Serena v osmifinále zdolala Sabalenkovou, Ósakaová musela likvidovat dva mečboly Muguruzaové

14. 2. 2021, 06:31
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Serena Williamsová v premiérovém souboji po více než dvouhodinovém boji zdolala světovou sedmičku Arynu Sabalenkovou a postoupila do čtvrtfinále letošního Australian Open. Ještě více práce měla Naomi Ósakaová, největší favoritka dokonce musela likvidovat dva mečboly Garbiñe Muguruzaové.
Serena Williamsová (© AFP)

Serena Williamsová se před necelými třemi lety vrátila na kurty po porodu a stále čeká na svůj první grandslamový triumf od Australian Open 2017, kterým by vyrovnala rekord Margaret Courtové. Majitelka 23 grandslamových trofejí letošní sezonu zahájila až v Melbourne, kde oficiálně kvůli zranění pravého ramene nenastoupila k semifinále generálky.

Jednalo se však nejspíše jen o preventivní opatření, jelikož Williamsová na Australian Open, kde v minulosti sedmkrát přebírala trofej pro vítězku, bez ztráty setu porazila Lauru Siegemundovou, Ninu Stojanovičovou i Anastasii Potapovovou a v dnešní skvělé osmifinálové bitvě po setech 6-4 2-6 6-4 světovou sedmičku Arynu Sabalenkovou.

V premiérovém souboji velkých favoritek letošního ročníku úvodního grandslamu sezony měla jako první potíže Williamsová, oba brejkboly však zlikvidovala a v desáté hře sama udeřila. Ve druhé sadě se Američance vůbec nedařilo trefovat první servis, čehož Sabalenková využila a po hodině a půl bylo srovnáno.

Za stavu 4-1 v rozhodujícím dějství to vypadalo, že zkušená Williamsová kráčí za hladkou výhrou, Sabalenkové se ovšem podařilo skóre srovnat. Ve zbytku utkání ale Williamsová znovu dominovala a soupeřce povolila už jen dva fiftýny.

Dvaadvacetiletá Sabalenková, která na přelomu sezon vyhrála tři turnaje a 15 zápasů v řadě, hrála osmifinále grandslamu podruhé v kariéře a stále čeká na premiérové čtvrtfinále. Na US Open 2018 ve třech setech podlehla pozdější vítězce Naomi Ósakaové.

Devětatřicetiletou Williamsovou v úterý čeká již 54. grandslamové čtvrtfinále, 13. v Melbourne Parku. A ani v něm nenarazí na lehkou soupeřku, protože se střetne se světovou dvojkou Simonou Halepovou. S Rumunkou vede ve vzájemné bilanci 9-2, ale poslední duel s ní ve finále Wimbledonu 2019 jednoznačně prohrála.

Rumunská finalistka z roku 2018 Halepová si dnes připsala jubilejní 100. výhru na grandslamu, zdolala 3-6 6-1 6-4 Igu Šwiatekovou a oplatila jí debakl ze stejné fáze loňského Roland Garros, na kterém Polka nakonec nečekaně triumfovala.

"Tuhle výhru si hodně užívám. V tom zápase na French Open jsem neměla správný rytmus a nešlo mi to. Dnes jsem se na kurtu cítila mnohem lépe. Funguje mi servis, sice není nijak rychlý, ale daří se mi kombinovat různé vyrianty. I proto jsem ji dnes donutila k několika chybám na returnu. Cítím se teď v pohodě a nemohu si na nic stěžovat?ů radovala se Halepová.

Naomi Ósakaová dnes měla obrovské potíže a byla na pokraji vyřazení. V premiérovém souboji grandslamových šampionek a bývalých světových jedniček s Garbiñe Muguruzaovou prohrávala o set a brejk a za stavu 3-5 v rozhodující sadě čelila dvěma mečbolům.

V koncovce však předvedla fantastický tenis, obě hrozby s přehledem zlikvidovala, nedovolila loňské finalistce utkání dopodávat a nakonec zvítězila 4-6 6-4 7-5, přičemž od stavu 3-5 15-40 neudělala jedinou nevynucenou chybu a na winnery Španělku přestřílela 7-1.

Předloňská vítězka Australian Open a úřadující šampionka US Open tak vyhrála už 18. zápas v řadě, poslední turnajovou porážku zaznamenala loni v lednu právě v Melbourne.

Ósakaová prošla osmifinálovým sítem na grandslamech počtvrté v kariéře, v minulosti pokaždé nakonec slavila triumf. Největší favoritku jako další vyzve Su-Wei Hsieh, dnešní přemožitelka Markéty Vondroušové. Ve vzájemné bilanci vede 4-1 Ósakaová, čtyřikrát musel rozhodovat třetí set.

Zítra čtvrtfinále zkompletují vítězky soubojů Jessica Pegulaová - Elina Svitolinová, Donna Vekičová - Jennifer Bradyová, Elise Mertensová - Karolína Muchová a Ashleigh Bartyová - Shelby Rogersová.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
nedělní výsledky (14. 02. 2021)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Vondroušová (19-ČR) 6-4 6-2
Halepová (2-Rum.) - Šwiateková (15-Pol.) 3-6 6-1 6-4
Ósakaová (3-Jap.) - Muguruzaová (14-Šp.) 4-6 6-4 7-5
S. Williamsová (10-USA) - Sabalenková (7-Běl.) 6-4 2-6 6-4
• Smíšená čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Ram (6-ČR/USA) - Švedovová/Kontinen (Kaz./Fin.) 7-6(6) 7-5
Carterová/Gille (USA/Belg.) - Strýcová/Mektič (1-ČR/Chorv.) 6-4 5-7 10-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Amazonce někdo ukradl zbraněsmile? To snad ne, pustit zápas přerostlé a přestárlé gymnastcesmile Ta chce mermomocí připravit Courtovou na courtu Courtové o prvničkusmile l když mezi nimi si člověk nevybere...
Reagovat
kada.tom
Serena na MCA letos nehrála a hrát nebude, hraje pouze v RLA
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že by si to nevydupala:)? Ale osobně moc nevěřím a ani nechci věřit v její vítězství...
Reagovat
dadaft
Koukám teď Na Mugu s Naomi (konec prvního setu) a je to fakt mazec.......

.......... a zamáčkl slzu při vzpomínce, kde byl ženský tenis před 10 lety a kde je dnes.
Reagovat
Fandina
Jj, zápas Mugu s Naomi byl super. Nádhera. Už dlouho jsem se nedívala na tak pěkný mač.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist