a vyhrála juniorku Australian Open, letos nenašla přemožitelku dvakrát, vypracovala se do druhé stovky žebříčku a díky zlepšenému postavení ve světovém hodnocení se poprvé dostala do kvalifikací grandslamů.

Sedmnáctiletá rodačka z Lyngby kvalifikačním sítem prošla a nezůstala jen u toho. V prvním kole hlavní soutěže si po téměř tříhodinovém boji vyšlápla na nasazenou Američanku a 25. hráčku světa Jennifer Bradyovou, která po restartu sezony na domácích betonech slavila premiérový titul na hlavním okruhu a také si na US Open zahrála své první grandslamové semifinále, a připsala si premiérový skalp hráčky elitní stovky.

Bývalá juniorská světová jednička Tausonová, která hraje svůj teprve druhý turnaj na hlavní tour (loni ve Wuhanu prohrála v prvním kole kvalifikace), byla na kurtu aktivnější, dokonce o osm let starší ranařku ve výměnách přetlačovala a nasázela o devět vítězných úderů více (48, třicet jen z forhendu), ale také mnohem více nevynucených chyb (46-25).

Rozhodující sadu dokázala vyhrát, přestože v ní prohrávala 2-4 a za stavu 5-6 čelila dvěma mečbolům. Ty však zlikvidovala, Bradyové sebrala podání a v následujícím gamu měla sama tři šance utkání ukončit. Avšak ani Bradyová konec zápasu nedovolila. Tausonové se vzápětí povedl další brejk a celkově již pátý mečbol proměnila.

Třetí nejmladší hráčka v pavouku po šestnáctileté Američance Coco Gauffové a rovněž sedmnáctileté Else Jacquemotové, startující na divokou kartu, bude ve druhém kole čelit další americké soupeřce. Poprvé si zahraje s Danielle Collinsovou, jež dnes po setech 2-6 6-2 6-1 vyřadila kvalifikantku Mónicu Niculescuovou z Rumunska.

Jelena Rybakinová, která si před pár dny ve Štrasburku zahrála již své páté letošní finále, si poradila 6-0 6-3 se Soranou Cirsteaovou a poprvé na French Open vyhrála zápas hlavní soutěže. O vyrovnání svého grandslamového maxima si kometa letošní sezony zahraje s Fionou Ferrovou, nebo Heather Watsonovou.

• FRENCH OPEN 2020 •
Paříž, Francie, antuka, 38.000.000 eur
úterní výsledky (29. 09. 2020)
• Dvouhra žen - 1. kolo •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Šarífová (Egypt) 6-7(9) 6-2 6-4
Keninová (4-USA) - Samsonovová (Rus.) 6-4 3-6 6-3
Sabalenková (8-Běl.) - Pegulaová (USA) 6-3 6-1
Rybakinová (14-Kaz.) - Cirsteaová (Rum.) 6-0 6-3
Tausonová (Dán.) - Bradyová (21-USA) 6-4 3-6 9-7
Baraová (Rum.) - Vekičová (26-Chorv.) 6-3 6-4
Džabúrová (30-Tun.) - Dijasová (Kaz.) 4-6 6-3 6-1
Hibinová (Jap.) - Kosťuková (Ukr.) 6-4 6-0
Ostapenková (Lot.) - Brengleová (USA) 6-2 6-1
Bogdanová (Rum.) - Babosová (Maď.) 6-4 6-2
van Uytvancková (Belg.) - Petersonová (Švéd.) 2-6 6-3 6-1
Collinsová (USA) - Niculescuová (Rum.) 2-6 6-2 6-1
Ferrová (Fr.) - Watsonová (Brit.) 7-6(4) 6-4
Siegemundová (Něm.) - Mladenovicová (Fr.) 7-5 6-3
Kuděrmětovová (Rus.) - Parmentierová (Fr.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
makro99
Tak mnoho paralel s Tomasem, rekl bych, az na tu koncovku... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tauson jsem věřil, ale Burel překvapila.

Mládí vpředsmile
Reagovat
FulnekUltras
žádná vlna neroste do nebe - tím spíš ve WTA a době zprzněné gateskovidem
Reagovat
Herbert_Hoover
Podle vítězných úderů (30 na forhendu) se s tím moc nemaže, jen houšť takových hráček..nechci už žádné Radwaňské a Wozňáki smile asi se začnu o její kariéru více zajímat smile
Reagovat
tommr
Wozniacki asi pro ní nebyla vzor což je u Dánky zvláštní ... smile
Reagovat
Newcombe
podvodem postoupit (dvojdopad). Nesportovní chování - vyloučit!
Reagovat
Nenela
Co se tam stalo?
Reagovat
smazaný uživatel
Nepřiznala dvojdopad!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist